Úterý 19. březen 2024 10:48
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024

Pád zlata ustal. Poroste, či se zadaří jiným komoditám?

06.05.2013 14:23  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Cena zlata přestala nalézat nová minima. Ze dvouletého dna, dosaženého 16. dubna, se futures zotavily o více jak 11 procent. Co o dalším vývoji říkají dlouhé a krátké pozice, investice v ETF a ETP fondech, fyzická poptávka i technický pohled? S jakou atraktivitou se vůči němu vymezují další komodity?

Na rozhodnutí centrálních bank pokračovat v měnové stimulaci či ji ještě rozšířit, odpověděly hedgeové fondy nárůstem dlouhých sázek na zlatě, nejvýraznějším za poslední tři týdny. Fondy zvýšily ke konci dubna dlouhé pozice o 19 procent na 54.762, naopak krátké pozice ztenčily o 9,2 %, nejvýrazněji od 19. března, ukazují data americké CFTC.

Ještě před zlatem nicméně jsou sázky na kompozitní index 18 základních materiálů a komodit, kde nejvýraznější růst za sedm týdnů o 28 % k 550.182 pozicím vede ropa, sójové boby či kakao. Ve skupině 11 zemědělských komodit pak růst dlouhých sázek dosáhl dokonce 86 % ke 198 tisícům kontraktů. „To je důsledkem počasí, od zemědělských komodit se investičně očekává nadvýkonnost,“ uvedl Nic Johnson, který má komoditní investice na starosti v PIMCO. Také dlouhé pozice na americké ropě narostly o 6,3 % na 193.962 kontraktů. Očekávání se zlepšila pro palladium i stříbro, na platině fondy zvýšily dlouhé sázky o 17 % na 22.355 kontraktů.

Fed v samém úvodu května otevřel téma rozšíření odkupů dluhopisů, ECB odpověděla snížení sazeb. „Je rozumné sázet na to, že vývoj v měnové politice podpoří zlato,“ uvádí Alan Gayle, stratég RidgeWorth Capital Management s aktivy za 48 miliard dolarů pod správou. „Na komoditě ale stále přežívá skepse a býci jsou slabí. Teprve uvidíme, zda je dno za námi,“ dodává.

Přístup silných investorů je nyní různý. Silný hráč Paulson a jeho fondy opět hovoří o ochraně před inflací, Elliott Management o nejlepší cestě, jak uchovat hodnotu v nejisté ekonomice. Legendární investor Buffett nechce o zlatě slyšet ani na teoretických hodnotách kolem 800 USD, neboť prý „jen leží a nic dalšího nepřináší“.

Nejistotu nadále vzbouzí odliv prostředků z fondů. Dle dat EPFR Global v týdnu, který skončil 1. květnem, odteklo z fondů zaměřených na zlato a další drahé kovy 1,79 miliardy amerických dolarů investic, uvedl šéf instituce Cameron Brandt. Short pozic hedge fondů sice ubylo, stále jsou ale na zhruba trojnásobku průměru roku 2006 (počátek sledování). Goldman Sachs stanovila 23. dubna roční cíl na komoditě 1390 USD/tr. unce, Deutsche Bank čeká pokles zlata až k úrovni 1050 USD/tr. unce. „Inflační tlaky zlatu k růstovému vývoji chybějí, naopak odpovídá na globální deflační tlaky,“ míní stratég U. S. Bank Wealth Management se 110 miliardami dolarů aktiv pod správou Jim Russel. „Zlatu příznivý katalyzátor chybí,“ domnívá se. „Zlato nemá předplacenu jednosměrnou jízdenku, ale zatímco valná část trhu se otočila medvědím směrem, my věříme v další růst ceny zlata,“ uvedl Johnson za PIMCO.

Pokles cen zlata se dle odborníků projevil pozitivně u retailu. Americká mincovna registrovala v dubnu nejvyšší prodeje zlatých mincí od prosince roku 2009. Britská mincovna hovoří o navýšení produkce po ztrojnásobení poptávky. Zlepšila se také fyzická poptávka celkově. UBS poznamenala, že její statistiky ukazují na zpětinásobení dovozů zlata proti průměru posledních 12 měsíců do Indie jako největšího celosvětového konzumenta zlata. Podle dat MMF nadále zlaté rezervy doplňují centrální banky, které jejich stav vytáhly na osmiměsíční maximum. Dle světové rady pro zlato (WGC) již za rok 2012 centrální banky do rezerv dokoupily 534,6 tuny zlata, nejvíce od roku 1964.

„Zlato v tuto chvíli vidíme oscilovat mezi 1480 až 1500 dolary. Fyzická poptávka po mincích i ze strany klenotnického průmyslu se zlepšila od Spojených států po Střední východ a je poměrně robustní, k výraznější zotavení ceny zlata ale potřebujeme vidět citelné zmírnění odlivu z ETF fondů,“ poznamenal Xiang Nan z největší čínské brokerské firmy Citics Futures.

Zlato od počátku letošního roku zaznamenalo dvouciferný pokles a až pád do technického medvědího trhu po předchozích 12 letech růstu. Celkově držba zlata kromě poklesu v ETF fondech poklesla také ve fyzicky krytých ETP fondech za letošek o 14 % na objemy nejnižší od října roku 2011.

Vývoj ceny zlata od počátku roku 2013 (USD(tr. unce):
000_2013_Gold

K vývoji investic ve zlatých a dalších komoditních fondech přiložený graf nabízí srovnání zemědělského PowerShares DB Agriculture ETF s letošním růstem o 8,1 % proti 21% poklesu na největším zlatém ETF fondu SPDR Gold Trust. „Lidé nadále odcházejí ze zlata přes uvolněnou měnovou politiku, ale slabší akcent inflační hrozby. S tím, jak se stabilněji jeví vývoj ekonomiky, mění bezpečné ráje za investice do zemědělských komodit i zemědělství jako takového jinými cestami,“ uvádí Ashmead Pringle, prezident GreenHaven Commodity Services s aktivy pod správou v rozsahu 460 milionů dolarů. Vlastní GreenHaven Continuous Commodity Index Fund sleduje široký koš komodit od zlata po obilí.

000_gold_agri

Podle technického pohledu, čerstvě zveřejněného týmem Commerzbank, bychom měli po současném oživení počítat s dalším poklesem na zlatě k úrovním podpory 1307,80 a 1301,12 USD/tr. unce, uvedli londýnští analytici banky Karen Jones a Axel Rudolph. V případě prolomené těchto úrovní vidí Commerzbank jako další hranici podpory hladinu 1227,20 USD/tr. unce. Z pohledu těžby produkce zlata a jeho těžby se přitom o úrovni 1200 dolarů za trojskou unci často hovoří jako o úrovni, po kterou se vyplatí těžit a pod kterou hrozí produkce se ztrátou a uzavírání části těžebních kapacit a tlumení investic.


(Zdroj: Bloomberg, WGC, UBS, Goldman Sachs, Commerzbank, CTFC, Deutsche Bank, PIMCO, CNBC) 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Pád komodit: Hedge fondy prudce ruší býčí sázky. Není to jen o dolaru, vzkazuje Citi
    Třetím měsícem v řadě se v květnu velké hedgeové fondy prokazatelně stahovaly ze svých investic na poli komodit. Rýsují tak nejdelší sestupnou sérii od finanční krize roku 2008. Nejvíce medvědí nálada od počátku roku vládne na mědi, ropě, zlatu a stříbru, obilí i topném oleji, ukazují data Commodity Futures Trading Commision (CFTC), podle kterých fondy v posledním květnovém týdnu omezili své čisté pozice v komoditních futures a opcích o 8,1 procenta na 620.715 kontraktů a od počátku května kumulovaně o 26 procent. Euro proti americkému dolaru k počátku června padlo na 23měsíční minima, nezaměstnanost v eurozóně vylétla na 11 procent a nečekaný růst vykázala i ve Spojených státech. Je to jen o síle amerického dolaru? Ne zcela, snaží se svou analýzou ukázat Citi.
  • Padl cenový rekord za dražbu videohry
    „Lidé se v dospělosti rádi vrací ke svým dětským zálibám. To se projevuje ve sběratelství, kde vznikají nové cenové rekordy za dobře zachovalé předměty z minulosti. Sbírat se přitom dají automobily, známky, mince, stavebnice, videohry a mnohé další předměty,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Pád libry pokračuje. Výprodeji ale zatím stále chybí přesvědčivý fundament
    Dnes jedno rychlé zamyšlení k britské libře. Přiznám se, že mě docela překvapuje, jak vytrvale v posledních dnech začala znovu slábnout. Ne že by byl výprodej nějak dramatický, ale rozhodně nemám pocit, že by se fundament na librových párech jakkoli změnil k horšímu. Spíše naopak.
  • Padl rekord v rychlosti bohatnutí. A proč Evropa nemá své „Amazony“?
    Zakladatel Amazonu Jeff Bezos při uplynulém pondělku, za 24 hodin, zbohatl o zhruba 300 miliard korun. Jeden den mu stačil na to, aby zbohatl bezmála o tolik, kolik mají za celý život vyděláno Petr Kellner s Andrejem Babišem dohromady. Samozřejmě, Bezos ten den bohatl díky osmiprocentnímu růstu akcií Amazonu. I tak dechberoucí věc. Pravděpodobně nikdy v historii nikdo jiný tak rychle nebohatl. Každé tři vteřiny Bezos bohatl o tolik, kolik Čech s mediánovou mzdou vydělá za 40 let, vlastně za celý profesní život.
  • Padoan (šéfekonóm OECD)
    "Euro bolo dlhodobo nadhodnotené (a teraz jeho hodnota viac zodpovedá fundament...
  • Padoan (šéfekonóm OECD)
    "Nevidím riziko druhého dna ekonomiky v Eurozóne."...
  • Pád přes fiskální útes je odvrácen
    Američtí zákonodárci dnes v noci dokázali odvrátit ekonomickou kalamitu, když jsem jim povedlo schválit kompromis...
  • Pád ruského akciového trhu – trhy oceňujú riziko vojny
    Teraz vidíme, že trh sa už nestará len o infláciu a vyššie úrokové sadzby, ale aj o ozbrojený konflikt vo východnej Európe. Téma možnej ruskej invázie na Ukrajinu nie je nová, no v poslednom čase narastajú obavy z eskalácie konfliktu.
  • Pád Silicon Valley Bank by neměl fatálně poškodit české banky, jejichž akcie se dnes propadly v důsledku situace kolem právě Silicon Valley Bank
    Americké úřady dnes převzaly kontrolu nad šestnáctou největší bankou USA, Silicon Valley Bank. Srovnatelně velká a významná finanční instituce v USA padla naposledy během vrcholné fáze finanční krize roku 2008.
  • Pád Terra / Luna ochromil investory
    Jen v průběhu noci kryptoměna Terra/Luna klesla o dalších 75 %. Jedná se o jeden z nejpozoruhodnějších pádů v historii kryptoměn a největší pád mezi TOP kryptoměnami. Projekt klesl z téměř 80 $ na 5 $ za 5 dní. Trh s kryptoměnami pozorně sleduje nejnovější zprávy o projektu, jehož kolaps je přirovnáván k bankrotu Lehman Brothers v roce 2008.
  • Pákistánská provincie využije k těžbě kryptoměn vodní energii
    Pákistánská provincie Chajbar Pachtunchvá na severozápadě země plánuje stavbu dvou těžebních farem kryptoměn, které využijí vodní energii. Oznámila to dnes pákistánská vláda. Těžební farmy se neobejdou bez značných investic do datových center, která potřebují značné množství elektřiny. Cena projektu se teprve stanoví, uvedla agentura Reuters.
  • Pakt stability je zdrap papiera, krajiny EÚ ho porušovali 42 % času, Grécko ho nesplnilo ani raz
    Nemecký IFO inštitút zverejnil zaujímavú vec. Pozrel sa na to, že koľkokrát boli od vzniku Paktu stability a rastu v r...
  • 📉Paládium klesá o 6 % ❗
    Cena paládia dnes klesá o téměř 6 % na týdenní minimum $2510 za unci. Reaguje na zprávy ruského Nornickelu, největšího producenta paládia na světě, o plném obnovení těžby drahého kovu mezi květnem a červnem. Společnosti se podařilo zastavit zaplavování dolu na Sibiři v blízkosti města Norilsk a pokračuje s čerpáním vody na povrch. Už 24. února byla společnost nucena částečně zastavit těžbu v dolech po zjištění, že do jednoho z nich proniká v podzemí voda.
  • Paládium od rána +6,6 %. Poptávka po drahých kovech s klesajícími výnosy stále narůstá
    Řekli jsme to v minulosti mnohokrát a musíme se opakovat. Drahé kovy prostě milují nízké úrokové sazby a čím níže sazby klesnou tím lépe. Pokračující propad dluhopisových výnosů zdá se vede k definitivní kapitulaci medvědů na některých drahých kovech. Zatímco zlato dnes přidává 0,9 %, stříbro s platinou rostou o 2,6 % a paládium se doslova zbláznilo, když od dnešního rána přidalo bez zjevné příčiny 6,6 %.
  • Paládium pokorilo zlato, dvakrát za sebou
    Paládium, drahý kov, ktorý našiel svoje využitie najmä v katalyzátoroch výfukových plynov do automobilov si v posledných týždňoch razí svoju cestu na výslnie. Jeho hodnota sa až do nedávna držala pod úrovňou kráľa v podobe zlata, no na začiatku decembra nakoniec prekonala jeho cenu a po dlhých 16 rokoch sa stala najdrahším kovom na kapitálových trhoch.
  • 🔥 Paládium prudce roste i přes jestřábí Fed
    Paládium pokračuje v silně rostoucím trendu, který začal uprostřed minulého týdne. Rally pokračuje i přes jestřábí Fed, který podpořil růst amerického dolaru a naopak oslabil drahé kovy. Paládium včera vzrostlo, přestože zlato i stříbro výrazně klesly. Co stojí za růstem ceny paládia? Paládium už od počátku roku přidalo 30 %, přičemž většiny těchto zisků dosáhlo v posledních seancích. Trhy se bojí, že těžební kapacita Ruska, která dosahuje na 40 % celkové globální nabídky tohoto kovu, může být nedostupná. Existuje vysoké riziko sankcí v případě, že se Rusko rozhodne napadnout Ukrajinu. Paládium se využívá k produkci katalyzátorů spalovacích motorů. Letos se navíc očekává nárůst poptávky po tomto kovu v reakci na vyšší tempo automobilového průmyslu.
  • 🚀Paládium roste o více než 6 %!
    Dnes jsme na trzích svědky pozitivní korekce na drahých kovech, která může být zčásti vysvětlena opačnou korekcí na americkém dolaru. Zlato prorazilo hlavní zónu rezistence na $1 795 a aktuálně se dokonce obchoduje nad úrovní $1 800. Stříbro přidává více než 2,5 % a platina roste o 1,7 %. Nicméně opravdovým vítězem dnešní seance je paládium, které už od pátečního závěru přidává více než 6 %.
  • 📈 Paládium vyskočilo o 5 %
    Drahým kovům se v úterý daří díky oslabování amerického dolaru na hlavních měnových párech. Nejúspěšnější je paládium, které předvádí až 5% zisky. Platina roste o 1,5 %. Kromě slabšího dolaru pomohly cenám paládia a platiny zprávy ze společnosti Nornickel, která patří mezi jejich největší světové těžaře, o očekávaném snížení produkce v tomto roce. Hlavním důvodem jsou nedávné záplavy, které se dotkly některých dolů. Produkce paládia a platiny se očekává v tomto roce nižší o 710 tis. uncí oproti předchozím odhadům.
  • 🚀 Paládium vystoupalo na rekordy
    Paládium dnes prorazilo zpět nad úroveň $2 900 za unci a komodita vyhlíží kulatou hladinu $3 000. Za růstem stojí zvýšená poptávka automobilového průmyslu. Přísnější emisní limity vyžadují více kovu v katalyzátorech automobilů. Existují také obavy z nedostatku paládia na trhu. Komodita se nachází v deficitu a čeká se, že by se situace mohla v dalším průběhu roku zhoršovat. Svůj negativní dopad má stále únorové zatopení dolů společnosti Nordnickel na Sibiři.
  • Paladium: Výzvy v roce 2023
    Obchodování s palladiem nemusí být tak populární jako obchodování se zlatem nebo stříbrem. Přesto palladium zůstává dů...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
IQ Option
Falcon Broker
reklama
Fintokei ProTrader