Úterý 19. březen 2024 08:32
reklama
CapXmaster
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster
reklama
Instaforex Dakar

Ropná válka Západ vs. Rusko si začíná vybírat svou daň

13.01.2023 10:49  Autor: InvestCentrum  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Podle představitelů a organizátorů kampaní z Ukrajiny tato zjištění ilustrují efektivitu cílení na ropné příjmy Ruska a zdůrazňují potřebu, aby západní politici zvýšili finanční tlak na Moskvu, čímž by pomohli Kyjevu zvítězit.

Centrum pro výzkum energetiky a čistého ovzduší zveřejnilo zprávu, ve které uvádí, že 1. měsíc zákazu EU dovážet ruskou ropu po moři a cenový strop skupiny zemí G7 stál Moskvu cca 160 milionů EUR za den.

Lauri Myllyvirta, vedoucí analytik společnosti CREA, řekl: „Zákaz těžby ropy ze strany EU a omezení ropných cen konečně začaly platit a dopad je tak významný, jak se předpokládalo“. „Vypadá to, že máme všechno nástroje k tomu, aby jsme pomohli Ukrajině zvítězit nad Ruskem. Je důležité snížit cenový strop na úroveň, která Kremlu odepře zdanitelné zisky z ropy, a také omezit zbývající dovoz ropy a plynu z Ruska“.

Skupina zemí G7, Austrálie a EU zavedly 5. prosince cenový strop na ropu z Ruska ve výši 60 USD za barel.

Energetičtí analytici byli skeptičtí ohledně dopadu cenového limitu na ropu z Ruska, hlavně proto, že Moskva byla schopna přesměrovat velkou část svých evropských námořních dodávek do zemí jako je například Čína, Indie a Turecko.

Na konci minulého měsíce zareagovalo Rusko na opatření Západu tak, že zakázalo prodávat ropu do zemí dodržující cenový strop.

Dmitrij Peskov, mluvčí Kremlu už dříve uvedl, že západní cenový strop na ropu z Ruska neovlivní jeho schopnost udržet to, co označuje za svou „speciální vojenskou operaci“ na Ukrajině. Agentura Reuters uvedla, že Peskov také varoval, že toto opatření by destabilizovalo světové energetické trhy.

„Finanční krevní skupina pro Putinovu válku“

Oleg Ustěnko, ekonomický poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, řekl tento týden, že je sice „velmi skvělou zprávou“, že Rusko kvůli opatření Západu přichází o příjmy z vývozu fosilních paliv, ale že to „určitě nestačí“.

Zpráva CREA uvádí, že opatření způsobila zmenšený objem dodávek a cen ropy z Ruska, který snížil příjmy země z vývozu o 180 milionů EUR za den.

Zvýšením vývozu rafinovaných ropných produktů do EU a zbytku světa se podařilo Moskvě získat zpět 20 milionů EUR za den, a to od vstupu opatření Západu v platnost znamená čistá denní ztráta 160 milionů EUR.

Podle zprávy vydělává Rusko i nadále cca 640 milionů EUR za den na vývozu fosilních paliv.

Svitlana Romanková, zakladatelka a ředitelka ukrajinské skupiny pro lidská práva Razom stojíme, uvedla: „1. měsíc embarga dokazuje to, co říkáme od začátku invaze: příjmy z vývozu fosilních paliv jsou finanční krví války Putina“. 

Ve zprávě CREA se píše, že pokles cenového limitu vůči Rusku na 25 až 30 USD za barel, což je podle ní rozmezí, které je „vysoko nad“ náklady na těžbu a přepravu, by mohlo snížit příjmy Ruska z vývozu ropy minimálně o 100 milionů EUR za den.

Západní koalice prý pro stanovení cenových limitů se může pochlubit „silnými pákami“ umožňujícími tlačit na snížení cenových limitů, a že Rusko nenašlo smysluplnou alternativu k plavidlům vlastněným a/nebo pojištěným v zemích G7 pro přepravu ropy a ropných produktů z Ruska z přístavů v Baltském a Černém moři.


