Úterý 19. březen 2024 05:16
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster

Ropa na technické křižovatce

10.05.2016 15:07  Autor: HighSky Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální vývoj:  Červnový futures kontrakt ropy WTI dnes roste vůči závěru pondělního obchodování 0,9 % na 43,6 USD/barel. Ropa se ale stále obchoduje blízko půlročního maxima zejména s podporou oslabeného dolaru. Dolar se obchoduje nedaleko vůči euru 3/4 –letého a k jenu 1,5 – letého minima. Dlouhodobě ale fundamenty zůstávají pro cenu ropy nepříznivé. Cena ropy je celkově stále pod fundamentálním klesajícím tlakem kvůli převisu nabídky ropy nad její poptávkou a silnému dolaru.

Fundamentální pohled: Převis nabídky nad poptávkou, který ve druhém pololetí způsobil propad ceny ropy, je způsoben hlavně nabídkovou stranou. Světový trh začal čerpat více ropy z USA. Toto akcelerovala  taky neschopnost  OPECu změnit svou produkční a kvótovou politiku. OPEC tak dosud prosazuje cíl udržet své tržní podíly namísto uměle snižovat objem produkce ropy z maxim a tak stabilizovat cenu. Také se tolik nenaplnila nebezpečí hrozby omezení nabídky ropy s vyhrocením napětí v Iráku a pokračující nestabilita na Ukrajině. Poptávka po ropě se vyvíjí nejednoznačně, je tažena solidním ekonomickým růstem USA, kterou ale vyvažuje slabost jiných hospodářských center: Evropy, Japonska, Číny. K poklesu ceny dlouhodobě vedla též globální apreciace dolaru.

Fundamentální výhled: Fundamentální výhled je zatím pro ropu smíšený. Převis nabídky, která není tolik citlivá na pokles ceny ropy a již navíc může významně navýšit Írán po očekávaném uvolnění sankcí na vývoz ropy, nad poptávkou ropy zřejmě bude dlouhodobější jev, což udržuje ropu pod tlakem. Z hlediska poptávky po ropě vývoj světové ekonomiky je smíšený, růst HDP USA a eurozóny může posílit, čínská ekonomika naopak zpomaluje růst. Propad ropných cen z minulosti ale časem může poptávce po ropě a světovému hospodářství dát růstový impuls vzhledem k redukci nákladů na energie, suroviny a paliva a tím i k posílení růstu spotřeby a investic. Zatím se tento efekt ale překvapivě příliš neprojevuje, možná proto, že nižší náklady, a tím i větší úspory, ekonomických subjektů neposilují spotřebu a míra úspor tak trvaleji roste.

Dolar v současnosti vůči hlavním světovým měnám slábne, na druhou stranu momentální i dlouhodobé fundamentální aspekty hlavně monetárních politik Fedu, ECB a BoJ naznačují možnost posilování dolaru.

Právě vývoje poptávky a dolaru mohou být pro směr ceny ropy rozhodujícími a klíčovými proměnnými, teprve případné oživení poptávky po ropě a/nebo pokles dolaru by mohly přinést odvrácení klesajícího tlaku, významnější konsolidaci či dokonce změnu dlouhodobého trendu podpořené návratem ceny nad 63,5, na což ale zatím trh marně čeká.

Ropa, denní komentář

Technický pohled a výhled: Cena pokračuje v růstovém trendu, který ale vykazuje známky slábnutí. Dlouhodobý klesající trend začátkem ledna dokonce zavedl cenu ropy pod klíčovou dlouhodobou podpůrnou zónu v okolí 32,9. Návrat nad tuto hladinu ale zdaleka nemusí znamenat obrat dlouhodobého trendu s pevným základem. K tomu a odrazu k prudkým růstům trh potřebuje hlavně trvalejší fundamentální zlepšení a splnění technické podmínky, překonání 63,5, případně oslabení dolaru. Výhledově letos ale zůstává hlavní pozornost na klíčových podporách, jejichž případné proražení by potvrdilo pokračování klesajícího trendu s cíly až případně 16,7 (minimum z roku 2001) a 10,6 (minimum z roku 1998).

Ropa, denní komentář

Josef Kvarda
Analytik HighSky Brokers, a.s. - obchodník s cennými papíry I forex I komodity I akciové indexy 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ropa na lokálním maximu – čas výběru zisků?
    Ropa WTI slábne 0,1% d/d na 104,1. Finanční a komoditní trhy v pondělí kvůli svátku USA Dne válečných obětí usnuly,...
  • Ropa na maximech díky burzám, dolaru, Totalu
    Aktuální vývoj: Červencový futures kontrakt ropy WTI dnes vůči závěru pondělního obchodování roste 1,0 % na 50,2 USD/barel, blízko půlročního maxima. Trh se velmi rychle oklepal z rozhodnutí OPECu minulý týden. OPEC dle očekávání na svém zasedání nepřinesl zásadní změny a překvapení, když nebyla dosažena dohoda o limitech nabídky, nárazový pokles ceny ropy o 2% ale trval jen krátce. Růstu ceny ropy v dalších dnech opět pomáhaly rekordní akciové indexy (růst cen akcií znamená lepší vyhlídky americké a světové ekonomiky a tím i poptávky po ropě) a rovněž prudký pád dolaru z pátku na měsíční minimum. Navíc v pondělí začaly předběžné práce restartu tří francouzských ropných rafinérií Totalu, jejichž aktivita byla pozastavena kvůli celonárodním stávkám.
  • Ropa: Napětí a cena před OPECem rostou
    Červencový futures kontrakt ropy WTI roste 1,0 % d/d na 60,8. Na cenu měly v posledních hodinách příznivý vliv komentá...
  • Ropa na poklesu - dohoda mezi USA a Venezuelou snižuje kotace ropy
    Vlády USA a Venezuely se dohodly na zmírnění amerických sankcí vůči venezuelskému ropnému průmyslu, informoval deník Washington Post. Ceny ropy po tomto oznámení krátce klesly.
  • Ropa na pokraji nové cenové války
    Cenové války jsou na trhu s ropou běžné. V posledních pěti letech propukly takové cenové války mezi Spojenými státy a OPEC, Saúdskou Arábií a Ruskem a také mezi členy kartelu. Tentokrát dochází ke konfliktu mezi spotřebiteli ropy a producenty. Spotřebitelé ropy argumentují, že producentům se nedaří navýšit produkci správným způsobem, takže jsou připraveni podniknout aktivní kroky a začít uvolňovat strategické zásoby ropy.
  • Ropa na pranýři – poptávka, nabídka, čínský růst. Co ji bude ovlivňovat?
    Ropa od svého letošního dna, kterého dosáhla přibližně v polovině března, připsala již přes 44 %. Mnoho obchodníků pr...
  • Ropa na rozhodnutí OPEC+ výrazně nereaguje
    Ropný benchmark WTI zatím reagoval na očekávané rozhodnutí OPEC+ navýšit lednovou těžbu o 400 tis. barelů ropy denně pouze zvýšenou volatilitou. Zpráva technické komise organizace už včera ukázala, že skupina neočekává vysoký dopad mutace Omicron. OPEC+ naopak projektuje přebytek nabídky na trhu v každém kvartále roku 2022, pokud bude organizace pokračovat v pravidelném zvyšování těžby. Celoroční přebytek ve výši 1,4 mil. bpd. je však nižší než v prosinci projektovaných 1,7 mil. bpd. Mezitím dnes přišly zprávy, že Libye začala pracovat na opravách poškozeného potrubí, které stojí za ztrátou 200 tis. barelů ropy denní produkce.
  • Ropa na světovém trhu zlevňuje
    Ropa na světovém trhu zlevňuje, pohonné hmoty v Česku zdražují. Prodejci pohonných hmot v ČR nafukují své marže. Zdražování pohonných hmot v uplynulém týdnu bylo opět markantní. Benzín zdražil o 22 haléřů na 33,16 koruny za litr, zatímco nafta o 17 haléřů na 32,43 koruny za litr. Benzín se tak prodává za nejvyšší cenu od loňského listopadu, kdežto nafta je nejdražší od loňského prosince. Od svého letošního cenového dna v polovině února zdražil benzín již o 9,3 procenta.
  • Ropa našla podporu před úrovní 30 USD i přes špatné fundamentální ukazatele
    Od chvíle, kdy jednání OPEC 4. prosince skončilo zmatkem, ztratila ropa téměř třetinu své hodnoty. Rostoucí výprodej z minulého týdne přiblížil ceny těsně k úrovni, kdy začne docházet k bankrotům v energetickém sektoru, nesplácení nekvalitních dluhopisů a případně ke snižování produkce.
  • Ropa našla pôdu pod nohami na supporte 45 USD (TA,D1)
    Výpredaje na rope Brent sa nateraz zastavili pri úrovni 45 USD za barel. Je to dvojnásobná technická hranica, jednak je na nej support, ktorý dvakrát v septembri zabrzdil pokles a zároveň je to aj spodná hrana rastovej formácie. Ropou v súčasnosti hýbu fundamenty, predovšetkým správy ohľadom ochoty krajín OPECu dohodnúť sa na nových kvótach. Kým však v tomto smere nedorazia nové správy, tak by tento support mohol vydržať. Ďalšie negatívne správy majú potenciál poslať ropu nižšie (ďalšie technické úrovne sú hladina 38,2% Fibonacciho ústupu okolo úrovne 43,5 a augustové low 41,5). Pokiaľ by však boli nové správy pre ropu pozitívne (t.j. vyzeralo by to na dohodu o kvótach), tak by sa úroveň 45 USD mohla stať novým low v tomto mini-cykle:
  • Ropa - na trhu se objevuje nejistota
    USA a EU hodlají potrestat Rusko, což vede ke zvýšení cen ropy. To je pro americkou i globální ekonomiku nerentabilní a nutí Washington k bezprecedentním opatřením – největšímu prodeji ropy ze strategických zásob. V důsledku toho vzniká začarovaný kruh, kdy po pádu kotací Brent dojde k jejich růstu.
  • Ropa na tříměsíčním maximu
    Páteční seance přináší na trhy znovu pozitivní sentiment. Americké futures zahajují týden na historickém maximu, EURUSD roste ze supportu a na vyšších úrovních je také německý DAX. Nezaostává ani ropa, která v případě severomořského brentu přidává 1,3 % a testuje hranici 67 dolarů poprvé od letošního září. Ropě se v poslední době daří. K růstu ji pomohlo zasedání OPEC a celkovému trendu pomohl i včerejší API report, který naznačil výrazné snížení amerických ropných zásob. Dnešní DOE report bude nejdůležitějším fundamentem páteční seance. Zveřejněn bude v 17 hod.
  • Ropa navazuje na pád z minulého týdne, libra naopak silnější navzdory horšímu makru
    Pondělní seance zatím na trzích podle očekávání probíhá v klidu a bez velkých změn. Akciové indexy v Evropě mírně ztrácí a korigují zisky z minulého týdne. Obchodování ale probíhá na nízkých objemech a díl viny na tom má hlavně svátek v Německu, díky kterému je dnes německá burza uzavřená.
  • Ropa navzdory pokračující pandemii vzrostla v lednu o 9%
    Cena ropy se blíží svým 12měsíčním maximům od začátku pandemie Covid-19 poté, co oznámila možný pokles zásob ve Spojených státech a snížení produkce Saúdskou Arábií. Tato očekávání prozatím minimalizují dopad nových omezení mobility v Evropě, aby se potlačila nákaza viru, který se váží na oživení poptávky po ropě.
  • Ropa na zlomových úrovních 45,4 – 46,6
    Technický pohled:  Prosincový futures kontrakt ropy WTI dnes klesá 0,3 % d/d na 46,4. Trh začáítkem října vykázal stře...
  • Ropa na 6letých minimech: probudí se kupci?
    Zářijový futures kontrakt ropy WTI roste 1,1 % d/d na 45,8, avšak stále nedaleko 6letého minima. Cena ropy během léta ...
  • Ropa nebude mávat bílou vlajkou
    Ropa uzavřela v červených číslech již druhý týden v řadě kvůli obavám ohledně globální poptávky. Čína, od níž se očekávalo, že bude v roce 2023 tvořit třetinu světového růstu poptávky po ropě, nepříjemně překvapila. Její ekonomika se zotavuje mnohem pomaleji, než se očekávalo, a monetární expanze vede k oslabení jüanu a úniku kapitálu z finančních trhů země. Brent byl pod tlakem, ale býci zatím neplánují mávat bílou vlajkou.
  • Ropa nejvýše za poslední 3 roky a znovuuvalení sanckí na Írán.
    Uplynulý týden byl zajímavý pro ceny ropy, které především díky situaci na ose Trump – Irán atakují hodnoty, ...
  • Ropa nejvýše za poslední 3 roky a znovuuvalení sankcí na Írán
    Uplynulý týden byl zajímavý pro ceny ropy, které především díky situaci na ose Trump – Irán atakují hodnoty, ...
  • Ropa nejvýše za poslední 3 roky. Půjde na $100 za barel?
    Uplynulý týden byl zajímavý pro ceny ropy, které především díky situaci na ose Trump – Irán atakují hodnoty, kde se cena barelu pohybovala naposledy v listopadu roku 2014. Za tímto vývojem stojí především hrozba znovuuvalení sankcí na Íránský export ropy. Ačkoliv tato možnost ještě není potvrzena a skutečný rozsah sankcí není znám, cena ropy na světových trzích pokračuje na své cestě vzhůru.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader