Úterý 23. duben 2024 14:12
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster

Ekonomický kalendář: Údaje o HDP za 4. čtvrtletí v USA v centru pozornosti!

26.01.2023 09:15  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
  • Evropské akciové indexy se chystají otevřít výše
  • Zpráva o HDP za 4. čtvrtletí v USA ve 14:30
  • Zprávy o hospodářských výsledcích společností Intel, Mastercard a Visa

Trhy s futures naznačují vyšší otevření evropské hotovostní obchodní seance. Ekonomický kalendář pro dopolední evropské obchodování je prázdný a nejsou naplánovány žádné významné události. Zajímavější to však bude odpoledne, kdy je na 14:30 naplánováno zveřejnění řady amerických makroekonomických údajů. Největší pozornost vzbudí blesková zpráva o HDP za 4. čtvrtletí 2022, která by měla ukázat zpomalení anualizovaného tempa růstu na 2,6 %. Obchodníci s energiemi se zaměří na zprávu EIA v 16:30, protože může vyvolat určitou větší volatilitu na trhu se zemním plynem. V neposlední řadě dnes bude zveřejňovat hospodářské výsledky řada amerických společností, mezi nimiž vynikají společnosti Intel, Visa a Mastercard.

14:30 - USA, zpráva o HDP za 4. čtvrtletí 2022.

  • Růst HDP (anualizovaně). Očekávání: 2,6 %. Předchozí: 3,2 %
  • Jádrový PCE: Očekávání 4,0 % mezikvartálně. Předchozí: 4,7 % mezikvartálně

14:30 - USA, objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za prosinec.

  • Hlavní údaj. Očekává se: -0,2 % m/m. Předchozí hodnota: 0,1 % m/m
  • Bez dopravy. Očekává se: +2,5 % m/m. Předchozí: -2,1 % m/m

14:30 - USA, dávky v nezaměstnanosti. Oček.: 205k. Dříve: 190k

16:00 - USA, new home sales for December. Oček.: 615k. Dříve: 640k

16:30 - EIA zásoby amerického zemního plynu. Oček.: -79 bcf. Dříve: -82 bcf

Top Wall Street reporty

  • Alaska Air Group (ALK.US) - před otevřením trhu
  • American Airlines (AAL.US) - před otevřením trhu
  • Comcast Corporation (CMCSA.US) - před otevřením trhu
  • Dow (DOW.US) - před otevřením trhu
  • Mastercard (MA.US) - před otevřením trhu
  • Intel (INTC.US) - po uzavření trhu
  • Visa (V.US) - po uzavření trhu

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ekonomický kalendář: Údaje Conference Board a prodeje domů v USA
    Po slabé seanci v Asii naznačují futures pro evropskou seanci slabší náladu. Čínský realitní sektor je opět v centru pozornosti poté, co bylo zadrženo vedení společnosti Evergrande kvůli pokračujícímu zpožďování plateb věřitelům. Na straně makrodat se dnes nedočkáme žádných významných údajů ze starého kontinentu, většina zveřejněných údajů se bude týkat americké ekonomiky. V centru pozornosti bude samozřejmě index Conference Board, jehož čtení vrhá více světla na stav spotřebitelů a dynamiku americké ekonomiky.
  • Ekonomický kalendář: Údaje Conference Board z USA a projevy bankéřů
    Evropské futures aktuálně ukazují na nižší otevření úterní hotovostní seance. Akciové indexy v asijsko-pacifickém regionu se během dnešní seance rovněž obchodovaly na smíšených úrovních. Korejský KOSPI si během dne připsal téměř 1,01 %, zatímco japonský Nikkei klesl o 0,11 %. Index Hang Seng si dnes vedl špatně a na denní bázi se obchodoval o 0,88 % níže.
  • Ekonomický kalendář: Údaje druhé úrovně z Evropy a USA, zpráva API o ropě
    Futures na evropské indexy ukazují na vyšší otevření dnešní hotovostní seance na starém kontinentu. Děje se tak po včerejším optimistickém obchodování na Wall Street a v návaznosti na zisky, kterých dnes dosáhly asijsko-pacifické indexy. Futures na indexy DAX a EuroStoxx se dnes obchodují přibližně o 0,2 % výše.
  • Ekonomický kalendář: Údaje druhé úrovně z Evropy, výsledky společnosti Palantir a Beyond Meat
    Futures na evropské indexy ukazují na nižší otevření dnešní hotovostní seance na starém kontinentu. Jedná se o reakci na obrat na Wall Street, ke kterému došlo po uzavření evropské hotovostní obchodní seance v pátek. Příliv zpráv během víkendu byl slabý a neobjevily se žádné zprávy, které by vyvolaly větší pohyby na trzích. Ropa zahájila obchodování v novém týdnu mírným růstem, protože útoky ukrajinských dronů na ruská námořní plavidla jsou stále častější a existuje riziko, že omezí možnost Ruska vyvážet svou ropu přes Černé moře.
  • Ekonomický kalendář: Údaje druhé úrovně z USA a Evropy, zpráva o zásobách ropy
    Futures na evropské indexy naznačují mírně vyšší otevření dnešní seance na starém kontinentu. Stalo se tak poté, co včera byly na Wall Street zaznamenány malé zisky a poté, co se indexy z asijsko-pacifické oblasti během dnešní seance obchodovaly výše. JPY je nejvýkonnější hlavní měnou, zatímco USD nejvíce zaostává.
  • Ekonomický kalendář: Údaje druhé úrovně z USA a Kanady, projevy centrálních bankéřů
    Futures na evropské indexy naznačují, že většina benchmarků blue chips ze starého kontinentu otevře beze změny nebo mírně výše. NZD se obchoduje výše po volbách na Novém Zélandu, ve kterých zvítězily pravicové strany. Zlato se stahuje zpět na pozadí růstu výnosů, přičemž výnosy desetiletých amerických státních dluhopisů vzrostly o 5 bazických bodů. Ropa se obchoduje bez větších změn vzhledem k absenci nových významných událostí na Blízkém východě během víkendu.
  • Ekonomický kalendář: Údaje druhé úrovně z USA a Kanady, výsledky Alibaby
    Futures na evropské indexy ukazují na víceméně stabilní zahájení dnešní hotovostní seance na starém kontinentu. Stalo se tak po smíšeném obchodování během dnešní asijsko-pacifické seance a po včerejším smíšeném obchodování na Wall Street. Nejvýkonnějšími měnami skupiny G10 jsou EUR a GBP, zatímco CHF a USD nejvíce zaostávají. Obchodní rozpětí na devizovém trhu jsou však poměrně úzká.
  • Ekonomický kalendář: Údaje druhé úrovně z USA, projevy centrálních bankéřů
    Futures na evropské indexy naznačují, že dnešní peněžní seance na starém kontinentu začne víceméně beze změny. Rozhovory mezi americkým prezidentem Bidenem a čínským prezidentem Si na summitu APEC byly označeny za pozitivní, přičemž oba lídři diskutovali o řadě otázek včetně Ukrajiny, Tchaj-wanu a Blízkého východu. Poznámky, které po setkání zazněly z úst Bidena a Si, však byly poněkud obecné a vágní, a proto na trzích nevidíme žádnou výraznější reakci.
  • Ekonomický kalendář: Údaje o americkém trhu s bydlením, zpráva DOE
    Futures trhy naznačují na vyšší otevření evropské seance pro blue chip indexy. Trhy se začaly ohlížet za rusko-ukrajinskou válkou, zatímco intenzita bojů v předchozích dnech údajně polevila. Zajímavé je, že technologické akcie byly včera na Wall Street nejvýkonnější, což signalizovalo, že trh se možná také přehlíží brozbu zpřísnění Fedu.
  • Ekonomický kalendář: Údaje o CPI z Kanady a výsledky bank na Wall Street
    Futures ukazují na nižší otevření úterní seance v Evropě. Stalo se tak po relativně slabé seanci na trzích APAC, kterou vyvolaly rostoucí výnosy dluhových cenných papírů. Výnosy amerických desetiletých dluhopisů se vrátily nad 4% hranici.
  • Ekonomický kalendář: Údaje o HDP z USA a Kanady, projevy členů ECB
    Evropské indexy zahájily dnešní obchodování s malými změnami, a to navzdory včerejšímu optimistickému obchodování na Wall Street a poměrně smíšené seanci v Asii na začátku dne. Trhy se dostávají do sváteční nálady, většina trhů bude zítra zavřená. To znamená, že dnes je poslední obchodní seance před prodlouženým víkendem, což může ovlivnit náladu na trhu. Navíc se jedná také o poslední seanci 1. čtvrtletí 2024, což znamená, že se mohou objevit i určité rebalanční toky.
  • Ekonomický kalendář: Údaje o indexu cen výrobců v USA, spotřebitelský sentiment UoM
    Futures na evropské indexy ukazují na nižší otevření hotovostní seance na starém kontinentu. Děje se tak po dnešním poklesu obchodování v Asii a po včerejší smíšené seanci na Wall Street.
  • Ekonomický kalendář: údaje o indexu spotřebitelských cen v EU a žádosti o podporu v nezaměstnanosti v USA!
    Futures kontrakty naznačují mírně vyšší otevření dnešní hotovostní seance v Evropě. Německý index DAX posiluje o něco více než 0,10 %. Z Německa jsme se dnes již dočkali údajů o maloobchodních tržbách, které zaostaly za očekáváním. Oproti předpokládanému růstu o 0,3 % meziměsíčně vykázaly konečné údaje pokles o -0,8 % meziměsíčně, tedy stejně jako minulý měsíc v červenci.
  • Ekonomický kalendář: Údaje o inflaci v eurozóně a Kanadě
    Evropské akciové indexy zahájily dnešní obchodování mírným poklesem, který následoval po nevýrazném obchodování během dnešní asijsko-pacifické seance. Zdá se, že trhy jsou ve vyčkávacím režimu před maratonem událostí nejvyššího významu v druhé polovině týdne, včetně FOMC, BoE a bleskových PMI za září.
  • Ekonomický kalendář: Údaje o inflaci z Evropy a Spojených států
    Evropské akciové indexy zahájily dnešní obchodování mírným růstem po optimistickém obchodování během asijsko-pacifické seance. Rozsah zisků není masivní, ale většina indexů blue chips ze západní Evropy se obchoduje o 0,2-0,5 % výše.
  • Ekonomický kalendář: Údaje o inflaci z Evropy a Spojených států
    Futures na evropské indexy naznačují, že hlavní akciové indexy ze starého kontinentu otevřou dnešní peněžní seanci beze změny nebo mírně níže. Stalo se tak po smíšeném obchodování během dnešní asijsko-pacifické seance. Kryptoměny zůstávají volatilní, přičemž bitcoin vystoupal až na 63 500 dolarů a poté se stáhl zpět na 62 500 dolarů. Nejvýkonnějšími hlavními měnami jsou JPY a AUD, zatímco NZD a EUR nejvíce zaostávají.
  • Ekonomický kalendář: Údaje o inflaci z Evropy a USA
    Futures na evropské indexy naznačují mírně nižší nebo stabilní otevření dnešní hotovostní obchodní seance na starém kontinentu. Futures na Eurostoxx se před otevřením obchodují přibližně o 0,1-0,2 % níže. Děje se tak po včerejším nevýrazném obchodování na Wall Street a také po smíšené asijské seanci na začátku dneška. Japonský jen má za sebou volatilní seanci po záhadném rozhodnutí Bank of Japan. BoJ sice ponechala úrokové sazby a kontrolní pásmo výnosové křivky beze změny, banka však uvedla, že umožní větší flexibilitu, pokud jde o cílový výnos.
  • Ekonomický kalendář: Údaje o ISM ve službách v USA, Bitcoin na rekordních hodnotách
    Futures na evropské indexy ukazují na nižší otevření dnešní hotovostní seance na starém kontinentu. Bitcoin během dnešní asijsko-pacifické seance vyskočil nad 68 000 USD a obchodoval se necelých 300 USD pod historickými maximy z listopadu 2021. Od té doby se však mince stáhla zpět do oblasti 67 000 USD. ZLATO se obchoduje o 0,1 % výše poté, co zaznamenalo první denní závěr nad 2 100 USD za unci v historii. Nejvýkonnějšími hlavními měnami jsou USD a JPY, zatímco AUD a NZD nejvíce zaostávají.
  • Ekonomický kalendář: Údaje o maloobchodních tržbách a PPI ze Spojených států amerických
    Futures na evropské indexy naznačují, že hlavní indexy blue chips ze starého kontinentu otevřou dnešní peněžní seanci beze změny nebo mírně níže. Stalo se tak po včerejším smíšeném obchodování na Wall Street a během dnešní asijsko-pacifické seance. JPY stahuje navzdory velkému zvýšení mezd, o kterém jednají odbory. Bitcoin tiká výše a dnes testuje oblast 73 500 dolarů.
  • Ekonomický kalendář: Údaje o PCE za září, výsledky hlavních ropných společností v USA
    Futures na evropské indexy se před zahájením hotovostní seance na starém kontinentu obchodují výše. Výsledky společností Amazon a Intel zveřejněné včera po uzavření trhu podpořily sentiment a vedly k nočnímu růstu futures na americké indexy. Údery proti skupinám podporovaným Íránem v Sýrii, které v noci provedla americká armáda, nevedly k žádným výraznějším pohybům na trhu s ropou.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani