Úterý 19. březen 2024 11:14
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex ebook

Naděje pro dluhopisy?

13.04.2021 14:13  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Růst úrokových sazeb, které stlačují ceny bezpečných dluhopisů, je téma, které hýbe kapitálovým trhem. Samotná kategorie státních dluhopisů může do budoucna nabídnout, v závislosti na regionu, výrazně odlišný vývoj. Když budeme brát v potaz dvě největší ekonomiky, tak lze očekávat, že čínské státní dluhopisy mohou výkonnostně předstihnout dluhopisy z USA. „Čínská ekonomika může postupně ztrácet na dynamice růstu oproti obecnému očekávání, zatímco USA svůj ekonomický výhled stále navyšují. Tomuto vývoji se tak přizpůsobují i měnové politiky. Případné zvedání úrokových sazeb by nadále snižovalo cenu dluhopisů. Stabilizace úrokové politiky by v případě Číny mohla dluhopisy udržet na uzdě,“ uvádí ve svém komentáři Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

Čína v minulém roce prožila velice rychlé zotavování. Od 2. čtvrtletí 2020 až do konce roku byla zdaleka nejvýkonnější hlavní ekonomikou, na čemž se podílely tři faktory. V její prospěch hrál fakt, že šíření koronaviru se rychle dostalo pod kontrolu a také byla rychle přijata podpora fiskální politiky. Neméně důležitou skutečností byl i vynucený přesun preferencí spotřebitelů, když protikoronavirová omezení přepsala vzorec globální spotřebitelské poptávky směrem od služeb ke zboží, které Čína vyváží. Nyní ale může nastat jiná situace a tyto podpůrné faktory mohou vyprchat.

O tom svědčí i rétorika čínského politického vedení, které bude údajně opouštět od poskytování plošné nouzové podpory nasměrováním svého úsilí ve prospěch řešení problémů s budováním dluhu a rizik finanční stability. Plány byly uveřejněny na Národním lidovém kongresu, kde bylo nastíněno, že předpokládané zpřísnění fiskální politiky může v letošním roce dosahovat zhruba 3 % HDP. Dále se také jedná o zavedení omezení směřujících na limitování toku úvěrů do sektoru nemovitostí. „Takový scénář by mohl vést spíše k přiměřenému růstu ekonomiky nevyžadující výrazné zpřísnění měnové politiky centrální bankou. To by byly dobré zprávy právě pro lokální státní dluhopisy,“ řekl Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

Naproti tomu Bidenova administrativa právě schválila další obrovský balíček fiskálních stimulů, tentokrát v hodnotě přibližně 10 % HDP s tím, že se plánují velká navýšení výdajů na infrastrukturu a také do obnovitelných zdrojů energií.

Neklid na východní frontě finančních trhů

„Rusko-ukrajinské napětí opět eskaluje hromaděním vojenské techniky podél rusko-ukrajinské hranice, což představuje jak velkou politickou hrozbu destabilizace v regionu, tak zhoršení stávajících makroekonomických ukazatelů, které jsou již nyní v kontextu koronavirové doby velice zranitelné,“ uvedl Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

Ukrajina od ruské anexe Krymu a propuknutí ozbrojeného konfliktu v Donbasu na jaře 2014 obviňuje Rusko z agrese a okupace ukrajinských území. Moskva přímé zapojení do konfliktu popírá i přesto, že do zajetí padly stovky ruských vojáků a o ruské účasti svědčí řada dalších důkazů. Boje si dosud vyžádaly více než třináct tisíc mrtvých.

Krize v Rusku, která začala v roce 2014, zrychlila odliv kapitálu a zapříčinila prudký pád cen akcií, dluhopisů a měny. Tento vývoj nastal především v reakci na americké sankce, které se z původního zaměření na jednotlivé osoby rozšířily na omezení přístupu ruského businessu ke globálním kapitálovým trhům. „Ruské finanční trhy tak nyní opět čelí riziku, kdy se mohou ocitnout pod tlakem, pokud se situace zhorší. Na druhou stranu je důležité zdůraznit, že minimálně skrze pohled sníženého zahraničního zadlužení privátního ruského sektoru situace vypadá o něco zdravější a v tomto případě i lehce stabilnější,“ komentuje Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

Pro Ukrajinu je klíčová spolupráce s Mezinárodním měnovým fondem. Harmonogram splácení zahraničního dluhu Ukrajiny poukazuje na úroky a jistinu ve výši 13 miliard USD splatné v tomto roce, z toho 40 % dluží vláda. To může být velice náročné na devizové rezervy a následný dopad na vývoj lokální měny.

„U obou zemí přitom hrozí, že by depreciace měn mohla vést k nastartování růstu inflace. V takovém případě by byly centrální banky pravděpodobně nuceny reagovat agresivnějším utahováním měnové politiky. Ruská centrální banka přitom již za sebou má zvyšování sazeb, když inflace dosáhla 5,8 %,“ řekl Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Naděje na dohodu, ale také slabá čínská data. Tržní optimismus v Evropě vadne
    Začátkem dnešního obchodování dostaly světové trhy do vínku sadu špatných čísel z Číny. Jak průmyslová výroba, tak maloobchodní tržby zpomalily ještě výrazněji, než se čekalo. Ačkoli u průmyslu je propad tempa markantnější, za vážnější považujeme spíše ztrátu tempa maloobchodních tržeb. Průmysl se totiž vracel na předchozí rychlost po jednorázovém březnovém zrychlení.
  • Nádeje na dosiahnutie dohody o Brexite zlepšili sentiment na trhu
    Hlavné európske indexy sa obchodujú väčšinou vyššie, pričom nárast zaznamenala aj britská libra, keď sa zdá, že obchodná dohoda o Brexite bola dosiahnutá, pričom oficiálne oznámenie sa očakáva v priebehu dnešného dňa. Britský premiér Boris Johnson usporiadal v noci podvečer konferenčný hovor so svojím kabinetom ministrov. Len týždeň pred odchodom Británie z Európskej únie sa dosiahla dohoda o spravodlivej hospodárskej súťaži a rybolovných právach, pričom vyjednávači na ich konečnom znení stále pracujú. Niektoré akciové indexy, ako DAX 30 a FTSE MIB sa dnes neobchodujú vôbec, pričom iné ukončia dnešné obchodovanie skôr.
  • Naděje na finanční stimuly žene libru výš
    S výjimkou nedávného výrazného propadu eura je síla britské libry jedním z několika málo témat, která devizový trh v současné době řeší. Koncem týdne mají být zveřejněny předběžné průzkumy PMI z Japonska a eurozóny a první údaje naznačují, že se v nich projeví dopady viru Covid-19 na ekonomickou aktivitu mimo Čínu.
  • Naděje na fiskální pomoc trhům příliš nepomohla, Evropa je znovu červená
    Američtí demokrati ve Sněmovně pracují na dalším stimulačním fiskálním balíku, a to za 2,2 bilionu USD. Hlasovat by se mohlo už příští týden, a pokud by takto velký balík prošel, byla by to určitě silná podpora sentimentu na finančních trzích. Otázkou samozřejmě zůstává, jaká je šance na schválení. Demokrati by si před volbami připsali významné politické body pomocí pro domácnosti či malé firmy, což může druhá strana těžko takto snadno připustit. Teoreticky by mohl mít šanci nějaký kompromisní návrh, ale na tom se kongresmani nedokázali dohodnout už od začátku prázdnin.
  • Naděje na hladký brexit a uzavření obchodní dohody mezi US a Čínou vedly k „risk on“ sentimentu
    Americký prezident Donald Trump v pondělí pohrozil Turecku zničením tamní ekonomiky, pokud Ankara podnikne v Sýrii něco, co bude pokládat za nepřípustné. Americká armáda začala v pondělí s odsunem svých pozic v severní Sýrii kvůli plánované turecké ofenzívě.
  • Naděje na odložení cel svědčí akciím, optimismus však zůstává opatrný
    Sentiment na globálních trzích se dnes přesypal tím pozitivním směrem, ale o masivní přesun poptávky k rizikovým aktivům nejde. Akcie v Asii si sice připsaly pěkné zisky, ovšem Evropa na ně navazuje už skromnějším růstem. Ropa koriguje poslední výrazný nárůst ceny. Dluhopisy na hlavních trzích se dostávají pouze pod lehký tlak, zato zlato pokračuje v sestupu a už je zpět u 1400 USD.
  • Naděje na rychlé uzavření obchodní dohody opět podporuje akciové trhy
    Americké akcie v pátek otevřely růstem, a přestože v průběhu seance část zisků odepsaly, uzavřely v kladném. Technologický Nasdaq a index S&P 500 si polepšily o 0,1 %, zatímco průmyslový Dow Jones přidal 0,4 %. Za převahou nákupních příkazů stálo aktuální dění kolem obchodní války, když americký prezident Donald Trump prohlásil, že uzavření obchodní dohody může přijít velmi rychle a její součástí může být i řešení situace okolo technologické společnosti Huawei.
  • Naděje na vakcínu pozvedla náladu na akciových trzích
    Jakmile se objevily zprávy, že vakcína společnosti Moderna proti viru covid-19 vykazuje slibné výsledky, ať už jde o odezvu imunitního systému, nebo celkovou bezpečnost v rámci studie 1. fáze, poskočily její akcie o 20 %. Investoři by však měli být opatrnější, než začnou těmto zprávám přikládat přílišnou váhu, protože bylo testováno jen 45 subjektů a ve studiích 1. fáze často převládají falešně pozitivní výsledky.
  • Naděje na vládu v Itálii padly, euro se odrazilo ze dna
    Přes víkend se v Itálii odehrálo další neúspěšné jednání, které vtáhlo zemi do nového politického chaosu. Důvodem bylo, že prezident Sergio Mattarella nejmenoval za ministra financí euroskeptického kandidáta Paola Savonu. Dvojice populistických stran, které se pokoušely sestavit vládu, své další snahy vzdala. Na pořadu dne je technokratická vláda.
  • Naděje pro české řidiče, pohonné hmoty mohou v prosinci konečně zlevnit. Záležet bude hlavně na tom, jak dopadne „světová ropná válka“
    Ceny pohonných hmot v ČR se od minulého týdne změnily jen minimálně. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se u čerpacích stanic aktuálně prodává v průměru za 37,20 Kč, před týdnem byl o dva haléře levnější. Průměrná cena nafty zůstala na 36,05 Kč za litr. Vyplývá to z dnešních údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.
  • Naděje v dohodu Řecka s věřiteli se nenaplnily
    Společnou evropskou měnu podporovaly po většinu minulého týdne spekulace na to, že se jednání mezi řeckými představiteli a jejich věřiteli blíží...
  • Naděje vysoké pro XRP jako řešení klíčového případu SEC vs Ripple Case lze očekávat kdykoli    
    Cena XRP dnes vzrostla, protože investoři doufají, že soudní spor Ripple vs. SEC bude v příštích týdnech uzavřen. A co je nejdůležitější, šance, že případ skončí ve prospěch Ripple jsou každým dnem vyšší.
  • Naděje Wall Street na "vítězství nad inflací" po průzkumu Fedu roste
    Inflační očekávání jsou z pohledu Fedu důležitým měřítkem. Lze je přirovnat k "sebenaplňujícímu se proroctví"; když spotřebitelé očekávají stále vyšší ceny (vysoká inflační očekávání), má inflační spirála tendenci se roztáčet směrem vzhůru. Pokles očekávání se také dílčím způsobem promítá do poklesu mzdových tlaků, což může být další významný faktor brzdící inflaci.
  • Naděje, že zahraniční obchod překoná svůj historický rekord, slábnou
    Bilance zahraničního obchodu v říjnu zaostala za očekáváními. Její výše dosáhla 7,2 miliard korun, takže ve srovnání s naším odhadem byla zhruba poloviční. I tak se ale v porovnání s loňským rokem jednalo o zlepšení o 7,8 miliard korun. Na historický rekord z let 2016 a 2017 na úrovni 164 miliard korun však bilance zahraničního obchodu zřejmě letos nedosáhne. Za prvních deset měsíců skončila v přebytku 143,8 miliardy korun. Situaci by mohl zachránit už jen listopad neboť prosincová statistika, bývá tradičně zatížena vyššími importy v důsledku vánočních nákupů a zároveň i nižšími importy zapříčiněnými dovolenými.
  • Nadějí ohledně dosažení rychlého kompromisu způsobilo rally na trhu US.
    Ve čtvrtek, trh Spojených Amerických Státu uzavřel obchodní seanci na pozitivním teritoriu, na základě informací, že r...
  • Naději pro český průmysl střídá opětovný pesimismus
    Po dvou měsících růstu indexu nákupních manažerů (PMI) v české výrobě přinesl závěr roku 2023 opětovný propad. Index poklesl z listopadových 43,2 bodů na hodnotu 41,8. Proti našemu i tržnímu odhadu tak ukazatel nabral opačný směr a namísto mírného zlepšení signalizují data ostřejší pokles. Důvodem je zejména pokles výroby a nižší množství nových zakázek.
  • Nadějný nárůst spotřebitelské poptávky v listopadu
    Tuzemské maloobchodní tržby bez prodejů aut v listopadu pokračovaly v růstu. Po říjnovém revidovaném meziměsíčním nárůstu o 0,4 % (před revizí činil 0,6 %) v listopadu růst výrazně zrychlil na 1,0 %. Meziročně tak byly vyšší o 0,9 %, což byl daleko lepší výsledek, než který předpovídal tržní konsensus (-1,6 %). Meziroční růst tržeb v maloobchodně byl zaznamenán poprvé od dubna 2022. Jejich meziměsíční zvyšování v říjnu a listopadu je tak poměrně nadějným signálem ohledně posilující spotřebitelské poptávky.
  • Nádej valcuje
    Piatkové obchodovanie bolo pre mnohých prekvapením. Napriek...
  • Nad ekonomikou Itálie se stahují mračna
    Itálie před pár týdny představila svůj návrh rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem 2,4 procenta. Tento plán ekonomiky, jejíž dluh představuje 131 procent HDP vyvolal nevoli Evropské unie (EU), která návrh nepřijala a zároveň dala doporučení na jeho úpravu. Itálie však ani během dodatečné třítýdenní lhůty schodek nesnížilo a země tak bude muset čelit disciplinárnímu řízení.
  • Nad ekonomikou se stahují mračna
    Některé části světa už začínají uvolňovat protikoronavirová opatření a finanční trhy se snaží vyhlížet optimisticky. Nemalou měrou je v tom podporuje ochranný val peněz a úrokové sazby, které dosáhly samého dna. Podobně, jako když udeří hurikán nebo jiná živelná pohroma, jsou po odeznění katastrofy nejvíce zřejmé dlouhodobější dopady. Na povrch tak v posledních týdnech začínají vyplouvat škody, které na světové ekonomice napáchaly dlouhé týdny nečinnosti.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
CapXmaster
TopForex
FBS
reklama
Purple trading AI