Čtvrtek 28. březen 2024 21:41
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new

📈 Paládium vyskočilo o 5 %

16.03.2021 14:16  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Drahým kovům se v úterý daří díky oslabování amerického dolaru na hlavních měnových párech. Nejúspěšnější je paládium, které předvádí až 5% zisky. Platina roste o 1,5 %. Kromě slabšího dolaru pomohly cenám paládia a platiny zprávy ze společnosti Nornickel, která patří mezi jejich největší světové těžaře, o očekávaném snížení produkce v tomto roce. Hlavním důvodem jsou nedávné záplavy, které se dotkly některých dolů. Produkce paládia a platiny se očekává v tomto roce nižší o 710 tis. uncí oproti předchozím odhadům.

Paládium se dnes obchoduje s 5% ziskem. Hlavním důvodem jsou zprávy o nižší produkci společnosti Nornickel a oslabování USD. Cena testuje důležitou střednědobou zónu rezistence v blízkosti úrovně 2 500. Průraz nad tuto úroveň by mohl vydláždit cestu k maximům z počátku minulého roku v oblasti okolo 2 855. Zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Pád Silicon Valley Bank by neměl fatálně poškodit české banky, jejichž akcie se dnes propadly v důsledku situace kolem právě Silicon Valley Bank
    Americké úřady dnes převzaly kontrolu nad šestnáctou největší bankou USA, Silicon Valley Bank. Srovnatelně velká a významná finanční instituce v USA padla naposledy během vrcholné fáze finanční krize roku 2008.
  • Pád Terra / Luna ochromil investory
    Jen v průběhu noci kryptoměna Terra/Luna klesla o dalších 75 %. Jedná se o jeden z nejpozoruhodnějších pádů v historii kryptoměn a největší pád mezi TOP kryptoměnami. Projekt klesl z téměř 80 $ na 5 $ za 5 dní. Trh s kryptoměnami pozorně sleduje nejnovější zprávy o projektu, jehož kolaps je přirovnáván k bankrotu Lehman Brothers v roce 2008.
  • Pád zlata ustal. Poroste, či se zadaří jiným komoditám?
    Cena zlata přestala nalézat nová minima. Ze dvouletého dna, dosaženého 16. dubna, se futures zotavily o více jak 11 p...
  • Pákistánská provincie využije k těžbě kryptoměn vodní energii
    Pákistánská provincie Chajbar Pachtunchvá na severozápadě země plánuje stavbu dvou těžebních farem kryptoměn, které využijí vodní energii. Oznámila to dnes pákistánská vláda. Těžební farmy se neobejdou bez značných investic do datových center, která potřebují značné množství elektřiny. Cena projektu se teprve stanoví, uvedla agentura Reuters.
  • Pakt stability je zdrap papiera, krajiny EÚ ho porušovali 42 % času, Grécko ho nesplnilo ani raz
    Nemecký IFO inštitút zverejnil zaujímavú vec. Pozrel sa na to, že koľkokrát boli od vzniku Paktu stability a rastu v r...
  • 📉Paládium klesá o 6 % ❗
    Cena paládia dnes klesá o téměř 6 % na týdenní minimum $2510 za unci. Reaguje na zprávy ruského Nornickelu, největšího producenta paládia na světě, o plném obnovení těžby drahého kovu mezi květnem a červnem. Společnosti se podařilo zastavit zaplavování dolu na Sibiři v blízkosti města Norilsk a pokračuje s čerpáním vody na povrch. Už 24. února byla společnost nucena částečně zastavit těžbu v dolech po zjištění, že do jednoho z nich proniká v podzemí voda.
  • Paládium od rána +6,6 %. Poptávka po drahých kovech s klesajícími výnosy stále narůstá
    Řekli jsme to v minulosti mnohokrát a musíme se opakovat. Drahé kovy prostě milují nízké úrokové sazby a čím níže sazby klesnou tím lépe. Pokračující propad dluhopisových výnosů zdá se vede k definitivní kapitulaci medvědů na některých drahých kovech. Zatímco zlato dnes přidává 0,9 %, stříbro s platinou rostou o 2,6 % a paládium se doslova zbláznilo, když od dnešního rána přidalo bez zjevné příčiny 6,6 %.
  • Paládium pokorilo zlato, dvakrát za sebou
    Paládium, drahý kov, ktorý našiel svoje využitie najmä v katalyzátoroch výfukových plynov do automobilov si v posledných týždňoch razí svoju cestu na výslnie. Jeho hodnota sa až do nedávna držala pod úrovňou kráľa v podobe zlata, no na začiatku decembra nakoniec prekonala jeho cenu a po dlhých 16 rokoch sa stala najdrahším kovom na kapitálových trhoch.
  • 🔥 Paládium prudce roste i přes jestřábí Fed
    Paládium pokračuje v silně rostoucím trendu, který začal uprostřed minulého týdne. Rally pokračuje i přes jestřábí Fed, který podpořil růst amerického dolaru a naopak oslabil drahé kovy. Paládium včera vzrostlo, přestože zlato i stříbro výrazně klesly. Co stojí za růstem ceny paládia? Paládium už od počátku roku přidalo 30 %, přičemž většiny těchto zisků dosáhlo v posledních seancích. Trhy se bojí, že těžební kapacita Ruska, která dosahuje na 40 % celkové globální nabídky tohoto kovu, může být nedostupná. Existuje vysoké riziko sankcí v případě, že se Rusko rozhodne napadnout Ukrajinu. Paládium se využívá k produkci katalyzátorů spalovacích motorů. Letos se navíc očekává nárůst poptávky po tomto kovu v reakci na vyšší tempo automobilového průmyslu.
  • 🚀Paládium roste o více než 6 %!
    Dnes jsme na trzích svědky pozitivní korekce na drahých kovech, která může být zčásti vysvětlena opačnou korekcí na americkém dolaru. Zlato prorazilo hlavní zónu rezistence na $1 795 a aktuálně se dokonce obchoduje nad úrovní $1 800. Stříbro přidává více než 2,5 % a platina roste o 1,7 %. Nicméně opravdovým vítězem dnešní seance je paládium, které už od pátečního závěru přidává více než 6 %.
  • 🚀 Paládium vystoupalo na rekordy
    Paládium dnes prorazilo zpět nad úroveň $2 900 za unci a komodita vyhlíží kulatou hladinu $3 000. Za růstem stojí zvýšená poptávka automobilového průmyslu. Přísnější emisní limity vyžadují více kovu v katalyzátorech automobilů. Existují také obavy z nedostatku paládia na trhu. Komodita se nachází v deficitu a čeká se, že by se situace mohla v dalším průběhu roku zhoršovat. Svůj negativní dopad má stále únorové zatopení dolů společnosti Nordnickel na Sibiři.
  • Paladium: Výzvy v roce 2023
    Obchodování s palladiem nemusí být tak populární jako obchodování se zlatem nebo stříbrem. Přesto palladium zůstává dů...
  • Palantir akcie v hledáčku Cathie Wood. Po oznámení výsledků Ark Invest koupil akcie PLTR za 139 mil. USD
    Tématem pro dnešní analýzu jsou Palantir akcie. Firma je na burze poměrně krátce. Teprve před rokem měla své IPO. I tak toho tato firma stihla hodně, například v podobě podpory tzv. startupů a SPAC. Nedávno navíc oznámila své výsledky. Na to zareagovala Cathie Wood a její fond Ark Invest, který PLTR akcie nakoupil.
  • Palantir po výsledcích za 1Q23 vyskočily o 20 %
    Akcie společnosti Palantir Technologies (PLTR.US) dnes rostou poté, co společnost včera zveřejnila výsledky za 1. čtvrtletí a poskytla optimistický výhled. Společnost nejenže vykázala nečekaný zisk za období leden až březen 2023, ale také se jí podařilo překonat očekávání v oblasti tržeb a provozního zisku. Společnost Palantir uvedla, že poptávka po nástrojích a softwaru umělé inteligence je nebývalá a že očekává, že se její nynější nástroj AI, který má pomoci vládám lépe analyzovat databáze s citlivými informacemi, bude těšit velmi velkému zájmu. Společnost Palantir uvedla, že již uskutečnila stovky rozhovorů s potenciálními partnery a že pracuje na detailech cen nového produktu. První verze nového produktu bude vybraným zákazníkům nabídnuta již tento měsíc.
  • Palantir si zajistil lukrativní kontrakt s americkou armádou
    Akcie Palantir Technologies (PLTR.US) začaly dnešní seanci prudkým růstem. Softwarová společnost oznámila, že vyhrála kontrakt pro americkou armádu v hodnotě $823 mil. Společnost poskytne armádě svoji platformu Gotham, která by měla pomoci optimalizovat rozhodování v americké obraně. Jedná se o důležitou zprávu pro společnost, která za celých 17 let své existence nevykázala meziroční zisk. Příjmy společnosti jsou velmi závislé na kontraktech od vládních složek. Přes špatné finanční výsledky už akcie od svého loňského IPO vzrostly o 163 %.
  • Palantir získal 88% za méně než dva měsíce: příležitost nebo bublina?
    Akcie společnosti Palantir Technologies, velké analytické společnosti, vzrostly od svého debutu na Wall Street 30. září téměř o 88% a nezdá se, že by ztratily páru navzdory demokratickému vítězství v amerických prezidentských volbách. Zakladatel Peter Thiel je známý svými sympatiemi k Republikánské straně a zejména k Donaldu Trumpovi.
  • Palivo Týden 41: Výrazný pokles pohonných hmot, je tomuto poklesu konec ?
    Ceny pohonných hmot na Slovensku ve 41. týdnu (09.10 - 16.10) opět výrazněji klesaly. Ceny 95oktanového benzinu se snížily o 1,65 %, tj. o 2,7 centů za litr na úroveň 1,614 €/l. Ceny motorové nafty reagovaly opět o něco méně výrazně a v uplynulém týdnu klesly o 1,37 %, tj. o 2,3 centů za litr na úroveň 1,661 €/l. Ceny ropy však ve sledovaném týdnu již na geopolitickou situaci reagovaly výrazněji a posílily o 7,46 % a dostaly se zpět nad úroveň 90 USD za ropu Brent. Na této úrovni je vidíme i nyní, neboť tento týden byl na trhu s ropou méně volatilní.
  • Palivové dříví v Česku je rekordně drahé, kubík vyjde i na více než 1500 korun. Výraznější zlevnění přijde spíše až příští rok, kvalitnější dřevo zlevňuje už teď
    Cena palivového dříví z jehličnanů listnáčů vystoupala loni na svoji nejvyšší úroveň za celou dobu minimálně od roku 2009, vyplývá z nově aktualizovaných dat ČSÚ. Průměrná cena palivového dřeva z jehličnanů činila loni 1032 korun za metr krychlový a vůbec poprvé tak přesáhla psychologickou hranici 1000 korun. Průměrná cena palivového dřeva z listnáčů zase loni odpovídala 1523 korun za metr krychlový a vůbec poprvé tak přesáhla hranici 1500 korun.
  • Palivové příplatky: proč je stále leteckým společnostem platíme?
    Analýza xPartners ukázala, že palivové příplatky nejsou krátkodobě svázány s cenou ropy, ani jednoznačně nesouvisí s délkou letu.
  • Palivové trhy na vzestupu, Čína nakupuje „za každou cenu“
    Komoditní sektor má za sebou další týden extrémních pohybů cen, kdy se globální ekonomikou i komoditními trhy otřásaly dopady čínské a evropské energetické krize. Kromě toho se musel trh vypořádat s posilujícím dolarem, rostoucími cenami paliv a náklady na financování stoupajícími kvůli zvyšování výnosů z amerických vládních dluhopisů. To vše se může negativně podepsat na růstu a ohodnocení akciového trhu. Některé ekonomiky tak musí čelit riziku stagflace, což je období inflace spojené se zpomalením růstu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova