Pátek 29. březen 2024 15:09
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Čtyři z deseti Čechů finančně krvácí už teď, nemají rezervu, a to přitom hrozí ještě druhá vlna pandemie. Kvůli dovolené se zbytečně zadlužují u lichváře

12.06.2020 08:16  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hned dvě pětiny Čechů nemají finanční rezervu pro nečekané situace podobné pandemii koronaviru. Jde především o lidi s nižším vzděláním a nižšími příjmy, často také o rodiče na rodičovské dovolené a nezaměstnané. Dvě třetiny lidí, kteří rezervu nemají, to ale do budoucna zvažují. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos. Polovina Čechů uvedla, že si finanční rezervu vytváří dlouhodobě. Týká se to hlavně lidí starších 66 let, dále lidí s vyšším vzděláním a vyššími příjmy. Více než desetina Čechů (11 procent) si rezervu začala dělat kvůli obavám spojeným s koronavirem.

Nezaměstnanost v příštím roce může dosáhnout až deseti procent. V příštích měsících budou propuštěny sta tisíce lidí. Hlavní náraz přijde na podzim, až odezní současná záchranná opatření vlády. Ta spočívají v tom, že stát platí lidem za to, že nepracují, takže nemusí být propuštěni. To ale jen díky tomu, že se stát zadlužuje. Takže to, že mnozí lidé nyní nepracují a přitom dostávají mzdu nebo její část, zaplatíme v budoucnu všichni, a sice vyššími daněmi.

Řada lidí a domácností v ČR žije stylem „z ruky do úst“. A to jak z objektivních důvodů, tedy proto, že jejich příjem je příliš nízký na to, aby vytvářeli úspory, tak také z důvodů subjektivních. Prostě se subjektivně rozhodli, že si třeba na zájezd k moři i půjčí u lichváře, jen aby se na facebooku mohli přátelům chlubit fotkami z „báječné dovolené“ – to, že byla na dluh, už neuvádějí, pochopitelně.  

Často se v médiích ozývá, že nejde o nic subjektivního, ale o „objektivní“, systémovou vadu, jejímž projevem je třeba přemíra exekucí. Neexistují ovšem žádná opravdu neprůstřelná data, že lidí v exekuci nebo insolvenci onen údajný „skoro milion“. Například údaje InsolCentra naznačují, že jich je ve skutečnosti spíše půl milionu. Ovšem i to je číslo, jež je žádoucí snížit, samozřejmě.

Řada Čechů se v exekuci ocitá prostě proto, že zkouší, co vše si mohou dovolit či nereagují nebo nechtějí reagovat na úřední výzvy. Například „zapomenou“, že mají jít uhradit pokutu za jízdu MHD načerno. Po letech se pak diví, jak pokuta nabobtnala. Nehledejme za každou exekucí hned nebohou samoživitelku nebo dlouhodobě nemocného člověka, který přišel o možnost dostatečného příjmu. Ze statistiky, která je tak jako tak sporá, nelze už vůbec vyčíst prvotní důvod zadlužení a exekuce. V mediálním prostoru se pak hovoří o „pandemii exekucí“, ač jde o nepodloženou věc. Zrovna tak může jít o „pandemii laxnosti“ či o „pandemii nerespektování pravidel a zákonů“.

Dalším omílaným mediálním klišé je, že Češi se v problémech s osobním financemi ocitají ještě i kvůli jiné, opět „objektivní“, systémové vadě – obecně nízkým platům. Vskutku, máme relativně nižší platy, než je tomu ve většině západoevropských zemí. Máme ovšem také nižší cenovou hladinou. Za sto eur se toho v Česku koupí rozhodně více než v Německu. Navíc reálné výdělky v přepočtu na osobu, očištěné o inflaci, rostly v třeba v letech 2013 až 2019 v Česku šestinásobným tempem v porovnání s eurozónou. 

Češi v posledních deseti letech bohatli rychleji než Slováci, kterým tedy euro nijak k rychlejšímu bohatnutí nepomohlo. Majetek průměrného Slováka dosahuje podle studie Allianzu necelých 60 procent majetku průměrného Čecha. Počítá se jak movitý, tak nemovitý majetek. Slováci však tento majetek mají více než Češi nafouknutý dluhem. Například proto, že sice bydlí ve vlastním, ale splácí na danou nemovitost hypotéku.  Pokud porovnáme majetek Čechů a Slováků po odečtení dluhu, dopadají Slováci ještě hůř. Jejich majetek pak už totiž neodpovídá ani oněm 60 procentům, čili třem pětinám majetku Čechů. Majetek průměrného Slováka, pokud nepočítáme dluh, odpovídá jen o něco více než jedné třetině majetku průměrného Čecha, konkrétně 37 procentům. Nabízí se srovnání s Němci. A nevychází pro Slováky lichotivě. Průměrný Slovák má totiž procentuálně zhruba o tolik nižší majetek než průměrný Čech, o kolik má průměrný Čech procentuálně nižší majetek než průměrný Němec. Jednoduše řečeno, v majetku Němce a Čecha je zhruba stejný rozdíl jako v majetku Čecha a Slováka. Přitom před deseti lety, když Slováci přijímali euro, na tom relativně vůči Čechům byli lépe než dnes. Tehdy majetek průměrného Slováka činil 62 procent majetku průměrného Čecha.

Sečteno podtrženo, majetek Slováků je více nafouknutý dluhem než majetek Čechů. A i tak jsou na tom dramaticky hůře. Čím je Čechovi majetkově Němec, tím zhruba je Čech zase Slovákovi. A to navzdory tomu, že Slovák už deset let platí eurem. Vlastně se jeho majetkové zaostávání za Čechem za dobu, po kterou platí eurem, ještě prohloubilo.

Češi navíc těží z vysokého podílu vlastnického bydlení. Na to se často zapomíná.  Většina Čechů bydlí ve vlastním, což v Evropě rozhodně není pravidlem. A Češi navíc mnohdy vlastní další nemovitosti, třeba chatu nebo chalupu. O tom se třeba Švýcarům ani nesní, neboť zatímco skoro 80 procent Čechů bydlí ve vlastním, ve Švýcarsku je to jen zhruba 40 procent obyvatel. V Německu přibližně 50 procent populace. Rozšířené vlastnické bydlení v ČR představuje svým způsobem „čtvrtý pilíř důchodového systému“, protože řada nynějších či budoucích penzistů se v hospodaření své domácnosti opírá či opírat bude právě o vlastnické bydlení.   

Česko je ve mezinárodním kontextu stále poměrně rovnostářskou zemí. Chudí lidé v naší zemi sice bohužel jsou, ale jejich podíl se nijak nevymyká standardu nejvyspělejších zemí Evropy. Chudobou je ohroženo méně než deset procent české populace. To je nejméně v Evropské unii. Průměr pro EU činí zhruba 17 procent. V Německu je chudobou ohroženo přibližně 16 procent populace. Poměrně příznivý obrázek poskytuje i ukazatel materiální deprivace. Statistici sledují, zda si domácnosti mohou dovolit následujících devět položek: neočekávaný výdaj ve výši kolem 10 tisíc korun, týdenní dovolenou, konzumaci masa obden, automobil, včasnou platbu různých pravidelných plateb a splátek, dostatečně vytápěný byt, barevný televizor, pračku a telefon. Pokud si domácnost nemůže z finančních důvodů dovolit čtyři a více položek z daného seznamu, říkáme, že je takzvaně materiálně deprivovaná. V ČR je takových domácností tři až pět procent. Průměr EU přitom činí zhruba sedm procent. V Rakousku je podíl materiálně deprivovaných lidí zhruba stejný jako v ČR. Vyšší než v ČR je například v Portugalsku, Itálii, ve Francii, Belgii a dalších zemích EU. Na takovém Slovensku je dokonce takřka dvakrát vyšší než v ČR.

Stát hraje zásadní roli v tom, že se tady v posledních třiceti letech nůžky nerovnosti rozevřely jen velmi málo. V tomto svoji úlohu plnil a plní. Vždy se najde někdo, kdo bude nespokojený. Hodnota však vzniká konec konců jen prací. Kdo pracuje, nemá problém dosáhnout v tomto státě alespoň uspokojivé úrovně živobytí. 

Lukáš Kovanda
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, CZECH FUND

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Čtyři akcie, které budou během léta atraktivní příležitostí pro retailové investory
    S rostoucími teplotami a blížícím se létem se investoři poohlížejí po akciích, které mají sezónní výkonnost a rozšířit tak svá portfolia o akcie s potenciálem na zisk během léta. Vzhledem k oživení ekonomiky a rostoucím spotřebitelským výdajům je ideální čas prozkoumat rozmanitou škálu letních akcií, které vystihují podstatu tohoto živého ročního období.
  • Čtyři důvody, proč by měl Fed v září zvýšit sazby
    Nikdo nemůže tvrdit, že se americká ekonomika dokázala navrátit do stavu před rokem 2007. Tlak na mzdy, podíl pracovní síly, který ve srovnání s předkrizovým stavem poklesl o 440 bazických bodů, a slabší ekonomický růst než během poslední fáze zotavení, kdy USA dokázaly dosáhnout růstu HDP o 4 %, možná dokonce i 5 % – to vše potvrzuje, že nynější americká ekonomika je slabší a mnohem křehčí. Jak ukazuje i prognóza slabšího růstu HDP (2 % v letech 2015-2025 ve srovnání se 3 % v období 2000-2007), Spojené státy vstupují do období určité ekonomické stagnace. Není to jen důsledek zničených výrobních kapacit v návaznosti na ekonomickou krizi v roce 2007. Jde o celosvětový fenomén. Odráží stárnutí populace, zpomalení produktivity i strukturální změny, které ovlivňují ekonomiku („uberizace“ trhu práce, robotizace průmyslových odvětví, všudypřítomné avšak nijak přelomové inovace). Monetární politika se s takovou situací dokáže vyrovnat. Dosáhla svých hranic a nyní je na čase, aby žezlo převzala rozpočtová politika.
  • Čtyři důvody, proč ECB zůstává v klidu a snižování sazeb odkládá
    Pokles spreadu mezi italskými a německými státními dluhopisy (BTP/Bund), spreadu evropských firemních dluhopisů i swapového spreadu pod dlouhodobý průměr znamená, že ECB nic netlačí, aby začala snižovat sazby či přestala s omezováním své rozvahy. Dluhopisové trhy už přehodnotily svá očekávání letošního poklesu sazeb, a pokud bude ECB snižování dál odkládat, čelí evropské výnosové křivky riziku, že dlouhodobé výnosy porostou po zbytek čtvrtletí rychleji než dlouhodobé.
  • Čtyři důvody, proč koupit zlato
    Historicky mělo zlato tendenci růst v extrémech ekonomického cyklu. Například během recese, kdy výnosy státních dluhopisů a amerického dolaru klesaly v očekávání podstatného měnového stimulu od Federálního rezervního systému. Nebo když se americká ekonomika přehřeje, inflace je vysoká a poptávka po zlatě jako bezpečném aktivu se ještě zvýší. Ani jeden z těchto scénářů se na první pohled nezdá být použitelný pro XAU/USD v roce 2024, i když se situace může každou chvíli radikálně změnit.
  • Čtyři FX supporty, které se vyplatí sledovat
    Minulý týden přinesl na devizový trh zvýšenou volatilit a na některých měnových párech také zajímavou price action. Tento týden bude na data chudší. Fed již máme za sebou a tak by na významu mohla získat technická analýza. Už při letmém pohledu na některé měnové páry přitom vidíme supporty, které by v tomto týdnu mohly sehrát pro další price action důležitou roli. Čtyři nejdůležitější nabízíme níže.
  • Čtyři možnosti jak se vyhnout tvrdému Brexitu
    Po podpisu rozvodových papírů v Bruselu stačilo britské vládě, aby dohodu protlačila v parlamentu. To se však v posledních dnech ukázalo jako nemožné, protože množství odpůrců vyjednaného rozvodu převážilo jeho zastánce. Britská premiérka tedy byla přinucena okolnostmi zrušit hlasování naplánované na dnešek (11. prosince). Je tedy Velká Británie odsouzena k tvrdému Brexitu, tedy odloučení od EU bez dohody? Sesumírovali jsme možnosti, které má britská vláda, a to až do 29. března příštího roku, kdy by bez další dohody a jednání k tvrdému Brexitu skutečně došlo.
  • Čtyři nejlepší knihy o forexovém obchodování pro začátečníky
    Obchodování na forexu automaticky neznamená rychlé zbohatnutí a budete zklamáni, pokud si to budete myslet. Chcete-li být úspěšným obchodníkem, musíte být trpěliví, důslední a mít sebekázeň.
  • Čtyři pětiny Čechů cítí dopady inflace na vlastní úspory, více než 35 % z nich už aktivně hledá způsoby, jak je ochránit
    Navzdory současné vysoké inflaci nechává přes 90 % Čechů své finance ležet na běžném účtu. Takové zjištění přinesl březnový průzkum společnosti Broker Consulting mezi 1050 respondenty z celé republiky. Dále ukázal, že polovina z nich využívá také spořicí účet, dvě pětiny pak spoléhají na penzijní spoření. Na stavební spoření si peníze ukládá více než čtvrtina Čechů, podílové fondy či státní dluhopisy využívá pětina z nich.
  • Čtyři velké tržní události - jste připraveni?
    I když to na první pohled nevypadá, trhy si procházejí nervózním obdobím. Obchodní dohody mezi USA a Čínou stále nebylo dosaženo a slibované zavedení cel by mohlo náladou obchodníků otřást. Ve hře jsou ovšem také další faktory, které se projeví už v následujících seancích. Pojďme se teď na ně podívat.
  • Čtyři zásady nemovitostního investora v roce 2022 podle realitní kanceláře LEXXUS
    Investovat v roce 2022 do nemovitostí a vydělat bude těžší než jsme zvyklí. V posledních letech stačilo koupit téměř cokoliv a trh vyhnal cenu ročně o 10 % až 15 %. Nyní musejí investoři nákup lépe zvažovat. Na druhou stranu ústup zájemců z řad střední třídy dává šanci jednat o ceně a najít správnou investiční příležitost. Do jaké nemovitosti dát peníze a kdy se raději poohlédnout jinde radí Peter Višňovský a Jana Panochová z realitní kanceláře LEXXUS.
  • Čtyřnásobné dno na ropě? Goldman Sachs snižují globální prognózy
    Ropa pokračuje v poklesu i v dalším červnovém týdnu. Kromě toho se objevily nové prognózy společnosti Goldman Sachs pro ropu. GS nyní ukazuje na úroveň 86 dolarů za barel ropy Brent na konci roku 2023 oproti předchozí prognóze 95 dolarů za barel. Proč došlo ke snížení prognózy?
  • Čtyřtýdenní volume na DAXu nejníže od začátku roku, USD díky příznivému makru začíná znovu zpevňovat
    Po včerejším uklidnění na finančních trzích v USA se dnes také na evropské burzy vrátila dobrá nálada a evropské indexy pozvolna likvidují své dřívější ztráty. Většina evropských burz roste o půl procenta, i když i tentokrát obchodování probíhá na výrazně podprůměrných objemech, které jsou například v Německu 50 % pod dlouhodobým průměrem. O nízkých objemech poslední dobou mluvíme téměř každou obchodní seanci, což je trochu zvláštní vezmeme-li v potaz, že se srpen z pohledu implikované volatility zdá být zatím nejzajímavějším měsícem. Realita je ale skutečně taková. Například v případě německého DAXu se čtyřtýdenní klouzavý průměr u denních objemů v posledních pár týdnech výrazně propadl a je nejníže od začátku letošního roku. Růst averze k riziku je tak do značné míry spíše jen mediálním tématem a i když evropské trhy ztrácí, nízké objemy nasvědčují tomu, že obchodníci zůstávají i nadále v naprostém klidu a nemají potřebu své pozice ve výrazněji přeskupovat.
  • Daily: Akcie pokračují v korekci, na trhy se vrací nervozita
    Ani včera se akciové indexy nedokázaly poprat s negativním sentimentem, který se na trhy za...
  • Daily: Americká data skončila opět za očekáváním
    Akciové indexy včera zamířily po delší době opět do zelených čísel a začaly umazávat vysoké ztráty, kte...
  • Daily: Americká ekonomika může zpomalit, Fed se na problémy začíná připravovat
    Včerejšek nám poskytnul další střípek do mozaiky s názvem problémy americké ekonomiky. Z USA t...
  • Daily: Americká ekonomika pokračuje v růstu, pomohla spotřeba ale i zásoby
    Americký Úřad pro ekonomické analýzy závěrem minulého týdne potvrdil to, co naznačovala již v minulých měs...
  • Daily: Americká obchodní bilance překvapila vyšším deficitem, dnes v hledáčku Bernanke
    Po raketovém růstu, ke kterému akciím v minulých týdnech pomohla stále zřejmější signalizace Fedu, že...
  • Daily: Americké domácnosti začínají méně utrácet a více spořit, trhy zůstávají klidné
    Po pondělním prudkém růstu, kterým si prošly světové akcie a ostatní rizikovější aktiva, jsme se včera do...
  • Daily: Americký trh s bydlením opět nepřesvědčil, na trhy se ale přesto vrací dobrá nálada
    V úterý daly finanční trhy na chvíli zapomenout na minulý týden, když si akcie ve Spojených státec...
  • Daily: Americký trh s bydlením znovu kolabuje, Fed bude muset přitlačit na pilu
    Další den a další špatné zprávy. Přestože jsme si již zvykli, že ze Spojených států žádná pozitivní dat...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani