Úterý 19. březen 2024 05:46
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple trading AI
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024

Ranní okénko - Americký podpůrný balíček schválen

22.12.2020 09:50  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


26,23

USD/CZK

21,46

EUR/USD

 

1,222

USD/PLN

3,679

Ropa Brent

USD/barel

50,11

Zlato

USD/unce

1869

Aktualizováno

8:57

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky má na programu dnešní schůze hlasování o daňovém balíčku, který se s úpravami vrátil ze Senátu. Návrh i nadále počítá se zrušením konceptu superhrubé mzdy a jeho nahrazení dvěma sazbami daně z příjmu ve výši 15 a 23 % z hrubé mzdy. Oproti původnímu návrhu ovšem zahrnuje nižší zvýšení daňové slevy na poplatníky, která by nově měla narůst o 3 tisíce v roce 2021 a další tři tisíce o rok později. Celkové náklady balíčku pro státní rozpočet dosahují přibližně 100 miliard korun letos a 120 miliard v příštím roce. Vzhledem k tomu, že se senátní verzí vyslovili souhlas zástupci vládní koalice, lze předpokládat, že bude přijata.

V odpoledních hodinách dorazí z USA výsledek průzkumu spotřebitelské důvěry. Ta se v posledních měsících s menšími výkyvy motá poblíž hranice 100 bodů, tedy stále citelně pod předkrizovými hodnotami, které činily zhruba 130 bodů. Od dnešního zveřejnění prosincového výsledku si trh slibuje velmi mírný nárůst z 96,1 na 97 bodů.

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kongres Spojených států včera podle očekávání schválil podpůrný ekonomický balíček v hodnotě 900 mld. dolarů, který zahrnuje mimo jiné přímou platbu 600 dolarů jednotlivým Američanům, navýšení podpory v nezaměstnanosti či dodatečné výdaje ve prospěch zdravotního systému. Ačkoliv se jedná o druhou největší jednorázovou vládní ekonomickou injekci v americké historii (první příčka patří programu v hodnotě 2,3 bilionu dolarů z letošního jara), již nyní se množí volání po další podpoře, která zřejmě bude mezi prvními významnějšími kroky nastupující Bidenovi administrativy.

Ekonomická důvěra mezi spotřebiteli v eurozóně podle prosincového průzkumu z dílny Evropské komise meziměsíčně narostla z -17,6 na -13,9 bodů, čímž znatelně překonala tržní odhad, jež vyhlížel přibližnou stagnaci. Podobným vývojem prošel stejný indikátor i v celé EU, kde narostl z -18,7 na -15,3 bodů. Po indexu nákupních manažerů se tak jedná o další příjemnou zprávu svědčící o tom, že se ekonomický sentiment na starém kontinentu počíná zlepšovat. Výsledek je ovšem třeba vnímat v širším kontextu – oproti předkrizovým hodnotám poblíž -6 bodů se stále jedná o poněkud chmurná čísla a aktuální zlepšení patrně reflektuje nedávné pozitivní zprávy o vývoji a distribuci vakcíny proti Covid-19. Poslední dny se ovšem v Evropě nesly naopak ve znamení opětovného zpřísňování restriktivních opatření, která se v aktuální edici průzkumu z větší části nestačila projevit, ovšem spotřebitelské náladě zajisté nepřidaly. To ostatně naznačuje i dnešní výsledek podobného šetření mezi Němci, které naopak vykázalo zhoršení z -6,7 na -7,3 bodů.

Na trzích včera převažovala skepse, způsobená informacemi o nové mutaci koronaviru, která se šíří ve Spojeném království a vykazuje schopnost rychlejšího šíření. Nepomohla ani víkendová jednání o brexitu, která opět nepřinesla dohodu, či preventivní omezení přeshraničního pohybu mezi Velkou Británií a Francií. Evropské akcie hned po otevření odepsaly téměř 3 procenta, ztrácela i česká koruna a ostatní měny regionu. A zatímco například americké akcie své ranní ztráty stačily během dne téměř zcela vymazat, o těch evropských to samé říct nelze.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

14:30

USA

HDP - 3. odhad (3Q, k/k v % anualizovaně)

-

33,1

33,1

 

 

 

 

16:00

USA

Spotřebitelská důvěra (prosinec, v b.)

-

97,0

961,0

 

 

 

 

16:00

USA

Richmond Fed Index (prosinec, v b.)

-

10,0

15,0

 

 

 

 

Hospodářské výsledky:

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ST: USA nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti, USA objedn. zboží dlouhodobé spotřeby, USA osobní příjmy a výdaje, USA PCE deflátor

Autor: Vít Hradil, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Helena Horská, hlavní ekonomka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Americké ceny výrobců potvrdily dobrý výsledek inflace
    Dnes z Česka dorazí čísla ohledně vývoje cen ve výrobě, kde očekáváme přibrzdění růstu a relativně významný pokles meziročního tempa. Z americké ekonomiky pak dorazí další reálná data v čele s maloobchodními tržbami a průmyslem. Po nižší než očekávané spotřebitelské inflaci a po lepších včerejších číslech ohledně výrobní inflace trhy doufají, že dobré zprávy završí slabší maloobchodní tržby.
  • Ranní okénko - Americkému maloobchodu napomohla fiskální podpora a otevírání ekonomiky
    Na závěr týdne nás čeká řada dat z americké ekonomiky a zároveň ČNB zveřejnění zápis jednání z 6. května a platební bilanci ke konci března.
  • Ranní okénko - Americké nemovitosti míří do červených meziročních čísel
    Dnes dorazí zajímavější ekonomická data pouze ze Spojených států, z pohledu trhu jde ale spíše o méně významná čísla a nelze tak očekávat silnější reakci. Sérii odpoledne odstartuje vývoj cen na americkém nemovitostním trhu. Za leden je očekáván další meziměsíční pokles, který by při naplnění očekávání byl již sedmý v řadě. Spíše než o výrazné skoky ale jde o pomalý sestup tempem, kdy za poslední tři měsíce tempo odpovídalo zhruba -0,5 % m/m a odlišný výsledek není očekáván ani tentokrát.
  • Ranní okénko - Americké služby i trh práce se pomalu zvedají
    Hlavní událostí dneška bude pravidelné měnověpolitické zasedání bankovní rady České národní banky. Byť od něj ani my ani trh neočekává jakoukoliv změnu měnové politiky, bude se jednat o jedno z těch zajímavějších. ČNB na něm totiž představí svoji aktualizovanou makroekonomickou prognózu, ze které vyplynou i indikace na další vývoj tuzemských sazeb. Vzhledem k uzávěrce sběru dat ČNB nestihne zohlednit úterní nad očekávání dobrá data o tuzemském HDP a její prognóza tak může vyznít již během vydání jako poněkud zastaralá. Přesto bude zajímavé slyšet, jak bankéři hodnotí vývoj za uplynulé tři měsíce, které oproti jejich předchozím odhadům přinesly silnější korunu, slabší inflaci, ovšem robustnější hospodářský výkon. Jelikož si naším odhadem na nezměněnou měnovou politiku jsme nadmíru jisti, budeme tentokrát rozesílat komentář až po následné tiskové konferenci s detaily o nové prognóze.
  • Ranní okénko - Americkou inflaci dále požene statistický efekt z minulého roku
    Výkonost průmyslu v eurozóně pravděpodobně vzrostla. Nasvědčují tomu již dostupné údaje z některých států a předstihové indikátory. Inflace v Americe v dubnu patrně meziročně přidala z 2,6 % na 3,6 % především kvůli statistickému efektu nízké srovnávací základny.
  • Ranní okénko - Americký Fed dnes odstartuje cyklus zvyšování úrokových sazeb
    Dnes ráno ČSÚ zveřejní údaje platební bilance za leden. Trh počítá se 7 mld. Kč (-18,3 mld. předtím). Do kladných hodnot mělo bilanci napomoci kladné saldo zahraničního obchodu. Koruna na tento údaj tradičně reagovat nebude. Hlavní dnešní událostí je zasedání amerického Fedu, které přinese dlouho očekávané první zvýšení úrokových sazeb a také představení nové makroekonomické prognózy. Evropský ekonomický kalendář je pro dnešek prázdný.
  • Ranní okénko - Americký maloobchod má potenciál ke zlepšení
    Americký Fed dnes zveřejnění zápis z posledního zasedání. Z USA dále dorazí sada ekonomických dat za měsíc leden včetně maloobchodních tržeb a průmyslové výroby. Lednový údaj o maloobchodních tržbách ukáže, zda na přelomu roku posílila spotřebitelská poptávka. Konsensus trhu počítá s růstem tržeb meziměsíčně blízko 1% bez i se zahrnutím prodeje automobilů. Jednalo by se o zlepšení oproti prosinci, kdy se dostavil pokles o 0,7 % (vyjma automobilů o 1,4 %), čímž byl překonán i ten nejpesimističtější odhad. Naději dodává snižující se dynamika počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti v posledních týdnech. Na druhé straně ukazují výsledky šetření mezi spotřebiteli na zhoršení sentimentu – v únoru spotřebitelská důvěra dokonce sestoupila až na šestiměsíční minimum. Navíc údaje zachycující změny ve statistice o žádostech o podporu v nezaměstnanosti jsou ovlivňovány sezónními faktory, které můžou v takto atypickém období zkreslovat skutečný vývoj. Příkladem je třeba obvyklé sezónní nabírání nových zaměstnanců, které je pandemií narušeno.
  • Ranní okénko - Americký maloobchod slábne, průmysl posiluje
    Dnešní den zahájíme informací o cenách tuzemských průmyslových výrobců za měsíc květen. Předpokládáme, že cenové tlaky po dubnových 4,6 % meziročně nepoleví, a zopakují stejný výsledek, což by v meziměsíčním srovnání odpovídalo zdražení o 0,4 % a trh je v tomto názoru s námi zajedno. Největší vliv na růst cen pravděpodobně nadále budou mít přetížené dodavatelské řetězce a svou roli sehraje i nízká srovnávací základna z loňska.
  • Ranní okénko - Americkým domácnostem se tenčí úspory
    Dnes nás nečeká žádná významná makroekonomická událost, což je dáno do značné míry tím, že na dnešek připadá americký Den díkuvzdání. Jediným údajem tak patrně bude informace o vývoji peněžní zásoby M3 v eurozóně. Ta je mohutně podporována probíhajícími nákupními programy Evropské centrální banky a trh tak za říjen čeká meziroční růst o 10,3 %.
  • Ranní okénko - Americký nemovitostní trh pod drobnohledem
    Dnešní ekonomický kalendář nijak zvlášť nabitý není a trhy tak daty z reálné ekonomiky budou ovlivňovány jen minimálně. Pozornost budou budit prodeje existujících domů v USA, kde se očekává další meziměsíční pokles. Americký nemovitostní trh začíná přitahovat čím dál tím více pozornosti, především kvůli obavám ohledně negativního budoucího vývoje. Kombinace vysokých úrokových sazeb, horších finančních podmínek domácností a hrozby zpomalení ekonomiky totiž představuje riziko ochlazení dosavadního silného růstu cen nemovitostí.
  • Ranní okénko - Americký prezident znervózňuje trh
    Dnes český statistický úřad zveřejní, jak si v srpnu vedla průmyslová výroba a zahraniční obchod. Očekáváme, že zotavování českého průmyslu z karanténního propadu v srpnu zpomalilo. Konkrétně počítáme s meziročním poklesem o 6,2 % oproti předchozím červencovým meziročním ztrátám ve výši 5,0 %. Na druhé straně předpokládáme, že si bilance zahraničního obchodu v srpnu oproti červenci polepšila o necelé čtyři miliardy na celkových 17,3 miliard korun.
  • Ranní okénko - Americký průmysl během pandemie patrně mírně snížil tempo
    Dnešní ekonomický kalendář nabídne údaje z ekonomiky USA. Z tuzemska ani z eurozóny žádná důležitá data nedorazí. Koronavirová situace se opět ubírá nepříznivým směrem, Česko tak od pátku přejde do 4. stupně protiepidemického systému spojeného se zpřísněním restriktivních opatření.
  • Ranní okénko - Americký průmysl nečekaně poklesl
    Dnešní kalendář mnoho zajímavých dat nenabízí a budeme se tak muset spokojit s měnověpolitickým zasedáním maďarské centrální banky. Ta jen těsně předběhla ČNB, když jako první centrální banka regionu přistoupila k zahájení post-pandemického cyklu zvyšování sazeb na začátku června a od té doby již stačila základní sazbu vytlačit z 0,6 na aktuálních 1,65 %. I dnes se čeká pokračování v nastoleném trendu, byť samotné tempo zpřísňování politiky bude patrně spíše opatrné. Trh i naši maďarští kolegové pro dnešek počítají s přidáním 15 bazických bodů.
  • Ranní okénko - Americký průmyslový sektor to nevzdává
    Dnešní den zahájíme informací o dynamice cen tuzemských průmyslových výrobců za měsíc říjen. Zde očekáváme pokračování zářijového trendu, tedy silné zdražování v kategoriích meziproduktů a energií. Podle našeho odhadu tak ceny vykážou růst o 0,7 % meziměsíčně, což by odpovídalo 10,2 % oproti stejnému období předchozího roku.
  • Ranní okénko - Americký průmysl stále zaostává za maloobchodem, odchylka by se však měla snižovat
    Ekonomických dat z tuzemska a eurozóny bude v příštích dnech poskrovnu. Jedinou událostí na českém kalendáři je dnešní zveřejnění indexu cen průmyslových výrobců za říjen. Pozornost pak bude upoutána na domácí epidemický vývoj a geopolitiku. V eurozóně bude trh sledovat pokračování jednání o brexitu, která minulý týden nebyla uzavřena s nikterak velkým pokrokem. V Asii včera byla podepsána dohoda o volném obchodu mezi 15 zeměmi. Z USA kromě ekonomických dat očekáváme „více“ oficiální výsledek prezidentských voleb.
  • Ranní okénko - Americký růst zaměstnanosti přinesl zklamání
    Dnešní den zahájíme informací o vývoji tuzemských maloobchodních tržeb za měsíc červen. Pokračují normalizace ekonomického života podle nás i v červnu přinese citelný nárůst prodejů, který ovšem v meziročním srovnání již nebude těžit z tak nízké srovnávací základny, jako tomu bylo o měsíc dříve. Po květnových 16,5 % tak tentokrát čekáme dynamiku na úrovni 7,5 %, přičemž trh je v tomto odhadu s námi zhruba zajedno (7,3 %).
  • Ranní okénko - Americký tapering se rýsuje čím dál jasněji
    Dnes se dočkáme pouze údajů z americké ekonomiky. Kromě standardní týdenní zprávy o počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti – který by mělo kosmeticky ubýt z předchozích 326 na 320 tisíc – se bude jednat hlavně o zářijovou statistiku o cenách výrobců. Ty by měly pod tíhou nestíhající logistiky a zdražujících komodit pokračovat v robustním růstu, když trh po srpnových 0,7 vyhlíží tentokrát 0,6 % meziměsíčně. V meziročním srovnání by to tak stačilo na 8,7 %.
  • Ranní okénko - Americký trh práce by měl vykázat další zlepšení
    Dnešek bude patřit hlavně datům z amerického trhu práce. Čeká nás údaj o tvorbě nových pracovních míst v soukromém sektoru za měsíc květen, od kterého si trh slibuje přírůstek o 650 tisíc. To by sice znamenalo o téměř sto tisíc menší nárůst oproti dubnu, nicméně nadále by se jednalo o pěkný výsledek, když dvacetiletý průměr tohoto indikátoru činí přibližně 50 tisíc měsíčně. Americký trh práce tak poměrně svižnými kroky míří k pokrizovému zotavení. To by měl ostatně potvrdit i pravidelný týdenní údaj o počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti. Těch naopak ubývá a v týdnu končícím 29. května by se jich mělo podle trhu objevit 387 tisíc, zatímco o týden dříve to bylo 406 tisíc. Tato čísla sice stále nedosahují před pandemií obvyklých cca 200 tisíc, ovšem oproti ještě nedávno vídaným pandemickým 600 až 800 tisícům se jedná o zřetelný pokrok. Mnoho Američanů přitom znovu nachází uplatnění v sektoru služeb, který díky pokroku v očkování plošně obnovuje aktivitu a houfně nabírá zaměstnance. Že se na pokračování tohoto trendu mohou Američané těšit i v nejbližších týdnech a měsících, by měl potvrdit dnešní údaj o indexu nákupních manažerů právě z odvětví služeb. Zde se po již tak vysokém dubnovém skóre na úrovni 62,7 bodů čeká další nárůst až na hodnotu 63,2. Jen připomínáme, že jako indikace expanze odvětví stačí překonání 50 bodové hranice, a aktuální data tak věští růst přímo zběsilý.
  • Ranní okénko - Americký trh práce by měl zvolnit, zůstává ale velmi napjatý
    V závěru prvního týdne v měsíci je na řadě tradičně měsíční report z amerického trhu práce za měsíc říjen. Čísla by měla potvrdit slova Powella na tiskové konferenci tento týden, že trh práce je nadále velmi napjatý. Z pohledu odhodlání Fedu nadále posouvat úrokové sazby výše tak dnes zveřejněné výsledky nic nezmění.
  • Ranní okénko - Americký trh práce dále rychle brzdí
    Dnešní ekonomický kalendář pokračuje čísly z amerického trhu práce, pro náš trh je ale zajímavější za několik minut zveřejňovaný výsledek maloobchodních tržeb. Ten by měl za říjen potvrdit pokračující slabý vývoj v českém maloobchodu, byť s možností mírného meziměsíčního nárůstu. Meziročně u maloobchodních tržeb bez aut očekáváme pokles o 2,5 %, medián analytiků počítá s o něco mírnějším poklesem o 1,9 %. Zásadní negativní faktor i nadále představuje pokračující pokles reálných mezd, který během Q3 dosáhl -0,8 % a k mírnému poklesu patrně dojde i během závěrečného kvartálu letošního roku.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
AGM Markets
iFOREX
GKFX
reklama
CapXmaster