Úterý 19. březen 2024 08:57
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
XTB trading konference 2024

Evropské akcie výrazně rostou díky příslibu stimulačních opatření v Číně

16.03.2022 18:08  Autor: InstaForex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

analytics6231cd5fe9219.jpg

Ve středu evropské akcie výrazně vzrostly. Panevropský index STOXX 600 přidal 2,2 % a dosáhl nejvyšší úrovně od 3. března. K tomuto exponenciálnímu růstu přispěly zprávy o tom, že Čína plánuje zavést další stimuly na podporu své ekonomiky.

Přestože obchodníci vyjádřili obavy z nárůstu případů covid-19 a lockdownů v Číně, poslední zprávy byly pro trhy pozitivní. Čínská ekonomika je úzce spjata s globální ekonomikou. Z rostoucího čínského akciového trhu proto budou těžit akcie v ostatních zemích.

Akcie nizozemského technologického investora Prosus, který vlastní významný podíl v čínské společnosti Tencent, na pozadí této zprávy vyskočily o 20 %. V předchozí obchodní seanci se však dostaly na historická minima.

Sektory zcela závislé na čínské ekonomice, jako jsou těžební společnosti a výrobci automobilů, v průměru vzrostly o 2,1–3,2 %.

Švédský fond soukromého kapitálu EQT vzrostl o 7,9 % poté, co jeho vedení oznámilo, že se rozhodlo koupit investiční společnost Baring Private Equity Asia v rámci transakce v hodnotě 6,8 mld. EUR (tj. 7,5 mld. USD).

Akcie německé automobilky BMW vzrostly o 2,4 %, přestože snížila očekávání zisku svého automobilového segmentu pro ziskovost v roce 2022 kvůli ukrajinské krizi.

Zara Inditex je jednou z největších světových distribučních skupin v módním průmyslu. Posílila o 0,8 % poté, co vedení oznámilo, že se její čistý zisk v roce 2021 více než zdvojnásobil poté, co se její tržby zotavily z pandemie covid-19.

Výrazný růst zaznamenaly také akcie luxusních společností, které posílily o 4,8–7,8 %. Vzrostly například akcie francouzské nadnárodní korporace LVMH, která vyrábí luxusní zboží se značkami Christian Dior, Louis Vuitton, Givenchy, Guerlain, Hennessy, Chaumet atd., a akcie švýcarského holdingu Richemont, který vyrábí luxusní zboží. Do čela rostoucích akcií se zařadil také francouzský módní dům Hermes. Je zřejmé, že tito výrobci luxusního zboží těžili ze zpráv o stimulaci čínské ekonomiky, protože se stali na Číně závislí, pokud jde o značnou část jejich příjmů.

Kromě optimismu ohledně rostoucího čínského akciového trhu se investoři zaměřují na Ukrajinu. Ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že mírové rozhovory s Ruskem znějí reálněji.

Pozoruhodné je, že ruská vojenská operace na Ukrajině způsobila prudký nárůst cen komodit. Například cena ropy v jednu chvíli překonala hranici 139 USD za barel, což vyvolalo obavy z vysoké inflace.

Investoři se navíc obávají agresivního zpřísňování měnové politiky ze strany hlavních centrálních bank s cílem omezit inflaci. Všeobecně se očekává, že americký Federální rezervní systém zvýší úrokové sazby o 25 bazických bodů, až ve středu v 18:00 světového času zveřejní své politické rozhodnutí.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Evropské akcie v nejprudším propadu
    Evropské akcie se ocitly v nejprudším propadu tohoto roku. Hlavní akciový index si odepsal téměř 3 %. Evropské akcie podle hlavního indexu STOXX 600 během středy oslabily téměř o 3 %. Byl to jejich nejhorší den s prudkým pádem v tomto roce. Zvyšující se hrozba obchodní války mezi Spojenými státy a Evropskou unií společně se značně neuspokojivými hospodářskými údaji zvýšily obavy týkající se budoucího vývoje světové ekonomiky. Informace uvedla agentura Reuters.
  • Evropské akcie v obavách z brexitu včera prudce klesly
    Akcie na západoevropských burzách včera kvůli rostoucím vyhlídkám na vystoupení Británie z Evropské unie pokračovaly pátý den ve výrazném poklesu a jejich hlavní index klesl na nové minimum od konce února. Trh také s napětím sleduje americkou centrální banku (Fed), která včera zahájila své dvoudenní zasedání.
  • Evropské akcie v pátek rostly již třetí obchodní seanci v řadě
    Podle Trading Economics investoři pokračovali ve vyhodnocování výsledků zasedání amerického Federálního rezervního systému a Bank of England.
  • Evropské akcie v poslední obchodní den roku klesají
    S nárůstem počtu lidí nakažených koronavirem po celém světě se snížila ochota riskovat, v důsledku toho klesly evropské akcie. Panevropský index STOXX 600 klesl od 8:15 GMT o 1 %, přičemž největší ztráty utržily akcie cestovního ruchu.
  • Evropské akcie vstupují do nového roku úspěšně
    První obchodní den roku 2023 se evropským akciím zatím daří, když index STXE 600, stejně jako německý DAX , přidává 0,7 %. Švýcarsko, Velká Británie, Irsko, ale i USA a Kanada má však ještě dnes své indexy zavřené. Z širšího indexu STXE 600 se nejlépe daří automobilovému sektoru, konkrétně tento sektor STXE 600 Automobiles & Parts posiluje o 2,4 %. 
  • Evropské akcie vstupují do posledního týdne roku pozitivně
    Čínské zdravotní úřady od 8. ledna přestanou vyžadovat, aby se lidé přijíždějící do země podrobili karanténě. Bude jim stačit negativní PCR test na covid-19. Může se tak jednat o velký krok ke zmírnění omezení na hranicích, které byly od roku 2020 pro cizince z velké části uzavřeny.
  • Evropské akcie vstupují do předposledního týdne roku pozitivně, daří se Porsche
    Evropské akcie vstupují do předposledního týdne roku v pozitivním duchu, když širší index STOXX Europe 600 roste o 0,4 %, německý DAX přidává 0,4 %, francouzský CAC 40 posiluje o 0,5 % a britský FTSE 100 je v plusu o 0,3 %.
  • Evropské akcie v úvodu týdne bez větších změn. Vede se farmaceutikám Novartis a Roche, v Praze se vybírají zisky
    Evropské akciové trhy vstupují do nového týdne bez větších změn, když zatím nedokážou navázat na páteční optimistický závěr na Wall Street. Během víkendu se sice objevily pozitivní zprávy o blížící se schůzce mezi prezidentem Ruska a Ukrajiny, ale ruská strana tyto zprávy označila za spekulace a takové plány označila za předčasné. Náladu tak ovládají spíše během víkendu zveřejněné záběry z osvobozeného ukrajinského města Buča, kde údajně ruská armáda zabíjela civilisty. Tyto záběry opět rozvířily emoce a rétoriku o přísnější sankcích vůči Rusku, včetně zákazu dovozu ruského plynu do Evropy.
  • Evropské akcie vykazují od začátku obchodování sebevědomý růst
    Klíčové burzovní indexy západoevropských zemí vykazují v průběhu čtvrteční obchodní seance po dvoudenním poklesu plynulý růst.
  • Evropské akcie vykazují solidní základ pro další růst
    Akciové trhy se nacházejí poblíž historických maxim. Přestože Evropa dlouhodobě zaostává za Wall Street, tak i na starém kontinentu se situace zlepšuje. Německý DAX (DE30) včera dosáhl na historické rekordy a přes dnešní korekci zůstává na vysokých úrovních. Spekulace o korekci se objevují čím dál častěji, a přestože se ani hlubší propad nedá nikdy vyloučit, tak poslední poklesy vypadají spíše jako krátkodobé vybírání zisků, než základ hlubšího "vystřízlivění" trhů. Dosavadní únorový růst vedou cyklické akcie jako banky, cestovní společnosti nebo automobilky. Růst společností z těchto sektorů ukazuje na nízkou rizikovou averzi.
  • Evropské akcie výrazně vzrostly, ukončily tak sérii poklesů
    Evropské akcie dnes výrazně posílily, smazaly tak část svých ztrát z uplynulých dnů. Panevropský index STOXX 600 si připsal zhruba dvě procenta po předchozích sedmi poklesech za sebou. Evropské burzy těžily z oživení na akciových trzích ve Spojených státech.
  • Evropské akcie vystoupily na tříměsíční maxima
    Evropské akcie se dnes vyšplhaly na nová tříměsíční maxima, zejména díky známkám pokroku v obchodních rozhovorech mezi Spojenými státy a Čínou. Panevropský index STOXX 600 zpevnil o 1,41 procenta a uzavřel na 368,94 bodu. Za celý týden si tak připsal zhruba tři procenta, což představuje jeho nejvýraznější týdenní přírůstek od listopadu.
  • Evropské akcie v závěru týdne prudce posílily
    Evropské akcie dnes prudce posílily po čtvrtečním sestupu na dvouleté minimum. Panevropský akciový index STOXX 600 si připsal 2,02 procenta a uzavřel na 336,23 bodu. Vykázal tak nejprudší jednodenní nárůst od letošního dubna. Během čtvrtka index klesl až na 327,34 bodu, tedy na nejnižší úroveň od listopadu 2016.
  • Evropské akcie v zeleném pásmu, BNP Paribas a SocGen ale ztrácejí. Ruské akcie druhý den po pauze v mínusu
    Závěrečný den tohoto týdne a tedy i páteční obchodní seance jsou prozatím ve znamení včerejšího vyjednávání v hlavním městě Belgie, a to i za účasti amerického prezidenta. Témata byla zřejmá, tedy invaze Ruska na území jejich východního souseda a zvýšení exportu LNG plynu ze Spojených států na evropské území.
  • Evropské akcie začátkem týdne vyčkávají, nové makro mírní obavy z dalšího vývoje v Číně
    Pondělní seance začala na finančních trzích tradičně v klidu a bez větší volatility. Tématem číslo jedna jsou makrodat...
  • Evropské akcie začínají dobře, americká data rizikem pro odpolední obchodování
    Pondělní příděl nových informací, jež nebyly v řadě případů příznivé, zvládly finanční trhy vstřebat poměrně dobře. Dnes se na nás chystá řada nových dat, ale pozornost patří stále spíše spekulacím o budoucnosti obchodních vztahů mezi USA a Čínou. Momentálně převládá lehký optimismus o tom, že se situace už nezhorší a naopak se začneme blížit dohodě.
  • Evropské akcie začínají mít strach z italského referenda, ropa před středeční schůzkou OPEC zůstává volatilní
    Finanční trhy zahájily nový týden v poněkud nervózním duchu. Akciové indexy v Evropě se dostaly do červených čísel, i když ztráty zatím nejsou nijak vysoké a i tentokrát probíhá obchodování na spíše podprůměrných objemech. Pod největším tlakem jsou přitom akcie v Itálii, kde tamní akciový index FTSE MIB ztrácí téměř procento. Téma italského referenda, které se koná už v neděli, tak začíná pomalu vystupovat do popředí a lze předpokládat, že na trzích bude rezonovat také v nadcházejících dnech. Itálie bude v neděli rozhodovat ústavních změnách a nepřímo i o osudu současného ministerského předsedy Renziho, který v minulosti jasně naznačil, že v případě neúspěchu referenda rezignuje na svou funkci. Trhy se tak zdá se začínají obávat další vlny nestability a mají k tomu zatím dobrý důvod. Odpůrci referenda totiž podle většiny průzkumů mají dlouhodobě převahu.
  • Evropské akcie začínají obchodní seanci velkým poklesem
    V době psaní tohoto článku se kompozitní index předních společností STOXX Europe 600 snížil o 2,16 % na 418,36 bodů. Od začátku roku 2022 tento index ztratil již více než 14 %.
  • Evropské akcie začínají zaostávat, na vině je rostoucí euro
    Evropské akcie to v červenci nemají jednoduché a začínají viditelně zaostávat. Důvod není těžké uhodnout. Stačí se podívat na strukturu indexů, ve kterých hrají velkou roli automobilky a exportéři. Málokde je to přitom tak patrné jako v Německu, kde se DAX propadl za poslední dva týdny o téměř čtyři procenta, zatímco světový akciový index MSCI během stejné doby rostl o více než 2 %.
  • Evropské akcie za čtvrtletí klesly nejvíce za dva roky
    Západoevropské akcie navzdory dnešnímu růstu podpořenému zprávami o akvizicích a oživení v lednu zaznamenaly za celé čtvrtletí nejhorší propad za dva roky. Evropský index STOXX 600 se za celé první čtvrtletí snížil o 4,7 procenta a dnes uzavřel na 370,87 bodu, napsala agentura Reuters.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points