Úterý 19. březen 2024 07:56
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader

Ceny českých výrobců dramaticky rostou, v průmyslu nejvíce za skoro 30 let. Hrozí inflační spirála, zejména kvůli o 100 % dražší ropě – úrok na českém dluhu je nejvyšší od roku 2014

18.10.2021 11:49  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

České výrobní ceny prudce rostou. Jejich dramatický růst předznamenává, že brzy podstatnou část tohoto cenového nárůstu pocítí na svých peněženkách běžní spotřebitelé v obchodech.  

Ceny průmyslových výrobců stouply v září meziročně o 9,9 procenta, což představuje nevýraznější nárůst od března 1993. Nejvíce rostly ceny v oboru koksu a ropných produktů, což značí, že růst způsobuje zejména prudké zdražení ropy. Ropa Brent se dnes na světových trzích prodává až za více než 86 dolarů za barel. To je nejvíce od roku 2014, nepočítáme-li jeden jediný den v říjnu 2018, kdy byla ještě o několik desítek centů po krátký čas vyšší. Za poslední rok zdražila ropa o zhruba sto procent. Takže je zřejmé, že vydatně musí růst ceny také ropných produktů, včetně pohonných hmot, což se pak promítá zásadním způsobem do enormního růstu výrobních cen v průmyslu v ČR.  

Razantně zdražují ovšem také třeba výrobky z kovů či chemické látky. Důvodem je zejména mezinárodní přepravní a výrobní krize a také aktuální zdražování energií v čele se zemním plynem. 

Rapidně ovšem zdražují také zemědělští producenti. Jejich ceny přidaly v září meziročně 8,4 procenta. Obiloviny navzdory mírně nadprůměrné letošní úrodě zdražují o bezmála devatenáct procent. Růst cen obilovin a mouky by se společně s růstem cen energií a vzestupem mezd mohl projevit až třicetiprocentním růstem cen pečiva v obchodech.  

Prudký letošní růst cen zemního plynu omezuje a prodražuje výrobu hnojiv, neboť jejich producentům už se často výroba prostě nevyplácí. Dražší a hůře dostupná hnojiva v příštím roce zadělají na pokračování, ba umocnění růstu výrobních cen v zemědělství, a tedy také v potravinářství. Jde o jeden příklad z mnoha, proč výraznější spotřebitelská inflace nakonec nemusí být přechodná, ale trvalejší. Opravdu nyní hrozí určitá inflační spirála.    

Růst inflačních očekávání nutí Českou národní banku zvyšovat základní úrokovou sazbu. Trh nyní sází na to, že za dvanáct měsíců bude základní sazba až na úrovni tří procent, tedy nejvýše od roku 2008. Nyní sazba činí 1,5 procenta, poté, co ji ČNB zvedla koncem září nejvýrazněji od konce 90. let.  

Růst základní úrokové sazby ČNB zásadně přispívá k růstu úroku na dluhopisech vlády ČR. Dnes se tak poprvé od poloviny ledna 2014 vyhoupl úrok na desetiletém dluhopisu vlády ČR nad 2,5 procenta, plyne z dat Bloombergu. Citelný růst úroku na vládním dluhu v posledních týdnech znamená, že zamýšlené reformy pravděpodobné vlády premiéra Petra Fialy, zejména pak výrazné zpomalení tempa veřejného zadlužování, budou muset být sociálně ještě bolestivější.

Lukáš Kovanda, Ph.D., Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ceny bydlení v ČR se v poměru k EU ve 3. čtvrtletí vyvíjely mírně lépe
    Ve třetím čtvrtletí minulého roku ceny bydlení v České republice mírně vzrostly o 0,3 procenta, tedy o půl procentního bodu méně, než je průměr mezi členskými státy Evropské unie. Meziročně ceny bydlení v Česku klesly o 3,5 procenta, o 2,5 procentního bodu více než v EU. Vyplývá to z dat Eurostatu zveřejněných na webových stránkách. Důvodem pro meziroční pomalejší růst a větší meziroční pokles cen v poměru k EU je podle analytiků oslovených ČTK ochlazení tuzemského realitního trhu zapříčiněného vyššími hypotékami, než je evropský průměr.
  • Ceny bytů klesají, záleží však na lokalitě. Trend příměstského bydlení je silný, ale navzdory tomu počet obyvatel Prahy stále roste
    Jaká je situace ohledně bytů v Praze? Odpovídá Jan Večerka, CEO a zakladatel crowdfundingové platformy BrikkApp, brikkapp.cz. Ceny bytů klesají, zejména ve starších domech před rekonstrukcí, ale také u nezateplených rodinných domů a chalup. Záleží však samozřejmě na lokalitě.
  • Ceny bytů v některých městech začaly klesat, stoupá počet bytů a domů k prodeji
    Ceny bytů v Česku v letošním 2. čtvrtletí meziročně stouply o 13 až 27 procent, ale například v Brně a Hradci Králové za toto období mezikvartálně o jedno až dvě procenta klesly. Vyplývá to z analýzy společnosti FérMakléři.cz, kterou má ČTK k dispozici. Zároveň stoupá množství bytů, rodinných domů i pozemků k prodeji a podle statistik webu GarantovanyNajem.cz je jejich počet nejvyšší za osm let.
  • Ceny bytů v roce 2023 klesly, rostla cena pozemků, domy stagnovaly
    Ceny bytů v minulém roce meziročně klesly o 5,8 procenta. Bylo tomu každé čtvrtletí v roce, v prvním čtvrtletí ale ceny mezičtvrtletně klesly o 2,5 procenta a ke konci roku jen o 0,2 procenta. Cena rodinných domů meziročně stagnovala, vzrostla ale cena pozemků, a to o 7,2 procenta. Ke konci roku ale tempo růstu cen pozemků zpomalilo. O 16 procent loni vzrostla poptávka po rodinných domech, zájem byl hlavně o menší domy v dobrém technickém stavu. Vyplývá to z ukazatele ČSOB Index bydlení za čtvrté čtvrtletí, který má ČTK k dispozici.
  • Ceny cukru a kávy vystřelily na dlouhodobá maxima
    Cukr a káva patří mezi aktiva, která se z posledních otřesů na trzích vzpamatovaly velmi rychle. Za oběma komoditami s...
  • Ceny cukru klesly na šestiletá minima
    Ceny cukru včera neudržely březnový support a klesly na šestiletá minima až na 11,80 USd/lb. Hlavním důvodem posledníc...
  • Ceny cukru překonaly 16 centů za libru poprvé od listopadu 2014
    Cukr je jeden z tahounů rally na komoditních trzích za poslední měsíc. Květnový kontrakt na newyorské komoditní burze ...
  • 📈Ceny cukru rostou už druhým dnem⬆
    Futures cukru se v nedávné době odrazily od dlouhodobého klesajícího trendu. Dnes se cena vrátila nad 16 centů za libru. Cena cukru se blíží nejvyšší úrovni od května 2017. Komoditu žene vzhůru naděje na globální ekonomické oživení a obavy o produkci v Thajsku a Brazílii. Produkce cukru v Thajsku by se měla v sezóně 2020/21 snížit na 70 mil. tun z očekávaných 75 mil. tun. Hlavním důvodem je sucho a nižší počet plantáží cukrové třtiny kvůli poklesu poptávky po komoditě v souvislosti s pandemií Covid-19. V Brazílii, která je největším producentem na světě, je problém se suchem v centrální a jižní části země. Spousta farmářů navíc profituje z přeměny cukru na etanol, což v důsledku snižuje zásoby cukru. Očekává se, že nabídka na trhu zůstane i nadále omezená alespoň do dubna, kdy by měla brazilská produkce začít opět růst díky nové sklizni.
  • Ceny cukru se snižují, káva se zotavuje a výhled pro zlato na příští rok
    Surový cukr byl v březnu na úrovni 18,21 centů za libru. Investoři velmi pečlivě sledovali Brazílii potom, co Luiz Inacio Lula da Silva zvítězil v prezidentských volbách, které se konaly v neděli.
  • Ceny cukru v New Yorku padají nejníže za posledních 7 let
    Prudký pokles cen cukru z posledních 3 týdnů pokračuje. Dnes cena překonala hladinu 10,50 centů za libru a dostala se ...
  • Ceny čínských realit rostou stále dravěji. Proti zákazům stojí šedé půjčky a touha
    Ceny domů v Číně v srpnu rostly v 69 ze 70 velkých měst a tempem novu dravějším proti předchozím měsícům. Vyčkává se na jediné: kdy přijde mohutný zásah vlády. Tomu ale zatím stojí v cestě jednak klíčový sjezd vládnoucích komunistů v listopadu, vedle toho schopnost developerů získat peníze mimo banky a především touha Číňanů po soukromém vlastnictví, která je stále zásadní měrou nenaplněna.
  • Ceny domů a bytů v EU od roku 2010 vzrostly o 39 %, v ČR o 100 %
    Ceny obytných nemovitostí, tedy bytů a domů, se v Evropské unii od roku 2010 do třetího čtvrtletí loni zvýšily zhruba o 39 procent. Ve své zprávě to dnes oznámil statistický úřad Eurostat. V České republice růst za toto období dosahuje téměř 100 procent, v Estonsku či Maďarsku je ale ještě vyšší. Ceny nájmů rostly pomaleji.
  • Ceny domů ve Velké Británii na maximu za 10 let. Hrozba při další podpoře ekonomiky, ví guvernér
    Britský průmysl si v říjnu udržel růst druhý měsíc v řadě, meziměsíční tempo zvolnilo na 0,4 % z 0,9 %. Index cen dom...
  • Ceny domů v USA silně rostou
    Ceny jednogeneračních domů ve 20 amerických městech vzrostly v listopadu v meziročním měření o 5,5 procenta. Dosá...
  • 🛫 Ceny drahých kovů opět rostou! 🥇🥈🥉
    Tento týden začal na drahých kovech velmi dobře a růst nepřestává ani v průběhu evropské seance. Ceny zlata se opět přibližují úrovni 2000 dolarů, ovšem další kovy přidávají ještě více. Stříbro roste o 2,6 %, platina o 2,5 % a paládium o 2,3 %.
  • CENY DRAHÝCH KOVŮ VZROSTLY DÍKY ČÍNĚ
    Kovy v pátek zvýšily díky lepším, než původně očekávaným datům z Číny. Měď zaznamenala zisky, které jsme tu...
  • Ceny dřeva začaly klesat, snižuje se odbyt dřeva kvůli přebytku výrobků na trhu
    Ceny dřeva klesly v letošním druhém čtvrtletí proti prvnímu čtvrtletí o desetinu a dá se očekávat, že se budou dál snižovat. Zájem je menší, protože je na trhu přebytek výrobků ze dřeva. Některé pily pozastavují příjem dříví, některé plánují omezení ve výrobě, řekl ČTK Jiří Svoboda, předseda Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL), na dnešní celostátní konferenci ve Stříteži u Jihlavy.
  • Ceny elektřiny pokračují ve výrazném růstu
    Nárůst ceny elektřiny v posledních dnech dále zrychluje. Roční kontrakt na energetické burze v německém Lipsku dnes vzrostl o dalších 5% na 105 eur/MWh a jen za poslední měsíc je vyšší o 30 %. Důvodem jsou rostoucí ceny za plyn (+180% od ledna) spojené s nízkým stavem zásob, studeným počasím které omezuje výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů, a výpadky ve výrobě jaderných elektráren v Evropě.
  • Ceny elektřiny pro domácnosti jdou nahoru navzdory pádu cen energií na burzách
    Přestože se světové komoditní trhy padají pod tlakem koronavirové pandemie, distributoři elektrické energie ještě stihli dramaticky zdražit dodávky domácnostem v České republice. Podle analýzy brokera CFD World až o čtvrtinu. Důvodem je předchozí zdražování elektřiny na evropských burzách.
  • Ceny elektřiny v Německu jsou na nových minimech, analytici čekají další pokles cen uhlí
    Roční kontrakt na dodávku elektřiny v roce 2013 na německé burze dnes poklesem k úrovni 47,30 EUR/MWh vytvořil nové historické minimum. Stejným směrem se vyvíjejí ceny elektrárenského i koksovatelného uhlí, u kterého analytici Barclays a Citi očekávají další postupný pokles cen nejméně do příštího roku.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader