Úterý 19. březen 2024 12:13
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster

Ropa Brent se obchodovala níže, stejně jako nejisté zlato

13.11.2013 14:26  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Většina světových investorů si v průběhu uplynulého týdne snažila urvat svůj díl a nakoupit akcie Twitteru ještě před jejich vyhecovanou, ale nakonec i velmi úspěšnou primární emisí. Mezitím je však překvapila Evropská centrální banka, která srazila svou základní úrokovou sazbu na polovinu. Zdůvodnila to tím, že musela zareagovat na klesající spotřebitelské ceny. Právě ty by mohly ohrozit už tak křehké oživení napříč eurozónou. Ve Spojených státech pak na čtvrtletní bázi posílil trh práce a tvorba pracovních míst dokonce překonala odhady. Všechny vyjmenované události přispěly k oslabení eura, zvláště pak vůči japonskému jenu a americkému dolaru.

Komodity se už tři týdny po sobě nedokázaly vymanit z minusových hodnot. Index DJ-UBS dokonce narazil na nejnižší úroveň za téměř tři a půl roku. A zatímco zásoby rostou, poptávka s tímto trendem nekoresponduje. Ceny tak padaly u všech tří sektorů a většina komodit má nyní zápornou návratnost, počítáno od začátku roku. Výjimku si připsaly pouze kakao a palladium.

graf4

Průmyslové kovy pod tlakem, vzácné kovy naopak s podporou

Co se týče sektorů, nejcitelnější ztráty utrpěly průmyslové kovy. Naopak vzácné kovy se celkem držely, přestože se objevovaly velmi odlišné signály a zprávy. Nakonec se však zlato i stříbro zasekly ve svých ustálených rozmezích a navíc ještě v záporném teritoriu.

Níže se ocitly také ceny klíčových plodin, v čele s pšenicí a kukuřicí z burzy Chicago Board of Trade (CBOT). Zpráva americké vlády, která vyšla až v pátek odpoledne, totiž potvrdila zásadní obrat a dramatický nárůst zásob. Podmínky pro pěstování byly ve Spojených státech téměř ideální. Když se ohlédneme za energetickým sektorem, padaly i ceny obou typů ropy. Více se nedařilo ropě Brent, a tudíž se snížil cenový rozdíl mezi ní a ropou WTI. Americkému typu ropy přitom pomohly především klesající zásoby.

graf5

 

Ropa Brent se propadla na čtyřměsíční minimum

Zatímco se v minulém měsíci dařilo hůře ropě WTI a její ceny byly nízko, v posledním týdnu se tato situace obrátila i k Brentu. Cenový rozdíl mezi oběma typy ropy se tak opět snížil pod 10 dolarů za barel. Svou roli sehrála kombinace mírnějších podmínek na spotovém trhu, pokračování likvidace dlouhých pozic ze strany spekulantů, konference v Ženevě, kde se diskutovalo mezi Íránem a západními mocnostmi, ale taky silnější dolar. To vše vyvolalo u obou typů ropy negativní momentum.

graf6

 

OPEC upozorňuje své členy na hrozbu ropy z břidlic

Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC ve své výroční zprávě a výhledu s názvem World Oil Outlook přiznala, že podcenila důležitost energetického boomu v Severní Americe, respektive vyšší produkci ropy z břidlic. Organizace proto předpokládá, že by v příštích pěti letech mohla ztratit téměř osm procent ze svého tržního podílu na ropném trhu. Konkurence ze strany ostatních producentů mimo toto uskupení totiž stále narůstá. I tak ale OPEC počítá s tím, že v následujících dekádách poptávka po ropě poroste. Důvodem je předpokládaný nárůst dopravních prostředků poháněných deriváty ropy, hlavně v Číně a Indii. Do roku 2020 by se tak měla cena ropy dostat průměrně na 110 dolarů za barel. Tedy na úroveň, na kterou jsme si v posledních třech letech už zvykli.

Momentum zůstává u obou typů ropy stále negativní. A do doby, než se poptávka začne zvedat, nelze vyloučit ani další ztráty. Konkrétně zde hrozí prolomení hranice 100 dolarů za barel Brentu. Ropa WTI se vrátila k hodnotám kolem 95 dolarů za barel, což odpovídá průměrné ceně za poslední tři roky. A protože americké rafinérie zanedlouho zase čeká údržbová sezona a odklon k zimní produkci, měla by se poptávka po ropě WTI zvednout. To by mohlo dále stlačit rozdíl mezi cenou WTI a dražšího Brentu.

Data ze Spojených států jsou pozitivní, což vytváří tlak na zlato i stříbro

Zlato a stříbro zůstaly po většinu předešlého týdne ve svém ustáleném rozmezí. Obchodníci se totiž snažili najít odpovědi na pár klíčových otázek. Podporu kovům sebrala oznámená čísla k růstu HDP za třetí kvartál a tvorbě pracovních míst ve Spojených státech, která byla lepší, než se čekalo. Ani to však kovy neposlalo výrazně níže. Investory totiž nejvíce znepokojuje otázka, kdy americká centrální banka začne redukovat své měsíční nákupy aktiv. A poslední ekonomická data jen zvýšila pravděpodobnost, že by k tomu mohlo dojít už v prosinci.

Dalším zdrojem nejistoty je však dolar, který se v posledních týdnech rychle zotavil – zejména pak vůči euru. Jeho posilování s sebou nese pro vzácné kovy riziko poklesu. Současně s tím bychom se mohli dočkat i dlouho očekávané korekce u amerických akcií, neboť index S&P 500 jen za tento rok narostl o téměř 25 procent. Propad zlata pod hladinu podpory na 1 294 dolarech za unci, který přišel po zprávě o výborném stavu amerického trhu práce, by mohl předznamenat slabší výsledky i pro nadcházející týden. Je tak možné, že se zlato bude obchodovat za minimální částky z října, tedy 1 252 dolarů za unci. Přesto by se zlatu mohla dostat podpora – v případě, že by se objevily známky výprodeje u akcií a/nebo by dolar oslabil. A jak už to bývá zvykem, potřeba bude sledovat i výnosy dluhopisů. Pokračující růst výnosů, hlavně po jejich říjnových minimech, v tuto chvíli nechává jen omezený prostor pro další růst cen vzácných kovů.

graf7

 

Zpráva americké vlády potvrdila rekordní úrodu

V pátek odpoledne pak americké ministerstvo zemědělství podle očekávání potvrdilo výrazný obrat u stavu zásob klíčových plodin pro tuto zimu. Rekordní úroda kukuřice s největší pravděpodobností způsobí, že stavy zásob (ještě před první sklizní v příštím roce) narostou na nejvyšší čísla za posledních devět let. Ještě před nedávnem se přitom zásoby pohybovaly nejníže během 17 let (tedy než byla sklizena současná úroda). Cena kukuřice z chicagské burzy CBOT se tak ve výsledku propadla na tříleté dno a oproti rekordu z loňska se smrskla téměř na polovinu. Kukuřici navíc může podpořit potenciální pokrývání krátkých pozic (tzv. short covering) ze strany spekulantů. Právě ti k 29. říjnu drželi rekordní množství čistých krátkých pozic.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ROPA BRENT JE NA DEVÍTIMĚSÍČNÍM MAXIMU
    Dolar klesl v pondělí na osmiměsíční minimum oproti ostatním měnám, neboť investoři zpozorněli po dramatickém poklesu amerických ekonomických dat...
  • Ropa Brent je o 6 dolárov drahšia ako WTI. Vytvára sa príležitosť pre arbitráž.
    V posledných týždňoch sa deje na ropnom trhu veľmi zaujímavá vec – spread (prirážka) medzi severomorskou ropou Brent a americkou WTI sa prudko rozťahuje. Aktuálne ja na úrovni 6 dolárov za barel a je vysoko nad predošlou najvyššou úrovňou od uvoľnenia limitu na americké exporty ropy WTI v decembri 2015, ktorý pomohol stlačiť spread na minimálne úrovne
  • Ropa Brent klesla poprvé od července 2012 pod hranici 100 USD/barel
    Ole S. Hansen, komoditní stratég Saxo Bank. Pokles cen byl zaznamenán tento týden i jinde než jen u zlata a stříbra...
  • Ropa Brent koketuje s hranicou 80 USD za barel. Čaká sa na OPEC
    Hoci aktuálne ropou hýbu takmer výhradne špekulácie o tom, či OPEC vykryje výpadok ponuky z Iránu, ktorý sa o niekoľko mesiacov dostane pod sankcie, nezaškodí sa pozrieť aj na ostatné fundamenty na ropnom trhu.
  • Ropa Brent pod 70 dolarů kvůli neshodám OPEC+
    Ropa Brent dnes ztrácí 4 %, což může souviset s několika faktory. Americká média hovoří o nejistotě ohledně dohody o dluhovém stropu, neboť několik republikánů dalo najevo, že návrh zákona nepodpoří. Kromě toho přibývá otazníků ohledně Číny a dalšího růstu poptávky.
  • Ropa BRENT poskočila na 119 USD za barel
    Většina asijských trhů byla zavřená v důsledku příchodu Nového Slunečního roku v Číně, Japonsku , Hong Kongu, S...
  • Ropa Brent sa blíži k spodnej hrane trojuholníkovej formácie (TA, D1)
    Ropa je od piatku pod tlakom. Hlavným dôvodom sú správy o tom, že očakávaná novembrová dohoda OPECu (a aj niektorých nečlenských krajín) o znížení ťažby, nie je až taká istá, ako sa mohlo zdať. Iránu a Iraku (niekde sa hovorí aj o Venezuele) sa totiž nepozdávajú odhady ťažby, od ktorých by sa mali odvíjať budúce kvóty. A tak nateraz odmietajú zníženie ťažby, ktoré by vychádzalo z týchto odhadov.
  • 🛢Ropa Brent sa obchoduje nad hladinou $ 50!
    Cene ropy Brent sa podarilo dostať sa nad hladinu 50 dolárov za barel prvýkrát od marca, čo odráža nádej na distribúciu vakcín proti koronavírusom. Na druhej strane včerajšie údaje o zásobách poukázali na najvyšší nárast od apríla, čo naznačuje obmedzený dopyt po rope. S pandémiou súvisia aj ďalšie obmedzenia. Kľúčovým faktorom ovplyvňujúcim ceny ropy je skutočná výkonnosť a dĺžka distribúcie vakcín.
  • Ropa Brent se blíží k nebezpečným úrovním
    Cena ropy v poslednich měsících silně rostla...
  • Ropa Brent se díky geopolitickým nepokojům vrací na maxima roku 2014  
    Za posledních sedm let rozšířila ropa Brent své zisky na nejvyšší úroveň, na Blízkém východě se zmírnily obavy z dopadu varianty koronaviru omikron na poptávku a vzrostlo geopolitické napětí.
  • Ropa Brent vyskočí nad 80 dolarů
    Cena ropy Brent vyskočila během obchodování v úterý ráno, stalo se tak poprvé od října 2018 kdy ropa dosáhla 80 USD za barel, pak její cena opět klesla.
  • Ropa Brent vytváří klasickou formaci hlava a ramena
    Cena ropy se už několik měsíců obchoduje v rostoucím trendu. Při pohledu na H1 graf je však zřejmé, že se růstové momentum v poslední době zpomalilo, což s sebou přináší riziko korekce. Na tomto časovém rámci se formuje klasická formace hlava a ramena. Přestože ropa začala dnešní seanci býčím cenovým gapem, tak medvědi postupně přejali iniciatuvu a začali tlačit pravé rameno formace níže. Pokud by však měl pokles pokračovat, tak instrument nejprve musí zdolat úroveň neckline, které se nachází v blízkosti $64,40. Průraz by mohl přinést zrychlené klesající momentum k úrovni minim z poloviny února v blízkosti $61,60. Naopak průraz nad hladinu $65,75 - tedy nad úroveň pravého ramene - by tuto formaci zneplatnil.
  • Ropa BRENT vytvořila trojúhelníkovou formaci
    BRENT se v lednu zatím pohybovaly v rozmezí a na dně širokého medvědího kanálu vytvořily neutrální trojúhelníkový obrazec. Vzhledem k neustálé snaze ukazatele RSI vyšplhat se nad neutrální hodnotu 50 a zlepšení ukazatele MACD se objevuje paprsek naděje na proražení býčího trendu. Prakticky však bude muset cena překonat několik překážek, než se výhled posune na býčí stranu.
  • Ropa brent – základní informace, které potřebujete znát
    Ropa je pravděpodobně stále nejdůležitější komoditou současnosti a blízké budoucnosti. Ropa se však dělí na několik kategorií zejména podle místa původu.
  • Ropa Brent zpátky na 110 dolarech za barel, zlato se propadá
    Komodity závislé na růstu ekonomiky, jako je třeba energetika a průmyslové kovy, těžily z lepších hospodářských dat pocházejících ze Spojených států. Oznámená čísla navíc pomohla také ke slušným výsledkům světových akciových trhů. Nejviditelnější to bylo v USA, kde průmyslový index Dow Jones dosáhl na nová maxima. Zároveň se však opět začalo mluvit o “přehřátých? akciových trzích, které posilují díky hromadě peněz pumpovaných do ekonomik skrze několik centrálních bank.
  • Ropa (brent) zpět pod 55 USD. Dolar po delší době znovu silnější
    Středeční seance již přinesla několik zajímavých fundamentů, ale evropské trhy zatím zůstávají v poměrně klidném bočním trendu. Obchodování probíhá na podprůměrných objemech, které jsou na zvýšených úrovních pouze v Británii, kde trhy dál vstřebávají včerejší projev britské premiérky Theresy May. Britské akcie po včerejší korekci mírně rostou a mírné zisky si připisuje i většina ostatních evropských indexů. Pohyby jsou však relativně pozvolné a lze je proto považovat za spíše technickou záležitost.
  • Ropa bude z oslabení dolaru profitovat
    Ropa Brent zaznamenala od začátku roku mírný 7% nárůst, nicméně ceny zůstaly během posledních pěti týdnů relativně stabilní kolem úrovně 82,5 USD za barel. Tuto stabilitu vnímá Kuvajt z hlediska poptávky pozitivně, i když existují obavy, že další snižování produkce ze strany OPEC+ by mohlo omezit vliv aliance na světový trh s ropou. Projekce společnosti Rystad Energy naznačují, že podíl aliance na celosvětové produkci by mohl do června klesnout z 38 % v roce 2022 na 34 %, což je nejnižší hodnota od jejího vzniku v roce 2016.
  • Ropa: býci stále s medvědy remizují, cena 97,0
    Zářijový futures kontrakt ropy WTI slábne 0,7 % d/d na 97,2. Trh po poklesech ceny rozbil tábor od konce července v ...
  • Ropa: býčí trh trvá
    Ropa WTI posiluje 0,2 % d/d na 106,3. Cena se drží na dostřel 3/4letého maxima kvůli souběhu několika důvodů. Moment...
  • Ropa by mohla koncem roku 2022 stát 200–250 USD
    Někteří z největších světových obchodníků s ropou očekávají, že ceny do konce letošního roku překročí 200 USD za barel. Pierre Andurand, manažer hedgeového fondu, uvedl, že je to možná proto, že dodávky budou mít od nynějška svůj původ pravděpodobně v Evropě.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024