Úterý 19. březen 2024 09:46
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Největší ruská ropná společnost Rosněfť je zpět v zisku

14.08.2020 21:26  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Největší ruská ropná společnost Rosněft má za druhé čtvrtletí díky růstu ceny ropy zisk 43 miliard rublů (12,9 miliardy Kč), zatímco v prvním čtvrtletí byla ve ztrátě. Objem produkce pak firma, v níž má pětinový podíl britský energetický kolos BP, kvůli dohodě velkých těžařů v meziročním srovnání snížila o 13 procent. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

V prvním čtvrtletí měl Rosněfť ztrátu 156 miliard rublů. Cena ropy v té době klesla zhruba o dvě třetiny, zejména kvůli nadprodukci a šíření koronaviru. Druhé čtvrtletí loňského roku pak uzavřela společnost s čistým ziskem 194 miliard rublů.

Tržby za druhé čtvrtletí zveřejnila Rosněfť v dolarech a dosáhly 700 milionů USD (15,5 miliardy Kč). Při převodu částky se ruský podnik držel průměrného kurzu ruské centrální banky za dané období.

Trh s ropou se nyní zotavuje díky dohodě skupiny zvané OPEC+. Ta zahrnuje země Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem. Skupina od května snížila těžbu v úhrnu téměř o deset milionů barelů denně, aby podpořila ceny ropy. Rozsah snížení se zhruba rovná desetině globální poptávky.

Rosněfť pokrývá přes 40 procent těžby ropy v Rusku. V období od dubna do června firma dodala 4,04 milionu barelů ropy denně, což je meziročně vlivem zmíněné dohody o snížení těžby o 13 procent méně.

"Vzhledem k tomu, že se ceny ropy a zpracovaných produktů zlepšily, naše finanční ukazatele vykázaly za druhé čtvrtletí 2020 pozitivní vývoj," uvedl v prohlášení šéf společnosti Igor Sečin. Ten je spojencem prezidenta Vladimira Putina. "Získali jsme tak důvěru v oživení finančních výsledků společnosti v nadcházejícím období," dodal.

Kvůli propadu zájmu o leteckou dopravu se letošní poptávka celosvětově sníží o 8,1 milionu barelů ropy denně, předpověděla ve čtvrtek Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Proti předchozímu předpokladu výhled poptávky zredukovala o 140.000 na 91,9 milionu barelů denně. Nadále má ale za to, že spotřeba ropy bude příští rok o něco nižší než loni.

Letošní výhled poptávky po ropě ve středu snížil také OPEC. Oživení poptávky je podle něj navíc nejisté. Kartel odhaduje, že letos poptávka po surovině klesne o 9,06 milionu barelů denně, zatímco v červenci pokles odhadoval na 8,95 milionu barelů denně.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Největší kryptoměnové podvody v roce 2021
    Ether po růstu tuto středu mírně klesl. Bitcoin se nadále obchoduje na jednom místě a testuje sílu úrovně 46 900 a nervy investorů.
  • Největšími těžaři bitcoinu jsou USA
    Podle informací nové studie Cambridgeské univerzity, Spojené státy se oficiálně staly největšími těžaři bitcoinu na světe. Momentálně se v USA těží 35,4% BTC. Následuje Kazachstán s 18,1%.
  • Největším pivovarům se letos podařilo úspěšně proplout zrádnými akciovými trhy
    Největším světovým pivovarům se letos podařilo úspěšně proplout jak zrádnými akciovými trhy, tak i spotřebiteli, které se více zajímají o vlastní náklady.
  • Největším zklamáním jsou data z USA, nejvíce pozitivních překvapení naopak přichází z eurozóny
    Jedna zajímavost k novému makru, které poslední dobou přichází ze světa a k tomu, proč momentálně evropská měna tak těžce válcuje americký dolar. Dal jsem si jen tak ze zvědavosti dohromady indexy ekonomického překvapení pro několik nejvíce obchodovaných měn a vypadá to, že jsme za poslední měsíc u většiny ekonomik svědky poměrně výrazného zhoršení úrovně tohoto indexu. Ten měří to jak výrazně nová data překonávají, nebo naopak podstřelují většinový konsenzus analytiků a neuhádnete, která země je na tom momentálně ze všech nejhůře. Jsou to Spojené státy, kde se index ekonomické překvapení propadl až na -37b., což je nehorší výsledek od května loňského roku. Nejlépe je na tom naopak eurozóna, kde index ekonomického překvapení dosahuje aktuálně 65b. EURUSD tak nakonec možná neženou vzhůru jen klesající americké výnosy.
  • Největší „neanglická“ bitcoinová konference na světě. Na ChainCamp v Ostravě se setkají nejslavnější čeští bitcoineři
    Konání největší lokální bitcoinové konference v Česku je za rohem. ChainCamp 2023 se odehraje 9. září v Ostravě v areálu Dolních Vítkovic. Stejně jako v předchozích letech zde vystoupí ta největší jména tuzemské kryptokomunity, mezi nimi například Jakub „Kicom“ Vejmola, Daniel Steigerwald nebo zakladatelé SatoshiLabs, Pavol „Stick“ Rusnák a vůbec poprvé také Marek „Slush“ Palatinus. Oproti minulému ročníku naroste počet spíkrů, stejně tak organizátoři očekávají rekordní účast okolo 2 200 návštěvníků. Cílem největší neanglofonní konference na světě je kromě networkingu také posílení adopce bitcoinu mezi kryptonadšenci.
  • Největší pokles ceny ropy od roku 1991. Akciové trhy pokračují v pádu
    Ceny ropy zažily v pondělí ráno historický pokles, a to až o 34 %, což odpovídalo ceně $27,34 za barel. Tento pokles byl vyvolán jednak sníženou poptávky, za což můžou z velké části omezení pohybu, zavedená v některých zemích, jako opatření proti šíření koronaviru. Druhým důvodem poklesu ceny je zvýšení produkce ropy, který vyvolala organizace OPEC jako odplatu Rusku za neakceptování dohody o omezení produkce ropy. S&P 500 a Dow Jones otevřeli v pondělí ráno se 7% poklesem, což vyústilo v pozastavení obchodování na amerických burzách po dobu 15 minut. Toto opatření se spustí vždy, když S&P 500 poklesne o 7% a jeho hlavní funkcí je zabránit panice na americkém trhu.
  • Největší pokles objednávek zboží dlouhodobé spotřeby za rok ubral dolaru vítr z plachet
    Evropská měna odpoledne získává zpět část ztracených zisků poté, co se v závěru minulého týdne krátce podívala...
  • Největší problémy investic do komodit
    Komodity jsou dobrým artiklem pro krátkodobé spekulace. Pro dlouhodobější investování se ale příliš nehodí, a to kvůli...
  • Největší propad na Wall Street od poloviny května
    Americké trhy včera od začátku obchodování postupně nabíraly větší ztráty, aby nakonec zavřely poblíž svých denních minim. Při absenci zásadnějších nových zpráv tak propadly nejvíce za více než tři týdny. Index S&P 500 sice vzdoroval kolem hranice 4100 bodů, avšak po prolomení této hranice ztratil rychle půdu pod nohami, a tak zavřel na nejnižší úrovni od 26. května.
  • Největší provozovatel čerpacích stanic v ČR má „ohromující“ marže, uvádí dnešní analýza Bloombergu. U potravin ale kontrola marží připomíná komunismus
    Fialovu kabinetu kontrolování marží zachutnalo. A tak si po březnovém spuštění sledování cenotvorby čerpacích stanic nyní posvítí také na prodejce potravin. Ve své podstatě je jakákoli kontrola marží pošlapáváním svobody podnikání, takže by ji jeden čekal třeba od sociálních demokratů nebo spíše od komunistů.
  • Největší růst tržeb vykázali obchodníci, kteří v loňském roce trpěli kvůli covidovým opatřením
    „Tržby obchodníků výrazně vzrostly. Nicméně jedná se hlavně o efekt nízké srovnávací základny z předchozího roku, kdy kvůli opatřením proti šíření koronaviru došlo k výraznému poklesu prodejů v kamenných prodejnách,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Největší řecká banka ve ztrátě, depozita dvouciferně klesají. Pojišťovny ruší krytí exportu, obchodům může chybět část zboží
    Obrázek o dopadu krize na řecký bankovní sektor nabídly výsledky největší řecké banky National Bank of Greece a čtyřky trhu, banky Piraeus. Prvně jmenovaná je ve ztrátě, druhá v zisku pouze díly odloženým daním. Společným znakem je pokles depozit řádově o pětinu a mnohem razantnější růst rezerv na špatné úvěry. Nemalou ránu řeckému importu pak uštědřil největší světový pojistitel vývozu Euler Hermes, který rozhodl, že již nebude pojišťovat jakýkoli export do Řecka. Podobně se před časem rozhodla menší rakouská pojišťovna OeKB, kterou Euler Hermes téměř z poloviny vlastní, jen s těmi nejdůvěryhodnějšími hodlá pokračovat Coface.
  • Největší slabina dolaru? Jeho fundament už po včerejšku nemůže být o mnoho lepší
    Ještě jednu poznámku k Fedu. Včerejší zasedání rozhodně překvapilo. Trh počítal s tím, že Fed po zvýšení sazeb zaujme spíše vyčkávací pozici, ale poměrně agresivní změna výhledu pro sazby jasně naznačuje, že si ohledně jejich dalšího zvyšování věří. Po včerejšku počítá s hned trojnásobným zvýšením sazeb v roce 2017 a reakce na trzích jasně naznačuje, že se Fedu jeho záměr podařilo obchodníkům dobře prodat.
  • Největší společnosti na Nasdaqu mají smíšené nálady 📊 Microsoft roste, Nvidia a Tesla se obchodují níže ✂
    Dnešní seance amerických technologických společností vykazuje smíšené nálady. Spotový index Nasdaq100 dnes klesá o téměř 0,4 %, a to především díky akciím společností Tesla a Nvidia, ačkoli "top pódiové" společnosti Microsoft a Apple si dnes vedou velmi dobře.
  • Největší společnost na světě? Starý dobrý Microsoft
    Akcie společnosti Microsoft začínají být opět v kurzu. Firma v posledních letech pod novým vedením změnila svůj business model, začala se soustředit na pravidelné roční platby za software (Office 365) a díky Microsoft Azure úspěšně pronikla do rychle rostoucího cloudu, kde je druhým největším hráčem hned za Amazonem.
  • Největší španělský region Katalánsko není schopen platit dluhy, žádá záchranu od vlády. Eurodolar na 1,25
    Euro k americkému dolaru propadlo na čerstvé 22měsíční dno pod 1,25 USD/EUR až...
  • Největší tržby v ČR měla loni Škoda Auto před EPH a ČEZ
    Největší tržby z firem působících v Česku měla v roce 2019 opět automobilka Škoda Auto (459,1 miliardy Kč). Vyplývá to z žebříčku, který každoročně sestavuje sdružení Czech Top 100. Na druhé místo se tentokrát dostal Energetický a průmyslový holding s tržbami 230 miliard korun. Třetí příčku obsadil polostátní ČEZ, který vykázal tržby 206,2 miliardy korun.
  • Největší týdenní růst amerických a evropských akciových trhů v tomto roce
    Minulý týden zaznamenaly futures na indexy S&P 500 a Nasdaq 100 největší letošní růst, když dosáhly 32 000 a 15 000 bodů. Jedná se o největší nárůst nejen v tomto roce, ale i za posledních několik let.
  • Největší velryby ADA kryptoměnu hromadily
    Zatímco cena Cardana (ADA) klesala v důsledku poklesu cen na krypto trhu, který způsobil, že celková tržní kapitalizace klesla o více než 170 miliard dolarů, její největší velryby ji postupně hromadily.
  • Největší výrobce brýlí Luxottica zvýšil příjmy
    Výrobce brýlí, kterému patří například značky Ray-Ban, Persol, nebo Oakley, dokázal ve třetím kvartálu zvýšit příjmy o 3,2 procenta oproti stejnému období za minulý rok. Za minulé čtvrtletí tak Luxottica vydělala 2,2 miliardy eur.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI