Úterý 19. březen 2024 08:12
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new

GBPUSD po novinách ohľadom BrExitu útočí na 1,30. SEK pod silným tlakom

19.02.2019 16:28  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dnes je volatilita na trhoch nižšia. Môže za to aj minimum dôležitých správ v ekonomickom kalendári. Akcie sa v čase písania tohto textu obchodujú jemne v červenom (v USA okolo nuly). Jednak trhy naďalej vstrebávajú víkendovú správu, že americké Ministerstvo obchodu odporučilo Bielemu domu zaviesť clá na dovoz európskych automobilov z titulu národnej bezpečnosti (odozva je však slabšia, aj z toho dôvodu, že Juncker vyhlásil, že Trump mu sľúbil, že tak nespraví. Tento scenár potvrdzuje aj to, že Trump je o tejto téme na twittri ticho). Druhým negatívnym faktorom sú dnešné slabšie kvartálne výsledky globálnych gigantov – britskej banky HSBC (ktorá pôsobí prevažne v Ázii) a najväčšej ťažobnej spoločnosti BHP Billiton. Vyzerá to, že obe tieto spoločnosti boli negatívne zasiahnuté spomalením Číny a okolitých ekonomík kvôli obchodnému sporu s USA.

Dnešný vývoj hlavných akciových indexov


Na devízových trhoch dnes spomedzi popredných mien najviac stráca švédska koruna. Uškodila jej podstatne nižšia než očakávaná inflácia (1,9% vs 2,2%), ktorá sa po ôsmych mesiacoch vrátila pod dvojpercentný cieľ. Ďalšie zvyšovanie úročenia v krajine, ktoré sa podľa centrálnej banky malo uskutočniť niekedy na prelome rokov, je teda čoraz menej reálne. EURSEK sa dnes dostal nad rezistenciu pri úrovni 10,53 a z technického pohľadu sa mu otvára priestor pre rast až k 10,7.

Vývoj EURSEK


Naopak, darí sa libre. Je to predovšetkým o BrExite. Nahor ju poslala správa, že na zajtrajšom stretnutí medzi Mayovou a Junckerom by mohlo dôjsť k novej dohode o tzv. Írskej poistke (Británia chce, aby bolo explicitne jasné, že je dočasná. EÚ zase žiada, aby poistka bola dovtedy, kým sa nenájdu technické riešenia na monitorovanie pohybu tovarov cez hranicu), ktorá by mohla mať o niečo väčšie šance prejsť britským parlamentom (skepsa je však stále na mieste). GBPUSD útočí na okrúhlu hranicu 1,30, táto správa navyše pomohla aj euru, ktoré sa voči doláru dostalo z mínusu (kam ho poslali obavy o clá na európske automobily) do plusu.

Dnešný vývoj GBPUSD


Čo sa týka nasledujúcich hodín, tak ekonomický kalendár ostáva prázdny. A to až zajtra do ôsmej, kedy FED zverejní protokol zo svojho januárového zasadnutia. A ten bude viac sledovaný než obvykle, dozvieme sa z neho totiž, že ako veľmi sa FED obáva vývoja v ekonomike, keďže na januárovom zasadnutí výrazne zmenil rétoriku.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • GBP/USD: plán pro evropskou seanci 2. června. COT reporty. Libra klesla, ale stále je naděje na návrat býků
    Včera se na trhu vytvořilo několik signálů pro vstup. Při pohledu na pětiminutový graf uvidíme, k čemu došlo. V ranní předpovědi jsem věnoval pozornost úrovním 1,2613 a 1,2568. Jelikož údaje o výrobní aktivitě ve Spojeném království nebyly překvapivé, neviděl jsem u páru GBP/USD v první polovině dne velký pohyb. Falešný průraz úrovně 1,2613 na otevření short pozic nestačil a o několik bodů nám to uteklo. Stejně tak chybělo několik bodů před otestováním 1,2568 a vytvořením falešného průrazu v daném místě se signálem k nákupu libry. Vše se změnilo během americké seance: stále byla testována úroveň 1,2568, stejně jako její falešný průraz, což vedlo k signálu k nákupu a umožnilo nám získat z trhu 30 bodů. Po překonání úrovně 1,2568 jsem nezaznamenal zpětné otestování této úrovně (v grafu vyznačeno modrými liniemi), takže mi unikl sestupný pohyb. Long pozice při odrazu od úrovně 1,2481 přinesly vlastních 20 bodů korekce.
  • GBP/USD: plán pro evropskou seanci 27. května. COT reporty. Britská libra si vedla dobře
    Včera bylo vytvořeno poměrně velké množství vynikajících signálů pro vstup na trh, které se ukázaly být velmi ziskové. Podívejme se na graf 5M a uvidíme, k čemu došlo. V ranní předpovědi jsem věnoval pozornost úrovni 1,2609 a doporučil jsem vám rozhodnout se pro vstup na trh z této úrovně. Růst a falešný průraz formující se na této úrovni v první polovině dne byl vzhledem k absenci důležitých fundamentálních statistik vcelku očekávaný. Výsledkem byl skvělý signál pro short pozice. Libra se ale nevydala dolů hned. S blížícím se polednem se býci znovu pokusili vystoupat nad úroveň 1,2609, ale znovu neuspěli a vygenerovali tak potvrzující signál k otevření short pozic, což bezprostředně vedlo k prudkému poklesu libry o 50 bodů najednou. Odpoledne býci využili úrovně 1,2558 a obdrželi jsme neuspokojivé údaje o americkém HDP, které vytvořily výborné vstupní pozice pro long pozice. Pohyb nahoru činil ve výsledku také 50 bodů a umožnil libře vrátit se na týdenní maxima.
  • GBP/USD plnou parou k 1,5265
    Britské maloobchodní tržby v lednu překvapivě poklesly až o 0,6 procent. Špatný výsledek je způsoben hlavn...
  • GBP/USD po datech z Británie nadále ztrácí
    Německá nezaměstnanostdnes příjemně překvapila trhy i ekonomy. V květnu ubylo 12 000 nezaměstnaných  a...
  • GBP/USD po dlouhé době našel býky
    Měnový pár GBP/USD již dva dny stagnoval kolem hranice 1,2235, přičemž mu v tom bránilo 20denní jednoduchý klouzavý průměr (SMA) a linie odporu z července. Povzbudivé je, že technické ukazatele nadále směřují vzhůru, přičemž ukazatel RSI se dále vzdaluje od své přeprodané oblasti 30 a ukazatel MACD se zotavuje nad svou červenou signální linií. Na druhou stranu stochastický oscilátor se plazí do překoupené oblasti, což signalizuje, že medvědi jsou možná za rohem.
  • GBPUSD pod tlakem po průzkumu BoE 📌
    Průzkum Bank of England mezi účastníky trhu ukázal, že výnosy desetiletých zlatých dluhopisů budou na konci června 2023 činit 3,5 % a na konci prosince příštího roku 3 %:
  • GBPUSD pod tlakom vďaka novému lockdownu
    Britská libra sa počas dnešného obchodovania dostala k úrovni 1,2855 dolára, čo predstavuje najnižšiu úroveň od 7. októbra po tom, čo predseda vlády Boris Johnson ohlásil nové jednomesačné uzamknutie, ktoré sa má začať budúci štvrtok po tom, čo počet potvrdených prípadov vo Veľkej Británii prekročil hranicu 1 milióna a priemerný počet nových denných prípadov bol minulý týždeň na úrovni 20 000. Predseda kabinetu Michael Gove uviedol, že uzatvorenie na jeden mesiac by sa mohlo ešte predĺžiť, pretože Británia sa snaží udržať pod kontrolou druhú vlnu pandémie COVID-19, zatiaľ čo minister financií Rishi Sunak uviedol, že dúfa, že obmedzenie sa v decembri zruší. Pozitívom je, že vyjednávači z Veľkej Británie a EÚ sa údajne priblížili k dohode o rybolove.
  • GBP/USD pod trendovou linií
    GBP/USD se od října 2022 nachází v dlouhodobém rostoucím trendu, který 14. července vystřelil na čerstvé 15měsíční maximum 1,3141. Od té doby pár zažívá mírnou korekci směrem dolů, která však zřejmě slábne.
  • GBP/USD pokračuje v konsolidaci
     Výsledky revize HDP  britské ekonomiky za druhý kvartál nepřinesly změnu, když v&...
  • GBP/USD Pokračující boční trend
    Údaje o příjmech z minulého týdne nedokázaly inspirovat důvěru v GBP a jinak slabý týden s makroekonomickými údaji nechal pár GBP/USD v obchodování uvnitř dobře omezeného kanálu W S2 - W R2, který se od počátku tohoto měsíce rozšiřuje do strany, bez jasných krátkodobých směrových stop. Nyní vidíme už několikahodinové testování měsíční podpory M S1 v oblasti 1.35000. I přes malou pravděpodobnost si dávejte pozor na zónu W S1 - W S2. Zprávy příští týden snad přinesou obchodníkům dost inspirace.
  • GBP/USD po prudkém růstu trh začal klesat
    Měnový pár GBP/USD nenašel dostatek kupců, aby rozšířil páteční býčí běh nad 200denní jednoduchý klouzavý průměr (SMA), a v pondělí uzavřel s nepatrnými ztrátami v oblasti 1,2300. Vzhledem k současnému negativnímu momentu ceny je nyní otázkou, zda pár zůstane odolný nad klíčovou oblastí 1,2260-1,2300. Jasný krok pod ni a pod 50denní SMA by vymazal páteční impuls a stlačil cenu zpět k 20dennímu SMA.
  • GBPUSD posílil po vyšší než očekávané britské inflaci!
    Měnový pár GBP/USD po zveřejnění údajů o inflaci ve Spojeném království krátce prudce posílil.
  • GBP/USD: Pound is trying to strengthen
    Last week, the GBP/USD pair reached its local highs, but the Pound could not develop an upward trend. The main reason...
  • GBPUSD pred zajtrajšou zápisnicou
    Trhy dnes naďalej živia špekulačnú ...
  • GBPUSD prolomil pod hlavní podporu
    Navzdory relativně nízké volatilitě se prodejcům podařilo zatlačit pár GBP/USD pod hlavní support na úrovni 1,2150, který je vyznačen předchozími cenovými reakcemi a spodní hranicí vzestupného kanálu. Pokud se medvědům podaří udržet současné momentum, mohl by se pohyb směrem dolů zrychlit k psychologické podpoře na úrovni 1,2000, která se shoduje s 200 SMA (červená linie). Na druhou stranu, pokud se kupujícím podaří převzít kontrolu, může dojít k dalšímu impulsu směrem vzhůru k lokální rezistenci na úrovni 1,2355.
  • 🔻GBPUSD propadá po proražení supportu❗
    Britská libra v průběhu ledna posilovala, což bylo částečně důsledkem poklesu rizikové averze po Brexitu, o kterém se jednalo až téměř do konce roku. Velká Británie se soustředí na rychlou vakcinaci, která by měla pomoci v rychlém ekonomickém oživení. Nicméně aktuální restrikce patří mezi nejvíce přísné a ekonomická aktivita trpí. Navíc rostoucí výnosy z amerických dluhopisů pomáhají dolaru a pár EURUSD testuje úroveň 1,20. A šance na prolomení není vůbec nízká. To vše zvyšuje tlak na GBPUSD. Na grafu je zřetelné, že pár prorazil klínovou formaci a také se dostal pod krátkodobou zónu supportu. Prostor k dalšímu poklesu je z technického pohledu otevřený. Dostane se pár až k základně klínu na úrovni 1,32?
  • GBPUSD propadl po poznámkách hlavního státního zástupce Gooffreyho Coxe o včerejší dohodě o Brexitu
    GBPUSD se zřítil až k úrovni 1,30 a takřka tak vymazal celý včerejší vzestup. Hlavní státní zástupce Gooffrey Cox oznámil, že včerejší dohoda mezi Mayovou a Junckerem (důvod včerejšího vzestupu) nic z právního hlediska nemění na irské otázce hranic. Jeho názor snižuje šance Mayové na úspěch v dnešním hlasování o Brexitu v parlamentu. Stále však máme před sebou přibližně 7 hodin, které by mohly přinést další posun. Na libře v následujících hodinách očekáváme divokou jízdu.
  • GBPUSD prorazil úroveň 1,30 díky optimismu okolo Brexitu
    Pár GBPUSD ignoroval víkendové neuskutečněné hlasování o Brexitu a v pondělí dopoledne prorazil opět hladinu 1,30. Dostal se nejvýše od května 2019 a za posledních 11 dní přidal více než 800 pips. Trhy jsou velmi optimistické k brzkému uzavření dohody mezi Velkou Británií a EU o Brexitu. Dle odhadů by se klíčové hlasování mělo uskutečnit zítra, nicméně situace se stále mění a obchodníci by měli sledovat aktuální vývoj.
  • GBPUSD prorazil úroveň 1,33 a dostal se na sedmiměsíční maxima
    Dnes jsme svědky dalšího prudkého vzestupu britské libry, která se silným momentem v zádech překonala krátce před polednem úroveň 1,33 GBPUSD. Dostala se tak nejvýše od července minulého roku. Britskou měnu nakopl poslední vývoj okolo Brexitu, když hlavní roli hraje hlavně snížení rizika tzv. hard Brexitu - tedy odchodu Velké Británie z Evropské unie bez dohody. Negativním důsledkem je naopak propad akcií v Londýně, který je zatím nejvýraznější z důležitých evropských trhů (FTSE 100 - 0,8 %).
  • GBPUSD prudce roste. Merkelová hledá řešení Brexitu
    Pár GBPUSD vystřelil vzhůru v reakci na řeč německé kancléřky Angely Merkelové o tom, že dohoda o Brexitu je do konce října stále možná. Jedná se o první jasný signál spolupráce mezi evropskými politiky a novým britským premiérem Borisem Johnsonem. Případná dohoda by pro libru byla živou vodou, zvláště pak na současných přeprodaných úrovních. Pár GBPUSD vzrostl během několika minut z 1,2150 až na 1,2260. Jedná se o nejvyšší úroveň v tomto měsíci.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024