Pátek 29. březen 2024 12:54
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader

HDP ČR, zpřesněné údaje, 4Q 2022

31.03.2023 10:11  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí potvrdily mezičtvrtletní pokles HDP na úrovni 0,4 %, meziroční růst HDP byl ovšem mírně navýšen z původně uváděných 0,2 % na 0,3 %.

Díky tomu byl revidován růst HDP za celý rok 2022 z původně uváděných 2,4 % na 2,5 %.

Základní obrázek situace v české ekonomice se ale po aktuálním zpřesnění údajů o HDP nemění: v meziročním vyjádření výrazně klesá spotřeba domácností, která je hlavním tahounem meziročního poklesu HDP.

V závěrečném čtvrtletí 2022 měly k meziročnímu výkonu HDP negativní příspěvek také zásoby.

Kladný příspěvek k meziročnímu růstu HDP měly naopak investiční výdaje, zahraniční obchod a také růst vládní spotřeby.

Na spotřebitele i nadále nepříznivě dopadala vysoká inflace, která vede k propadu jejich reálných příjmů, což ústí do poklesu spotřeby domácností jak v meziročním, tak v mezičtvrtletním vyjádření.

Celoroční růst HDP v roce 2022 činil 2,5 %, tahounem růstu byly investiční výdaje firem (hrubá tvorba fixního kapitálu), vývoj zásob a v menší míře také spotřeba vlády.

Čisté exporty měly na celoroční růst HDP zhruba neutrální vliv, vliv spotřeby domácností byl negativní s tím, jak se v celoročním vyjádření propadla o 0,9%.

Pro letošní rok očekávám mírný celoroční růst HDP v oblasti 0,3 %.

Klíčovou součástí dnes zveřejněných údajů za loňské závěrečné čtvrtletí jsou statistiky sektorových účtů, jež popisují situaci domácností a firem z pohledu jejich příjmů, výdajů a úspor.

V případě domácností pokračuje pokles reálných příjmů, což v situaci vysoké inflace není překvapivé a spotřeba domácnostní následně klesá.

Úhrn reálných peněžních a nepeněžních příjmů domácností na jednoho obyvatele v loňském závěrečném čtvrtletí klesl meziročně o 6,3 % a v mezičtvrtletním vyjádření ztratil 1,2 %.

Reálná spotřeba na obyvatele se meziročně propadla o 7,0 %, mezičtvrtletní pokles reálné spotřeby činil 4,1 %.

Na straně domácností byla patrná nejistota a obavy z dalšího vývoje: pokles spotřeby byl výraznější, než pokles příjmů, cože znamená, že domácnosti v závěrečném čtvrtletí navýšily sklon k úsporám.

Míra úspor v celkovém důsledku vzrostla meziročně o 1,5 procentního bodu, mezičtvrtletně vyskočila dokonce o 5,5 procentní bodu a jednalo se o druhý mezičtvrtletní nárůst míry úspor v řadě.

Celkově míra úspor domácností v loňském závěrečném čtvrtletí činila dle sezónně očištěných údajů 21,7%: z pohledu jednotlivých čtvrtletí se jednalo o nejvyšší úroveň od počátku roku 2021 a z historického pohledu má tento ukazatel prostor pro další pokles.

Domácnosti si v rámci nejistot ohledně dalšího vývoje inflace a své finanční situace vytvářely určitý polštář v podobě vyšší finanční rezervy.

Obavy z dalšího vývoje cen energií ale v posledních měsících klesly a do nejbližších čtvrtletí lze pro očekávat spíše pokles míry úspor domácností.

To by na straně spotřeby mělo domácnostem pomoci se alespoň částečně vypořádat s vyšší inflací, která v letošním prvním pololetí i nadále povede k poklesu reálných příjmů.

Na straně nefinančních podniků v loňském závěrečném čtvrtletí míra zisku meziročně stagnovala na úrovni 46,9 %.

Podnikům se v průměru již nedařilo dále zvyšovat ziskové marže.

Z pohledu krocení v ekonomice by to byla dobrá zpráva, neboť by šlo o náznak, že strana poptávky již nechce akceptovat další výrazné nárůsty cen.

Míra investic nefinančních podniků v závěrečném čtvrtletí klesla z 29,3 % na 28,9 %.

V situaci, kdy dochází k ochlazení celkového výkony české ekonomiky vyjádřeno ukazatelem HDP, není míra poklesu investic nefinančních podniků překvapivá a tato tendence proto možná pokračovala i na počátku letošního roku.

Radomír Jáč
hlavní ekonom
Generali Investments CEE

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • HDP ČR, předběžný odhad, 2Q 2023
    Česká ekonomika se v letošním druhém čtvrtletí vrátila k mezikvartálnímu růstu HDP poté, co HDP v loňském druhém pololetí klesal a v letošním prvním čtvrtletí mezikvartálně stagnoval.
  • HDP ČR, předběžný odhad, 3Q 2023
    Česká ekonomika hlásí za letošní třetí čtvrtletí mezikvartální pokles HDP o 0,3 % a setrvání meziročního poklesu na úrovni 0,6 %.
  • HDP ČR, předběžný odhad, 4Q 2021
    Česká ekonomika v závěrečném čtvrtletí příjemně překvapila co se týče hospodářského růstu, neboť vykázala růst HDP mezičtvrtletně o 0,9 % a meziročně o 3,6 %.
  • HDP ČR, předběžný odhad, 4Q 2023 a celý rok 2023
    Česká ekonomika dle předběžných údajů vykázala v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.
  • HDP ČR, zpřesněné údaje, 1Q 2023
    Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za letošní první čtvrtletí potvrdily mezičtvrtletní stagnaci HDP (tedy posun 0,0 % mezičtvrtletně), meziroční pokles HDP byl ovšem mírně prohlouben z původně uváděných 0,4 % na 0,5 %.
  • HDP ČR, zpřesněné údaje, 2Q 2023
    Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za letošní druhé čtvrtletí hlásí o něco slabší výkon HDP, než se původně soudilo.
  • HDP ČR, zpřesněné údaje, 3Q 2021
    Zpřesněné údaje o výkonu HDP za letošní třetí čtvrtletí hlásí o něco lepší výkon české ekonomiky, než co signalizoval předběžný odhad prezentovaný koncem října.
  • HDP ČR, zpřesněné údaje, 3Q 2022
    Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské třetí čtvrtletí potvrdily mezičtvrtletní pokles HDP na úrovni 0,2 %, meziroční růst HDP byl ovšem snížen z původně uváděných 1,7 % na 1,5 %.
  • HDP ČR, zpřesněné údaje, 3Q 2023
    Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské třetí čtvrtletí hlásí o něco výraznější pokles HDP, než se původně soudilo.
  • HDP ČR, zpřesněné údaje, 4Q 2022
    Zpřesněné údaje o výkonu HDP za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí o něco výraznější mezičtvrtletní pokles české ekonomiky, než signalizoval předběžný odhad prezentovaný koncem ledna.
  • HDP ČR, zpřesněné údaje, 4Q 2023
    Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP.
  • HDP ČR – 0,5 Y/Y, 0 Q/Q
    „České hospodářství dál přešlapuje na místě. Nedá se očekávat, že nyní v době vládních úspor i šetření domácností česká ekonomika nějak výrazně posílí a začne výrazněji růst. Přichází tak účty za večírek, který jsme si užívali v posledních letech, kdy jsme neadresně cílili pomoc a všichni si zvykli mít nataženou ruku. Horší časy jsou ale dobrým důvodem k tomu, nadechnout se a posílit ty oblasti hospodářství, které nás povedou k robustnímu růstu v dalších letech. Už příští rok bychom měli sklízet ovoce toho, že jsme se v těžkých časech chovali zodpovědně.“
  • HDP ČR 1Q: -0,2 % Y/Y
    „Česko přešlapuje na místě a hrubý domácí produkt meziročně klesá. Naplňují se tak mé obavy z toho, jak Česko zasáhne inflace. Právě ony zvýšené ceny se nyní naplno projevují v hospodářském poklesu. A i když to není úplně vidět na první pohled, tak šetří skoro každý a to nás dostává do nelehké situace. Naštěstí Česko drží nad vodou nízká nezaměstnanost, kdy je stále ještě obrovská nabídka volných míst, která nám dává naději, že v případě propouštění nalezneme rychle jiné zaměstnání.“
  • HDP ČR 2Q : 3,7 % Y/Y
    „Česko zpomaluje svůj růst ekonomiky. Snižuje se spotřeba domácností a všichni mají hlouběji do kapsy. Tento fenomén není bohužel krátkodobý, ale spíše se stává trendem. To bude ovlivňovat růst hospodářství i v dalších čtvrtletích. I když u HDP vycházíme z nízkých čísel z období silnějších restrikcí, tak se nám nedaří nastartovat ekonomiku, protože tu máme další a mnohem větší problém s růstem cen a inflací. Budeme rádi, když letošní rok zakončíme v černých číslech.“
  • HDP ČR 4Q: 0,2 % Y/Y, -0,4 % Q/Q
    „Výsledek hrubého domácího produktu za 4. čtvrtletí potvrzuje technickou recesi. A vypadá to, že se z ní jen tak nedostaneme. Pro letošní rok totiž například ČNB predikuje Česku mírný propad, proto lze očekávat, že i v některých z následujících čtvrtletí zažijeme pokles hospodářství. Tato zpráva by nás ale neměla nějak výrazně znepokojovat. Je to výsledek zvýšených nákladů na potraviny a energie a domácnosti začaly prostě šetřit, protože jim nic jiného nezbývá. Díky tomu by se měla pomalu začít uklidňovat také inflace, která má až nebezpečně vysoké hodnoty už dlouho a jíž se Česko potřebuje nutně zbavit.“
  • HDP ČR 4Q: 0,2 % Y/Y, -0,4 % Q/Q
    „Technická recese v Česku je definitivně potvrzena. Výhled přitom není úplně růžový. Neochota naší centrální banky razantně zasáhnout proti inflaci i za cenu krátkodobého propadu HDP je zjevná. Takže budeme dále sledovat jen velmi pomalý nebo žádný růst hospodářství, který ale bude doprovázen dalším zdražováním. Bohužel tato nepříjemná kombinace nás bude trápit dlouho a pomalu nám bude snižovat i naše reálné příjmy a životní úroveň.“
  • HDP ČR 4Q: 0,4 % Y/Y
    „Hrubý domácí produkt poklesl druhé čtvrtletí v řadě a v porovnání s loňským rokem roste naše ekonomika šnečím tempem. To je dáno především tím, že všichni v souvislosti s vyššími náklady začali naplno šetřit a odkládají spotřebu zbytných statků. K úsporám pomalu dochází i ve firmách. Můžeme tedy předpokládat, že pokud se inflace nezklidní ani v následujícím roce, bude rok 2023 opravdovým testem stability české ekonomiky. Předpokládám, že pomalu začne růst nezaměstnanost a dále bude také velký tlak na veřejné finance. Prioritou by tak pro ČNB i pro vládu měl být boj s inflací, kterou můžeme porazit vyššími sazbami a úsporami v rozpočtu. To ale v tuto chvíli není v plánu ani jedné z institucí.“
  • HDP eurozóny dopadl o něco lépe, než se čekalo
    Hrubý domácí produkt za celou eurozónu už tak velké překvapení, jako česká data, nepřinesl. I zde se ale jednalo o mírně lepší výsledek. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím HDP poklesl o 0,7 %, v meziročním srovnání pak o 5,1 %. Přesnou strukturu zatím ještě neznáme. Přepokládáme ale, že kladně k růstu přispěla spotřeba domácností a čisté exporty. Naopak spotřebitelské výdaje byly zřejmě brzdou. Nad dalším vývojem ekonomiky eurozóny se ale vznášejí otazníky. Z důvodu pandemie zůstávají restriktivní opatření ve většině zemí zatím v platnosti. Zdarma nebude ani odchod Velké Británie z EU. Ten bude podle odhadů Mezinárodního měnového fondu stát v letošním roce ekonomiku Británie 1-2 % HDP. Na eurozónu by pak měl být dopad zhruba čtvrtinový až pětinový. Británie se navíc kvůli obavám z brexitu v Q4 20 zřejmě předzásobila, což se negativně odrazí na evropském průmyslu v Q1 21. Nižší bude zřejmě i úvěrová aktivita. Ta dosáhla vrcholu v květnu a od té doby pozvolna klesá. Horší bude i situace na trhu práce. Celkově tak očekáváme růst evropské ekonomiky v letošním roce o 3,6 %. Vliv vakcinace se podle naší prognózy začne projevovat nejdříve v H2 21, přičemž na předkrizové úrovně se HDP dostane na přelomu let 2022/2023.
  • HDP eurozóny - komentář CYRRUS
    Ekonomika eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí podle předběžného odhadu rostla tempem 0,2 % mezičtvrtletně a 1,2 % meziročně. Podobný výsledek se čekal. Euro po zveřejnění jen nepatrně oslabilo proti euru k úrovni 1,148 dolarů za euro. Nicméně psychologicky větší dopad mělo pravděpodobně potvrzení recese v Itálii. Zde HDP kleslo o 0,2 % mezičtvrtletně poté, co klesalo již ve třetím čtvrtletí o 0,1 %. Akciové trhy po zveřejnění mírně klesly.
  • HDP eurozóny (Q2) zaostal za očekáváním
    HDP eurozóny ve druhém čtvrtletí zaostal za očekáváním, když na očekávání nedosáhly HDP hlavních ekonomik měnového bloku, Německa a Francie, naopak očekávání překonalo např. Portugalsko a růst HDP zesílil ve Španělsku. Problematické je zejména oslabení růstu německé ekonomiky, která drží alespoň v mírném růstu celou eurozónu. Jiné hlavní ekonomiky eura povážlivě zaostávají, ať již jde o Francii či Itálii (která je dokonce v mírné recesi). Zpráva je nepříznivá pro akcie a euro a příznivá pro dluhopisy a ropu. Index německé burzy DAX se po ohlášení informací Německa a Francie pohyboval o 0,1-0,2% d/d, později ale ztrátu vyrovnal, ostatní trhy pokud sotva odpověděly tak smíšeně.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank