Čtvrtek 28. březen 2024 17:22
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani

Novinky u měnových párů USDUAH a EURUAH

28.02.2014 13:21  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ukrajinská hřivna, zkratka UAH, se ocitla pod tlakem politických turbulencí na Ukrajině. Během několika posledních dnů se její hodnota proti americkému dolaru a euru propadla o více než deset procent. Zejména pak poté, co Ukrajinu opustil dnes už bývalý prezident Janukovyč. Ovšem ještě než došlo k úplnému rozpadu vedení tohoto státu, klesala hřivna mnohem pomaleji. Hlavně v porovnání s alarmujícími fundamenty Ukrajiny. Deficit běžného účtu totiž skončil na konci roku 2013 na více než osmi procentech HDP. A rychlým tempem se současně tenčí i rezervy centrální banky, které ke konci dubna dosahovaly pouze zhruba deseti procent HDP, konkrétně 18 miliard dolarů. Jen za první měsíc roku přitom klesly asi o 2,5 miliardy a v únoru je zřejmě nemine ještě prudší pád.

Ukrajinská centrální banka proto byla nucena svůj ochranný val pro hřivnu snížit, aby si tak uchovala alespoň poslední část rezerv. Zbytek světa mezitím Ukrajinu sleduje a diví se, zda bude schopná splácet své dluhy, nebo zda zkrachuje. Celkem totiž země potřebuje letos splatit 13 miliard dolarů. Tamní nejistotě nahrává také útěk Janukovyče, který se jako lokaj snažit držet Ukrajinu ve sféře moci ruského impéria. Vzpomeňte si na jeho loňské rozhodnutí nepřistoupit na rozhovory o vstupu do Evropské unie. Místo toho se Ukrajina loni v listopadu přidala k nové ruské celní unii, čímž Janukovyč smazal dosavadní popularitu své vlády. Rusko pak v prosinci nabídlo svému sousedovi finanční pomoc ve výši 15 miliard dolarů. Jenže Janukovyčův ukvapený odchod nejspíše povede k tomu, že Putin nebude chtít zemi tak intenzivně pomáhat. Sám ruský prezident totiž vidí, že je jeho moc nad Ukrajinou značně oslabena.

Finanční pomoc nabídly i Spojené státy a Evropská unie. Jenže otázkou je, nakolik můžou přispět, aby to na jedné straně akceptovalo nové prozatímní vedení Ukrajiny a na straně druhé nevyprovokovalo nepřátelskou reakci ze strany Ruska? Země se sice snaží rychle vytvořit prozatímní vládu a na konci května pak uspořádat volby, ovšem převrat ukrajinskou ekonomiku poškodil ještě citelněji, než byla předtím. Zároveň je třeba počítat s velkým rizikem, že do všeho začne mluvit Rusko – to pokud Ukrajina přijme peníze ze západu raději než ty východní (což se zdá jako nejpravděpodobnější varianta). Kdyby Ukrajina neodvrátila státní bankrot, ztratila by na určitou dobu přístup na dluhopisové trhy. A během tohoto období by mohla doufat, že se vše obrátí k lepšímu. Právě bankrot by totiž byl nejrychlejší cestou, jak dosáhnout restrukturalizace a pohnout se dál. V krátkodobém horizontu to sice může bolet, ale pokud se politická situace v zemi rychle stabilizuje, mohlo by to přilákat obrovské investice. Ukrajinská aktiva by pak totiž v důsledku devalvace vypadala jako velmi levná a vývoz by mohl těžit z levnější domácí cenové základny. Nakonec i deficit běžného účtu by se mohl rychle dostat do plusu.

Bohužel s vyhlídkami okamžité stabilizace politické situace to nevypadá zrovna růžově. Janukovyč dokázal vyvolat téměř všeobecnou nenávist u nacionalisticky smýšlejících Ukrajinců ze západu a obyvatel tíhnoucích k Rusku na jihu a východě země – to když byl nařčen ze zneužívání své pravomoci a rozsáhlé korupce. Stále je však možné pozorovat silnou dělicí čáru, která se více méně táhne středem této země. A je těžké si představit scénář, ve kterém se Ukrajina přikloní k nové prozápadně smýšlející vládě (jež by obnovila těsnější vazby na ekonomiku a hlavně politiku západní Evropy), aniž by se to obešlo bez výraznějších protestů Ruska. Ukrajinská hřivna proto nejspíše utrpí další rány. Trh přitom bude sledovat a čekat, co přinesou nadcházející měsíce. Dojde nakonec k další sametové revoluci, jejímž výsledkem bude vznik dvou nových zemí? Nebo se schyluje k něčemu horšímu – nepřátelské konfrontaci, které se zúčastní největší političtí hráči, zastupující zájmy svých klientů na politickém a možná i bitevním poli? Doufejme, že dojde k první variantě. Tak jako tak, je obtížné si představit Ukrajinu jako dlouhodobě životaschopnou zemi.

Šéf oddělení FX Strategy John J. Hardy

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Nové žádosti o podporu v USA klesly nejníže za 3 měsíce
    Nejčerstvější makroekonomická data zveřejněná během dnešního odpoledne potvrdila zotavující se americkou ekonomiku. Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti klesly na nejnižší úroveň za poslední 3 měsíce. Akciové trhy ve Spojených státech dnes přesto stagnují, jelikož výnosy ze státních dluhopisů rostou na nejvyšší úrovně za rok.
  • Nové žádosti o podporu v USA překročily 2,1 milionu
    Počet Američanů žádajících o dávky v nezaměstnanosti se v minulém týdnu vyšplhal na 2,123 milionů. Od počátku pandemie v USA (21. března) se počet žádostí vyšplhal do blízkosti 41 milionů. Jedná se už o takřka 1/4 veškeré pracovní síly v USA. Odhad na dnešní výsledek hovořil o 2,1 milionů nových žádostí. Po rekordním přírůstku o 6,867 milionů nových žádostí na konci března počty nových žádostí dlouhodobě klesají. Počet pokračujících žádostí se vyšplhal na 21,052 milionů. Tržní odhad byl zde nastaven na 25,680 milionů.
  • Noví členové bankovní rady ČNB podpoří tábor J. Rusnoka
    Kurzový vývoj na středoevropských devizových trzích byl na počátku týdne klidný. Česká měna se včera opět držela v blízkosti úrovně kurzového závazku, když zůstala přilepená ke 27,02 CZK/EUR. Na pátečních hodnotách se včera obchodoval i maďarský forint. Jedinou měnou, která se včera oproti závěru minulého týdne obchodovala na silnějších úrovních, byl polský zlotý. Obchodníci reagovali na zprávu ratingové agentury Moody?s, která byla zveřejněna v pátek, až po zavření trhů. Klíčové je, že navzdory obavám některých hráčů na trhu, polský rating snížen nebyl. Pouze jeho výhled byl zhoršen z neutrálního na negativní.
  • Novinář Motejlek neuspěl s žalobou proti milionové pokutě od ČNB
    Ekonomický novinář Miroslav Motejlek neuspěl s žalobou proti rozhodnutí České národní banky (ČNB), která mu v roce 2016 uložila milionovou pokutu za porušení zákazu manipulace s trhem. Dnes o tom pravomocně rozhodl pražský městský soud. ČNB dospěla k závěru, že Motejlek manipuloval s kurzem veřejně obchodovaných akcií telekomunikační firmy O2. Novinář to odmítá, banka podle něj zasáhla do jeho práva na svobodu projevu.
  • Novinka ISIN od května zpřehlední trh s dluhopisy
    Novela zákona o dluhopisech, která vstoupí v platnost 1. května, přinese 2 změny, které opět pomohou přehlednosti a korektnosti trhu. První je povinnost informovat v rámci emisních podmínek či prospektu o roli České národní banky (ČNB). Kratší, ale zásadnější změnou je zavedení mezinárodní identifikace tzv. ISIN čísla pro každou emisi.
  • Novinka: LYNX WhatsApp
    LYNX nabízí novou službu mobilního zpravodajství. Budeme Vás informovat o novinkách na světových trzích prostřednictvím aplikace WhatsApp.
  • NOVINKA: Micro E-mini opce na Micro E-mini futures na indexy S&P 500 a Nasdaq-100
    31. srpna byly představeny opce na Micro E-mini futures, se kterými můžete investovat do futures na 2 nejpopulárnějších americké akciové indexy s menšími částkami: S&P 500 a NASDAQ 100. Nízké požadavky na marži a transakční náklady představují skutečný průlom ve světě investic. V následujícím článku objevíte vše, co potřebujete vědět o Micro E-mini opcích.
  • Novinky a ceny kryptoměn: Aktuální informace o kryptoměnách Dogecoin (DOGE), Shiba Inu (SHIB) a Ripple (XRP)
    Jak se Dogecoinu (DOGE), Shiba Inu (SHIB) a Ripplu (XRP) daří na trhu s kryptoměnami? Podívejme se na přehled jejich cen a nejnovější zprávy týkající se jich.
  • Novinky na trhu s kryptoměnami
    BAKKT nově zavádí bitcoinové futures vypořádané v hotovosti. Země BRICS zase zvažují společnou kryptoměnu. Venezuela vyplatí seniorům vánoční bonusy ve virtuální měně Petra.
  • Novinky na trhu START
    Burza cenných papírů Praha připravila na příští rok několik změn pravidel svého neregulovaného trhu START. Od počátku roku 2019 bude sekundární obchodování (obchodování s již dříve upsanými emisemi) probíhat každý měsíc. Konkrétně půjde o každou druhou středu v daném měsíci. Výjimkou je pouze květen, kdy obchodování proběhne ve čtvrtou středu.
  • Novinky z trhu korporátních dluhopisů za říjen 2023
    Přinášíme vám pravidelný report s nejnovějšími statistikami k emisím korporátních dluhopisů za měsíc říjen roku 2023. Jeho autorem je hlavní ekonom a analytik skupiny Comfort Finance Group CFG Ing. Vladimír Pikora Ph.D., který se v současné době věnuje jak analýze makroekonomického vývoje v České republice a ve světě, tak statistikám korporátních dluhopisů v České republice. Zdrojem informací je největší Srovnávač dluhopisů na našem trhu.
  • Novinky z trhu korporátních dluhopisů za září 2023
    Přinášíme vám pravidelný report s nejnovějšími statistikami k emisím korporátních dluhopisů za měsíc září roku 2023. Jeho autorem je hlavní ekonom a analytik skupiny Comfort Finance Group CFG Ing. Vladimír Pikora Ph.D., který se v současné době věnuje jak analýze makroekonomického vývoje v České republice a ve světě, tak statistikám korporátních dluhopisů v České republice. Zdrojem informací je první a největší Srovnávač dluhopisů na našem trhu.
  • Novinky z USA
    Frustrováni neschopností přesvědčit Baracka Obamu ke kompromisu přišli republikáni s tzv. "plánem B".
  • Novinky z Velké Británie a analýza EUR/GBP
    Britská výrobní produkce příjemně překvapila trhy, když v lednu posílila namísto očekávaných 0,3 procenta o 0,4 procenta a vzrostla...
  • Novinky: 0 vklad │ 0 spread │ 0 poplatek
    Společnost HighSky Brokers, a.s. vylepšila podmínky pro reálné obchodní účty a nyní nabízí pár novinek....
  • Novo Nordisk podniká kroky k rozšíření své působnosti z oblasti diabetu a obezity
    Dánská farmaceutická společnost, která se již více než 100 let zabývá léčbou cukrovky, podstupuje kroky k tomu, aby opustila své přebornické oblasti, tedy cukrovku a obezitu. Děje se tak v souvislosti s dnes oznámenou akvizicí německé společnosti Cardior Pharmaceuticals, která se zabývá léčbou srdce.
  • Novo Nordisk po vyšších předpovědích zisků za třetí čtvrtletí prudce vzrostl
    Akcie Novo Nordisk (NOVOB.DK) rostou o 3,0 % poté, co společnost zvýšila svou prognózu prodeje na rok 2023 kvůli silné poptávce po lécích Ozempic a Wegovy.
  • NovoNordisk stoupá o 11 % po možném průlomu v medicíně Wegovy! 📈
    Akcie dánské společnosti NovoNordisk (NOVOB.DK) posilují o téměř 11 % a stoupají na historická maxima. Důvodem jsou výsledky studie léku Wegovy, který bojuje proti obezitě. Ty ukázaly, že lék může snížit riziko srdečních onemocnění u dospělých s nadváhou až o 20 %. Trh vidí šance v tom, že společnost má k dispozici lék, který účinně pomáhá v boji proti chronické obezitě a snižuje riziko jejích komplikací.
  • Novo Nordisk získává po rozhodnutí FDA a amerického patentového úřadu
    Největší evropská kótovaná společnost Novo Nordisk (NOVOB.DK) v dnešní seanci posiluje o téměř 2 % po rozhodnutích FDA a amerického patentového úřadu. Tribunál amerického patentového úřadu zamítl žádost společnosti Mylan Pharmaceuticals o přezkoumání platnosti patentů společnosti Novo na hlavní účinné látky v přípravcích Wegova a Ozempic. A co víc, FDA, neboli americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv, schválil společnosti Novo Nordisk výrobu patentované terapie k léčbě vzácné genetické vady ledvin.
  • Novoroční optimismus nejen na akciích
    Vstup do nového roku je pro hlavní trhy velmi pozitivní. Nadšení pramení z toho, že v podstatě začínáme s čistým stolem. Brexitová obchodní dohoda je uzavřená, americký fiskální stimul schválený, proti Covidu se úspěšně očkuje.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI