Čtvrtek 28. březen 2024 23:12
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster

Zlato: Čeká nás změna pravidel hry?

16.04.2013 10:44  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Téměř volný pád, který postihl zlato v několika posledních dnech, vytlačil další zprávy z finančních trhů z titulních stránek. Zlato, které se během posledního desetiletí stalo miláčkem mnoha investorů a které během tohoto období nabízelo tučné zisky, najednou vypadá zranitelně. Znamená poslední vývoj konec rostoucího trendu, který zlato zahájilo již v roce 2001, nebo nám historie ukáže, že dnešní dny byly vynikající příležitostí k investici?

Až do minulého pátku trávilo zlato posledních 18 měsíců konsolidací v širokém pásmu mezi 1 525 až 1 800 USD/unci. Především od minulého září jsme ale byli svědky pomalého posunu směrem dolů, který následoval po třetím neúspěšném pokusu o překonání úrovně 1 800 USD/unci. Spekulativní obchodníci, mezi něž patří například hedgeové fondy, kteří jsou připraveni rychle vyklidit pozice, když začnou hrozit změny, začali ztrácet víru ve zlato už v září: z maximální čisté dlouhé pozice ve futures a v opcích, která reprezentovala objem téměř 20 mil. uncí, začali svoji expozici pomalu snižovat, až se nakonec k minulému úterý dostali na pouhých 5,6 mil. uncí.

zlato held exchange Zlato: Čeká nás změna pravidel hry?

Gold held in Exchange Traded ProductsZlato držené v ETP
ETP holdings, MT, leftZlato držené v ETP v tunách, osa vlevo
Gold, USD/oz, rightCena zlata, USD/unci, osa vpravo

 

Investoři, kteří k otevírání svých dlouhých pozic vůči zlatu využívali produkty obchodované na burze (Exchange Traded Products – ETP) nebo veřejně obchodované fondy (Exchange Traded Funds – ETF), své pozice navyšovali nebo udržovali až do února, kdy se začal projevovat pokračující pokles ceny. Investoři v tomto segmentu jsou obecně považováni za dlouhodobé. Kromě mnoha malých retailových investorů sem patří i některé velké hedgeové fondy jako například Paulson & Co, který koncem roku 2012 držel 21,8 mil. podílů v největším fondu s názvem SPDR Gold Trust. Spouštěcím impulsem, který v únoru vedl k poklesu dosavadního nárůstu v nákupech pozic v ETP, bylo prolomení pod technickou úroveň 1 625 USD/unci, po němž za několik dní (20. února) následoval technický signál k prodeji, kterým se stalo tzv. smrtelné překřížení (death cross). Takovýto signál, kterým je protnutí 50denního klouzavého průměru s 200denním klouzavým průměrem, vedl během posledních pěti let ve dvou ze tří případů, kdy k něčemu takovému došlo, k 15procentnímu, resp. 8procentnímu výprodeji.

vyvoj ceny zlata 2013 Zlato: Čeká nás změna pravidel hry?

GoldZlato
USD/ounceUSD/unci
200 DMA200denní jednoduchý klouzavý průměr
50 DMA50denní jednoduchý klouzavý průměr
50 percent retracement support50% Fibonnaciho retracement

Vzhledem k vysokému objemu investic do ETP se dala celá sněhová koule do pohybu. V průběhu minulého měsíce jsme byli svědky pokračující likvidace dlouhých pozic i přes fundamentální support, kterým byla dluhová krize v eurozóně projevující se v Kypru, slabší údaje o vývoji ekonomiky přicházející z USA a Čína, a masivní kvantitativní uvolňování oznámené japonskou centrální bankou.

Co skutečně zahrálo v minulém týdnu investorům na nervy byla možnost, že by Kypr přikročil k prodeji svých zlatých rezerv, aby tak uhradil své dluhy. Trh by takový prodej mohl snadno absorbovat. Rozšířily se však obavy, že v případě uskutečnění by se tento postup mohl stát precedentem i pro další centrální banky v zemích na periferii eurozóny. Takové kroky by již měly na trhy se zlatem daleko větší dopad, vezmeme-li v úvahu, kolik zlata drží například země jako Španělsko a Itálie. K tomu pokračoval cenový sešup u dalšího významného obchodníka se zlatem, takže vývoj nabral jasný kurz a po dosažení a prolomení podpory na úrovni 1 525 USD/unci, která jako by ani neexistovala, vlna příkazů k prodeji na spotovém trhu i trhu s futures uvrhla cenu zlata do střemhlavého pádu. V průběhu první hodiny tohoto masakru minulý pátek změnily svého vlastníka futures na téměř 9 milionů uncí zlata.

Technický pohled

Páteční propad o 59 USD dnes následoval ještě větší pokles a otázka, již si nyní všichni kladou, zní, kdy se výprodej zastaví? Jak už bylo uvedeno výše, fundamentální support se sice objevil, ale v posledních týdnech jej trh setrvale ignoroval. A dokud nebude nalezen spodní práh, bude mít další ekonomické oslabení, které by mohlo znamenat pokračující podporu ve formě nákupu aktiv v USA, omezený či nulový dopad. Z technického hlediska situace skutečně vypadá velmi bezútěšně: vytvořila se silná rezistence mezi hladinami 1 500 a 1 525 USD/unci, a pokud se k ní cena v brzké době opět přiblíží, dojde nepochybně k dalšímu výprodeji.

Směrem dolů se zdá, že je prostor otevřený až k úrovni 1 300 USD/unci, což představuje 50% propad z výšin dosažených po pádu Lehman Brothers na podzim 2008. Za zmínku také stojí, že aktuální cena těsně nad hranicí 1 400 USD/unci spadá do oblasti konsolidace mezi 1 300 a 1 425 USD/unci, v níž se zlato pohybovalo po šest měsíců mezi koncem roku 2010 a začátkem roku 2011.

Až se prach usadí

Několikaletá cesta vzhůru je u konce, ale zatím je zřejmě příliš brzy na to hovořit o úplném obratu trendu. Nadcházející dny a týdny budou velmi důležité, poněvadž teď dochází na válku nervů. Budou investoři do ETP, a to zejména ti velcí, nuceni pokračovat ve výprodeji? Pokud by zároveň hedgeové fondy vstoupily do čistě krátkých pozic, mohl by tento scénář způsobit další oslabení. Nebo momentální zpomalování ekonomiky v konečném efektu přece jen aktivuje nějaký support? V předchozích výhledech už jsme uváděli, že si na zlato udržujeme konstruktivní pohled, nicméně si jsme vědomi, že prolomení pod hranici 1 500 USD/unci má potenciál zcela změnit pravidla hry. Předpokládáme vznik supportu poblíž úrovně 1 300 USD/unci, po němž by mělo následovat dlouhé období konsolidace, v němž bude úroveň 1 550 USD/unci fungovat jako rezistence.

 Cesta k obnově důvěry investorů bude dlouhá, a prozatím ještě ani nezačala.

Příspěvek Zlato: Čeká nás změna pravidel hry? pochází z Saxo Bank 24/7

Vysvětlení:

ETF - Exchange Traded Fund - Otevřený podílový fond obchodován na burze.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Zlato čeká další růst
    První polovina tohoto roku přinesla spolu s pandemií nejhorší zpomalení globálního růstu od dob 2. světové války. Situace na trzích byla velmi proměnlivá, někdy i značně problematická. Komoditní trhy zůstaly, až na pár výjimek, v přiměřeně dobré kondici. Bloomberg Commodity Index se sice oproti loňskému roku propadl o 20 %, ale tento měsíc se obchoduje již o 2 % výše, zejména díky procyklickým komoditám, jako jsou průmyslové kovy, ropa a palivové produkty.
  • Zlato čeká na americké produkční ceny
    Zlato ztrácí 1,2% d/d na 1268.Trh se po trvalejších drtivých propadech posledních měsíců (další část akcelerovala p...
  • Zlato čeká na americkou zaměstnanost
    Zlato dnes kolísá kolem čtvrtečních konečných úrovní 1792, poté, co trh dnes ráno zkusil téměř roční m...
  • Zlato čeká na americkou zaměstnanost
    Zlato dnes slábne o 0,2% d/d na 1698. Zlato poté, co se koncem listopadu nepotvrdil vzestup pod rezist...
  • Zlato čeká na americkou zaměstnanost a index ISM průmyslu
    Zlato dnes oslabuje o 0,2% d/d na 1550. Zlato po propadu k hranici téměř ročn...
  • Zlato čeká na americkou zaměstnanost a ISM průmyslu
    Zlato dnes posiluje o 0,2% d/d na 1666 s malou mezitýdenní změnou což souvisí s respektem k dalším důležitým makroe...
  • Zlato čeká na Bernankeho
    Zlato dnes posiluje o 0,2% d/d na 1661 v slábnoucím obchodování před vystoupením šéfa Fedu Bernankeho ...
  • Zlato čeká na inflaci/regionální ek. data
    Zlato roste o 0,1% d/d na 1591. Obchodování v posledních týdnech nabralo sestupný směr čímž se potvrdil půlroční kl...
  • Zlato čeká na říjnovou zaměstnanost USA
    Zlato zpevňuje 0,1% d/d na 1309. Trh během října posiloval dílem slabšími informacemi trhu práce USA a nejistotou, ...
  • Zlato čeká na stavby domů USA a Yellenovou
    Zlato stagnuje d/d na 1239. Trh dnes bude citlivý na makroekonomické zprávy. Zejména obchodníky budou zajímat informace nové výstavby domů (14.30 SEČ), které by měly potvrdit decentní růst aktivity trhu domů a být tak nepříznivé pro zlato. Vystoupení šéfky Fedu Yellenové (14.30 SEČ) by se nemělo příliš týkat aktuálního/budoucího ek. vývoje/monetární politiky a na trh tentokrát nemusí tolik působit. Poslední některé nepřesvědčivé informace ekonomiky poněkud snížily tržní pravděpodobnost zvyšování úr. sazeb, zlato ale ze změny výhledu trhu zatím nedokázalo příliš vytěžit. Preferujeme stále solidní data americké ekonomiky, potvrzení zvyšování úr. sazeb může zlato oslabit.
  • Zlato čeká na únorovou zaměstnanost
    Zlato slábne o 0,1% d/d na 1579. Celý týden kdy se trh obchoduje v úzkém pásmu 1564 – 1585 (1,3%) je pro něj...
  • Zlato čeká na vydání amerického HDP
    Ačkoli Fed přešel na agresivnější tón v měnové politice a trh se zlatem nadále bojuje pod 1 800 USD, mnozí souhlasí s tím, že drahé kovy a těžební sektor budou i v příštím roce atraktivními investicemi.
  • Zlato čeká na zaměstnanost
    Zlato roste  0,2 % d/d na 1285, ovšem z pohledu na týdne na minimech od 19.června, v očekávání dnešních důležitých d...
  • Zlato čeká na zaměstnanost
    Zlato roste 0,2 % d/d na 1264. Trh přestál včerejší turbulance spojené s dalším uvolněním monetární politiky ECB pon...
  • Zlato čeká na zaměstnanost
    Aktuálně: Zlato dnes drobně klesá vůči závěru čtvrtečního obchodování na 1254 USD za trojskou unci v korekci prudkého růstu posledních dnů a vyčkáváním na zprávu amerického trhu práce (14.30 SEČ, viz níže).
  • Zlato čeká na zaměstnanost a také na další směr
    Zlato dnes oslabuje o 0,4% d/d na 1709. Trh pokračuje v klesajícím trendu s poklesem pod několik význa...
  • Zlato čeká na zaměstnanost USA
    Aktuálně: Zlato dnes roste vůči závěru čtvrtečního obchodování 0,2 % na 1280 USD za trojskou unci pouze s menšími pohyby před zprávou zaměstnanosti USA (14.30 SEČ). Obchodování je v posledních dnech v úzké korelaci s měnovým trhem, zejména EUR/USD. Slábnoucí dolar je v posledních dnech hlavním důvodem růstu cen komodit.
  • Zlato čeká na zelenou
    Poslední týdenní průzkum zlata ukazuje, že drobní investoři zůstávají optimističtí. Názory analytiků z Wall Street jsou přitom rovnoměrně rozděleny: mnozí naznačují, že by obchodníci měli rozlišovat mezi krátkodobou volatilitou a širším trendem.
  • Zlato čeká, zda zaměstnanost potvrdí jeho slábnoucí trend
    Zlato  roste 0,4% d/d na 1229. Ovšem do zveřejnění listopadové zprávy trhu práce ve 14.30 SEČ trh lze předpokládat ...
  • Zlato čelí protivětrům, a ještě nějakou dobu bude
    „Cena zlatého kovu čelí konkurenci ze strany výnosnějších dluhopisů a nereaguje příznivě na sílící americký dolar,“ říká analytik BHS Timur Barotov.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader