Úterý 19. březen 2024 10:12
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024

Palivové trhy na vzestupu, Čína nakupuje „za každou cenu“

06.10.2021 13:51  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Komoditní sektor má za sebou další týden extrémních pohybů cen, kdy se globální ekonomikou i komoditními trhy otřásaly dopady čínské a evropské energetické krize. Kromě toho se musel trh vypořádat s posilujícím dolarem, rostoucími cenami paliv a náklady na financování stoupajícími kvůli zvyšování výnosů z amerických vládních dluhopisů. To vše se může negativně podepsat na růstu a ohodnocení akciového trhu. Některé ekonomiky tak musí čelit riziku stagflace, což je období inflace spojené se zpomalením růstu.

Tato kombinace, spolu s problémy v dodavatelských řetězcích a růstem regulačních rizik v Číně, přispěla k největšímu měsíčnímu propadu světových akciových trhů od března 2020, takže do posledního čtvrtletí vstupují poměrně nejistě. Navíc se stále zvyšuje riziko, že v tomto čtvrtletí dojde k propadu výnosů firem, které budou čelit růstu cen vstupů, výše zmiňovaným problémům na straně nabídky a poklesu spotřebitelské poptávky.



Hlavním tématem komoditních trhů zůstává neustávající růst cen paliv, hlavně uhlí a zemního plynu. Zásoby většiny paliv jsou celosvětově nízké a před vyvrcholením poptávkové sezóny nezbývá příliš času na jejich doplnění, takže jsou spotřebitelé po celém světě vystaveni rostoucímu riziku nedostatečných dodávek, bude-li nadcházející zima chladnější než obvykle. Zemní plyn a uhlí už se nějakou dobu obchodují dosti vysoko a nyní jsme svědky další fáze energetické krize, kdy začaly stoupat i ceny ropy. Očekává se totiž zvýšená substituční poptávka v energetice, a tak se ropa Brent tento týden poprvé po třech letech obchodovala nad 80 USD.

Obavy ze zimního nedostatku paliv se dále zvýšily, když čínský vicepremiér Han Zeng nařídil státním energetickým gigantům, aby si zajistily zásoby na zimu za každou cenu. Stejně jako zbytku světa i Číně docházejí paliva, která k přečkání zimy potřebuje. Vlády i centrální banky v posledních 18 měsících nadměrně stimulovaly globální ekonomiku. To vedlo k prudkému zvýšení poptávky po spotřebním zboží, které do značné míry pochází z Číny.

Důsledkem je raketový vzestup cen nákladní přepravy, problémy v dodavatelských řetězcích a skokové zvýšení čínské poptávky po elektřině kvůli prudkému zvýšení objemu výroby. Jak jinak uspokojit neustávající spotřebitelské objednávky ze všech koutů světa? V rámci boje s nastupující energetickou krizí musely některé regiony omezit dodávky elektřiny pro průmyslový sektor. Kvůli rekordně vysokým cenám elektřiny, zemního plynu a emisních povolenek, které kompenzují vyšší spotřebu uhlí, čelí podobným problémům i Evropa.


Zdroj: Saxo Group

Průmyslové kovy se obchodovaly níž. Příčinou byly rostoucí ceny paliv a zhoršení nálad na trhu kvůli známkám zpomalení v Číně. Bloomberg Industrial Metal Index znovu spadl na pětitýdenní minimum a HG měď otestovala klíčovou hladinu podpory nad 4 USD za libru. Všeobecný nedostatek elektřiny v Číně a dluhová krize v tamním realitním sektoru vedly spolu s regulačními riziky a opatřeními pro boj proti znečištění k omezení průmyslových aktivit, což může v nejbližší době snížit poptávku po mědi a dalších kovech, jako jsou nikl, cín a zinek. Výše uvedené přispělo v září k prvnímu propadu čínského PMI ve zpracovatelském sektoru za 19 měsíců.

Drahé kovy: Zlato má za sebou poměrně dobrý týden, alespoň z relativního pohledu, vzhledem k omezeným negativním dopadům prudkého vzestupu dolaru a růstu výnosů z amerických vládních dluhopisů. Uprostřed týdne došlo k jistému oslabení zejména u stříbra, které se dočasně propadlo pod klíčovou hladinu podpory kolem 22 USD. Jelikož téměř polovina celkové poptávky po stříbře závisí na jeho průmyslovém využití, podepsaly se na něm současné obavy ze zpomalení čínské ekonomiky víc než na zlatě. Tam totiž investoři hledají zajištění proti rostoucím cenovým tlakům, které jsou zřejmé téměř všude, teď už i u rychle rostoucích cen energií.

Zlato má tendenci reagovat na pohyby dolaru a změny dluhopisových výnosů, které teď dál tlačí jeho cenu dolů. Kromě toho je ale správci fondů využívají k diverzifikaci a k zajištění proti rizikům spojených s finančními aktivy. Po roce, kdy se úrokové sazby postupně vytrácely, jak se finanční aktiva a nejen ona obchodovala poblíž svých historických maxim, je možné, že se vzhledem ke zvýšené nejistotě ohledně krátkodobého směřování globální ekonomiky a volatilitě akciových trhů staneme svědky obratu tohoto trendu.

Investorům, kteří spíš než současnému tržnímu optimismu a nízké očekávané inflaci věří signálům z trhu s dluhopisy, dále klesají náklady na nákup zajištění. Zlato se totiž obchoduje u spodní hranice pásma za poslední rok. V nadcházejících týdnech budeme pozorně sledovat vývoj výnosů ze státních dluhopisů, neboť spolu s nimi může znovu stoupnout i nejistota ohledně dalších aktiv, jako jsou růstové akcie citlivé na úrokové míry. Neustávající růst cen většiny zdrojů energie může nakonec potvrdit náš názor, že inflace není pouze přechodná, a zajistit zlatu podporu, kterou potřebuje, aby mohlo otestovat hladinu 1835 USD a prorazit výš.


Zdroj: Saxo Group

Ropa se obchodovala téměř beze změny. Vyhlídky na růst poptávky, zejména od spotřebitelů, kteří nahrazují drahý zemní plyn rafinérskými produkty, ať už jde o palivový olej, naftu, nebo propan, totiž kompenzuje oslabení na akciovém trhu a první týdenní nárůst amerických zásob ropy po osmi týdnech. V reakci na to ropa Brent nejprve poprvé od října 2018 stoupla nad 80 USD, ale poté se ochota riskovat vytratila. Svou roli může hrát i rostoucí volatilita akciových trhů, kde musí fondy, které cílují určitou úroveň volatility, omezovat své celkové pozice, aby nepřekročily svůj mandát.

Nařízení čínské vlády nakupovat energii za každou cenu se díky výši státních ropných rezerv, které lze v případě potřeby využít, na ropě podepsalo jen mírně. Nyní se pozornost upírá na říjnovou schůzku zástupců OPEC+ a trhy spekulují, že kartel možná navýší produkci víc než o dosud plánovaných 400 000 barelů denně.

V našich výhledech zvyšujeme cílové pásmo pro ropu Brent o 10 dolarů na 75 až 85 USD. Případný další růst bude záviset hlavně na situaci na trhu s uhlím a zemním plynem počátkem zimy.


Saxo Bank, Ole Hansen

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • 📈 Paládium vyskočilo o 5 %
    Drahým kovům se v úterý daří díky oslabování amerického dolaru na hlavních měnových párech. Nejúspěšnější je paládium, které předvádí až 5% zisky. Platina roste o 1,5 %. Kromě slabšího dolaru pomohly cenám paládia a platiny zprávy ze společnosti Nornickel, která patří mezi jejich největší světové těžaře, o očekávaném snížení produkce v tomto roce. Hlavním důvodem jsou nedávné záplavy, které se dotkly některých dolů. Produkce paládia a platiny se očekává v tomto roce nižší o 710 tis. uncí oproti předchozím odhadům.
  • 🚀 Paládium vystoupalo na rekordy
    Paládium dnes prorazilo zpět nad úroveň $2 900 za unci a komodita vyhlíží kulatou hladinu $3 000. Za růstem stojí zvýšená poptávka automobilového průmyslu. Přísnější emisní limity vyžadují více kovu v katalyzátorech automobilů. Existují také obavy z nedostatku paládia na trhu. Komodita se nachází v deficitu a čeká se, že by se situace mohla v dalším průběhu roku zhoršovat. Svůj negativní dopad má stále únorové zatopení dolů společnosti Nordnickel na Sibiři.
  • Paladium: Výzvy v roce 2023
    Obchodování s palladiem nemusí být tak populární jako obchodování se zlatem nebo stříbrem. Přesto palladium zůstává dů...
  • Palantir akcie v hledáčku Cathie Wood. Po oznámení výsledků Ark Invest koupil akcie PLTR za 139 mil. USD
    Tématem pro dnešní analýzu jsou Palantir akcie. Firma je na burze poměrně krátce. Teprve před rokem měla své IPO. I tak toho tato firma stihla hodně, například v podobě podpory tzv. startupů a SPAC. Nedávno navíc oznámila své výsledky. Na to zareagovala Cathie Wood a její fond Ark Invest, který PLTR akcie nakoupil.
  • Palantir po výsledcích za 1Q23 vyskočily o 20 %
    Akcie společnosti Palantir Technologies (PLTR.US) dnes rostou poté, co společnost včera zveřejnila výsledky za 1. čtvrtletí a poskytla optimistický výhled. Společnost nejenže vykázala nečekaný zisk za období leden až březen 2023, ale také se jí podařilo překonat očekávání v oblasti tržeb a provozního zisku. Společnost Palantir uvedla, že poptávka po nástrojích a softwaru umělé inteligence je nebývalá a že očekává, že se její nynější nástroj AI, který má pomoci vládám lépe analyzovat databáze s citlivými informacemi, bude těšit velmi velkému zájmu. Společnost Palantir uvedla, že již uskutečnila stovky rozhovorů s potenciálními partnery a že pracuje na detailech cen nového produktu. První verze nového produktu bude vybraným zákazníkům nabídnuta již tento měsíc.
  • Palantir si zajistil lukrativní kontrakt s americkou armádou
    Akcie Palantir Technologies (PLTR.US) začaly dnešní seanci prudkým růstem. Softwarová společnost oznámila, že vyhrála kontrakt pro americkou armádu v hodnotě $823 mil. Společnost poskytne armádě svoji platformu Gotham, která by měla pomoci optimalizovat rozhodování v americké obraně. Jedná se o důležitou zprávu pro společnost, která za celých 17 let své existence nevykázala meziroční zisk. Příjmy společnosti jsou velmi závislé na kontraktech od vládních složek. Přes špatné finanční výsledky už akcie od svého loňského IPO vzrostly o 163 %.
  • Palantir získal 88% za méně než dva měsíce: příležitost nebo bublina?
    Akcie společnosti Palantir Technologies, velké analytické společnosti, vzrostly od svého debutu na Wall Street 30. září téměř o 88% a nezdá se, že by ztratily páru navzdory demokratickému vítězství v amerických prezidentských volbách. Zakladatel Peter Thiel je známý svými sympatiemi k Republikánské straně a zejména k Donaldu Trumpovi.
  • Palivo Týden 41: Výrazný pokles pohonných hmot, je tomuto poklesu konec ?
    Ceny pohonných hmot na Slovensku ve 41. týdnu (09.10 - 16.10) opět výrazněji klesaly. Ceny 95oktanového benzinu se snížily o 1,65 %, tj. o 2,7 centů za litr na úroveň 1,614 €/l. Ceny motorové nafty reagovaly opět o něco méně výrazně a v uplynulém týdnu klesly o 1,37 %, tj. o 2,3 centů za litr na úroveň 1,661 €/l. Ceny ropy však ve sledovaném týdnu již na geopolitickou situaci reagovaly výrazněji a posílily o 7,46 % a dostaly se zpět nad úroveň 90 USD za ropu Brent. Na této úrovni je vidíme i nyní, neboť tento týden byl na trhu s ropou méně volatilní.
  • Palivové dříví v Česku je rekordně drahé, kubík vyjde i na více než 1500 korun. Výraznější zlevnění přijde spíše až příští rok, kvalitnější dřevo zlevňuje už teď
    Cena palivového dříví z jehličnanů listnáčů vystoupala loni na svoji nejvyšší úroveň za celou dobu minimálně od roku 2009, vyplývá z nově aktualizovaných dat ČSÚ. Průměrná cena palivového dřeva z jehličnanů činila loni 1032 korun za metr krychlový a vůbec poprvé tak přesáhla psychologickou hranici 1000 korun. Průměrná cena palivového dřeva z listnáčů zase loni odpovídala 1523 korun za metr krychlový a vůbec poprvé tak přesáhla hranici 1500 korun.
  • Palivové příplatky: proč je stále leteckým společnostem platíme?
    Analýza xPartners ukázala, že palivové příplatky nejsou krátkodobě svázány s cenou ropy, ani jednoznačně nesouvisí s délkou letu.
  • Palivo 1. týden: Začátek roku bez výrazných změn
    Ceny pohonných hmot se v prvním týdnu (01.01. - 08.01.) téměř nepohnuly. V novém roce tak pozorujeme stabilizaci. Ceny benzinu mírně vzrostly o 0,1 % na 1,553 €/l, zatímco ceny nafty se nepohnuly a zůstaly na úrovni 1,503 €/l. Záčatek roka je tak beze změny.
  • Palivo 2. týden: Pohonné hmoty v mírné korekci, ropa na stabilních úrovních
    Ceny pohonných hmot na Slovensku ve 2. týdnu (08.01. - 15.01.) začaly po mírné stabilizaci opět klesat. Ceny 95-oktanového benzinu klesly o 0,026 €/l, tj. o 1,7 % na 1,527 €/l. Ceny motorové nafty klesly o něco méně, a to o 0,018 €/l, tj. o 1,2 % na 1,485 €/l. Po stabilizaci tedy zatím nedochází k růstu cen, ale naopak k jejich poklesu.
  • Palivo 3. týden: Ropa se odráží ode dna, ceny nafty výrazněji rostou
    Ceny pohonných hmot ve třetím týdnu (15.1. - 22.1.) prudce vzrostly. Ceny benzinu vzrostly o 0,024 €/l, což představovalo 1,57% nárůst oproti předchozímu týdnu a dosáhly ceny 1,551 €/l. Ceny motorové nafty vzrostly o něco více, a to o 0,026 €/l, tj. o 1,75 %, na 1,511 €/l. Podobně rostly ceny ropy, ale i velkoobchodní ceny v Rotterdamu. V současné době existuje na trhu řada faktorů a rizik, které mohly stát za tímto nárůstem, a proto si je postupně projdeme.
  • Palivo 42. týden: Ceny nafty na Slovensku opět rostou
    Ceny pohonných hmot se ve 42. týdnu (16.10. - 23.10.) pohybovaly na úrovni 1,606 €/l u 95oktanového benzinu a 1,677 €/l u motorové nafty. Trend poklesu cen benzinu pokračuje, když jsme v uplynulém týdnu zaznamenali pokles o 0,008 €/l, což je v mezitýdenním srovnání pokles o 0,5 %. Naopak ceny nafty začaly opět růst, přičemž v mezitýdenním srovnání se zvýšily o 0,016 €/l, tedy o 0,96 %.
  • Palivo 43. týden: Ceny ropy na 85 dolarech
    Ceny pohonných hmot na Slovensku se ve 43. týdnu (23.10. - 30.10.) začaly postupně sbližovat. Ceny 95oktanového benzinu rástli oproti předchozímu týdnu o 2,68 %, tj. o 0,043 EUR/litr na 1,649 EUR/litr. Naopak ceny motorové nafty klesly o 0,47 %, tj. o 0,008 €/l na cenu 1,669 €/l. Ceny ropy na konci 43. týdne uzavřely na úrovni 90,48 USD za barel ropy Brent, což představuje mezitýdenní pokles o 1,82 %. V době psaní tohoto článku jsou ceny ropy o 5,3 % nižší a dosahují 85,68 USD/barel.
  • Palivo 44. Týden: Ropa zažívá propad, nafta na Slovensku už je levnější než benzin
    Ceny pohonných hmot ve 44. týdnu (30.10 - 06.11) zaznamenaly opět zvrat, když ceny nafty na Slovensku podle statistik opět klesly pod cenovou úroveň benzínu. Ceny 95oktanového benzinu opět mírně klesly, ale pouze o 1 euro na 1 000 litrů a dosáhly úrovně 1,648 eura za litr. Ceny motorové nafty však klesly o něco více, a to o 1,3 % oproti předchozímu týdnu, tj. o 22 eur za 1 000 litrů, čímž se dostaly mírně pod úroveň cen benzinu na 1,647 eura za litr. Jinak tomu však bylo u cen ropy, jejíž cena klesla o 5,59 USD za barel, tedy o 6,1 %, na 84,90 USD za barel ropy Brent. V současné době tento trend také pokračuje, takže cena ropy je nejlevnější za poslední téměř 4 měsíce. Naposledy jsme cenu 80,47 USD viděli 23. července.
  • Palivo 45. Týden: Ropa a pohonné hmoty prudce klesají
    Náhlý pokles cen benzinu a nafty na Slovensku vyvolává mezi řidiči pozdvižení. K tomuto jevu došlo ve 45. týdnu (6.-13. listopadu), kdy ceny pohonných hmot dramaticky klesly. Nejvýraznějším poklesem se mohl pochlubit benzin, jehož cena se snížila o 3,7 %, tj. o 6,1 centu za litr na 1,587 eura za litr. Nafta také zaznamenala klesající trend, i když méně dramaticky, a to o 1,2 %, tedy přibližně o 0,02 eura za litr, na 1,627 eura za litr.
  • Palivo 46. Týden: Ceny nafty se dotahují , Ropa opět volatilní
    Ceny pohonných hmot na Slovensku ve 46. týdnu (13.11 - 23.11) opět klesly. Po minulém týdnu, kdy klesly ceny benzinu, to tentokrát byly i ceny nafty. Ceny benzinu klesly o 0,3 centu za litr, tj. o 0,19 %, na 1,584 €/l. Ceny nafty však korigovaly až o 1,84 %, tj. o 3 centy za litr, na 1,597 €/l. Důvodem těchto poklesů byl pokles cen ropy, které výrazněji reagovaly na příchozí makroekonomické údaje z Číny.
  • Palivo 47. Týden: Snížení produkce OPECu a levnější paliva
    Ceny pohonných hmot na Slovensku ve 47. týdnu (20.11. - 27.11.) opět mírně klesly. V minulém týdnu vedly pokles ceny benzinu, které korigovaly o 0,016 €/l, tj. přibližně o 1 % na cenu 1,568 €/l. Ceny nafty klesly o něco méně, pouze o 0,004 €/l, tj. o 0,25 %, na průměrnou cenu 1,593 €/l. Benzín tak již nyní vidíme nejlevnější od července 2023, zatímco ceny nafty jsou na srpnové úrovni.
  • Palivo 48. Týden: Rozhodnutí OPECu cenám nepomohlo
    Ceny pohonných hmot za 48. týden (27. 11. - 4. 12.) výrazného klesajícího trendu začaly mírně stagnovat. Ceny benzinu se snížily jen nepatrně o 0,003 EUR za litr, tj. o 0,19 % na 1,565 EUR za litr, zatímco ceny nafty mírně vzrostly o 0,001 EUR za litr, tj. o 0,06 % na 1,594 EUR za litr. Zatímco ceny pohonných hmot stagnovaly, odlišný vývoj zaznamenaly burzovní ceny ropy.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI