Čtvrtek 28. březen 2024 16:29
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster

GBPUSD pod tlakem po průzkumu BoE 📌

16.12.2022 15:25  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Průzkum Bank of England mezi účastníky trhu ukázal, že výnosy desetiletých zlatých dluhopisů budou na konci června 2023 činit 3,5 % a na konci prosince příštího roku 3 %:

  • Inflace měřená indexem spotřebitelských cen ve Spojeném království by měla za šest měsíců dosáhnout 8,3 %, v prosinci 2023 5,5 %, v prosinci 2024 3 % a v prosinci 2025 2 %. Dosažení cílové hodnoty bude trvat téměř tři roky;
  • Průzkum odhaduje, že v období od listopadu 2022 do září 2023 dojde k ukončení programu QE ve výši 76 miliard liber a v období od září 2023 do září 2024 ve výši 80 miliard liber;
  • Průzkum dává 29,8% šanci na snížení bankovních sazeb v příštím roce. Uvádí, že bankovní sazba dosáhne svého vrcholu v březnu 2023. Podle průzkumu Bank of England mezi účastníky trhu činí mediánová projekce pro vrchol bankovní sazby 4,25 %.
  • Respondenti průzkumu očekávají postupné mírné posilování britské libry vůči euru, a to navzdory stále více jestřábí ECB. Podle odpovědí v průzkumu dosáhne kurz EURGBP v prosinci 2023 se 75% pravděpodobností hodnoty 0,88 oproti současné hodnotě 0,872. Mnohem méně respondentů se vyslovilo pro oslabení libry vůči evropské měně.

GBPUSD se propadl pod klouzavý průměr 100 seancí (černé pásmo), odkud je možné, že medvědi budou chtít po několika měsících solidních zisků na "kabelu" otestovat obrat vzestupného trendu. Hlavní podpora probíhá kolem úrovně 1,19, kde se nachází 200sezónní průměr (červené pásmo).

Zdroj: xStation5

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • GBP/USD: Plán na evropskou seanci 5. ledna. COT reporty. Libroví býci si na úrovni 1,3550 odpočinuli.
    Pokaždé, když jsou býci aktivní a blíží se k důležité rezistenci 1,3550, mají problémy. Nicméně fakt, že hned na začátku letošního roku udrželi pár v rámci vzestupného cenového kanálu, svědčí o dobrých šancích na další posilování páru GBP/USD v oblasti nových maxim. Dnes pro Velkou Británii nemáme žádné důležité fundamentální statistiky, a tak navrhuji, aby byl veškerý důraz kladen na průraz úrovně 1,3550 a ochranu supportu 1,3510.
  • GBP/USD: Plán na evropskou seanci 6. ledna. COT reporty. Libroví býci se nedokázali usadit nad úrovní 1,3553.
    Včera se vytvořilo několik signálů ke vstupu na trh. Podívejme se na 5minutový graf a zjistěme, k čemu došlo. Na úroveň 1,3553 jsem se soustředil ve své ranní předpovědi a doporučil jsem rozhodnout se pro vstup na trh. Neúspěšný pokus o růst nad úroveň 1,3553 v první polovině dne vyústil k vytvoření vynikajícího signálu k otevírání short pozic. Pár se ve výsledku propadl o více než 25 bodů a tlak polevil. Podobný vstupní bod na short pozice se vytvořil odpoledne, ale býci ovládali úroveň 1,3553 i poté, co se medvědi několikrát pokusili na libru zatlačit. Nemohl jsem čekat na vhodný vstupní bod k nákupu z tohoto pásma, a tak jsem musel vynechat vzestupný pohyb. Z technického hlediska se nezměnilo téměř nic.
  • GBP/USD: plán obchodování pro americkou obchodní seanci na 1. února (analýza ranních obchodů). Libra před rozhodnutím Bank of England dále klesá
    Ve své ranní prognóze jsem upozornil na úroveň 1,2659 a plánoval jsem na jejím základě přijímat obchodní rozhodnutí. Podívejme se na 5minutový graf a analyzujme, co se stalo. Breakout a opětovné otestování tohoto rozmezí, ke kterému se pár třikrát pokusil přiblížit, to vše vedlo k prodejnímu signálu s pohybem směrem dolů k úrovni 1,2627. Ve druhé polovině dne došlo k revizi technického obrazu.
  • GBP/USD: plán pro evropskou seanci na 9. prosince. COT reporty. Býci ubránili důležitý support na úrovni 1,3192, ale situace se nelepší
    Librovým býkům se včera podařilo ubránit důležitý support na úrovni 1,3192, ale jejich situace se nijak nezlepšila – od dalšího výrazného poklesu je dělí jediný krok. Podívejme se na 5minutový graf a uvidíme, k čemu včera došlo. Průraz a konsolidace pod úrovní 1,3245, která je v grafu jasně zřetelná, a pak opětovný průraz této oblasti zespodu nahoru – to vše přineslo dobrý signál k prodeji libry. Výsledkem byl první pokles o zhruba 45 bodů.
  • GBP/USD: plán pro evropskou seanci na 9. prosince. COT reporty. Býci ubránili důležitý support na úrovni 1,3192, ale situace se nelepší.
    Librovým býkům se včera podařilo ubránit důležitý support na úrovni 1,3192, ale jejich situace se nijak nezlepšila – od dalšího výrazného poklesu je dělí jediný krok. Podívejme se na 5minutový graf a uvidíme, k čemu včera došlo. Průraz a konsolidace pod úrovní 1,3245, která je v grafu jasně zřetelná, a pak opětovný průraz této oblasti zespodu nahoru – to vše přineslo dobrý signál k prodeji libry. Výsledkem byl první pokles o zhruba 45 bodů. Nepomohla ani úroveň 1,3210, ve kterou býci doufali. Během americké seance byla libra pod tlakem a průraz supportu na úrovni 1,3197 vyvolal její další velký výprodej. Bohužel jsem nečekal na zpětné otestování této úrovně zespodu nahoru, a tak jsem vstupní bod musel oželet.
  • GBP/USD: plán pro evropskou seanci 2. června. COT reporty. Libra klesla, ale stále je naděje na návrat býků
    Včera se na trhu vytvořilo několik signálů pro vstup. Při pohledu na pětiminutový graf uvidíme, k čemu došlo. V ranní předpovědi jsem věnoval pozornost úrovním 1,2613 a 1,2568. Jelikož údaje o výrobní aktivitě ve Spojeném království nebyly překvapivé, neviděl jsem u páru GBP/USD v první polovině dne velký pohyb. Falešný průraz úrovně 1,2613 na otevření short pozic nestačil a o několik bodů nám to uteklo. Stejně tak chybělo několik bodů před otestováním 1,2568 a vytvořením falešného průrazu v daném místě se signálem k nákupu libry. Vše se změnilo během americké seance: stále byla testována úroveň 1,2568, stejně jako její falešný průraz, což vedlo k signálu k nákupu a umožnilo nám získat z trhu 30 bodů. Po překonání úrovně 1,2568 jsem nezaznamenal zpětné otestování této úrovně (v grafu vyznačeno modrými liniemi), takže mi unikl sestupný pohyb. Long pozice při odrazu od úrovně 1,2481 přinesly vlastních 20 bodů korekce.
  • GBP/USD: plán pro evropskou seanci 27. května. COT reporty. Britská libra si vedla dobře
    Včera bylo vytvořeno poměrně velké množství vynikajících signálů pro vstup na trh, které se ukázaly být velmi ziskové. Podívejme se na graf 5M a uvidíme, k čemu došlo. V ranní předpovědi jsem věnoval pozornost úrovni 1,2609 a doporučil jsem vám rozhodnout se pro vstup na trh z této úrovně. Růst a falešný průraz formující se na této úrovni v první polovině dne byl vzhledem k absenci důležitých fundamentálních statistik vcelku očekávaný. Výsledkem byl skvělý signál pro short pozice. Libra se ale nevydala dolů hned. S blížícím se polednem se býci znovu pokusili vystoupat nad úroveň 1,2609, ale znovu neuspěli a vygenerovali tak potvrzující signál k otevření short pozic, což bezprostředně vedlo k prudkému poklesu libry o 50 bodů najednou. Odpoledne býci využili úrovně 1,2558 a obdrželi jsme neuspokojivé údaje o americkém HDP, které vytvořily výborné vstupní pozice pro long pozice. Pohyb nahoru činil ve výsledku také 50 bodů a umožnil libře vrátit se na týdenní maxima.
  • GBP/USD plnou parou k 1,5265
    Britské maloobchodní tržby v lednu překvapivě poklesly až o 0,6 procent. Špatný výsledek je způsoben hlavn...
  • GBP/USD po datech z Británie nadále ztrácí
    Německá nezaměstnanostdnes příjemně překvapila trhy i ekonomy. V květnu ubylo 12 000 nezaměstnaných  a...
  • GBP/USD po dlouhé době našel býky
    Měnový pár GBP/USD již dva dny stagnoval kolem hranice 1,2235, přičemž mu v tom bránilo 20denní jednoduchý klouzavý průměr (SMA) a linie odporu z července. Povzbudivé je, že technické ukazatele nadále směřují vzhůru, přičemž ukazatel RSI se dále vzdaluje od své přeprodané oblasti 30 a ukazatel MACD se zotavuje nad svou červenou signální linií. Na druhou stranu stochastický oscilátor se plazí do překoupené oblasti, což signalizuje, že medvědi jsou možná za rohem.
  • GBPUSD pod tlakom vďaka novému lockdownu
    Britská libra sa počas dnešného obchodovania dostala k úrovni 1,2855 dolára, čo predstavuje najnižšiu úroveň od 7. októbra po tom, čo predseda vlády Boris Johnson ohlásil nové jednomesačné uzamknutie, ktoré sa má začať budúci štvrtok po tom, čo počet potvrdených prípadov vo Veľkej Británii prekročil hranicu 1 milióna a priemerný počet nových denných prípadov bol minulý týždeň na úrovni 20 000. Predseda kabinetu Michael Gove uviedol, že uzatvorenie na jeden mesiac by sa mohlo ešte predĺžiť, pretože Británia sa snaží udržať pod kontrolou druhú vlnu pandémie COVID-19, zatiaľ čo minister financií Rishi Sunak uviedol, že dúfa, že obmedzenie sa v decembri zruší. Pozitívom je, že vyjednávači z Veľkej Británie a EÚ sa údajne priblížili k dohode o rybolove.
  • GBP/USD pod trendovou linií
    GBP/USD se od října 2022 nachází v dlouhodobém rostoucím trendu, který 14. července vystřelil na čerstvé 15měsíční maximum 1,3141. Od té doby pár zažívá mírnou korekci směrem dolů, která však zřejmě slábne.
  • GBP/USD pokračuje v konsolidaci
     Výsledky revize HDP  britské ekonomiky za druhý kvartál nepřinesly změnu, když v&...
  • GBP/USD Pokračující boční trend
    Údaje o příjmech z minulého týdne nedokázaly inspirovat důvěru v GBP a jinak slabý týden s makroekonomickými údaji nechal pár GBP/USD v obchodování uvnitř dobře omezeného kanálu W S2 - W R2, který se od počátku tohoto měsíce rozšiřuje do strany, bez jasných krátkodobých směrových stop. Nyní vidíme už několikahodinové testování měsíční podpory M S1 v oblasti 1.35000. I přes malou pravděpodobnost si dávejte pozor na zónu W S1 - W S2. Zprávy příští týden snad přinesou obchodníkům dost inspirace.
  • GBPUSD po novinách ohľadom BrExitu útočí na 1,30. SEK pod silným tlakom
    Dnes je volatilita na trhoch nižšia. Môže za to aj minimum dôležitých správ v ekonomickom kalendári. Akcie sa v čase písania tohto textu obchodujú jemne v červenom (v USA okolo nuly). Jednak trhy naďalej vstrebávajú víkendovú správu, že americké Ministerstvo obchodu odporučilo Bielemu domu zaviesť clá na dovoz európskych automobilov z titulu národnej bezpečnosti (odozva je však slabšia, aj z toho dôvodu, že Juncker vyhlásil, že Trump mu sľúbil, že tak nespraví. Tento scenár potvrdzuje aj to, že Trump je o tejto téme na twittri ticho). Druhým negatívnym faktorom sú dnešné slabšie kvartálne výsledky globálnych gigantov – britskej banky HSBC (ktorá pôsobí prevažne v Ázii) a najväčšej ťažobnej spoločnosti BHP Billiton. Vyzerá to, že obe tieto spoločnosti boli negatívne zasiahnuté spomalením Číny a okolitých ekonomík kvôli obchodnému sporu s USA.
  • GBP/USD po prudkém růstu trh začal klesat
    Měnový pár GBP/USD nenašel dostatek kupců, aby rozšířil páteční býčí běh nad 200denní jednoduchý klouzavý průměr (SMA), a v pondělí uzavřel s nepatrnými ztrátami v oblasti 1,2300. Vzhledem k současnému negativnímu momentu ceny je nyní otázkou, zda pár zůstane odolný nad klíčovou oblastí 1,2260-1,2300. Jasný krok pod ni a pod 50denní SMA by vymazal páteční impuls a stlačil cenu zpět k 20dennímu SMA.
  • GBPUSD posílil po vyšší než očekávané britské inflaci!
    Měnový pár GBP/USD po zveřejnění údajů o inflaci ve Spojeném království krátce prudce posílil.
  • GBP/USD: Pound is trying to strengthen
    Last week, the GBP/USD pair reached its local highs, but the Pound could not develop an upward trend. The main reason...
  • GBP/USD po vyhlášení BoE začal silně propadat
    GBP/USD po zasedání FOMC exponenciálně rostl, ale vzestupná linie vycházející z minima z prosince 2023 přerušila rally poblíž úrovně 1,2800 a vynutila si nový medvědí pohyb. Na grafu stochastický oscilátor podle všeho ztrácí dynamiku nad překoupenou úrovní 80 a ukazatel RSI po setkání s předchozí zónou odporu rovněž zpomaluje, což naznačuje možné období konsolidace nebo potenciální pokles.
  • GBPUSD pred zajtrajšou zápisnicou
    Trhy dnes naďalej živia špekulačnú ...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new