Úterý 19. březen 2024 03:00
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
XTB trading konference 2024

GBP/USD: Obchodní plán na evropskou seanci 23. března. COT report. Libra se po zasedání Bank of England chystá růst.

23.03.2023 13:33  Autor: InstaForex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Včera se objevilo několik vynikajících vstupních bodů. Pohledem na pětiminutový graf zjistíme, k čemu vlastně došlo. Předtím jsem vás žádal, abyste se při rozhodování o vstupu na trh soustředili na úroveň 1,2232. K průrazu došlo bez zpětného testu, takže se neobjevil žádný buy signál. Falešný průraz a long pozice na úrovni 1,2278 nepřinesly kýžený výsledek. Průraz dolů a opětovný test úrovně 1,2278 přinesly sell signál, po kterém se libra propadla o více než 40 pipů. Ke konci dne, když Federální rezervní systém zveřejnil své rozhodnutí, vygeneroval průraz úrovně 1,2329 další sell signál. Libra se propadla zhruba o 50 pipů.

analytics641bfb6d61f93.jpg

Podmínky pro otevírání long pozic na páru GBP/USD:

Bank of England dnes oznámí rozhodnutí o úrokových sazbách. Jelikož inflace ve Spojeném království roste a zůstává nad úrovní 10,0 %, centrální banka pravděpodobně zvýší sazby o 0,25 % s tím, že bude dál udržovat přísnou měnovou politiku. Nic jiného jí nezbývá, protože nechat vysokou inflaci, aby v ekonomice zakořenila, je mnohem horší než vyvolat krizi v bankovním sektoru, kterému lze kdykoli pomoci prostřednictvím likvidity a úvěrů. A i když sázím na to, že pár bude dál stoupat, v případě poklesu libry doporučuji otevírat long pozice poblíž úrovně supportu 1,2279 a až po falešném průrazu. Toto by mohlo vytvořit nové vstupní body na long pozice s perspektivou skoku k úrovni 1,2330. Pokud zde pár zkonsoliduje a znovu shora dolů otestuje úroveň 1,2330, mohl by se dostat na nové měsíční maximum 1,2388. Na této úrovni budou býci znovu čelit vážným problémům. Po překonání této úrovně by se pár mohl dotknout úrovně 1,2450, kde jsem doporučil uzamknout zisky. Pokud se býkům nepodaří dotlačit pár k úrovni 1,2279, která se kryje s býčími klouzavými průměry, tlak na libru se vrátí. V tom případě bych doporučoval nespěchat s nákupy a otevírat long pozice až poblíž úrovně supportu 1,2134 a po falešném průrazu. Pár GBP/USD byste mohli nakupovat při odrazu od minima na úrovni 1,2181 a pamatovat při tom na intradenní korekci o 30–35 pipů směrem nahoru.

Podmínky pro otevírání short pozic na páru GBP/USD:

Medvědi mají šanci znovu získat nadvládu, ale potřebují, aby BoE naznačila návrat k měkké měnové politice, což je nepravděpodobné. Musejí dobýt úroveň rezistence 1,2330, jejíž falešný průraz bude předtím, než BoE oznámí své rozhodnutí, vynikajícím signálem k otevření short pozic proti trendu. Pár GBP/USD by mohl sklouznout k nejbližší úrovni supportu 1,2279, kde se býci pravděpodobně pokusí vstoupit na trh. Jen průraz a opětovný test úrovně 1,2181 zespodu nahoru zesílí tlak na libru a poskytne nové vstupní body na short pozice s poklesem k úrovni 1,2227. Vzdálenějším cílem bude minimum 1,2181, kde doporučuji uzamknout zisky. Pokud bude pár GBP/USD stoupat a medvědi nebudou mít na úrovni 1,2330 energii, což je pravděpodobné, může libra šterlinků spěchat k novému měsíčnímu maximu 1,2388. Pouze falešný průraz této úrovně poskytne vstupní bod na short pozice. Pokud zde nedojde k poklesu, mohli byste pár GBP/USD prodávat při odrazu od maxima 1,2450 a pamatovat při tom na intradenní korekci o 30–35 pipů směrem dolů.

analytics641bfb738276b.jpg

COT report:

COT report ze 7. března zaznamenal nárůst long i short pozic. Tyto údaje ale nejsou relevantní, protože CFTC se stále zotavuje z kyber útoku. Nezbývá než čekat na čerstvé reporty. Tento týden zasednou Fed a Bank of England kvůli měnové politice a rozhodnou o úrokových sazbách. BoE má podle očekávání kvůli vytrvalé inflaci zůstat věrná jestřábímu postoji. Pokud Fed zaujme holubičí postoj a BoE ne, pár GBP/USD se dostane na nové měsíční maximum. Podle posledního COT reportu vzrostly nekomerční long pozice o 1 227 na počet 66 513. Nekomerční short pozice vzrostly o 7 549 na počet 49 111. Nekomerční čistá pozice dosáhla hodnoty -17 141 oproti -21 416. Týdenní zavírací cena klesla z úrovně 1,2112 na úroveň 1,1830.

analytics641bfb790e06c.jpg

Signály indikátorů:

Klouzavé průměry

Obchoduje se nad 30denním a 50denním klouzavým průměrem, což naznačuje býčí sentiment.

Poznámka: Periody a ceny klouzavých průměrů jsou autorem zvažovány v hodinovém grafu (1H) a liší se od obecné definice klasických denních klouzavých průměrů v denním grafu (1D).

Bollingerova pásma

V případě poklesu bude jako support sloužit spodní hranice indikátoru na úrovni 1,2227.

Charakteristika indikátorů

  • Klouzavý průměr (klouzavý průměr určuje aktuální trend vyhlazením volatility a šumu). Perioda 50. V grafu vyznačen žlutě.
  • Klouzavý průměr (klouzavý průměr určuje aktuální trend vyhlazením volatility a šumu). Perioda 30. V grafu vyznačen zeleně.
  • Indikátor MACD (Moving Average Convergence/Divergence – konvergence/divergence klouzavých průměrů). Rychlý EMA s periodou 12. Pomalý EMA s periodou 26. SMA s periodou 9.
  • Bollingerova pásma. Perioda 20.
  • Neziskoví spekulanti, například jednotliví obchodníci, hedgeové fondy a velké instituce, kteří používají trh s futures ke spekulativním účelům a splňují určité podmínky.
  • Nekomerční long pozice představují celkový počet otevřených long pozic nekomerčních obchodníků.
  • Nekomerční short pozice představují celkový počet otevřených short pozic nekomerčních obchodníků.
  • Celková čistá nekomerční pozice představuje rozdíl mezi otevřenými short a long pozicemi nekomerčních obchodníků.
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • GBPUSD nad 1.30 po lepších číslech HDP!
    Libra prolomila nad 1,3000 po lepších údajích o HDP Spojeného království (HDP Spojeného království (m/m) květen: -0,1 % (očekáváno -0,3 %; dříve 0,2 %)). Dáta mohou poskytnout Banku Anglicka do zimy úrokové sazby dále, které jsou kombinované s dolárovou slabostí po včerejším CPI čtení z USA, vytvářející tlak na sestup na pár GBP/USD.
  • GBP/USD. Náhled na únorové zasedání BoE: subvarianta omikronu BA.2, rostoucí inflace a klesající nezaměstnanost
    Cena páru GBP/USD už několik obchodních dní roste a překonává hladiny rezistence. Od minulého pátku libra postupně nabírá na síle a dobývá ztracené pozice. Za necelý týden pár posílil o více než 200 bodů a vystoupal z hladiny 1,3364 na lokální maximum 1,3587. Navzdory impulsu k růstu se ale kupující neodvážili atakovat hladinu 1,36. Během čtvrteční asijské seance pár opustil týdenní maximum a stagnoval u hladiny 1,3550. Nejde jen o to, že pokles dolarového indexu zpomalil: libra čeká na únorové zasedání BoE, jehož výsledky budou zveřejněny dnes odpoledne.
  • ❕GBPUSD na klíčové úrovni ⛔
    GBPUSD se i přes slabost amerického dolaru nachází v posledních seancích ve volném pádu. Britská měna se ocitla pod tlakem, když premiér Johnson řekl, že chce dohodu s EU do 15. října, nebo nechce dohodu vůbec. Vzhledem k množství problémů, které musí být vyřešeny (např. irská hranice) vypadá tento termín nerealisticky a trhy začaly do kurzu započítávat negativní scénář chaosu v ekonomických vztazích s EU. Pouze včera propadl pár GBPUSD o 200 bodů.
  • GBPUSD na pětitýdenním minimu, akcie na nízkých objemech mírně rostou
    Pondělní seance zatím na trzích začíná podle očekávání. Ve Francii a v Itálii jsou bank holiday a přestože jsou tamní burzy otevřené, celkové volume je v Evropě přibližně polovinu a více pod třicetidenním průměrem. Pondělní seance je zatím chudá také na data, takže evropské indexy zůstávají na dosah pátečního close a čekají na nové podněty.
  • GBP/USD na supportu
    I když z dlouhodobého hlediska je libra silnější vůči americkému dolaru, tak je možné, že se trh bude měnit do klesajícího trendu. K velkému propadu došlo i po včerejším vyhlášení na americkém dolaru, které vyšlo pozitivně pro americký dolar. Zpráva s žádostmi o dávky v nezaměstnanosti dopadly s výsledkem 242 tisíc z očekáváných 255 tisíc. Druhá zpráva ohledně prodejů domů na sekundárním trhu s výsledkem 4,28mn oproti odhadu 4,3mn.
  • GBP/USD našel pevnou půdu pod nohama
    GBP/USD po prolomení klíčové klesající trendové linie na začátku listopadu vytvářel hlubokou strukturu vyšších maxim a vyšších minim. Rally páru se však zastavila na tříměsíčním vrcholu 1,2732, přičemž cena se stáhla níže k 200dennímu jednoduchému klouzavému průměru (SMA). Vzhledem k tomu, že se ukazatelům RSI i MACD podařilo udržet v kladných hodnotách, mohli by se býci pokusit vymazat nejnovější pokles a posunout cenu směrem ke květnovému vrcholu 1,2678.
  • GBP/USD: na začátku důležitého obchodního týdne
    Zítra ve 12:30 GMT budou zveřejněny aktuální inflační indikátory z USA, které mohou významně ovlivnit očekávání trhu ve věci vyhlídek měnové politiky Federálního rezervního systému. Zasedání Fedu k této otázce začne také zítra a skončí ve středu v 18:00 GMT zveřejněním rozhodnutí o úrokových sazbách.
  • GBP/USD na 11měsíčních maximech
    Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti příjemně překvapil, když klesl o 10 000 na 316 000. Výsledek byl netrad...
  • GBP/USD: obchodní plán na americkou seanci 16. února (analýza dopoledních obchodů)
    Při tvorbě ranní prognózy jsem se soustředil na úroveň 1,2033 a na jejím základě jsem navrhl obchodní aktivitu. Podívejme se na pětiminutový graf a uvidíme, k čemu došlo. Po mírném poklesu hodnoty libry na pozadí absence statistik a v souladu se včerejším trendem se na úrovni 1,2033 objevil falešný průraz, který nabídl vynikající příležitost k nákupu. To vše vyústilo v růst zhruba o 40 bodů. Z technického hlediska nedošlo v druhé polovině dne k žádným změnám.
  • GBP/USD: Obchodní plán na evropskou seanci. COT report a přehled včerejšího obchodování. Kupci GBP vytvořili support na úrovni 1,3522 a očekávají průraz úrovně 1,3556.
    Měnový pár včera nabídl několik pěkných signálů pro vstup na trh. Analyzujme nyní 5minutový graf a pokusme se zjistit, k čemu vlastně došlo. V dopoledním článku jsem vám doporučil sledovat při rozhodování o obchodech úroveň 1,3510. Býci byli ve středu odhodláni vytlačit cenu na nová maxima, ale zatím se jim to nepodařilo. Místo toho měli navrch prodejci. Cena prorazila úroveň 1,3510 a konsolidovala pod ní při opačném testu směrem vzhůru. Tato cenová akce vytvořila výborný signál k prodeji. Cena se následně posunula asi o 25 pipsů dolů a akci dokončila. Býci v půi dne pohotově vstoupili na trh a ovládli úroveň 1,3510. Následující test směrem dolů vytvořil vynikající příležitost pro vstup na trh s long pozicemi. Pár GBP/USD tak vzrostl o 40 pipsů. V druhé polovině dne se medvědům podařilo ubránit rezistenci 1,3547. Falešný průraz této úrovně dal signál k prodeji. Statistické údaje z USA nesplnily očekávání, a tak se měnový pár nepohyboval dolů jednoznačně.
  • GBP/USD: Obchodní plán na evropskou seanci 24. března. COT report. Libra nedokáže po zasedání BoE růst.
    Včera se objevilo několik vynikajících vstupních bodů. Pohledem na pětiminutový graf zjistíme, k čemu vlastně došlo. V ranním článku jsem vás upozornil na úroveň 1,2330 a doporučil jsem rozhodovat se s ohledem na ni. Pohyb nahoru a falešný průraz této úrovně přinesly ráno sell signál, po kterém se libra šterlinků propadla o více než 50 pipů. Odpoledne po rozhodnutí Bank of England o úrokových sazbách pár GBP/USD znovu stoupal a pak znovu falešně prorazil úroveň 1,2330. Vytvořil nové vstupní body na short pozice při pohybu o 50 pipů ve směru dolů. Long pozice na úrovni 1,2279 vyvolaly růst zhruba o 30 pipů.
  • GBP/USD: obchodní plán na evropskou seanci 4. března. Kupci libry přebírají vedení.
    V pátek bylo vygenerováno několik signálů ke vstupu na trh. Pohledem na graf 5M zjistíme, k čemu vlastně došlo. V předchozí prognóze jsem věnoval pozornost úrovni 1,2612 a plánoval jsem rozhodnout se o vstupu na trh z tohoto místa. Měnový pár opravdu klesl, ale na test ani falešný průraz nikdy nedošlo. Nebylo možné najít vhodné body pro vstup na trh. Falešný průraz úrovně 1,2612 odpoledne vygeneroval signál k nákupu libry. Měnový pár GBP/USD ve výsledku vzrostl o 30 pipů. Prodejci ubránili hladinu 1,2649 a umožnili nám tak zachytit vhodný vstupní bod k prodeji. Po sestupné korekci o 15 pipů se ale poptávka po libře vrátila.
  • GBP/USD: Obchodní plán na evropskou seanci 4. dubna 2023. COT report. Přehled včerejšího obchodování. Pár GBP/USD se vrací na měsíční maxima.
    Včera jsme obdrželi jediný signál ke vstupu. Podívejme se na graf M5, abychom pochopili, co se stalo. V předchozím přehledu jsem zvažoval vstup na trh na úrovni 1,2303. Cena tuto hranici prorazila, ale žádný retest nenásledoval. Na long pozice jsem tedy nevstupoval. Falešný průraz úrovně 1,2393 po prudkém růstu páru GBP/USD během severoamerické seance vygeneroval něco, co vypadalo jako pěkný sell signál. Nakonec jsem ale utrpěl ztráty, protože nenásledoval pokles.
  • GBP/USD: obchodní plán na 1. března. GBP se opět dostává pod prodejní tlak
    Pár GBP/USD včera vygeneroval několik signálů ke vstupu na trh. Pohledem na graf 5M zjistíme, k čemu vlastně došlo. V předchozí prognóze jsem věnoval pozornost úrovni 1,2671 a plánoval jsem rozhodnout se o vstupu na trh z tohoto místa. Růst a vytvoření falešného průrazu zde vytvořily vynikající vstupní bod k prodeji libry. Instrument se v důsledku toho propadl o více než 25 pipů. Nákupní aktivita v oblasti 1,2644 při falešném průrazu vedla odpoledne k růstu zpět k úrovni 1,2671. Prodejci se ale nechtěli vzdát. Medvědi nakonec dali signál k otevření short pozic, což znamenalo další výprodej libry šterlinků.
  • GBP/USD: Obchodní plán pro evropskou seanci na 22. března. COT report. GBP se usazuje na měsíčních maximech.
    Včera se objevilo několik vynikajících vstupních bodů. Pohledem na pětiminutový graf zjistíme, k čemu vlastně došlo. V ranním článku jsem vás upozornil na úroveň 1,2227 a doporučil jsem rozhodovat se se zřetelem na ni. Pokles a falešný průraz této úrovně přinesly buy signál. Pár vzrostl o více než 35 pipů. Odpolední průraz a opětovný test úrovně 1,2227 přinesly sell signál, po kterém se libra propadla o více než 45 bodů. Odpolední průraz a opětovný test úrovně 1,2227 směrem nahoru poskytly vstupní body na short pozice. Libra šterlinků se propadla o více než 45 bodů.
  • GBP/USD: obchodní scénáře na 28. února 2024
    Pár GBP/USD zahájil dnešní obchodní den poklesem, když prorazil klíčové úrovně krátkodobého supportu 1,2650 (200 EMA v 1hodinovém grafu) a 1,2644 (200 EMA ve 4hodinovém grafu) a pak otestoval významnou úroveň dlouhodobého supportu 1,2620 (144 EMA v týdenním grafu).
  • GBPUSD: Obchodování do strany pokračuje kvůli novinkám o brexite
    Libra se obchodovala ve středu ráno bez výraznější změny a GBPUSD pár se pohyboval kolem úrovně 1.34 během Londýnské seance.
  • GBP/USD Odražení a pokračující boční trend
    Britský parlament oznámil, že bude informovat Evropskou unii, že hodlají zůstat v evropské celní unii, což je krok, který odvrací riziko tvrdého Brexitu. Ze včerejší technické análýzy se vyplnilo re-testování okraje konsolidačního kanálu podpory W S2 1.34589 a zprávy o brexitu poslaly GBP/USD zpět směrem do centra kanálu na denní rezistenci D S1 1.35582. Nyní se cena nachází v oblasti M S1 - W S1. Pozor na fundamentální analýzu a makroekonomické odpolední události, které by mohly páru vykreslit nové hranice.
  • GBP/USD Odražení a pokračující konsolidační kanál
    Ze včerejší technické analýzy se vyplnil ten pravděpodobnější scénář a oblast POC 1 v oblasti 1.35846 poslala cenu GBP/USD opět do prostoru konsolidačního kanálu směrem k denním podporám D S1 a S2 a nakonec před výsledkem makroekonomických zpráv se cena dostala k měsíční podpoře M S1, kterou před malou chvílí protrhla testuje podporu W S2 - 1.34776 Což je také zóna POC 2. Potom je cíl W S2 - 1.34608 s konečným denním cílem na 1.34200.
  • GBP/USD Opětovné testování POC zóny
    Hodnota GBP/USD je v neustálém postupném poklesu. Můžeme jasně vidět rovnocenný medvědí kanál, který je zatím neporušený. Dvojice je v současné době podporována držením pod týdenním L4 1.3380, takže bychom mohli vidět pokles k 1.3310, 1.3250 a 1.3200, což je velmi silný odpor. Pokud 1.3200 neudrží, je 1.3097 další cíl.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank