Čtvrtek 28. březen 2024 21:15
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader

Co sledovat příští týden? (30.12.2022)

30.12.2022 18:01  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

První týden nového roku je vždy zajímavý, protože obchodníci provádějí nové strategické alokace. Příští týden budou zveřejněny údaje o zaměstnanosti v USA za prosinec, což je důležitá zpráva z hlediska budoucích kroků Fedu. Kromě toho se investoři zaměří také na údaje z USA a Evropy a na zápis z jednání FOMC. V nadcházejícím týdnu určitě sledujte USD/CAD, USD/CHF a DE30.

USDCAD

Nastal čas zveřejnění klíčových údajů z USA - zprávy NFP za prosinec (pátek, 14:30). Trh očekává přírůstek 200 tis. pracovních míst. Optimistická zpráva poskytne Fedu další důvody ke zrychlení tempa procesu omezování a utahování měnové politiky dříve, než se očekávalo. USDCAD bude v době zveřejnění sledován, protože současně bude zveřejněn kanadský trh práce. USDCAD se v prosinci posunul výše, avšak kupujícím se před Vánoci nepodařilo prorazit nad rezistenci 1,37 a cena se stáhla zpět k 1,35.

USDCHF

Ve středu bude mít pár USDCHF šanci na pohyb po zveřejnění švýcarské zprávy o CPI za prosinec (8:30), zprávy ISM Manufacturing (16:00), údajů JOLTS (16:00) a zápisu FOMC (20:00). Meziroční míra inflace ve Švýcarsku činila v listopadu 3,0 % meziročně, což je beze změny oproti pětiměsíčnímu minimu z předchozího měsíce.  Trh očekává, že inflace v prosinci poklesne, avšak větší než očekávané zpomalení by mohlo oslabit CHF. Odpoledne se trh zaměří na zápis z FOMC. Politické prohlášení z posledního zasedání Fedu bylo vnímáno jako jestřábí, ale USD smazal většinu zisků poté, co Powell řekl, že Fed se blíží k dostatečně restriktivní úrovni sazeb.  Pokud bude zápis obsahovat další poznámky týkající se tohoto tématu, mohlo by to být palivem pro pohyb USD směrem dolů.

DE30

Německý DAX zaznamenal více než 10% roční ztrátu, protože investoři mají nadále obavy z ekonomického výhledu na příští rok. Rostoucí počet případů kovidů v Číně zvýšil další tlak na již tak náročný rok 2023, protože hrozí recese, inflace zůstává zvýšená, ECB bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb a válka na Ukrajině ještě zdaleka neskončila, takže energetická krize zůstává nevyřešena. Je však současné ocenění opodstatněné?  Odpověď na tuto otázku se dozvíme tento týden, kdy budou v Německu zveřejněny údaje o maloobchodních tržbách, továrních objednávkách (pátek), předběžném indexu spotřebitelských cen (úterý) a PMI ve stavebnictví (čtvrtek).

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Co sledovat příští týden? (23.12.2022)
    Poslední obchodní týden na trzích uzavře tento poněkud neuspokojivý rok. V roce 2022 byly hlavním motorem volatility trhů centrální banky a jejich reakce na inflaci a mnohé nasvědčuje tomu, že se situace nezmění ani v příštím roce. Ekonomický kalendář na příští týden je spíše prázdný, ale klíčovou roli mohou hrát změny v portfoliích investorů. V příštím týdnu je třeba sledovat především instrumenty US500, USD/JPY a NATGAS.
  • Co sledovat příští týden? (24.02.2023)
    Zápis z FOMC je již za námi a nyní se pozornost trhů přesouvá na zápis z ECB, který je naplánován na čtvrtek. Investoři však budou také sledovat údaje z průzkumů ze Spojených států, konkrétně index Conference Board a ISM, a také bleskové údaje o CPI z Evropy. Nezapomeňte příští týden sledovat US500, DE30 a EUR/USD!
  • Co sledovat příští týden? (24.06.2022)
    Pololetní konference Jerome Powella v americkém kongresu nezpůsobila žádnou zvýšenou volatilitu trhu. Jiné to však bylo v Evropě, kde trhy rozkolísaly negativní PMI data. Příští týden přinese podobně zajímavé události, včetně panelové diskuze se třemi guvernéry centrálních bank (Fed, ECB a BoE). Určitě proto neváhejte sledovat EUR/USD, Zlato a US100.
  • Co sledovat příští týden? (24.11.2023)
    Rok se pomalu chýlí ke konci a příští týden začne poslední měsíc roku 2023. To znamená, že nastal čas pro poslední zveřejnění NFP v tomto roce! Kromě údajů o pracovních místech v USA budou obchodníkům nabídnuty také bleskové údaje o CPI z Evropy, rozhodnutí RBNZ o sazbách a zpráva o kanadském trhu práce. V neposlední řadě se příští týden sejde OPEC+, aby rozhodl o produkci. Nezapomeňte v nadcházejícím týdnu sledovat USD/CAD, EUR/NZD a ropu!
  • Co sledovat příští týden? (25.11.2022)
    Americký svátek Díkůvzdání pomalu končí a očekává se, že po víkendu se podmínky likvidity vrátí k normálu. Příští týden nás čekají zajímavé události, jako je zveřejnění údajů o zaměstnanosti v USA a Kanadě nebo údajů o inflaci z Evropy. Kromě toho předseda Fedu Powell vystoupí s jedním ze svých posledních projevů před obdobím výpadku před zasedáním. Příští týden určitě sledujte USD/CAD, US100 a EUR/USD.
  • Co sledovat příští týden? (26.05.2023)
    Nadcházející týden na trhu může začít relativně klidně, protože američtí obchodníci boudou mít prázdniny. Nicméně situace může být zajímavější později v průběhu týdne. Obchodníkům budou nabídnuty údaje o zaměstnanosti ze Spojených států a také údaje o indexu spotřebitelských cen z eurozóny. Kromě toho bude pozorně sledován také vývoj dluhového stropu ve Spojených státech. V nadcházejícím týdnu určitě sledujte US500, GOLD a EUR/USD!
  • Co sledovat příští týden? (27.01.2023)
    Nadcházející týden bude pravděpodobně nejrušnějším týdnem roku 2023. Investorům budou nabídnuta nejen rozhodnutí o sazbách Fedu, ECB a BoE, ale také budou mít možnost podívat se na nejnovější údaje o pracovních místech v USA. Kromě toho je na Wall Street v plném proudu výsledková sezóna a v nadcházejícím týdnu budou zveřejněny zprávy o výsledcích za 4. čtvrtletí od společností Meta Platforms, Apple, Amazon a Alphabet. Nezapomeňte příští týden sledovat USD/JPY, EUR/GBP a US100!
  • Co sledovat příští týden? (29.07.2022)
    Americký Fed přinesl zvýšení sazeb o 75 bp, což odpovídalo odhadům trhu. Rozhodnutí FOMC přišlo den před zveřejněním HDP za druhý kvartál, které poukázalo na nízkou aktivitu. Slova Jerome Powella o síle pracovního trhu budou příští týden testována na červencovém zveřejňování NFP dat. OPEC+ a zasedání RBA či BoE jsou eventy, které by bylo taktéž dobré sledovat. Příští týden se tedy zaměříme na USDCAD, Ropu a GBPAUD.
  • Co sledovat příští týden? (30.06.2023)
    První polovina nového týdne bude na trzích pravděpodobně ve znamení nižší likvidity, protože američtí obchodníci odjíždějí na oslavy Dne nezávislosti. To však neznamená, že týden bude nudný, protože obchodníkům nabídne rozhodnutí o sazbách RBA, zápis z jednání FOMC a také údaje o pracovních místech ze Spojených států a Kanady. Nezapomeňte v nadcházejícím týdnu sledovat US500, AUDCAD a ZLATO!
  • Co sledovat příští týden? (30.09.2022)
    Příští týden na trzích by měl být opět zajímavý, vzhledem k řadě významných makro zpráv a naplánovaných událostí nejvyšší úrovně. Zaměříme se především na údaje o pracovních místech v USA za září (pátek, 14:30) a zasedání OPEC+ (středa). Rozhodnutí o sazbách od RBA a RBNZ však budou také pečlivě sledována. Příští týden určitě sledujte USD/CAD, OIL a AUD/NZD.
  • Co sledovat příští týden? (7.4.2023)
    Investoři, kteří se po velikonočních svátcích vracejí na trhy, získají mnoho důležitých informací. Rozhodnutí o sazbách Bank of Canada, hospodářské výsledky hlavních amerických bank za 1. čtvrtletí, jakož i zápis z jednání FOMC a údaje o inflaci CPI v USA jsou hlavními body v kalendáři tohoto týdne. V nadcházejícím týdnu určitě sledujte Zlato, US500 a USD/CAD.
  • Co sledovat při zveřejnění statistik z amerického trhu práce NFP ve 14:30? Přihláška na FlashNews webinář
    Americký trh práce představí pravděpodobně horší výsledky, než tomu bylo v červnu. Stále bychom se však dle odhadů mohli dočkat obstojného přírůstku ve výši 180 tisíc nových pracovních míst a poklesu nezaměstnanosti na 4,8 %.
  • Co sledovat tento týden?
    Zářijové zasedání FOMC se blíží, ale stále zbývá zveřejnit poslední klíčový údaj z USA, který bude zveřejněn tento týden - zpráva o indexu spotřebitelských cen v USA za srpen! Kromě toho bude obchodníkům nabídnuta řada špičkových amerických zpráv a také měsíční údaje o aktivitě z Číny a rozhodnutí ECB o sazbách. V nadcházejícím týdnu určitě sledujte Zlato, EUR/USD a Měď.
  • Co sledovat tento týden?
    Zářijový maraton rozhodnutí centrálních bank je již za námi a přecházíme do poměrně klidného období konce měsíce. Protože však půjde zároveň o konec čtvrtletí, mohou některé rebalanční toky vyvolat další volatilitu. V nadcházejícím týdnu určitě sledujte EUR/USD, US500 a Zlato.
  • Co sledovat tento týden?
    Nadcházející týden bude plný zveřejnění makroekonomických událostí! Kromě toho zveřejní svá rozhodnutí o měnové politice další klíčové centrální banky jako Fed, BoE, SNB a BoJ. Na trhu jsme mohli zaznamenat zvýšenou volatilitu, takže v nadcházejících dnech lze očekávat, že vzhledem k množství klíčových tržních událostí bude ještě větší. Na mnoha trzích dojde tento týden k výrazným pohybům, ale podle našeho názoru stojí za pozornost Zlato, GBP/USD a US500.
  • Co sledovat tento týden?
    Minulý týden přinesl na finanční trhy mnoho negativních nálad. Společnost Evergrande požádala u amerického soudu o bankrotovou ochranu - druhý největší developer v Číně zvýšil nejistotu ohledně čínské ekonomiky a jejího aktuálního zpomalení. Mezitím zápis z jednání FOMC a silné ekonomické údaje z USA zvýšily pravděpodobnost dalšího zvýšení úrokových sazeb ze strany Fedu. Tento týden investory čekají další významné události, takže se vyplatí sledovat US500, EUR/USD a Bitcoin.
  • Co sledovat tento týden?
    Začal nový měsíc, a tak nastal čas zveřejnění americké zprávy NFP za září. Obchodníkům však bude nabídnuta i řada dalších zpráv z amerického trhu práce a také údaje o pracovních místech z Kanady. Měny protinožců budou ve střehu, protože tento týden mají RBA a RBNZ oznámit rozhodnutí o sazbách. V nadcházejícím týdnu určitě sledujte USD/CAD, AUD/NZD a index US500!
  • Co sledovat tento týden?
    Minulý týden byl na trzích divoký, přičemž klíčovou roli v pohybu trhů hrála situace na dluhopisech. Výnosy zůstanou v centru pozornosti i tento týden, kdy bude zveřejněn zápis z jednání FOMC a údaje o americkém indexu spotřebitelských cen za září. Kromě toho bude na Wall Street zahájena výsledková sezóna za 3. čtvrtletí 2023. V nadcházejícím týdnu nezapomeňte sledovat GOLD, US500 a EUR/GBP!
  • Co sledovat tento týden?
    Začal nový týden na trzích, který je nabitý makro událostmi nejvyšší úrovně. Obchodníkům budou nabídnuta rozhodnutí o sazbách Evropské centrální banky a také Bank of Canada. Kromě toho bude ve čtvrtek zveřejněna zpráva o americkém HDP za 3. čtvrtletí 2023. V neposlední řadě bude v úterý zveřejněna sada bleskových indexů PMI za říjen. Nezapomeňte v nadcházejícím týdnu sledovat měnové páry EUR/USD, USD/CAD a DE30!
  • Co sledovat tento týden?
    Hlavní index spotřebitelských cen v USA zůstal v září nečekaně beze změny, ale peněžní trhy si stále nejsou jisté, zda Fed ještě letos přistoupí k dalšímu zvýšení sazeb. Zatímco geopolitika se stává stále důležitějším faktorem, který je třeba na trzích sledovat, obchodníci by neměli zapomínat na řadu prvotřídních dat, která jsou na tento týden naplánována. Nezapomeňte v nadcházejícím týdnu sledovat USD/CAD, GBP/AUD a CHN.cash!
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FX Global
FxNet
ATC Brokers
reklama
CapXmaster