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ropa – 60 USD
    Lze očekávat, že se kurz v rámci ploché korekce dostane až na úroveň 38.2 procenta, tedy 60 USD. Není jisté, jak rychle se tak stane, aktuální formace, kdy se nacházíme uprostřed čtvrté korektivní vlny, ale tomuto vývoji nasvědčuje.
  • Ropě prudce zdražuje kvůli vakcínám, čeští řidiči si do kapsy sáhnou hlouběji. Sílící koruna nepomůže
    Cena ropy na světových trzích se žene vzhůru. Dojde proto k výraznějšímu zdražení pohonných hmot v ČR. Ty zdražovaly už v uplynulých sedmi dnech, a to po třech týdnech zlevňování. V uplynulých sedmi dnech zdražil jak benzín, tak nafta, i když zatím jen mírně. Průměrná cena benzínu Natural 95 se oproti situaci před týdnem zvýšila o tři haléře na litr a činí 27,77 koruny za litr. Nafta nyní stojí 27,08 haléře za litr, tedy o dva haléře více než před týdnem.
  • Ropě ztrácí vůli růst, analýza ropy
    Ropa ztrácí půdu pod nohama, včerejší obchodní seance přinesla silný výprodej a dala vzniknout svíčkové formaci outs...
  • Ropná cenová válka končí, pohonné hmoty v ČR ale budou ještě zlevňovat, pod 27 korun za litr
    Ropná cenová válka končí. Klíčoví světoví těžaři se dnes dohodli na historicky rekordním snížení objemu těžby ropy. Státy kartelu OPEC a další tradiční těžaři v čele s Ruskem se zavazují snížit svoji ropnou produkci dohromady o 9,7 milionu barelů denně. Další producenti – USA, Brazílie a Kanada – přispějí ke snížení těžby o dalších 3,7 milionu barelů denně. Je přitom možné, že se k redukci přidají i další země skupiny G20, tedy země z dvacítky těch světově ekonomicky nejvýznamnějších.
  • Ropná dohoda je pořád v kurzu. Jenže v USA se vrtá stále víc
    Obavy z nezamýšlených důsledků ropné dohody pomohly v pondělí se strmému propadu na ropě. Ceny strategické komodity se propadly nejvíce za posledních pět týdnů. Panují obavy, že přelomové ujednání OPEC a spolupracujících zemí o snížení společné produkce povede ke zvýšení těžby někde jinde - ve Spojených státech. Těch se ropná dohoda netýká.
  • Ropná firma Gazprom Něfť se ve čtvrtletí propadla do ztráty
    Ruská ropná společnost Gazprom Něfť se v prvním čtvrtletí propadla do ztráty 13,8 miliardy rublů (4,8 miliardy Kč) po zisku 107,9 miliardy rublů ve stejném období loni. Mohly za to oslabení rublu a propad cen ropy. Uvedla to firma, která je divizí ruského plynárenského gigantu Gazprom, v dnešním prohlášení.
  • Ropná firma Lukoil se ve čtvrtletí propadla do ztráty
    Ruská ropná společnost Lukoil se v prvním čtvrtletí letošního roku propadla do ztráty kvůli nízkým cenám ropy, poklesu rublu a odpisům hodnoty majetku. Čistá ztráta činila 46 miliard rublů (15,9 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 149,2 miliardy rublů ve stejném období loni. Oznámila to společnost ve včerejším prohlášení.
  • Ropná rally se zastavila v důsledku nečekaného nárůstu zásob v USA
    Ropa Brent a WTI koncem minulého týdne klesly poté, co zprávy ukázaly, že došlo k neočekávanému nárůstu zásob ropy a pohonných hmot v USA.
  • Ropná společnost BP prodá ropná pole na Aljašce
    Britská ropná společnost BP prodá svůj majetek na Aljašce za 5,6 miliardy dolarů a odejte pryč. Působila ve zdejším regionu 60 let.
  • Ropná společnost Exxon koupí za 59,5 miliardy USD konkurenční firmu Pioneer
    Americká ropná společnost Exxon Mobil koupí svého konkurenta Pioneer Natural Resources. Transakce v hodnotě 59,5 miliardy USD (1,4 bilionu Kč) se uskuteční formou výměny akcií a je největším převzetím Exxonu od nákupu firmy Mobil Oil v roce 1998 a největší akvizicí v letošním roce. Exxon se díky převzetí stane největším producentem na největším americkém ropném poli a zajistí si desetiletí nízkonákladové těžby, uvedla agentura Reuters.
  • Ropné firmě Aramco ve čtvrtletí klesl zisk o 45 procent
    Saúdskoarabské ropné firmě Saudi Aramco klesl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 44,6 procenta na 44,2 miliardy rijálů (273,9 miliardy Kč). Hospodaření ovlivnily nízké ceny ropy, propad poptávky po surovině kvůli pandemii a také nízké marže rafinerií. Uvedla to dnes agentura Reuters.
  • Ropné firmy v EU ožili, očakávajú však pokles cien v druhom polroku
    Európsky ropný sektor sa pomaly znova dostáva do zisku aj napriek tomu, že ropa sa obchoduje za polovičnú cenu ako pred troma rokmi. Veľké firmy ale zostávajú vystavené riziku aj napriek pozitívnemu vývoju v posledných mesiacoch.
  • Ropné kohouty se pravděpodobně utáhnou
    „Na ropném trhu jsme svědky nevídané situace, kdy si společně začínají notovat dlouhodobě znesvářené strany. Na společném postupu by se mohl dohodnout kartel OPEC s Ruskem, Spojenými státy, Kanadou a dalšími zeměmi,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Ropné kohouty zůstanou utažené. Řidiči si sáhnou hluboko do kapsy
    „Kartel OPEC a jeho spojenci redukují nabídku ropy na světových trzích přibližně o 8 milionů barelů denně. To vzhledem ke světové poptávce po ropě v rozsahu kolem 93 milionů barelů denně vytváří extrémně silný tlak vedoucí k prudkému růstu ceny ropy,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Ropné kontango zůstává vysoko. Graf ale naznačuje, že býkům dochází dech
    I po šestiměsíčním růstu vypadá kontango na ropě stále překvapivě dobře. Než se ale podíváme na graf, rychlé zopakován...
  • Ropné nadšení opadlo. Zvládnou trhy další špatná data?
    Včerejší pozitivní nádech na finančních trzích našel oporu ve strmě rostoucí ceně ropy, zatímco nová data trhy zvládly. Ropa ovšem zisky osekala a zůstává vysoce volatilní. Nad tvrzeními Donalda Trumpa o dohodnutém snížení těžby narostly vážné pochybnosti. Rusové žádné jednání nepotvrdili, Saúdové aspoň mluvili o svolání mimořádného jednání.
  • Ropné trhy hledají záchranu, spekulace o spolupráci OPEC a Ruska se množí
    Ropa má za sebou velmi divoké seance. V prvních seancích minulého týdne nejprve klesala na nová minima od roku 2003, a...
  • Ropné vrty u Texasu a OPEC
    Během posledních 10. let američtí těžaři v oblasti Permské pánve na severu Texasu vyvrtali asi 114 000 ropných vrtů. Mnohé vytváří zisk i při dnešních cenách ropy u hranice 30 dolarů za barel.
  • Ropné zásoby v USA zrejme katapultovalo nahor upokojenie počasia
    Dnešné zásoby ropy brutálne prekvapili. Týždňový nárast o 14,4 mil. barelov bol najvyšší minimálne od roku 1984, kedy sa začala táto štatistika merať. Odhady pritom hovoril o raste o 1,6 mil. barelov. Hovorí sa o tom ako o niečom úplne nečakanom, z nášho pohľadu tu však určité riziko väčšieho rastu bolo. Od septembrového najvyššieho poklesu zásob od roku 1999 o 14,5 mil. barelov sme viackrát upozorňovali, že môže dôjsť ku korekcii týchto pohybov.
  • Ropní medvědi prchají dosud nevídaným tempem
    V týdnu ukončeném 23. srpna pomohla rostoucí poptávka po energetických futures spustit 27% nárůst celkové komoditní expozice hedgeových fondů. Ostatní žádané komodity zahrnují sójové boby, ropu, cukr, kakao a zlato.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024