Čtvrtek 28. březen 2024 18:48
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster

Globální krize na pozadí geopolitické situace na Ukrajině

08.03.2022 12:48  Autor: InstaForex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

analytics62272afd88f4d.jpg

Ceny zlata nadále rostou na pozadí rostoucí inflace a současné krize na Ukrajině. Kombinace geopolitického napětí a vysoké inflace je velmi příznivá pro vyšší ceny zlata a stříbra i do budoucna.

Kromě toho silný prodejní tlak, který vede k poklesu cen amerických akcií, nutí účastníky trhu přesouvat ohrožené dolary do investic do bezpečných aktiv.

Všechny tři hlavní indexy prudce klesly.

Kompozitní index NASDAQ klesl o 3,21 %:

analytics62272b6ef386c.jpg

Standard & Poor's 500 klesl o 2,64 %:

analytics62272b85c02ab.jpg

Dow Jones Industrial Average klesl o 2,18 %:

analytics62272b989070d.jpg

Index spotřebitelských cen (CPI) ukázal, že inflace v lednu vzrostla na 40leté maximum a dosáhla 7,5 %. Na rozdíl od indexu PCE (preferovaný index používaný Federálním rezervním systémem) zahrnuje index CPI náklady na energie a potraviny.

Proto je mnohem realističtějším barometrem současných inflačních tlaků. Vzhledem k výraznému oživení cen ropy bude index CPI za únor pravděpodobně odrážet vyšší ceny potravin a energií a inflace bude výrazně vyšší než 7,5 %. Úřad pro statistiku práce zveřejní údaje o CPI za únor 10. března.

Futures na ropu nadále prudce rostou. Nejaktivnější futures kontrakt na lehkou ropu přidal 3,14 %, tj. 3,63 USD.

analytics62272baf8f63c.jpg

To se projeví v rostoucích cenách benzinu, který nyní ve Spojených státech může stát až pět nebo šest dolarů za galon.

Zlato již překročilo hranici 2 000 USD za unci:

analytics62272bc6c6cbc.jpg

Současná míra inflace spolu s krizí na Ukrajině budou i nadále poskytovat zlatu silnou podporu a povedou k ještě většímu růstu cen drahého kovu. Inflační tlaky stále rostou a konflikt na Ukrajině se neustále stupňuje, což bude jistě i do budoucna podporovat vyšší ceny zlata.

Nyní, když se zlato obchoduje nad úrovní 2 000 USD, je velmi pravděpodobné, že se 2 000 USD stane novým supportem.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Globální ekonomika se začíná zotavovat
    Nejnovější čísla OECD ukazují, že globální ekonomika, v čele s Asií, se zotavuje. Akciové trhy mohou proto dále růst. V současnosti je naší strategií zaměřit se více na akcie z Evropy a rozvojových zemí a naopak ustoupit od amerických akciových trhů.
  • Globální ekonomika v karanténě
    Globální ekonomika se kvůli pandemii koronaviru ocitla v karanténě. Její růst tak letos výrazně zpomalí. Zatímco náš předchozí odhad počítal s dynamikou na úrovni 2,4 %, nyní je to už jen 0,6 %. Zkušenosti z Číny naznačují, že současná situace by měla trvat 4-8 týdnů. Poté by se měla začít stabilizovat. Jak rychle se ekonomiky budou zotavovat, bude záležet i na situaci na trhu práce. Tam čekáme výrazný nárůst nezaměstnanosti. Centrální banky i vlády přispěchaly postiženým ekonomikám na pomoc s gigantickými balíčky. Jejich vliv ale uvidíme spíše, až současná krize opadne. Kde ale jejich dopad bude patrný velmi brzo, budou deficity veřejných financi.
  • Globální ekonomika vykáže v roce 2013 mírný růst, eurozóna zůstane v recesi
    Mads Koefoed, hlavní makroekonomický stratég Saxo Bank. Saxo Bank očekává v letošním roce mírný růst globální ekonomik...
  • Globální ekonomika zpomaluje kvůli rekordnímu růstu komodit
    V úterý se akcie propadly spolu s evropskými a americkými futures kvůli obavám, že ceny komodit zvýší inflaci a potlačí ekonomický růst. Nikl krátce vystoupal nad 100 000 dolarů za tunu.
  • Globální ekonomiku i akciové trhy ovlivňuje do značné míry obchodní válka
    V posledních dnech jsme mohli pozorovat, jak americké indexy zareagovaly na obnovený a možná ještě větší obchodní konflikt mezi USA a Čínou. Ačkoliv se jednalo o poměrně malý výprodej 5 – 6 procent, a tím pádem jen logickou korekci po strmém růstu, může jít o spouštěč mnohem horších predikcí do budoucna.
  • Globální finanční trhy rostou: Federální rezervní systém a čínské stimuly ženou akcie a komodity nahoru
    Globální akcie dnes radostně stoupají a odrážejí tak růst futures indexu S&P 500 o 0,2–0,3 %. Tento pozitivní sentiment se přenáší i na komoditní trhy, kde na pozadí oslabujících dolarových vlajek roste ropa a zlato.
  • Globální fundamentální faktory určují současné zdraví trhu
    Trh nyní tíží globální fundamentální faktory. Jedná se o makrodata, prohlášení prezidentů, ministrů financí a guvernérů centrálních bank, geopolitické a politické zprávy, a dokonce i zprávy z vesmíru, které říkají, že nyní existuje riziko srážky s asteroidy. Všechny tyto faktory mají vliv na sentiment trhu. Některé z těchto událostí budou 100% oceněny trhem, zatímco jiné zůstanou bez povšimnutí.
  • Globální inflace nadále roste
    Klíčové zprávy publikované v USA i v Evropě ukazují, že inflace pokračuje v růstu a dosahuje ohromujících úrovní. To vedlo Credit Suisse k vydání chmurného výhledu pro globální ekonomiku s tím, že to nejhorší teprve přijde.
  • Globální insolvence budou zrychlovat, Česko se drží pod úrovní před pandemií
    Tři z pěti zemí dosáhnou do konce roku 2024 předpandemické úrovně podnikatelské insolvence, včetně velkých trhů, jako jsou USA a Německo, říká nejnovější zpráva o platební neschopnosti pojišťovny A|llianz Trade. V České republice by sice mělo v příštím roce insolvencí podniků mírně přibýt, hodnoty však budou stále hluboko pod úrovní před pandemií.
  • Globální investiční výhled – Investoři se budou muset spokojit s podprůměrnými výnosy
    Naše původní očekávání pro rok 2020 byla masivním rozšířením pandemie koronaviru po celém světě výrazně upravena. Vzhledem k tomu, že globální akciové trhy jsou momentálně od začátku roku pouze mírně v plusu, je vysoce nepravděpodobné, že dosáhnou za celý rok výraznějšího kladného zhodnocení.
  • Globální makroekonomická situace nahrává vysokým cenám komodit
    Cenám komodit nahrává globální ekonomická situace, jejich další růst nebo alespoň udržení stávající úrovně podporuje řada faktorů. O tom, že komodity si letos povedou lépe než loni, jsou přesvědčeni i analytici Světové banky.
  • Globální nákladové tlaky dále zvolňují
    Inflace se v mnoha ekonomikách, včetně tuzemské, snad již konečně dostala za pomyslný vrchol, čemuž nahrává i zvolnění globálních nákladových tlaků. Ty v minulém roce souvisely primárně se dvěma faktory – jednak drahými komoditami, zvláště pak energiemi, a jednak s narušenými dodavatelskými řetězci. V obou případech pozorujeme již několik měsíců v řadě citelnou úlevu, která se bude postupně propisovat i do pomalejšího růstu spotřebitelských cen. Začněme vývojem na globálních komoditních trzích, které prožily mohutnou rally již v roce 2021 díky post-covidovému boomu, přičemž trend dále akceleroval – zvláště v případě energií – začátek války na Ukrajině. Od té uběhne v příštím týdnu rok, avšak oproti svému vrcholu je souhrnný energetický index aktuálně o více než třetinu níže.
  • GLOBÁLNÍ NÁRŮST AMERICKÉHO DOLARU A EURA
    Po několika ziskových dnech a nových rekordních maximech nastal mírný pokles amerických akcií. Největší stín na solidn...
  • Globální nechuť k akciím posílá indexy do červeného
    Po slibné seanci v asijsko-pacifickém regionu, kdy si akcie připsaly zisky, přišla v Evropě i na počátku obchodování ve Spojených státech studená sprcha. Akciové indexy poměrně výrazně padají. Evropský Stoxx 600 ztrácí 1,3 %, když kromě energetických firem se v červeném nacházejí všechny sektory. Nejhůře se daří finančním domům, jejichž index padá o 1,8 %. Ve Spojených státech nejsou výprodeje prozatím tak značné, i tak ale index S&P 500 odepisuje 0,4 %. I zde jsou nejhorším odvětvím banky a pojišťovny.
  • Globální obchodní tlaky, ale i světlé stránky
    TLAK: Objem světového obchodu je pod tlakem. Hospodářský růst se zpomaluje, poptávka se přeorientovává ze zboží na služby a obchodní bariéry se zvyšují. To kompenzuje rozplétání dodavatelských řetězců. WTO vidí, že objem světového obchodu letos zpomalí na 3,5 % z loňských 9,1 % a výhled na rok 2023 snížila na 1 % - zpomalení může přijít brzy. Přední společnost v kontejnerové dopravě Maersk vidí „temná mračna na obzoru“ a doručovatelský gigant FedEx předpovídá „celosvětovou recesi“. Otevřené ekonomiky zaměřené na zboží, jako je Německo, by trpěly oproti „uzavřenějším“ zemím nebo zemím zaměřeným na služby od USA a Číny po Španělsko a Itálii.
  • Globální obchod s kryptoměnami za dveřmi? 
    Nesourodé jednání národních vlád je jedním z hlavních problémů, který brání světovému přijetí digitálních aktiv, jako oficiálních nabídkových řízení nebo investičních nástrojů. Většina světových států si zvolila svá vlastní řešení digitálních aktiv bez ohledu na mezinárodní spolupráci. Evropská unie momentálně vyzývá státy, aby postupovaly globálně a řešily kryptoregulaci tak, aby byli chráněni jak investoři, tak bylo zabráněno podvodům ve finančním prostředí.
  • Globální obchod v roce 2022 předznamenávají boje dodavatelských řetězců s řadou omezení
    Výpadky, se kterými se potýkají globální řetězce, zůstanou do značné míry aktuální až do druhého pololetí letošního roku. Až následně dojde ke zlepšení. Důvody pro setrvání nepříznivého stavu v prvním pololetí budou opětovný výskyt ohnisek nákazy covidu-19, pokračující politika nulového výskytu covidu-19 v Číně a omezení logistiky v období okolo čínského Nového roku.
  • Globální očekávání tlumí řadu rizik. Pozitivní zprávou je však plošně nízká nezaměstnanost
    Minulý týden jsme byli svědky důležitých prohlášení z pohledu Fedu a ECB. Stanovily se i patřičné kroky k udržení růstu za každou cenu. Řeč je o stopnutím zvyšování sazeb v USA, alespoň v tomto roce a pokud by to bylo nezbytné, tak i k jejich opatrné snižování.
  • Globální pandemie Covid-19 aneb návrat do roku 1993
    Bank of America vytvořila vynikající graf, který ukazuje, kolik kvartálů růstu HDP bylo ztraceno kvůli recesi způsobené globální pandemií Covid-19. V některých případech jsou poklesy reálného ekonomického výstupu stěží uvěřitelné. Například Itálie ztratila téměř 120 kvartálů růstu HDP a úroveň ekonomické aktivity se tak v letošním druhém kvartálu dostala na úroveň třetího kvartálu roku 1993!
  • Globální P/E na nejvyšší úrovni v tomto tržním cyklu
    Přestože se světová ekonomika momentálně nachází v nejhlubší hospodářské recesi od 2. světové války a korporátní zisky celosvětově meziročně klesají v průměru o téměř 30 %, akciové trhy jsou na tom díky masivním monetárním stimulům klíčových centrálních bank relativně dobře. Nejširší globální akciový index MSCI All Country World je od začátku roku v pěkném plusu 2,4 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new