Úterý 16. duben 2024 18:08
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
FTMO král
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster

Lúčenie s QE

08.01.2014 14:10  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Fed v decembri prišiel s obmedzením mesačného objemu nákupov aktív z trhu. O celom QE napísal pre denník Telegraph výborný komentár Ambrose Evans-Pritchard, ktorý stojí za prečítanie.

S tým, ako začína Fed znižovať prísun dolárovej likvidity do globálneho finančného systému, môžeme oslavovať veľký úspech. Kvantitatívne uvoľňovanie menovej politiky (QE) fungovalo vynikajúco. Monetárna politika sa ukázala ako správny nástroj

US, UK ako aj Japonsko zaznamenávajú ekonomickú obnovu a začínajú dosahovať „únikovú rýchlosť“ pre znovuobnovenie silného rastu. Švajčiarska centrálna banka, považovaná za baštu ortodoxných politík, udržiava svoju ekonomiku nad vodou zväčšovaním svojej bilancie až na 85% HDP.

Len chromá eurozóna sa rozhodla potácať sa bez barlí, ktoré by jej poskytla menová politika. Výsledkom je recesia trvajúca 9 mesiacov, najhoršia od konca 2. svetovej vojny. Režim založený na uťahovaní opaskov (austerity) je odpísaný na neúspech a to aj napriek veľkej snahe. Dlhové pomery totiž rastú ešte rýchlejšie.

Bezpečná obnova je v nedohľadne. Francúzsko je už jednou nohou v recesii. OECD očakáva pre eurozónu ekonomický rast na rok 2014 len na úrovni 1% s mierou nezamestnanosti nad úrovňou 12% aj počas ďalšieho roka. Taká je cena za ideológiu eurozóny.

Divergujúce úspechy QE bloku a EMU bloku nepochybne ukazujú, že monetárne stimuly sú silným nástrojom. Bez toho, aby som vstupoval do súboja medzi Keynesiánmi a Friedmanovcami – oceňujem ich prístup k manažmentu kríz, ako aj prístup Rakúskej ekonomickej školy pred samotným vytvorením bublín – experimenty centrálnych bánk za roky 2008-13 ukazujú, že záplava likvidity môže výrazne znížiť bolesť spôsobenú škrtmi v rozpočte a to aj vtedy, keď sú základné úrokové sadzby na nule.

To nie je žiadnym prekvapením. QE nie je žiadna novinka. Už Bank of England uskutočňovala varianty tejto politiky v napoleónskych časoch, kedy centrálna banka nakupovala vládne dlhopisy s cieľom riadenia likvidity. Dokonca už v 14. storočí benátska vládna banka Grain Office robila podobnú činnosť. Flámsko a Janov mali podobný variant.

Politika QE, teraz videná ako nebezpečne novátorská, bola bežná v medzivojnovom období, kedy bola známa ako operácie na voľnom trhu. John Maynard Keynes napísal vo svojej Úvahe o menovej reforme v roku 1923, že takéto politiky by mali byť použité ako „posledná možnosť“ v boji s defláciou ako aj infláciou. Fed začal po autorizovaní US kongresom s nákupom aktív vo veľkom rozsahu v roku 1932.

Aktuálna nákupná horúčka Fedu od roku 2009 dosiahla objem až 3,2 bilióna USD a určite nebola dokonalá. Podporila bubliny na cenách aktív, nie ako vedľajší produkt, ale ako cieľ. Prezident Fedu Bernanke totiž dáva veľký dôraz na efekt bohatstva. Táto teória dokonca nahnevala aj Pápeža Františka, ktorý ju kritizoval vo svojej apoštolskej exhortácii. Ak by sa QE robilo znovu, aspoň časť stimulov by mala smerovať priamo do ekonomiky napríklad cez verejné práce. Ale nešpekulujme.

Amerika minulý rok ustála najvýraznejšie škrty výdavkov od demobilizácie na konci Kórejskej vojny v 50-tych rokoch minulého storočia. Čisté utiahnutie opaskov dosiahlo 2,5% HDP, no ekonomika sa dokázala cez škrty prebrodiť. Nákupy aktív zo strany Fedu v objeme 85 mld. USD, resp. už v objeme len 75 mld. USD, znížili následky fiškálneho šoku.

US nevkĺzlo do inflačnej špirály tak, ako sa niektorí obávali. Hlavný ukazovateľ inflácie pre Fed, jadrový PCE, poklesol na 1,1%, čo je blízko úrovne po kolapse Lehman Brothers, no aj tak stále veľmi nízko pre pokoj na duši centrálnych bankárov. Bernanke možno až príliš skoro prišiel s taperingom v čase hroziacej deflácie a možno to bude neskôr ľutovať.

Nech to bude akokoľvek, zlepšenie fiškálnej pozície US je pozoruhodné. Deficit federálnej vlády klesol na 3% HDP (na anualizovanej báze v 3Q), čo je výrazný pokles z maxím v roku 2009 na 12%. Dlhový pomer sa zastabilizoval a dokonca začal klesať, kedy ekonomická obnova spôsobila oneskorený nárast daňových príjmov. Federálny dlh za posledných 3 mesiacov poklesol zo 101,5% na 99% HDP.

Táto štatistika je prekvapením pre všetkých, ktorý si mysleli, že je nutné vytvárať prebytok rozpočtu pre zníženie dlhového pomeru. Toto myslenie je známe ako „syndróm švábskej gazdinky“, ktorý zamieňa celú ekonomiku s rozpočtom domácnosti. Táto chyba je vpísaná do zákonov eurozóny a to skrz fiškálny pakt, pričom je to recept na dve dekády depresie. V realite, nominálne HDP musí rásť len mierne vyššie než celkový dlh. O zvyšok sa postará mágia.

Deficit US poklesol pod úrovne aké má Írsko (7,4%), Španielsko (6,8%), Portugalsko (5,9%) a Grécko (4,1%) alebo Francúzsko (4,1%) a to aj napriek ich plánom uťahovania opaskov.

Všetci súhlasíme, že obnova US je chabá. Miera nezamestnanosti poklesla na 7%, ale tento vývoj maskuje zhoršenie trhu práce tým, že odradení záujemcovia o prácu sa strácajú z oficiálnych štatistík trhu práce. Miera participácie na pracovnom trhu je totiž stále blízko 40-ročných miním. Stále sa to ale nedá porovnať s mierou nezamestnanosti v eurozóne na 12,1%, alebo s extrémnou mierou nezamestnanosti medzi mladými na periférii eurozóny.

Dokonca už aj UK ekonomika sa začala odpájať do vývoja v eurozóne. Celkový počet zamestnaných dosiahol po prvý krát rekordnú úroveň 30 miliónov. Miera nezamestnanosti poklesla na 4,7%. Londýn má dokonca nedostatok zamestnancov, ale ten rýchlo odstraňujú migranti z periférie, ktorí prichádzajú nízkonákladovými leteckými spoločnosťami a v ten istý deň si nájdu prácu.

Analytici banky Goldman Sachs očakávajú, že rast UK presiahol minulý rok rast v eurozóne o 1,8 percentuálneho bodu a budúci rok ho presiahne o 1,3 pb. Ďalšie roky o 1,2 a 1,3 percentuálne body. Gap nad Talianskom by mal byť v roku 2012 až na 3,3 pb. Ak tieto čísla budú blízko pravde, môže hlasovanie v referende o členstve v EU vyzerať úplne inak.

Obnova UK neprišla kvôli škrtom výdavkov, ktoré by boli miernejšie než v eurozóne. Za posledné tri roky boli programy uťahovania opaskov porovnateľné. Rozdielna je menová politika. BoE bola opäť schopná uplatniť rovnaký mix uvoľnenej menovej politiky a tesného rozpočtu, ktorý dobre fungoval pri opustení zlatého štandardu v roku 1931 alebo po opustení ERM v roku 1992.

Je nutné dodať, že UK ekonomika ostáva výrazne nevyrovnaná. Bežný účet platobnej bilancie je v deficite 4% HDP, čo je najväčší deficit od roku 1989. Je ale iba jedna horšia vec pre trh práce, sociálnu kohéziu a dlhodobú dynamiku ekonomiky než zlá obnova- a to je žiadna obnova.

Japonsku sa tiež podarilo vďaka najagresívnejšej menovej politike v histórii dostať sa z deflačnej pasce. V podstate išlo o zopakovanie brilantných politík Takahashiho Korekiy-a z obdobia 1931-36.
Po dvoch dekádach nejednoznačnej menovej politiky teraz Bank of Japan nakupuje mesačne dlhopisy z trhu v objeme 7,5 bil. Jenov, čo je približne objem aký nakupuje Fed, no pri tretinovej veľkosti ekonomiky.

Japonsko bolo v prvom polroku 2013 najrýchlejšie rastúcou ekonomikou z krajín OECD. V 3Q síce prišlo zaváhanie, no decembrový prieskum dôvery veľkých podnikov Tankan skončil nad úrovňou nula po prvý krát od roku 1991.

Stále sa ale toho môže veľa pokaziť. Plán zvýšiť daň zo spotreby (obdoba DPH) na 8% z 5% môže zhoršiť obnovu. Japonský dlhopisový trh tiež môže začať kolabovať v prípade, ak inflácia prekoná úroveň 2%. Stále je ale lepšie, ak dá Koroda aspoň nejakú šancu krajine zastaviť pomalý kolaps.

Z Berlína ako aj Brusselu stále počúvame, že obnova v QE bloku je nemožná, umelá a nezákonná a tiež že tlačitelia peňazí len zväčšujú svoj dlh, čím odsúvajú nutný deň zúčtovania, kým Európa sa snaží problémy riešiť už teraz. Nič ale nemôže byť ďalej od pravdy.

Takéto myslenie je plné nesprávnych myšlienok. Zamieňa irelevantnú veľkosť dlhu s kľúčovými dlhovými pomermi. Zameriava sa tiež len na verejný dlh, kým ignoruje efekt jeho znižovania na súkromný sektor a jeho dlh.

Pre celkovú ekonomiku je dôležitý verejný, korporátny ako aj dlho domácností a to spolu. Tento kombinovaný dlh poklesol v US z úrovne 280% HDP na 260% HDP.

Eurozóna je presným opakom. Kombinovaný dlh pokračuje v raste a prekonal úroveň US. Dlh domácností v podstate nepoklesol. Ak bolo kľúčovým plánom politík EMU znížiť dlh, tieto politiky zlyhali.

To, čo QE robí je, že znižuje hodnotu reálneho dlhu. Nazvime to krádežou od sporiteľov ak chcete, alebo to nazvime nestranná distribúcia nákladov krízy medzi veriteľov a dlžníkov.

Tí, čo sa cítia nahnevaní na to, čo sa stalo, by si mali zapamätať, že by stratili všetko v prípade, ak by sa ekonomiky vyvíjali zle a po kríze by prišiel default, podobný tomu v Grécku, na Cypre alebo v US na začiatku 30-tych rokov minulého storočia. Tiež nezabúdajme na to, že vlády zachránili banky po kolapse Lehman Brothers; a tým vlastne aj vkladateľov. Morálne kontúry QE záležia na uhle pohľadu. Ale boli by ste radšej obklopení masovou nezamestnanosťou?

Takže zamávajme QE a tlačeniu peňazí na rozlúčku. Slúžilo nám dobre.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • LTC / USD – 17. 10. 2019
    LTC / USD zastavil propad na výrazné podpoře trendové linie (52). Technická analýza predikuje další slabost pari, prolomení podpory pod trendovou linii bude pravděpodobně resultovat v pokračující pokles.
  • LTC / USD – 17. 1. 2020
    LTC/USD se odrazil od podpory 5-DMA s ‚Hammer‘ formací v předchozí seanci. Pár se aktuálně obchoduje +4,65% na 60,17 v 0815 GMT, výhled zůstává býčí. Technické studie podporují další zisky páru. Cena se prolomila z denního cloudu. Studie hybnosti jsou silně býčí a volatilita je vysoká a stoupá. MACD a ADX podporují další uptrend. Pro další uptrend je třeba zdolat hranici 23,6% fib. Retrac. 61,77. Decisivní prolomení nad fibo pravděpodobně potáhne pari k další rezistenci 200-DMA okolo 75,2.
  • LTC / USD – 20. 11. 2019
    LTC/USD pozastavil propad posledních dnů. Dvojice se obchodovala o 1,34% výše na 55,80 v 07:10 GMT po propadu o 1,18% níž v předchozí seanci.
  • LTC / USD – 27. 1. 2020
    LTC/USD se aktuálně obchoduje +6,91 procenta na úrovni 58,31 (1 230 GMT). Pár se snaží prodloužit rally z předchozí seance s tuhým odporem na 55 W EMA na 61,81. Cena se odrazila od podpory denního cloudu a pohybuje se nad 200H MA. Hlavní a vedlejší trend, o čemž svědčí indikátor GMMA, supportuje další možný růst. Dvojice má silný support na 21 W EMA okolo 56,14. Nejbližší target je 200-DMA na 74,50. Prolomení nad 200-DMA podpoří dlouhodobý vzestup pari. Další cíl je na 38,2% Fib na 77,05. 21-EMA je silná podpora na 52,25. Prolomení pod tuto hladinu neguje krátkodobý býčí trend.
  • LTC / USD – 30. 1. 2020
    LTC/USD vymazal předchozí ztráty a pohybuje se zpět nad 5-DMA, výhled zůstává býčí. Dvojice se obchodovala +2,99% na 61,40 v 10:20 GMT, po uzavření o 1,65% níže v předchozí seanci. Cena je omezena na 200-DMA, která představuje tuhý odpor. Prolomení nad tuto hladinu pak může táhnout pari výš a podporuje další zisk.
  • LTC / USD – 5. 2. 2020
    LTC/USD se obchodoval +2,91% vyš na 69,71 v 10:00 GMT – po uzavření o 2,46% níže v předchozí seanci. Dvojice se zastavila a 3 seance konsoliduje pod silnou rezistencí na 200-DMA (74,32), ale udržuje se nad 200H MA.
  • LTC / USD – 7. 1. 2020
    LTC/USD v ranním obchodování přešlapuje na místě a zdá se, že konsolidace pozastaví 4denní rally okolo hladiny 55-EMA. Výhled však zůstává býčí. Pár se dnes obchodoval v značně utlumeném režimu okolo 45,43, -1,07% (08:00 GMT). Cena konsoliduje po prolomení nad 21-EMA, rostoucí volatilita by mohla vnést novou dynamiku a podpořit nárůst ceny.
  • LTC / USD – 8. 1. 2020
    LTC/USD rozšiřuje sérii zisků poté, co býci v úterý prolomili tuhý odpor 55-EMA. Pár se obchodoval na 47,71 (0900 GMT), což je zisk okolo 3,4% a výhled zůstává býčí. Cena se pohybuje nad 55-EMA, proniká do denního cloudu. Rostoucí volatilita by mohla růst ceny podpořit. Oscilátory ukazují vzestupnou dynamiku. RSI je nad 63 a je tu další prostor pro běh vzhůru. MACD a ADX také naznačují možnost dalšího růstu ceny.
  • LTC / USD – 9. 12. 2019
    LTC / USD se obchoduje do strany, pohybuje se okolo 200 HMA, intraday výhled zůstává neutrální. Cena se udržovala nad ...
  • LTRO od ECB sa vyparuje, problémy sa kopia
    Hoci Gréci pomaly každý deň zdôrazňujú, že držia osud...
  • Ľudia stále vo veľkom veria Bitcoinu, bublinu nevidia
    Bitcoin v pondelok prekonal magickú hranicu 8,000 USD a vytvoril nové historické maximá, pričom celková trhová hodnota všetkých Bitcoinov dosiahla 130 mld. USD. Prieskum spoločnosti Pollfish realizovaný v USA však ukázal, že až ¾ všetkých ľudí investujúcich, alebo obchodujúcich Bitcoin nedokázalo podložiť svoje investičné rozhodnutia žiadnym reálnym finančným fundamentom, alebo dôvodom. Dve tretiny investorov ešte svoje pozície nezatvorilo a stále drží nakúpené Bitcoiny, aj napriek veľkej volatilite. Prieskum bol realizovaný na 543 obchodníkoch s touto digitálnou menou.
  • Lufthansa chce přijmout nové zaměstnance
    Společnost o tom informovala v pondělí, jelikož v době pandemie Covidu-19 zrušila hodně pracovních míst a na konci září měla cca 108 000 zaměstnanců. Před příchodem pandemie zaměstnávala Lufthansa více než 138 000 lidí. 
  • Lufthansa je díky nákladní dopravě zpět v provozním zisku
    Německá letecká společnost Lufthansa se ve třetím čtvrtletí poprvé od začátku pandemie vrátila k zisku. Pomohl jí k tomu příznivý vývoj v nákladní dopravě a také oživení poptávky po osobní letecké dopravě po zmírnění koronavirových restrikcí. Očištěný provozní zisk za červenec až září činil 17 milionů eur (434,5 milionu Kč) ve srovnání se ztrátou téměř 1,3 miliardy eur ve stejném období loni, uvedla dnes firma.
  • Lufthansa má kvůli koronaviru čistou ztrátu dvě miliardy eur
    Německá letecká společnost Lufthansa vykázala ve třetím čtvrtletí kvůli koronavirové krizi čistou ztrátu dvě miliardy eur (53,7 miliardy Kč), tedy ještě více, než se čekalo. Ve svém dnešním sdělení varovala před dopadem dalších restrukturalizačních nákladů ve čtvrtém kvartálu. Kvůli stále slabé poptávce bude i v závěrečném čtvrtletí nabízet nanejvýš čtvrtinu letů obvyklých v této části roku.
  • Lufthansa má za kvartál ztrátu 1,3 mld. eur, čeká slabou poptávku
    Německá letecká společnost Lufthansa vykázala ve třetím čtvrtletí kvůli pandemii covidu-19 provozní ztrátu 1,26 miliardy eur (34,2 miliardy Kč). Největší evropské aerolinky se zveřejněním hospodářských výsledků varovaly před slabou poptávkou po zbytek roku. Minulý rok měla Lufthansa ve stejném období zisk 1,3 miliardy eur. V porovnání s předchozím kvartálem jí provozní ztráta klesla díky obnovení některých letů a omezení nákladů.
  • Lufthansa měla rekordní ztrátu 1,7 miliardy eur
    Německá společnost Lufthansa vykázala za druhé čtvrtletí rekordní provozní ztrátu 1,7 miliardy eur (44,3 miliardy Kč), a to navzdory snižování nákladů. Jde o nejhorší výsledek za 67 let existence podniku. O rok dříve měla firma zisk 754 milionů eur. Největší letecká společnost v Evropě v dnešní výsledkové zprávě uvedla, že odvětví letecké dopravy se na úroveň před koronavirovou krizí patrně nedostane dříve než v roce 2024.
  • Lufthansa vykázala za rok 2020 rekordní ztrátu 6,7 miliardy eur
    Německé aerolinky Lufthansa vykázaly za loňský rok kvůli dopadům pandemie covidu-19 rekordní ztrátu 6,7 miliardy eur (175,5 miliardy Kč). V roce 2019 měly zisk 1,2 miliardy eur. Šéf podniku Carsten Spohr předpokládá, že letos bude mít letecká společnost provozní ztrátu nižší. Nabídka letů podle něj tento rok dosáhne 40 až 50 procent úrovně z roku 2019. Předchozí prognóza přitom počítala s 60 procenty. Společnost letos opět nevyplatí dividendu.
  • Lufthansa zhoršila výhled, její akcie výrazně oslabily
    Největší německá letecká společnost Lufthansa zhoršila odhad celoročního zisku, a to zejména kvůli tlaku na snižování cen letenek v Evropě. Akcie podniku po zhoršení prognózy ztrácejí více než deset procent.
  • Luis de Guindos: ECB sníží sazby, až si bude jistá splněním inflačního cíle
    První den tohoto na události bohatého týdne byl ve znamení projevu viceprezidenta ECB Luise de Guindose. Kromě něj vystoupili i dva jeho kolegové (Kazimir a Centeno), ale jejich komentářům byla věnována mnohem menší pozornost. I když se Kazimir i Centeno vcelku zajímavě vyjadřovali k úrokovým sazbám (mimochodem každý jinak), trh se víc soustředil na Guindosův projev.
  • Luis de Guindos navrhuje ještě chvíli počkat
    V předchozích přehledech jsem zmínil, že ECB už stanovila termín prvního uvolnění měnové politiky. Je ale důležité, abychom my oba pochopili, co jsem těmito slovy myslel. ECB bude ochotna snížit sazby v červnu, pokud bude inflace v následujících měsících dál klesat. Za splnění této podmínky má ECB všechny předpoklady být první ze tří centrálních bank, které začnou uvolňovat. Upřímně, před několika měsíci se tomu těžko dalo věřit. Po zamyšlení ale jiný scénář prostě neexistoval. Inflace v USA v posledních měsících nezpomalila a inflace ve Spojeném království je příliš vysoká na to, aby se dalo uvažovat o uvolnění politiky. Proto byla ECB jediným kandidátem na to, aby přešla k měkčí politice jako první.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new