Pátek 19. duben 2024 20:55
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
FTMO férovost

Investorské chování: Jak investovat a nepřijít na buben

24.08.2020 18:30  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Období zvýšené volatility vždy prověří psychickou odolnost investorů a letošní rok je toho ukázkovým příkladem. Na akciových trzích došlo v březnu s nástupem koronavirové epidemie k více než 30% poklesu z předchozích maxim. Podobně tak kurz koruny a lokální dluhopisy prošly výraznou korekcí a dostaly se svými cenami na dlouholetá minima. Při pohledu na klesající hodnotu svých investic byli mnozí investoři v pokušení nejen rychle prodávat, ale dokonce přehodnocovat své investiční strategie a horizonty. Ti poučenější vědí, že je třeba zachovat klid a… ideálně nedělat nic. Což se s odstupem několika měsíců opět potvrdilo. Trhy téměř vymazaly předchozí ztráty, a kdo prodával v době ztrát, ten tratil. Získat mohl naopak ten, kdo prozíravě nakoupil. Například americké akcie se od počátku roku dostaly na kladnou nulu, smazaly tedy celý koronavirový pokles.

Největším nepřítelem investic jsou emoce investora a kognitivní předsudky, které jsou vlastní každému člověku. Zkušený investor by si měl být těchto svých limitů vědom a snažit se s nimi pracovat. V “džungli” digitálních technologií a přebytku informací není vždy lehké se zorientovat.

Stádovitost chování

Jsme individuality a presto máme tendenci podléhat davu. Proč? Protože automaticky předpokládáme, že většina se nemůže mýlit. Historie nicméně již mnohokrát ukázala, jak nebezpečný tento předpoklad může být. Minulá výkonnost nezaručuje budoucí zisky a dokonce i většina se může mýlit. Jak říká Warren Buffett, „jít proti proudu je stejně pošetilé jako následovat dav. Je potřeba logicky myslet.“ Stádovitost chování spolu s dalšími charakteristikami investičního chování dokonce ve výsledku volatilitu výrazně akcelerují.

Ekonomické podmínky se v průběhu času mění. Když vše probíhá dobře, investoři žijí v přesvědčení, že tento pozitivní vývoj bude pokračovat. Když se ale zhoršují, mají obzvláště investoři – začátečníci tendenci davově panikařit, zbavovat se aktiv (protože to dělají i ostatní) a tím negativní vývoj dále podporují.

Ačkoli investoři často nevědomky podléhají davu, zároveň mají tendenci až příliš věřit vlasní vyjímečnosti a bezchybnosti. K tomu máme sklon brát v potaz pouze ta fakta, která náš názor potvrzují, a ostatní přehlížíme či bagatelizujeme. Dostáváme se tak do velmi nebezpečné pozice.

Příliš nepomáhá ani tzv. mentální krátkozrakost, tedy tendence brat v úvahu primárně události z nedávné minulosti a dohlédnout pouze do nejbližší budoucnosti. A nakonec je tu až strach ze ztrát, který je sice naprosto přirozený, nicméně investor by mu neměl příliš podléhat.

Všechny tyto investorské sklony a limity mají za následek, že investoři často za draho nakupují na vrcholu býčího trhu, kdy hodnoty akcií prudce rostou, a naopak v období medvědího trhu, tedy při poklesu cen, panikaří a místo dokupování pozic naopak se ztrátou prodávají.

Sedmero zásad, které byste měli dodržovat, pokud chcete být na trhu úspěšní

1)     Nedovolte emocím ovládat vaše investiční chování. Jednoduchým řešením je prostě omezit zásahy na nezbytné minimum. Zkuste k investování za každé situace přistupovat racionálně a zbytečně se neukvapujte.

2)     Dejte svým investicím čas. Obzvláště v začátcích investování má většina lidí problém s disciplínou. Je to lidsky pochopitelné, nicméně jednou jste si nastavili investiční strategii, tak ji neměňte, kdykoliv se na trhu něco stane. Investování by mělo vždy být dlouhodobou záležitostí.

3)     Diverzifikujte své portfolio. Diverzifikace je jedna z nejdůležitějších investorských zásad. Rozmístěte své investice do různých sektorů, regionů, různých typů nástrojů, nebojte se alternativních investic. Pro drobné a začínající investory jsou vhodné podílové fondy, které efektivní diverzifikaci zajišťují a navíc je možné investovat i menší částky.

4)     Nesnažte se časovat trh. Pokud nejste zkušený investor s dokonalým přehledem o trhu, s největší pravděpodobností se vám to stejně nepovede. Časování trhu neboli snaha vystihnout lokální minima pro nákup a maxima pro prodej, se může nevyplatit.

5)    Investujte pravidelně, navzdory volatilitě trhu. Za stejnou částku si sice v době růstu pořídíte méně, v době poklesů si naopak polepšíte. Pravidelné investování je ideálním řešením pro drobné investory, kteří se tak chtějí například zajistit na penzi.

6)    Nevěřte líbivým slibům, nabídky rychlého zhodnocení o desítky procent či „bezpečné“ konzervativní instrumenty s výnosem v řádu vysokých procent v době téměř nulových úrokových sazeb zní vždy velmi podezřele.

7)     Nestyďte se poradit s odborníkem. Žádný učený z nebe nespadl a jsou to vaše pracně vydělané peníze, o které můžete neuváženým investováním přijít.

Martin Řezáč, předseda AKAT ČR

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Investori sú optimistickejší voči emerging makrets aktívam. Zastaví sa negatívny trend?
    Udiala sa zaujímavá vec. Investori začínajú po dlhodobom negatívnom trende vnímať emerging markets (ďalej EM) ako podh...
  • Investori sú skeptickí voči ekonomike, akcie však podľa nich ešte môžu vzrásť
    Včera bol zverejnený aktuálny prieskum medzi veľkými globálnymi fondmi, ktorý ukazuje aktuálne nálady medzi veľkými hráčmi.
  • Investori veria periférii eurozóny. Aj napriek očakávaniam, že úroky pôjdu nahor
    V eurozóne sa toho v posledných mesiacoch veľa zmenilo. Investori už dôverujú nielen jadru, ale aj periférii. V minulosti to bývalo tak, že keď z nejakého dôvodu vzrástlo úročenie nemeckých dlhopisov, tak výnosy z periférnych dlhopisov rástli ešte viac, keďže rástli obavy, že vyššie úroky skomplikujú vládam na periférii situáciu.
  • Investori znižujú držanie zlata. Jeho pokles ešte nemusel skončiť
    Zlato aktuálne nie je príliš v milosti investorov. Rozdiel medzi počtom otvorených long a short pozícií veľkých hráčov od konca novembra výrazne klesol. A to z vyše 200 tis. až k 50 tis.
  • Investor Jan Čermák koupil od Soukupa polovinu agentury Médea
    Poloviční podíl v mediální agentuře Médea koupil od Jaromíra Soukupa investor Jan Čermák, který již vlastní 50 procent Soukupovy firmy Empresa Media. Vyplývá to z notářských zápisů transakce. Cenu žádná ze stran nezveřejnila. Médea se základním kapitálem 636 milionů Kč funguje primárně jako mediální agentura a zároveň plně ovládá další firmy, jako jsou Médea Promotion, Médea Interactive nebo Médea Public Relations. Podle analytické firmy COMvergence byla Médea loni třetí největší mediální agenturou v ČR.
  • [Investor] Junk dlhopisy nie sú bezpečným prístavom
    Jeff Bahl, bývalý šéf tradingu junk dlhopisov banky Goldman Sachs, aktuálne pôsobiaci v spoločnosti Bahl & Gaynor ...
  • [Investor] Rok 2016 v znamení nákupu kvalitných akcií
    Vo včerajšej analýze Výzvy a príležitosti roka 2016 sme sa snažili poskytnúť základný rámec pre investovanie pre tento rok. Dnes by sme radi pokračovali v tejto téme výberom konkrétnych akcií resp. voľbou optimálnych parametrov, ktoré tieto akcie vyberú.
  • Investors Don't Rush Their Decision-Making
    Yesterday, the trading session in the main European stock platforms passed rather quietly, and the main focus of the p...
  • Investors ignore weak ADP reading
    Trhy se plně soustředí na sčítání hlasů v amerických prezidentských volbách. Příchozí zprávy zvyšují šance na výhru Joe Bidena, ale stále není nic jistého. Investoři naprosto přehlídli zveřejnění ADP reportu z trhu práce ve 14:15, který dopadl velmi špatně. Ukázal na růst zaměstnanosti o pouhých 365 tisíc při očekávání 650 tisíc nových pracovních míst. V září přibylo 753 tisíc nových pracovních míst. Pokud se v pátek po zveřejnění oficiálního NFP reportu dočkáme podobně špatného výsledku, tak rychlý proces postpandemického oživení bude zpochybněn. Situace by si žádala nový stimul, nicméně volby do Sněmovny reprezentantů a Senátu naznačily, že patová situace v Kongresu bude pokračovat i po prezidentských volbách, ať už dopadnou jakkoliv.
  • 🔴 INVESTORSKÁ PAST - nic není za námi, dluhopisy mají jasno | Bitcoin dohání akciovou bublinu
    Týdenní videokomentář: akcie, indexy, Forex, komodity a kryptoměny.
  • INVESTORSKÉ CHYBY: JAK V NOVÉM ROCE INVESTOVAT A NEPŘIJÍT NA BUBEN
    Období zvýšené volatility vždy prověří psychickou odolnost investorů a poslední roky jsou toho ukázkovým příkladem. Při pohledu na klesající hodnotu svých investic byli mnozí investoři v pokušení nejen rychle prodávat, ale dokonce přehodnocovat své investiční strategie a horizonty. Ti poučenější vědí, že je třeba zachovat klid a… ideálně nedělat nic.
  • Investorský magazín: Jediný opravdu investiční pořad startuje na O2 TV
    Investiční web zahájil spolupráci s digitální televizí O2 TV. Operátor tak po DVTV nebo Playtváku rozšíří svou nabídku internetových pořadů dostupných v rámci jeho televize. Počínaje 11. červnem nabídne divákům nový pořad o investování. Čerstvý díl Investorského magazínu najdou diváci O2 TV v menu pod záložkou O2 TV Box každou sobotu.
  • Investor tlačí na provozovatele Legolandů, aby se stáhl z burzy
    Investiční fond ValueAct Capital tlačí na britskou společnost Merlin Entertainments, která provozuje muzeum voskových figurín Madame Tussauds či zábavní parky Legoland, aby stáhla své akcie z burzy a stala se opět soukromou. Podle fondu, který je druhým největším akcionářem Merlinu, by tato firma jako soukromá měla zhruba o 30 procent vyšší hodnotu, než je její současná hodnota na burze.
  • [Investor] Tretia vlna krízy: Emerging markets
    Finančné krízy sú často prirovnávané k vlnám. Napríklad Ázijská kríza bola len ďalšou vlnou krízy emerging market...
  • Investorům se nechce do akce, hlavní trhy většinou jen přešlapují
    Dnešní evropské obchodování podle nás ze všeho nejvíc ukazuje, že investoři nevědí, jestli se pustit myšlenky podpůrnějšího Fedu a začít se více bát recese a zda podle toho nějak upravovat portfolia. Ačkoli se obě témata propírají zleva, zprava, ve výsledku od větší akce jakýmkoli směrem stejně odrazuje blížící se inflační report a zasedání Fedu spojené s novou prognózou. 
  • Investorům z Česka se otevírá možnost podílet se na výstavbě vodních elektráren v Gruzii
    Výroba elektrické energie z obnovitelných zdrojů je v posledních letech na vzestupu. Investorům z Česka se prostřednictvím fondu kvalifikovaných investorů Georgia Energy SICAV otevřela možnost podílet se na výstavbě vodních elektráren v Gruzii, která má díky kvalitní infrastruktuře a velkému množství vodních toků v této oblasti obrovský potenciál. V první fázi vzniknou elektrárny s instalovaným výkonem 40 MW, očekávaný výnos pro investory je 6–8 % ročně.
  • [Investor] Výhoda diverzifikácie
    Ešte vo februári sme sa venovali téme investovania a predstavili sme si model založený na výbere akcií na základe...
  • [Investor] Výzvy a príležitosti roka 2016
    Akciový trh zaznamenal v januári jeden zo svojich najhorších vstupov do nového roka. Je síce pravda, že januárová výko...
  • Investory čeká náročný rok, kdy jsou investice nutností
    Vysoká inflace, kterou ČNB na úvod roku předpokládá k 10 procentům, letos přinutí řadu lidí investovat. Jinou možnost, jak ochránit své úspory před ztrátou hodnoty, nemají. Mnozí do investičních vod vplují poprvé, co dělat, aby nepocítili mořskou nemoc?
  • Investory čeká nejhorší výsledková sezóna od roku 2011
    Trhy jsou na pokraji výsledkové sezóny uplynulého čtvrtletí nervózní. Málokterá firma nabídla v prvním kvartále nějaké výhledy, takže se museli investoři vrhnout do bouřlivých vod naslepo. Od firem z indexu S&P 500 se tak očekávají nejhorší výnosy od konce roku 2011. Pokud lze navíc soudit z neuspokojivých výsledků společnosti Walgreens, mají před sebou investoři nelehké týdny. Sledovat je potřeba hlavně výnosy technologických gigantů, jako jsou Amazon, Apple, Alphabet (Google), Facebook, Microsoft a Nvidia, protože ti celému indexu S&P 500 dominují.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Dukascopy
GKFX
AVAFX
reklama
InstaForex ETF