Úterý 19. březen 2024 11:03
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024

Průmyslové zdražování v září zvolnilo tempo

18.10.2021 11:45  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ceny českých průmyslových výrobců v září po dlouhé době nepřekvapily vyšším než očekávaným růstem. V souladu s tržním odhadem došlo ke zdražení o 0,7 % meziměsíčně, meziročně o 9,9 % po srpnových 9,3 %. PPI tak skončil mírně pod naším odhadem, kdy jsme očekávali růst o 1 % meziměsíčně.
 
Počítali jsme s tím, že se již dostaví výraznější růst cen v odvětví elektřiny, plynu a páry, blíže k 1 % m/m. Ve výsledku ale došlo ke zdražení o 0,4 %. U cen přenosu, rozvodu a obchodu s elektřinou o 0,6 %. Pro srovnání například ceny v odvětví zemního plynu a ropy přidaly 1,6 %. V těžbě a dobývání nerostných surovin se zdražilo dokonce o 10 %.
 
V kategorii tržních služeb pro podniky se zdražilo meziměsíčně o 1,2 %. Stejně jako v srpnu se na vývoji nejvíce podílely ceny reklamních služeb a průzkumu trhu, které meziměsíčně vzrostly o 15,8 %.
 
Z pohledu hlavních průmyslových skupin opět nejvíce vzrostly ceny meziproduktů (o 19,8 % r/r), následované cenami energií (o 11,6 % r/r).
 
Ceny zemědělských výrobců po meziměsíčním poklesu v obou letních měsících v září zdražily (o 1,2 % m/m). S trendem zdražování počítáme i v nejbližších měsících. Vyšší ceny zemědělských výrobců se posléze projeví v růstu cen potravin, což navýší spotřebitelskou inflaci v závěru roku.

Ceny průmyslových výrobců

 

 

 

 

Aktuální

Předchozí

RB

Trh

v % r/r

9,9

9,3

10,2

9,9

v % m/m

0,7

1,2

1,0

0,7

Zdroj: Raiffeisenbank, ČSÚ, Bloomberg


Ceny průmyslových výrobců budou v nejbližším období nadále tlačit vzhůru komplikace v dodavatelských řetězcích, které zatím nejeví známky polevování. Dalším záchytným bodem o aktuálním vývoji bude průzkum mezi nákupními manažery PMI, jež vyjde koncem tohoto týdne. Zprávy od výrobců a dodavatelů upozorňují na zlepšení situace převážně až v druhé polovině 2022. K tomu se navíc začne v dalších měsících projevovat energetická krize. PPI by měl zdražení zachytit dříve, než CPI, protože firmy na rozdíl od domácností jsou více náchylné na vývoj velkoobchodních cen. Růst cen energií je dalším šokem, který citelně navýší náklady na výrobu napříč sektory, které firmy budou částečně převádět na zákazníky. Období zvýšených cen výrobců tak zřejmě bude déletrvající, než se očekávalo.
 
V naší poslední (srpnové) prognóze počítáme s průměrným růstem cen výrobců letos o 6 %. Od ledna do září ale jejich průměrné meziroční tempo přesáhlo 5 % a i kdyby se meziměsíční dynamika cen do konce roku udržela pod 1%, činilo by průměrné zdražení oproti loňskému roku přibližně 7 %. Prognóza ČNB počítá letos s průměrným růstem v průměru o 5,1 %. Zářijová data jsou tak jasným signálem pro potřebu dalšího utažení měnové politiky.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Průmyslové ceny vzrostly hlavně díky ropě
    Ceny průmyslových výrobců v ČR v květnu oproti dubnu vzrostly o 0,4 %, když se čekal pokles v podobném rozsahu. Meziroční pokles cen se prohloubil na 0,9 % z předchozího poklesu o 0,8 %.
  • Průmyslové komodity zůstávají a ještě dlouho zůstanou v režii čínské poptávky
    Sentiment je ze začátku týdne docela klidný a nečeká nás ani žádné důležité makro, takže níže jen taková zajímavost ze...
  • Průmyslové komodity zůstávají a ještě dlouho zůstanou v režiji čínské poptávky
    Sentiment je ze začátku týdne docela klidný a nečeká nás ani žádné důležité makro, takže níže jen taková zajímavost ze...
  • Průmyslové kovy jsou pod tlakem kvůli obavám z průmyslové války
    Průmyslové kovy s výjimkou niklu meziročně poklesly v důsledku hrozby obchodní války, která se nyní připojila ke všeobecné nervozitě vyvolané krátko- a střednědobými vyhlídkami na čínský růst a poptávku. Tato změna čínské ekonomiky ze starého typu na novou, méně zaměřenou na komodity, by mohla mít závažný vliv na poptávku.
  • Průmyslové kovy jsou v listopadu k nezastavení
    Hledáte-li spolehlivý barometr toho, jak trh momentálně vnímá očekávání kolem budoucího vývoje světové ekonomiky, stačí se podívat na průmyslové kovy. Ty jsou poslední čtyři týdny k nezastavení. Růst začal už před prezidentskými volbami v USA a ještě zesílil po volbách. Za pozornost přitom stojí hlavně měď, která za poslední měsíc vystoupala o téměř třicet procent. Prudkého růstu se však dočkaly i ostatní kovy, jako zinek, nikl, nebo olovo. Za zmínku přitom stojí, že průmyslové kovy rostou navzdory silnému dolaru, který by měl ceně dolarových aktiv spíše škodit.
  • Průmyslové kovy pod tlakem prodejců. ZINEK ztrácí 1,5 % 📉
    Průmyslovým kovům se dnes nedaří, ale mezi hliníkem, mědí a niklem zaznamenávají největší pokles kontrakty na zinek (ZINC), které se obchodují o téměř 1,4 % níže. Trh počítá s pokračující slabší poptávkou a značnou nabídkou. Podle údajů šanghajského trhu s kovy vzrostla v prvních čtyřech měsících roku 2023 produkce zinku v Číně o 7,2 %. Navíc silnější americký dolar vyvíjí tlak na průmyslové kovy.
  • Průmyslové objednávky v Německu v říjnu vyskočily nejvíce za 19 měsíců, 5krát nad odhady
    Podnikové objednávky v Německu po třech poklesech v říjnu překvapivě vzrostly o ...
  • Průmyslové oživení pomalu pokračuje
    Výkonnost tuzemského průmyslu pokračuje v náročném procesu zotavování po pandemických restrikcích. Za měsíc červenec na loňský výsledek ztrácela již „jen“ 5 %, což ovšem po červnových -10,5 % (očištěně) znamená citelný posun k lepšímu. Po sezónním očištění tak v červenci došlo k meziměsíčnímu nárůstu výroby o 5,7 %. Zároveň došlo k revizi údaje z června, který tak namísto původně avizovaných -7,0 % nově činí -5,6 % meziročně. Tržby průmyslníků se v červenci meziročně snížily o 3,6 %, přičemž pokles byl zaznamenán z tuzemska (-8,7 %), nikoliv ze zahraničí (+0,6 %). Snížil se i objem nových zakázek a i zde ubylo více těch domácích (-7,8 %) než zahraničních (-1,6 %). Průměrný evidenční počet zaměstnanců v českém průmyslu meziročně klesl o 4 %, jejich průměrná mzda ovšem narostla o 1,7 %.
  • Průmyslové oživení se zadrhává
    Jak jsme se obávali, po pár nadějných měsících, kdy tuzemská průmyslová výroba poměrně svižně doháněla pandemické ztráty, přinesl srpen ochlazení. Po očištění o vliv počtu pracovních dnů český průmysl meziročně ztratil 5,5 %, což po sezónním očištění znamená pokles i oproti předchozímu měsíci, konkrétně pak o 0,9 %. V neočištěném vyjádření meziroční snížení objemu výroby dosáhlo 8 %, přičemž trh sázel „pouze“ na -4,3 %. My jsme byli o něco většími pesimisty, když jsme vyhlíželi -6,2 %. V srpnu se meziročně snížil o 9,8 % i objem nových zakázek, přičemž významněji se na tomto vývoji podílely zakázky ze zahraničí (-11,1 %) nežli z tuzemska (-6,6 %). Poklesl i evidenční počet zaměstnanců (-4,1 %), ovšem v růstu pokračovala jejich průměrná mzda (2,0 %).
  • Průmyslové zdražování svižně pokračuje
    Ceny českých průmyslových výrobců v srpnu poskočily o 1,2 % meziměsíčně, což je sice oproti červenci pomalejší dynamika, ovšem i tak se jedná z historického pohledu o relativně vysoké číslo, které nechalo tržní odhad (0,6 %) bezpečně za sebou. V meziročním srovnání pak růst cen naopak zrychlil, když vykázal 9,3 %, zatímco o měsíc dříve se jednalo „pouze“ o 7,8 %.
  • Průmyslový růst českých firem je otřesen krizemi. Pomůže ho vzkřísit zaměstnávání Ukrajinců?
    Pracovní síla v Česku je nedostatkovým zbožím. Firmy si stěžují, že na trhu chybí desítky tisíc pracovníků, kteří by pomohli růstu jejich byznysu. České technologické, biotechnologické či jinak inovativní firmy by na svou expanzi potřebovaly posílit týmy kvalifikovaných odborníků. Shánějí je však marně.
  • Průmysl: podobný výkon jako v srpnu
    Situace v průběhu září byla v průmyslu podobná jako během letních měsíců. Automobilky dohánějí “ztracený čas” a výrazně opticky vylepšují celkový obrázek. Zejména díky nim nakonec meziměsíčně průmyslová produkce jen lehce poklesla (-0,2 %) a meziroční dynamika zrychlila na 8,3 %. Zatímco v sektoru automotive působí letos nízká srovnávací základna pozitivně, v řadě jiných sektorů je to naopak.
  • Průmysl pod stále větším tlakem
    Útlum v tuzemském největším odvětví – průmyslu – v posledních měsících potvrzují nejenom ukazatele důvěry, ale aktuálně i index nákupních manažerů (PMI). Ten totiž v říjnu poklesl na 55,1 bodů z předchozích 58 a dostal se tak na jedenáctiměsíční minimum. Průmysl je stále pod tlakem nedostatku výrobních vstupů, který je asi nejzřetelněji vidět na automobilovém průmyslu. Firmy hromadí zásoby jak materiálu, tak i vlastních výrobků, které nejsou schopny dokončit v důsledku chybějících komponent.
  • Průmysl pod taktovkou automobilek šlape na brzdu
    Po letních měsících, kdy exportně zaměřený průmysl pomáhal poměrně výrazně české ekonomice kompenzovat propady spotřeby, přichází komplikovanější podzim. Průmyslová produkce meziměsíčně poklesla o 3,7 % a meziročně tak zvolnila její dynamika více než jsme očekávali (na 3,1 % z 8,3 %). Velkým “hybatelem” celkových výsledků byl ovšem opět sektor automotive.
  • Průmysl pozitivně překvapil
    Na výsledcích průmyslové produkce i zahraničního obchodu byl v březnu patrný vliv vysokých cen dovážených surovin i pokračující problémy se subdodávkami v automobilovém průmyslu. I přesto ale průmysl překvapil výrazně lepším výsledkem, ke kterému přispěla výroba elektrických zařízení a výroba a rozvod elektřiny. Zahraniční obchod naopak skončil v důsledku hlubšího deficitu s ropou a zemním plynem výraznějším propadem, než trh očekával.
  • Průmysl pozitivně překvapil
    Česká průmyslová produkce v březnu překvapila meziročním růstem o 0,3 % (NSA), když trh počítal s propadem o 2,6 %. Výsledek byl překvapivý i ve světle výsledků velkých evropských zemí, kdy například německá průmyslová výroba propadla meziměsíčně o 3,9 %. V meziročním srovnání rostly téměř všechny složky českého průmyslu. Nejvíce k výsledku přispěla výroba elektrických zařízení a výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla, kde byla dle ČSU vyšší zejména produkce uhelných elektráren.
  • Průmysl propadl kvůli automobilkám
    Průmysl v srpnu výrazně klesl pod všechny odhady zejména kvůli propadu produkce automobilů. Ruku v ruce s tím se zhoršila i bilance zahraničního obchodu. Stavební produkce nepatrně rostla. V souhrnu byla zveřejněná data horší, než se čekalo a ačkoliv z letních měsíců není dobré dělat silné závěry, problémy se subdodávkami průmysl zjevně silně tíží i nadále.
  • Průmysl před epidemií koronaviru vzrostl
    Průmyslová výroba v lednu oproti prosinci vzrostla o 1,1 %. Na meziročním srovnání to znamená meziroční pokles o 1,4 %, což bylo velmi blízko očekávání trhu. Je to pozitivní údaj, který ale přichází po výrazných poklesech předchozích měsíců. Na začátku roku se zlepšovaly předstihové indikátory a vzrostl i průmysl v Německu. Byla zde tedy značná naděje na zlepšení i v dalších měsících. S epidemií koronaviru ale od března uvidíme slabší údaje.
  • Průmysl před koncem roku pravděpodobně ožil
    Údaje o výrobě aut a předstihové indikátory ukazují šanci na výrazný růst průmyslové produkce za listopad. Maloobchodním tržbám mohly pomoci větší prodeje automobilů a stále solidní trh práce. Zhoršená důvěra spotřebitelů a zrychlená míra inflace naopak navyšování reálných tržeb v maloobchodě brzdí. Meziroční míra inflace koncem roku pravděpodobně opět vzrostla směrem k 7 %, nicméně překročení této hladiny čekáme až v lednu.
  • Průmysl překvapil lehce pozitivně
    Zatímco srpnová čísla z maloobchodu překvapila nás i trh negativně, průmysl hrál tentokrát pozitivnější roli. Zdá se, že nehledě na prudký propad podnikatelských nálad, zatím “tvrdá” čísla z průmyslu nevypadala přes léto ještě tak špatně. Průmyslová produkce meziměsíčně kosmeticky vzrostla (+0,8 %) a meziročně byla díky nízké srovnávací základně v solidním plusu +7,2 %. Celková čísla z průmyslu výrazně zkresluje zejména automotive, jehož produkce byla v srpnu meziročně přibližně o 50 % vyšší.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
CapXmaster
TopForex
FBS
reklama
Dukascopy new