Čtvrtek 25. duben 2024 02:09
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
FTMO férovost
reklama
InstaForex ETF

Největší provozovatel čerpacích stanic v ČR má „ohromující“ marže, uvádí dnešní analýza Bloombergu. U potravin ale kontrola marží připomíná komunismus

22.04.2022 09:40  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Fialovu kabinetu kontrolování marží zachutnalo. A tak si po březnovém spuštění sledování cenotvorby čerpacích stanic nyní posvítí také na prodejce potravin. Ve své podstatě je jakákoli kontrola marží pošlapáváním svobody podnikání, takže by ji jeden čekal třeba od sociálních demokratů nebo spíše od komunistů.

Se zásahem však přichází vláda, v níž mají klíčové slovo strany hlásící se k pravici. Ačkoli i někteří přední představitelé těchto stran nad kontrolou marží pozvedají obočí. Není divu, takové kontrolování vskutku nepatří do repertoáru stran vzývajících svobodu podnikání, v širším smyslu svobodu jako takovou. Kontrola marže je projevem útisku. Útisku činorodých lidí. Pokud se zákazníkovi zdá cena vysoká, tak prostě nekoupí. Tak prosté to je.

Výsledná cena, jež se na svobodném trhu ustavuje, je výslednicí vzájemného působení poptávky a nabídky. Takové působení by ovšem nemělo být „cinknuté“. Nad tím však stát bdí už nyní. Vždyť má po ruce třeba antimonopolní úřad (viz autorův včerejší TV rozhovor s jeho šéfem Petrem Mlsnou právě ke kontrole marží potravin a pohonných hmot), jenž dohlíží nad tím, aby k „cinknutí“ nedocházelo třeba uzavíráním kartelových dohod. Tak proč má mít stát nyní po ruce další institut, tedy kontrolu marží?

Kontrolu marží čerpacích stanic je možné s přivřením obou očí ještě obhájit i z hlediska pravicového. Ovšem jen s odkazem na ukrajinskou válku. Lze totiž říci, že i Česko je nyní kvůli ní tak trochu válečnou ekonomikou. S válkou totiž souvisí historicky bezpříkladné sankce Západu vůči Rusku. A s nimi zase historicky rekordní sleva sankcionované ruské ropy. Přitom podstatná část českých motoristů stále jezdí právě na ni, resp. produkty z ní.

Dva největší provozovatelé čerpacích stanic v Česku, polský PKN Orlen a maďarský MOL, vykázali v březnu v souvislosti s obří slevou ruské ropy až desetinásobný nárůst své rafinační marže oproti jejím běžným, předválečným hodnotám. Za celé první letošní čtvrtletí jsou marže Orlenu na trojnásobku běžných hodnot ještě z doby před pandemií, jak vyplývá z dnes zveřejněné analýzy agentury Bloomberg (viz obrázek níže). Na jediný barel dosahoval Orlen během prvních tří měsíců letošního roku rafinační marže 18,30 dolaru. Bloomberg ji označuje doslova za „ohromující“. V přepočtu podle průměrného kurzu koruny k dolaru v prvním letošním čtvrtletí (21,99 koruny za dolar) se jedná o zhruba 402 korun. Orlen tak v první čtvrtletím vykázal rafinační marži zhruba 2,50 Kč na každý litr zpracované ropy, zatímco v běžných časech to je zhruba 80 haléřů.

Jinými slovy, čeští řidiči jezdí na extrémně zlevněnou ruskou ropu, ale platí západní ceny, tedy jako by na žádnou zlevněnou ropu nejezdili. A podobně řidiči v některých okolních zemích. Takže například pro Orbánův režim je pak snazší držet ceny pohonných hmot v Maďarsku zastropované. Pro MOL to sice znamená ztrátu, ale tu si více než vykompenzuje, i v Česku, právě prodejem produktů z levné ruské ropy za západní cenu. Orbán si tak kupuje hlasy maďarských voličů za peníze českých řidičů. I proto byl v nedávných volbách znovuzvolený.

Nebýt války na Ukrajině, ani MOL, ani Orlen by nikdy tak extrémního nárůstu rafinační marže nedosáhly. Pokud by se tady Fialova vláda zaměřila právě zejména na kontrolu rafinačních marží, našla by pochopení i autentického pravicového voliče. Právě s poukázáním na válku, která zadělala na zcela mimořádnou situaci na trhu s pohonnými hmotami. Vláda však vybírá opačný konec řetězce a zabývá se kontrolou cenotvorby nikoli rafinérií, ale čerpacích stanic. To už lze hájit jen velmi obtížně, neboť čerpací stanice mají méně tržní síly než rafinérie. Mezi čerpacími stanicemi panuje totiž mnohem ostřejší konkurence než mezi zpracovateli ropy. Ale budiž. Ostatně právě MOL nebo Orlen provozují nejen rafinérie, ale i čerpací stanice. A konec konců jde v obou případech o jednu společnost a o jednu kapsu, od rafinace po finální prodej na čerpačkách.

Kontrola marží prodejců potravin, konkrétně másla, pečiva a drůbežího a vepřového masa, už zavání spíše úřední šikanou než opatřením válečné ekonomiky. Nelze ji obájit žádnou mimořádností, jakou je v případě pohonných hmot extrémní sleva ruské ropy a celosvětová panika na ropném trhu, plynoucí z války a sankcí. Čímž nikdo nehájí prodejce potravin. Ti současné „válečné“ situace zneužívají podobně jako čerpadláři. Z vládních kontrol totiž víme, že čerpací stanice si opravdu navyšovaly marže až na šestinásobek marží, jež alespoň někteří z nich měli běžně před válkou. Lze předpokládat, že podobně situace zneužívají také prodejci potravin. Vnímají, že na jejich zákazníky se den co den z médií a veřejného prostoru linou zprávy o válce a inflaci. Což je svádí k představě, že když něco přirazí nad rámec běžné marže, zákazník to skousne. Je totiž již dočista zmámený neustálým přísunem „zdražovaček“, jak novináři takovým zprávám ve své hantýrce říkávají. A v takovémto mámení „pustí chlup“ snáze než v časech běžných.

Trh s pohonnými hmotami nebo trh s potravinami tvoří lidé. My všichni. Jako jakýkoli jiný trh. Tak jako není dokonalý člověk, není dokonalý ani jeho výtvor, tedy libovolný z trhů. Jenže je bláhové si myslet, že zásahy úředníka dokonalé budou. Vždyť úředník je také jenom člověk. A trh je spravedlivější než úřad v tom, že pokud není cinknutý, svobodně a nezkresleně se na něm vteřinu co vteřinu, minutu co minutu, den co den usnáší tisíce, ba miliony lidí - výsledkem usnesení se je cena. Úřední rozhodnutí jsou ve své podstatě zpravidla vždy dílem několik málo jedinců, pročež bývá daleko zkreslenější, leckdy i třeba korupčně cinknuté.

Víc hlav víc ví. Proto trh ví víc než úřednictvo. Takže i když se na trhu ustaví cena ne zcela ideálně, třeba i s vyšší marží, než je obvyklé, omyl úřednictva může být neskonale větší. Proto je třeba na trhu s potravinami nechat kontrolu marží na trhu, tedy na zákazníkovi a jeho svobodném rozhodnutí, zda koupí či ne. Jinak se vracíme do doby, kterou se slzou v oku opěvují komunisté.


Lukáš Kovanda, Ph.D., Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Největší kryptoměnové podvody v roce 2021
    Ether po růstu tuto středu mírně klesl. Bitcoin se nadále obchoduje na jednom místě a testuje sílu úrovně 46 900 a nervy investorů.
  • Největšími těžaři bitcoinu jsou USA
    Podle informací nové studie Cambridgeské univerzity, Spojené státy se oficiálně staly největšími těžaři bitcoinu na světe. Momentálně se v USA těží 35,4% BTC. Následuje Kazachstán s 18,1%.
  • Největším pivovarům se letos podařilo úspěšně proplout zrádnými akciovými trhy
    Největším světovým pivovarům se letos podařilo úspěšně proplout jak zrádnými akciovými trhy, tak i spotřebiteli, které se více zajímají o vlastní náklady.
  • Největším zklamáním jsou data z USA, nejvíce pozitivních překvapení naopak přichází z eurozóny
    Jedna zajímavost k novému makru, které poslední dobou přichází ze světa a k tomu, proč momentálně evropská měna tak těžce válcuje americký dolar. Dal jsem si jen tak ze zvědavosti dohromady indexy ekonomického překvapení pro několik nejvíce obchodovaných měn a vypadá to, že jsme za poslední měsíc u většiny ekonomik svědky poměrně výrazného zhoršení úrovně tohoto indexu. Ten měří to jak výrazně nová data překonávají, nebo naopak podstřelují většinový konsenzus analytiků a neuhádnete, která země je na tom momentálně ze všech nejhůře. Jsou to Spojené státy, kde se index ekonomické překvapení propadl až na -37b., což je nehorší výsledek od května loňského roku. Nejlépe je na tom naopak eurozóna, kde index ekonomického překvapení dosahuje aktuálně 65b. EURUSD tak nakonec možná neženou vzhůru jen klesající americké výnosy.
  • Největší „neanglická“ bitcoinová konference na světě. Na ChainCamp v Ostravě se setkají nejslavnější čeští bitcoineři
    Konání největší lokální bitcoinové konference v Česku je za rohem. ChainCamp 2023 se odehraje 9. září v Ostravě v areálu Dolních Vítkovic. Stejně jako v předchozích letech zde vystoupí ta největší jména tuzemské kryptokomunity, mezi nimi například Jakub „Kicom“ Vejmola, Daniel Steigerwald nebo zakladatelé SatoshiLabs, Pavol „Stick“ Rusnák a vůbec poprvé také Marek „Slush“ Palatinus. Oproti minulému ročníku naroste počet spíkrů, stejně tak organizátoři očekávají rekordní účast okolo 2 200 návštěvníků. Cílem největší neanglofonní konference na světě je kromě networkingu také posílení adopce bitcoinu mezi kryptonadšenci.
  • Největší německá ocelárna, Thyssenkrupp, plánuje masivní propouštění a snižování stavů po tisících. Na ikonický podnik dolehla zelená agenda
    Thyssenkrupp, největší výrobce oceli v Německu, chystá masivní propouštění a snižování stavů. Dotknout se má tisíců zaměstnanců jejího největšího závodu, jenž se nachází v Duisburgu. Plánované opatření souvisí se zásadní restrukturalizací výroby v podniku, který je jednou z „vlajkových lodí“ německého průmyslnictví a jehož kořeny sahají do roku 1811. Restrukturalizace má vést ke snížení výrobní kapacity v Thyssenkrupp o 22 procent, jak podnik uvedl včera večer.
  • Největší pokles ceny ropy od roku 1991. Akciové trhy pokračují v pádu
    Ceny ropy zažily v pondělí ráno historický pokles, a to až o 34 %, což odpovídalo ceně $27,34 za barel. Tento pokles byl vyvolán jednak sníženou poptávky, za což můžou z velké části omezení pohybu, zavedená v některých zemích, jako opatření proti šíření koronaviru. Druhým důvodem poklesu ceny je zvýšení produkce ropy, který vyvolala organizace OPEC jako odplatu Rusku za neakceptování dohody o omezení produkce ropy. S&P 500 a Dow Jones otevřeli v pondělí ráno se 7% poklesem, což vyústilo v pozastavení obchodování na amerických burzách po dobu 15 minut. Toto opatření se spustí vždy, když S&P 500 poklesne o 7% a jeho hlavní funkcí je zabránit panice na americkém trhu.
  • Největší pokles objednávek zboží dlouhodobé spotřeby za rok ubral dolaru vítr z plachet
    Evropská měna odpoledne získává zpět část ztracených zisků poté, co se v závěru minulého týdne krátce podívala...
  • Největší problémy investic do komodit
    Komodity jsou dobrým artiklem pro krátkodobé spekulace. Pro dlouhodobější investování se ale příliš nehodí, a to kvůli...
  • Největší propad na Wall Street od poloviny května
    Americké trhy včera od začátku obchodování postupně nabíraly větší ztráty, aby nakonec zavřely poblíž svých denních minim. Při absenci zásadnějších nových zpráv tak propadly nejvíce za více než tři týdny. Index S&P 500 sice vzdoroval kolem hranice 4100 bodů, avšak po prolomení této hranice ztratil rychle půdu pod nohami, a tak zavřel na nejnižší úrovni od 26. května.
  • Největší ruská ropná společnost Rosněfť je zpět v zisku
    Největší ruská ropná společnost Rosněft má za druhé čtvrtletí díky růstu ceny ropy zisk 43 miliard rublů (12,9 miliardy Kč), zatímco v prvním čtvrtletí byla ve ztrátě. Objem produkce pak firma, v níž má pětinový podíl britský energetický kolos BP, kvůli dohodě velkých těžařů v meziročním srovnání snížila o 13 procent. Informovala o tom dnes agentura Reuters.
  • Největší růst tržeb vykázali obchodníci, kteří v loňském roce trpěli kvůli covidovým opatřením
    „Tržby obchodníků výrazně vzrostly. Nicméně jedná se hlavně o efekt nízké srovnávací základny z předchozího roku, kdy kvůli opatřením proti šíření koronaviru došlo k výraznému poklesu prodejů v kamenných prodejnách,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Největší řecká banka ve ztrátě, depozita dvouciferně klesají. Pojišťovny ruší krytí exportu, obchodům může chybět část zboží
    Obrázek o dopadu krize na řecký bankovní sektor nabídly výsledky největší řecké banky National Bank of Greece a čtyřky trhu, banky Piraeus. Prvně jmenovaná je ve ztrátě, druhá v zisku pouze díly odloženým daním. Společným znakem je pokles depozit řádově o pětinu a mnohem razantnější růst rezerv na špatné úvěry. Nemalou ránu řeckému importu pak uštědřil největší světový pojistitel vývozu Euler Hermes, který rozhodl, že již nebude pojišťovat jakýkoli export do Řecka. Podobně se před časem rozhodla menší rakouská pojišťovna OeKB, kterou Euler Hermes téměř z poloviny vlastní, jen s těmi nejdůvěryhodnějšími hodlá pokračovat Coface.
  • Největší slabina dolaru? Jeho fundament už po včerejšku nemůže být o mnoho lepší
    Ještě jednu poznámku k Fedu. Včerejší zasedání rozhodně překvapilo. Trh počítal s tím, že Fed po zvýšení sazeb zaujme spíše vyčkávací pozici, ale poměrně agresivní změna výhledu pro sazby jasně naznačuje, že si ohledně jejich dalšího zvyšování věří. Po včerejšku počítá s hned trojnásobným zvýšením sazeb v roce 2017 a reakce na trzích jasně naznačuje, že se Fedu jeho záměr podařilo obchodníkům dobře prodat.
  • Největší společnosti na Nasdaqu mají smíšené nálady 📊 Microsoft roste, Nvidia a Tesla se obchodují níže ✂
    Dnešní seance amerických technologických společností vykazuje smíšené nálady. Spotový index Nasdaq100 dnes klesá o téměř 0,4 %, a to především díky akciím společností Tesla a Nvidia, ačkoli "top pódiové" společnosti Microsoft a Apple si dnes vedou velmi dobře.
  • Největší společnost na světě? Starý dobrý Microsoft
    Akcie společnosti Microsoft začínají být opět v kurzu. Firma v posledních letech pod novým vedením změnila svůj business model, začala se soustředit na pravidelné roční platby za software (Office 365) a díky Microsoft Azure úspěšně pronikla do rychle rostoucího cloudu, kde je druhým největším hráčem hned za Amazonem.
  • Největší španělský region Katalánsko není schopen platit dluhy, žádá záchranu od vlády. Eurodolar na 1,25
    Euro k americkému dolaru propadlo na čerstvé 22měsíční dno pod 1,25 USD/EUR až...
  • Největší tržby v ČR měla loni Škoda Auto před EPH a ČEZ
    Největší tržby z firem působících v Česku měla v roce 2019 opět automobilka Škoda Auto (459,1 miliardy Kč). Vyplývá to z žebříčku, který každoročně sestavuje sdružení Czech Top 100. Na druhé místo se tentokrát dostal Energetický a průmyslový holding s tržbami 230 miliard korun. Třetí příčku obsadil polostátní ČEZ, který vykázal tržby 206,2 miliardy korun.
  • Největší týdenní růst amerických a evropských akciových trhů v tomto roce
    Minulý týden zaznamenaly futures na indexy S&P 500 a Nasdaq 100 největší letošní růst, když dosáhly 32 000 a 15 000 bodů. Jedná se o největší nárůst nejen v tomto roce, ale i za posledních několik let.
  • Největší velryby ADA kryptoměnu hromadily
    Zatímco cena Cardana (ADA) klesala v důsledku poklesu cen na krypto trhu, který způsobil, že celková tržní kapitalizace klesla o více než 170 miliard dolarů, její největší velryby ji postupně hromadily.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
BOSSA
Broker EX-CAP
NORD FX
reklama
Fintokei ProTrader