Pátek 29. březen 2024 07:39
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new

Ranní okénko - Dnes trh rozpohybují zápisky ze zasedání Fedu

04.01.2023 09:23  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity/indexy:

 

 

Aktuál

1D

6M

 

 

 

 

Aktuál

1D

6M

 

 

 

EUR/CZK


24,06

0,00%

-2,8%

 

 

 

S&P 500

3824,1

-0,40%

-1,9%




USD/CZK

22,72

-0,33%

-6,8%

 

 


NASDAQ

10387,0

-0,76%

-10,7%




EUR/USD

 

1,059

0,42%

3,2%

 

 

 

DAX

14181,7

0,80%

9,0%

 

 

 

USD/PLN

4,412

0,95%

-6,2%




PX

1218,87

0,92%

-1,0%




Ropa Brent

USD/barel

81,71

-0,64%

-22,0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zlato

USD/unce

1856

0,92%

5,2%











Aktualizováno

8:41

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnes se vyčkává především na zápisky z posledního zasedání Fedu, kde trh bude doufat v holubičí náznaky, že finální výše sazeb nemusí být nad 5 %, tak jak ukazuje poslední prognóza americké centrální banky. Zatímco na posledním zasedání členové vyslali jasný signál, že v letošním roce nemají problém se sazbami jít výše a medián počítá se zvýšením do pásma 5,00 % - 5,25 %, trh se zdráhá jestřábí rétorice uvěřit a vrchol aktuálně naceňuje v okolí 4,95 %. Důležité bude zejména to, jak členové hodnotí poslední nižší než očekávaná měsíční čísla ohledně inflace. Část je může vnímat jako pozitivní signál, díky kterému nebude nutné jít se sazbami výrazněji výše, část se ale může obávat jen „přechodného“ trendu dezinflace, kdy stále silný trh práce může přinést další inflační vlnu taženou více domácími vlivy. Samotné zápisky tak mohou blíže objasnit přemýšlení členů, které se za poslední prognózou schovává. Čas do zveřejnění zápisků vyplní některé předstihové ukazatele v čele s indexem ISM z americké výroby. Očekává se čtvrté snížení v řadě, tentokrát hlouběji pod hranici 50 bodů. Včerejší data o německé inflaci přinesla již ráno avizované snížení, kdy meziroční míra poklesla na 8,6 %. Čísla ohledně hospodaření českého státu pak odhalila 360miliardový deficit, který je 3. největší v historii ČR.

Předstihový ukazatel ISM pro americkou výrobu podle odhadů trhu ukáže, že průmyslový sektor bude začátkem roku 2023 dále zpomalovat. Očekáván je pokles indexu z listopadových 49,0 na 48,5. Pozornost bude věnována i pod-indexu, který sleduje vývoj placených cen firmami. Ten klesá nepřetržitě od března 2022 a dává naději na postupné propsání skrze výrobní inflaci až do spotřebitelských cen.

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sečteno a podtrženo. Stát v loňském roce hospodařil s třetím nejhlubším schodkem v historii ČR. Paradoxně ale s nejnižším schodkem za poslední 3 roky po -367mld. Kč v roce 2020 a -420mld. Kč v roce 2021. Výsledný deficit je o zhruba 15 miliard nižší, než se kterým počítala novela schválená v říjnu 2022. Celkové příjmy v loňském roce dosáhly 1,62 bilionu Kč. Výdaje těsně nepřesáhly 2 biliony a za rok 2022 činí 1,98 bln. Kč.

Inflace v Německu podle očekávání znovu poklesla, v prosinci meziročně z 10 % na 8,6 % (odhad trhu +9,0 %). Za snížením stojí především vládní opatření týkající se cen plynu, díky kterým se podařilo z výsledku ubrat zhruba 1 p.b. Harmonizovaná míra inflace měřená Eurostatem poklesla z 11,3 % na 9,6 % (odhad trhu +10,2 %).

První obchodní den zavřel americký akciový trh navzdory pozitivnímu startu v červených číslech, index S&P 500 poklesl o 0,4 %. Pražská burza naopak o více jak 1 % rostla. Koruna dále posílila, dnes ráno se obchoduje v kurzu 24,07 EUR/CZK. 

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

16:00

USA

ISM index pro výrobu (prosinec, v b.)

-

48,5

49,0

 

 

 

 

20:00

USA

Zápisky z jednání FOMC

-

-

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hospodářské výsledky:

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ST: USA zápisky Fed, ISM index
ČT: EUR PPI; USA ADP report, týdenní žádosti
PÁ: ČR průmysl, zahraniční obchod; SRN retail; EUR inflace, retail; USA měsíční trh práce

Autor: Vratislav Zámiš, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Lenka Kalivodová, analytička

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Dnes dorazí první výsledky únorové inflace
    Za několik minut vychází v Česku lednová statistika cen u průmyslových výrobců. Díky vysoké srovnávací základně by meziroční hodnota měla poklesnout z prosincových 20 % do oblasti pod 15 %, a to navzdory pravděpodobnému meziměsíčnímu růstu, který přijde po dvou měsících poklesů. Globální trh ale budou více zajímat první únorová čísla ohledně inflace v některých státech eurozóny. Před pár minutami dorazil výsledek z Francie, který dopadl mírně nad očekáváními, v nejbližších minutách pak přijdou čísla ze Španělska. Dohromady určí pravděpodobný směr i pro zbytek zemí platících eurem. Případná překvapení a s tím spojené pohyby na trzích si tak eurozóna odbude již dnes, i když výsledek za celé území dorazí až ve čtvrtek. Z USA dnes přijde informace ohledně spotřebitelské důvěry, se zpožděním dorazí i prosincový údaj z nemovitostního trhu. Ten patrně ukáže, že ceny ve Spojených státech klesají již šestý měsíc v řadě.
  • Ranní okénko - Dnes dorazí výsledek americké inflace
    Za několik málo minut přijde z tuzemské ekonomiky výsledek ohledně nezaměstnanosti sledované MPSV. Ta není očištěna o sezónní vlivy, díky čemuž očekáváme za březen mírné snížení. Podstatně zajímavější pro globální trhy ale bude odpoledne zveřejňovaná americká inflace. U březnové meziroční míry je očekáván poměrně výrazný pokles, ovšem doprovázený stagnací či mírným růstem u jádrové složky. Pro investory půjde o zásadní indicii před zasedáním Fedu na začátku května. Aktuálně naznačují futures zhruba 70% šanci, že americká centrální banka bude hikovat o 25bb, zbytek jde ve směru stability sazeb. Pokud by jádrová inflace vykázala výraznější růst než na trhem očekávaných 5,6 % (5,5 % v únoru), patrně by zde došlo k přecenění, které by se odrazilo i poklesem cen (resp. růstem výnosů) na dluhopisovém a v důsledku i akciovém trhu.
  • Ranní okénko - Dnes dorazí výsledek nezaměstnanosti, změnu neočekáváme
    Dnes z tuzemských dat vychází údaj o vývoji nezaměstnanosti během října, kde očekáváme stagnaci na úrovni 3,6 %. Z USA významnější ekonomická data nedorazí, ve večerních hodinách ale budou investoři sledovat projev předsedy Fedu Powella. Z Evropy přijde pouze informace o inflačních očekávání v eurozóně spolu se zpřesněným výsledkem říjnové inflace v Německu. V rámci regionu pak bude zajímavé odpolední zasedání polské centrální banky, kde očekáváme další snížení sazeb o 25bb, kterým by se úroková sazba dostala ze současných 5,75 % na 5,50 %.
  • Ranní okénko - Dnes ECB sazby nesníží
    O dnešní hlavní ekonomické události ve světě nemůže být pochyb. Zasedá Evropská centrální banka, která patrně nechá depozitní sazbu na stávající úrovni (4 %), a to přestože inflace rychle klesá, když v únoru letošního roku spadla až na 2,6 %, přičemž svého vrcholu dosáhla v říjnu 2022 (10,6 %).
  • Ranní okénko - Dnes finální odhady růstu HDP za 4.Q 2023 z ČR a USA
    Dnes Český statistický úřad zveřejní svůj finální odhad HDP za poslední kvartál loňského roku. Konečné odhady příliš revizí nenabízejí, proto očekáváme, že bude potvrzeno, že česká ekonomika vzrostla mezičtvrtletně o 0,2 % a naopak meziročně poklesla o 0,2 %. V takovém případě by tuzemské hospodářství za celý kalendářní rok 2023 vykázalo pokles o 0,4 %.
  • Ranní okénko - Dnes hlavními tématy státní rozpočet v ČR a inflace v Německu
    Dnes odpoledne zveřejní Ministerstvo financí výsledek hospodaření české vlády za rok 2023. Naplánovaný rozpočet s deficitem ve výši 295 mld. Kč se s vysokou pravděpodobností podaří dodržet, jelikož ke konci listopadu schodek činil 269,1 mld. Kč. Ale jásat není možné, protože veřejné finance se počátkem roku 2020 vymkly kontrole. Proto současná vládní garnitura schválila tzv. konsolidační balíček, pomocí kterého by se měly veřejné finance vrátit na udržitelnější dráhu, ale jedná se pouze o první krok ke konsolidaci veřejných financí. Pro rok 2024 byl schválen schodek státního rozpočtu ve výši 252 mld. Kč a je tak zcela zřejmé, že další kroky budou muset následovat.
  • Ranní okénko - Dnes nás čekají data o průmyslu a zahraničním obchodu
    Dnes pokračuje seriál dat o české ekonomice, když se tentokrát dozvíme nejaktuálnější údaje o průmyslu a zahraničním obchodu. V případě průmyslové výroby očekáváme stagnaci po kalendářním očištění, kdy pozitivně bude přispívat zejména automobilový průmysl, kde odezněly nejrůznější dodavatelské problémy negativně působící během září. Naopak v dalších sektorech by výroba měla setrvat v červených číslech. Co se týká zahraničního obchodu, predikujeme kladnou bilanci ve výši 3 mld. Kč, ale primárně z důvodu nižšího množství dováženého zboží a nikoli vyššího výkonu českého exportu.
  • Ranní okénko - Dnes rozhoduje ECB
    Ekonomický svět se po včerejší zprávě o americké inflaci obrací do Evropy, kde dnes zasedá bankovní rada ECB a její rozhodnutí není předem jasné. Depozitní sazba aktuálně činí 3,75 % a měnovou politiku ECB tak lze označit jako poměrně restriktivní. Nicméně inflace v eurozóně je stále vysoká a k inflačnímu cíli nesměřuje dostatečně rychle, což připouští i samotná Evropská centrální banka. Z tohoto pohledu by se zdálo, že ECB přistoupí k dalšímu zvýšení sazeb, na druhé straně je tu horší ekonomický výkon eurozóny jak v tomto roce, tak i pesimističtější predikce pro rok následující. Zároveň nejde opomenout ani aktuální podmínky financování, za kterých si státy půjčují na světových trzích, což se týká především států velmi zadluženého jižního křídla eurozóny. ECB tak stojí před nelehkým rozhodnutím.
  • Ranní okénko - Dnes rozhoduje ECB, v USA vyjde HDP
    Po obědě dnes dorazí na trh slušná dávka kurzotvorných dat, v čele se zasedáním ECB a údajem o výkonu americké ekonomiky ve třetím čtvrtletí. Od ECB se očekává zvýšení sazeb o 75bb a jakýkoliv krok jinam by představoval velké překvapení. Pozorněji tak trh bude sledovat spíše komentáře ohledně změny příznivých podmínek v rámci TLTROs a držení dluhopisů. Od amerického HDP je pak očekáván anualizovaný růst o 2,4 %, což zhruba odpovídá mezikvartálnímu přírůstku o 0,6 %. Růst HDP po dvou čtvrtletích poklesu očekávají takřka všichni oslovení analytici. Již před pár minutami pak dorazil průzkum spotřebitelské důvěry v Německu od instituce GfK. Index se dočkal velmi mírného zlepšení na druhou nejnižší úroveň za posledních 20 let.
  • Ranní okénko - Dnes se dozvíme složení bankovní rady ČNB
    Podíl nezaměstnaných v květnu podle našeho odhadu stagnoval na 3,3 % s prostorem pro odchylku směrem k 3,2 %. Pro korunový trh je dnes důležitý den. Prezident Zeman by měl ve 14h jmenovat členy do ještě třech neobsazených pozic v bankovní radě ČNB. Složení bankovní rady by tak mělo být konečně finální.
  • Ranní okénko - Dnes trhy může rozhýbat výsledek americké inflace
    O vrcholu dnešního ekonomického kalendáře je jasno. V odpoledních hodinách dorazí na trh informace o srpnovém vývoji cen ve Spojených státech. V případě meziroční inflace je očekáván opětovný nárůst, kdy medián trhu počítá s 3,6 % (3,2 % v červenci), růst by inflace měla i v meziměsíčním srovnání (0,6 % po 0,2 % v červenci). Důvodem růstu jsou především ceny pohonných hmot, které během srpna výrazněji rostly.
  • Ranní okénko - Dnes vychází data z průmyslu a zahraničního obchodu
    Dnes ráno vyjdou další data z tuzemské ekonomiky, kdy konkrétně půjde o dubnovou průmyslovou produkci a bilanci zahraničního obchodu. V případě průmyslu očekáváme mírný pokles, zahraniční obchod by pak měl setrvat v kladných číslech. Kromě dat z české ekonomiky bude sledován i výsledek německých továrních objednávek, kde je po dvouciferném březnovém propadu očekáván nárůst. Z eurozóny dorazí statistika maloobchodních tržeb s tržním očekáváním mírného meziměsíčního růstu.
  • Ranní okénko - Dnes vyjde PMI, ECB zaujímá více holubičí postoj
    Dnes dorazí sada PMI indikátorů mimo jiné z Německa, eurozóny a USA. Dozvíme se, jak si v červenci vedl průmyslový sektor navzdory narušeným dodavatelským řetězcům. Update dorazí také ze sektoru služeb. Těm sice prospívá zrušení epidemických restrikcí, ovšem je otázkou, jak moc výsledek negativně ovlivní obavy z rychle se šířící varianty covidu. Například včera zveřejněná spotřebitelská důvěra v eurozóně překvapivě poklesla právě na pozadí takových obav. Včerejší zasedání ECB přineslo drobnější změny, pro finanční trhy se ale prakticky nic nemění. Jsou ještě více ujištěny, že úrokové sazby zůstanou dlouhodobě nízko.
  • Ranní okénko - Dnes vyjde výsledek HDP, zítra zasedá ČNB a Fed
    Po prodlouženém víkendu přichází týden nabitý ekonomickými daty, a to již od dnešního rána. Za několik minut dorazí český výsledek HDP, o půl hodiny později index nákupních manažerů ve výrobě a odpoledne završí sérii stav státního rozpočtu ke konci letošního dubna. Z eurozóny přijde výsledek dubnové inflace a ze Spojených států statistika továrních objednávek. Již ráno přitom kalendář otevřelo Německo, kde vyšla statistika maloobchodních tržeb. Ty nečekaně silně poklesly, kdy namísto trhem očekávaného meziměsíčního růstu o 0,4 % klesaly tržby o 2,4 %. Meziročně jsou nižší o 6,5 %. Tempo novinek proudících na trh nezpomalí ani v následujících dnech, kdy zítra zasedá ČNB a Fed, ve čtvrtek také Evropská centrální banka. V pátek dorazí z USA měsíční data z trhu práce.
  • Ranní okénko - Dnes zasedá ČNB i Fed
    O hlavních událostech v ekonomickém světě není pochyb, dnes totiž zasedá Česká národní banka a také Americká centrální banka. Nejprve se v odpoledních hodinách dozvíme rozhodnutí ČNB. Je téměř jisté, že bude pokračovat cyklus uvolňování měnové politiky, ale je otázkou, jaké tempo bankovní rada zvolí.
  • Ranní okénko - Dnes zasedá ČNB, sazby nejspíše nezmění
    Před pro mnohé prodlouženým víkendem je v tuzemském ekonomickém kalendáři zásadní událost. V 14:30 rozhoduje Česká národní banka o dalším nastavení sazeb, v 15:45 pak přijde pro trhy patrně zajímavější tisková konference. Po dlouhém období binárního rozhodování mezi stabilitou a zvýšením má bankovní rada ČNB konečně otevřené možnosti a jak na poslední tiskové konferenci uvedl guvernér Aleš Michl, budou centrální bankéři vybírat mezi stabilitou, zvýšením i snížením sazeb. Očekáváme ale, že rozhodnutí bude totožné jako na posledních devíti zasedání, kdy ČNB rozhodla o stabilitě sazeb. Vzhledem k ustupující inflaci, slabšímu růstu HDP a relativně umírněnému růstu mezd lze jen těžko hledat argumenty pro zvýšení sazeb, což reflektovalo i nula hlasů pro hike na posledním zasedání.
  • Ranní okénko - Dnes zasedá Fed, sazby nezvýší, ale naznačí další směr
    Dnes je o hlavní ekonomické události jasno. Ve 20:00 vydá americká centrální banka rozhodnutí o další výši sazeb a zároveň zveřejní novou prognózu. Ta bude pro řadu aktérů na trhu důležitější než samotné rozhodnutí, jelikož většina indicií míří ve směru, že alespoň na dnešním zasedání ke zvýšení sazeb nedojde. V posledních měsících sice přírůstky cenové hladiny byly vyšší, než se očekávalo, dáno je to ale zejména nákladovým šokem v podobě rychle rostoucí ceny ropy. Ropa typu Brent se aktuálně obchoduje za 95$ za barel, což představuje nárůst o téměř 15 % za poslední měsíc a cena je tak na úrovních z konce roku 2022.
  • Ranní okénko - Dnes zasedá Fed, sazby pravděpodobně nezvýší
    Trhy nedostávají pauzu, a i první listopadový den bude ve znamení ekonomických dat. Z Česka dorazí index nákupních manažerů ve výrobě, odpoledne ho doplní report o stavu státního rozpočtu za prvních deset měsíců letošního roku. Pro trhy důležitější ale bude večerní zasedání Fedu, kde americká centrální banka s největší pravděpodobností rozhodně o stabilitě sazeb.
  • Ranní okénko - Dnes zasedá Fed, v Německu vychází lednová inflace
    Dnešní ekonomické dění opanuje zasedání americké centrální banky, které je v rámci našeho časového pásma naplánované na 20:00. Ještě před ním tak s trhy může zahýbat lednový výsledek inflace v některých zemích eurozóny, kdy pro celkový výsledek budou určující zejména dnešní hodnoty z Německa a Francie. V případě Německa je očekáván pokles harmonizované meziroční míry z 3,8 % na 3,2 %, ve Francii by míra inflace měla poklesnout z 4,1 % na 3,6 %. Meziměsíční míry se v rámci eurozóny budou vesměs pohybovat stejně jako v předcházejících měsících okolo nuly.
  • Ranní okénko - Dnes zasedá Fed, změna sazeb není očekávána
    Dnes nejdůležitější událost představuje zasedání Fedu, byť trh takřka nepřipouští možnost, že by mohlo dojít ke změně ve výši sazeb. Na posledních dvou zasedáních rozhodla americká centrální banka o pauze, třetí ponechání sazeb na současných úrovních tak patrně bude možné interpretovat jako definitivní konec utahování měnové politiky. Investoři zároveň doufají, že předseda Fedu Jerome Powell připustí začátek interní diskuze o podmínkách, za kterých by Fed byl ochotný začít v příštím roce snižovat sazby. Patrně nejzajímavější pak bude část aktualizované prognózy týkající se dalšího nastavení sazeb. V poslední prognóze Fed předpokládal, že sazby v letošním roce ještě jednou porostou, v roce 2024 pak následně budou o 50bb klesat. Letošní hike případným nezvýšením sazeb Fed na dnešním zasedání vyloučí, pro příští rok by mohl indikovat rychlejší uvolňování měnové politiky, zhruba v rozsahu 50-75bb.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank