Pátek 29. březen 2024 16:44
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Purple trading AI
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster

Ropa korigovala zisky, zlato je na rozcestí

25.02.2013 16:05  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ole Hansen, komoditní stratég Saxo Bank.

Horší výsledky, které se v posledním měsíci držely většiny zemědělských komodit a pak se přenesly i na drahé kovy, se v uplynulém týdnu rozšířily taky na komodity závislé na hospodářském růstu. Zasažena tak byla třeba energetika a průmyslové kovy, což vedlo k výrazným ztrátám. Méně se dařilo také stálicím, jako je ropa Brent, platina a měď. Investoři totiž začali stahovat své dlouhé pozice, což se u některých komodit projevilo velmi citelně.

Poslední oslabování komodit má přitom na svědomí Čína, která ze svého bankovního systému odsála rekordní množství peněz. Šlo o reakci na vysoký růst úvěrů a bylo to poprvé za osm měsíců, co se Číně nepodařilo zajistit si likviditu. Vše pak svědčí o narůstajícím strachu z vysoké inflace. Navíc zahřívání ekonomiky podpořila i data z oblasti cen nemovitostí, které i nadále narůstají znepokojivým tempem. Tyto zprávy nesvědčily ani průmyslovým kovům, protože největší poptávka po mědi (potřebné v oblasti bydlení a infrastruktury) a platině (pro automobilový průmysl) je právě z Číny. Pokud se ale nepodaří přesunout pozornost z opatření na snižování inflace směrem k růstovým opatřením, poptávka po těchto kovech by se mohla propadnout. Jen za poslední týden oba kovy klesly téměř o čtyři procenta.

Ve středu pak byla zveřejněna zpráva z posledního zasedání amerického Fedu, kde se zopakovaly obavy některých členů banky z prosincového setkání. Někteří členové, zatím jich však není většina, se bojí dopadu rozsáhlého kvantitativního uvolňování (QE – quantitative easing) na finanční systém. Nízké úrokové sazby totiž s sebou nesou riziko, že se investoři budou vrhat do nebezpečných investic. Trhy stále čekají na rozuzlení toho, kdy bude poslední kolo QE omezeno nebo ukončeno. Hlavně se jedná o trhy se zlatem a stříbrem, protože se neví, co vzácné kovy podpoří, když se do ekonomiky přestanou pumpovat další biliony.

tydenni vykon sektoru Ropa korigovala zisky, zlato je na rozcestí

V minulém týdnu utrpěly ztráty oba klíčové komoditní indexy DJ-UBS i S&P GSCI, když na všechny sektory s výjimkou zemědělství dolehly výprodeje. Od začátku roku se výkonnost obou těchto indexů liší a převahu má S&P GSCI, který si připisuje kladné výsledky díky většímu zaměření na energetiku. Naopak index DJ-UBS se přesunul do záporných čísel zejména kvůli svému diverzifikovanějšímu portfoliu. Sází více na kovy, které byly v tomto období tvrdě zasaženy ztrátami.

Když se podíváme na výkonnost napříč jednotlivými komoditami, jasně vidíme, že se ztráty týkaly hlavně energetiky a kovů. Naopak zemědělský sektor přinesl zisky, až na zemní plyn. Vynikaly především sójové boby, protože v Argentině málo prší a očekává se, že kvůli výrazné poptávce ze strany Číny bude bobů nedostatek.

tydenni vykon komodit1 Ropa korigovala zisky, zlato je na rozcestí


Prospěšná korekce u energetického sektoru

Výprodeje u průmyslových kovů ustál bez úhony jen jediný sektor, a tím byla energetika (především pak oba typy ropy a benzin). To se ale obrátilo ve čtvrtek, kdy se začalo mluvit o navyšování zásob ropy ve Spojených státech a objevily se i známky zpomalující poptávky před každoroční sezonou údržby rafinerií. To nakonec srazilo oba typy ropy na ustálené hodnoty podpory. Výprodej byl částečně způsoben i zvěstmi, že komoditní fondy likvidovaly své pozice. Během 30minutového “masakru? pak změnilo své majitele zhruba 70 milionů barelů ropy WTI. A slabé výsledky této ropy pokračovaly i poté, co se jí nepodařilo vyšplhat nad poslední hranici podpory, nyní už odporu, na 95 dolarech za barel.

Poslední data z amerického úřadu pro energetiku potvrdila, že zásoby ropy WTI stále rostou. Její produkce totiž dosáhla nejvyšších hodnot od roku 1992 a dovoz je stále nejníž za posledních více než 10 let. Tím pádem se mluví o navyšování rozdílu cen ropy WTI a Brentu, který lépe odráží cenu, kterou platí odběratelé po celém světě. Spojené státy sice navýšily nabídku, ale pouze s omezenými možnostmi exportu. Jenže narůstající poptávka po ropě hlavně ze strany rozvíjejících se ekonomik, jako je třeba Čína, se odráží ve vyšší ceně ropy Brent. Rozdíl mezi oběma typy ropy během korekcí z uplynulého týdne narostl, protože kvůli výše zmíněným důvodům zesílil prodejní tlak na ropu WTI.

Zatím je sice příliš brzy na to mluvit o konci letošní rally, ale blíží se každoroční údržbová sezona a poptávka po ropě z rafinerií na severní polokouli se pomalu začíná snižovat. To by mohlo způsobit jen omezený anebo žádný růst cen v následujících třech měsících. Současný vývoj ropy se dá popsat jako prospěšná korekce poté, co se spekulativní dlouhé pozice u obou typů ropy dostaly na příliš vysoké hodnoty. Korekce navíc pomohla srovnat cenu ropy se současnými fundamenty. Tedy cena ropy přestala předbíhat samu sebe jen kvůli zatím nerealizovanému zvýšení poptávky v dalších měsících letošního roku.

Korekce u ropy Brent se zastavily poté, co ropa dosáhla podpory na 113,15 dolaru za barel. Jde o hodnotu, kde se potkávají dvě různé hladiny podpory. Jednou z nich je trendová linie daná minimem z loňského července, zatímco tou další je 38,2procentní Fibonacciho retracement z rally, která nastoupila loni v listopadu. Pokud si Brent tuto podporu neudrží, mohly by jej postihnout ještě hlubší korekce. Ropa by se tak mohla podívat až na 110 dolarů za barel.

vyvoj ceny ropa brent Ropa korigovala zisky, zlato je na rozcestí

Zlato zasáhl smrtící kříž a nejasné stanovisko Fedu

V minulém týdnu zrychlily prodeje vzácných kovů, které trápí zlato a stříbro už od loňského října. Zlato se tak dostalo na sedmiměsíční minimum. Když už bylo jednou lednové minimum prolomeno, zlato padalo až na 1555 dolarů za unci. Před víkendem se pak ale objevili kupci. Kovu příliš nevěřili ani dlouhodobí a nespekulativní investoři využívající burzovně obchodované produkty. Ti v minulém týdnu, přesněji řešeno do čtvrtka, snížili své pozice o 40 tun. Šlo přitom o čtvrtou největší redukci za posledních pět let.

Pozornost se pak soustředila především na výhled americké ekonomiky. Stále se zlepšující klíčová ekonomická data totiž znamenají pro trhy očekávání toho, kdy dojde k ukončení nebo zastavení kvantitativního uvolňování. Na posledním zasedání Fedu o něm začali mluvit i někteří členové Federálního výboru pro volný trh (FOMC), takže trhy začaly být nervóznější. Může se totiž objevit poměrně vzácný úkaz z technické analýzy, tzv. kříž smrti (death cross).

Dochází k němu tehdy, když se 50denní klouzavý průměr dostane pod 200denní klouzavý průměr. Na grafu níže můžeme vidět, proč podobná událost investory znepokojuje. Za posledních pět let jsme se kříže dočkali pouze třikrát. V září roku 2008 vedl k 15procentnímu výprodeji, a to od data kříže po ustanovení dna. K dalšímu kříži pak došlo loni v dubnu, když zlato klesalo až do května o 8 procent. Třetí smrtící kříž se objevil v únoru 2012. Ten však trval jen 13 dní.

kriz smrti zlato Ropa korigovala zisky, zlato je na rozcestí

Zlato teď více než jindy potřebuje nějaký katalyzátor, který tento kov dostane pryč z nebezpečné zóny. Jde o oblast mezi 1540 a 1525 dolary za unci. Spekulativní investoři se už od zlata víceméně stáhli, takže investoři mají k nalezení potřebného katalyzátoru dostatek prostoru. Ben Bernanke pak 26. a 27. února představí pololetní zprávu týkající se měnové politiky. Ale vzhledem k tomu, že námitky vůči kvantitativnímu uvolňování vítá jen menšina Fedu, možná bude chtít potlačit spekulace o jeho zpomalení nebo dokonce zastavení.

Narostlo také množství spekulativních investorů, kteří teď zlato spíše shortují. Své zraky přitom upírají k důležité oblasti 1525 dolarů za unci – pokud by totiž zlato kleslo pod tuto hodnotu, mohlo by to znamenat konec deset let trvající rally na zlatě. To by v důsledku mohlo přinést bitvu slov mezi prodejci a těmi, kdo věří, že by zlato mělo být přirozenou součástí každého diverzifikovaného portfolia. Cenám zlata by pak mohlo pomoct nahoru i každé zlepšení dat z americké ekonomiky.

Také stříbro, které v posledních týdnech těžilo z uzdravení poptávky z oblasti průmyslu i investic, provázely v uplynulém týdnu ztráty. Cena jedné unce zlata nakonec odpovídala ceně 55 uncí stříbra, poslední minimum přitom byl 52,5 uncí. Správci fondů měli dost práce s ukončováním svých dlouhých pozic na zlatě, takže tolik neřešili prodej stříbra. A to právě díky jeho dvojímu použití, ať už investičního nebo průmyslového kovu. Ovšem jakmile prodej stříbra nabral na obrátkách, museli zareagovat. To vysvětluje, proč se stříbru také moc nedařilo.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ropa klesá více, než po očekávané zprávě o inventurách EIA 📉
    Zásoby ropy v Cushingu klesly za poslední týden na nejnižší úroveň od července 2022, ale zároveň se zásoby ropy zvýšily na 10 176 milionů oproti očekávanému poklesu na -1,4 milionu z -2,22 milionu před týdnem.
  • Ropa klesá, zlato stouplo o 0,3 %
    Už třetí seanci došlo k poklesu cen ropy kvůli očekávání, že americký FED bude nadále zvyšovat úrokové sazby, což vyvolá strach z nižšího globálního hospodářského růstu a poptávky po pohonných hmotách.
  • Ropa klesla, když obchodníci vyhodnotili zásoby v USA a výhled dolaru
    Ropa se po třídenním oživení opět propadla, když investoři zvažovali data, jež poukazovala na růst zásob v USA a výhled dolaru.
  • Ropa klesla na dvouměsíční minimum, počet vrtů v USA roste
    Ropa je v posledních seancích pod tlakem. Po vrcholu několikaměsíční rally přichází vystřízlivění a cena padá na dvoum...
  • Ropa klesla na 6letá minima, CAD na 11letá minima; analýza USD/CAD, GBP/NZD, AUD/USD
    Americké akcie v pondělí oslabily v čele s indexem energetik, který zaznamenal největší denní pokles od ko...
  • Ropa klesla na 7měsíční minima, ruské konvoje na Ukrajině, analýza USD/CAD; denní přehled událostí
    Americký akciový trh včera uzavřel mírně v plusu, a to i navzdory tomu, že situace na Rusko-ukrajinských hranicíc...
  • 🛢Ropa klesla o viac ako 2%
    Ropa WTI dnes stráca viac ako 2% a testuje oblasť okolo hladiny 61 dolárov za barel. Cena sa včera obchodovala okolo 64 dolárov za barel, čo predstavovalo najvyššiu úroveň od 18. marca, čo bolo približne 5% od pandemických maxím, ktorá sa nachádzajú okolo úrovne 68 dolárov za barel. Jedným z dôvodov silnejších poklesov môže byť silnejúci dolár, aj keď neboli zverejnené žiadne dôležitejšie informácie. OPEC + pravdepodobne nestretne budúci týždeň, ale plán bol naposledy stanovený na 3 mesiace dopredu. Jedným z faktorov, ktoré môžu spôsobiť zmiešané nálady na trhu s ropou, je neistota ohľadom dopytu. India zaznamenáva výrazný nárast prípadov koronavírusu, čo by mohlo spomaliť zotavenie dopytu v krajine. Aj Čína po výrazných nákupoch v marci znižuje dovoz ropy. Kľúčová podpora pre WTI sa nachádza v oblasti 58 - 60 dolárov za barel a je označená spodnou hranicou štruktúry Overbalance.
  • Ropa klesla takmer o 5 % napriek zníženej produkcii zo strany OPEC+
    Nedávne údaje naznačujú, že produkcia OPEC+ bola v marci o 1,45 milióna barelov denne nižšia ako cieľové úrovne produkcie. Je to z veľkej časti spôsobené problémami s produkciou v menších krajinách OPEC, ale aj poklesom produkcie v samotnom Rusku. Trh stále zvažuje potenciálne prerušenie ruského exportu do Európy, no v súčasnosti je takýto krok nepravdepodobný. JP Morgan vo svojej analýze naznačil, že ak sa EÚ rozhodne zaviesť okamžitý zákaz dovozu, cena ropy vyskočí na 185 dolárov za barel. V prípade postupného znižovania ruského dovozu však môže byť cenový šok obmedzený. Navyše veľmi negatívne údaje z Číny o spracovaní ropy vedú k nižším cenám (viac podrobností nájdete v najnovšom Komoditnom zhrnutí).
  • Ropa: Komentář Saúdské Arábie brzdí růstový trend
    Červnový futures kontrakt ropy WTI slábne 0,3 % d/d na 57,7. Trh mimo jiné využil oznámení světové jedničky exportu ropy, Saúdské Arábie...
  • Ropa: korekce s výběrem zisků
    Aktuální vývoj:  Červnový futures kontrakt ropy WTI dnes slábne vůči závěru pondělního obchodování 1,3 ...
  • ⛽ Ropa koriguje díky zpoždění embarga
    Ropa se po dnešních ranních ziscích dostává do záporu, před polednem si však sáhla na téměř 115 USD za benchmark WTI. Poslední zprávy naznačují, že celý proces uvalení embarga na ruskou ropu ze strany zemí EU se zpozdil. Kromě toho další zprávy hovoří o rekordních dodávkách ruské ropy do Číny. Cena ropy po negativních zprávách koriguje.
  • Ropa koriguje po nejvyšším jednodenním vzestupu od roku 2016
    Cena ropy včera výrazně vzrostla ruku v ruce s akciovými trhy. Vzestupy se udály na nevýrazných svátečních objemech. Severomořský Brent i texaský benchmark WTI vzrostly o více než 7 %. To znamenalo nejvyšší jednodenní růst od roku 2016. Nicméně dnes růst na ropě nepokračuje. Jsme dosud svědky poklesu o přibližně 1,5 %. Cena Brentu se aktuálně pohybuje lehce pod úrovní 54 dolarů za barel a cena WTI se obchoduje okolo 45,50 USD/bbl.
  • Ropa koriguje růst, euro se zvedá. Americký peněžní trh je před Fedem nervózní
    Saúdská Arábie má blízko k obnově 70 procent produkce, kterou zastavily víkendové útoky. Tato zpráva poslala cenu ropy dolů o 6 procent na 64,5 USD (Brent). Zároveň dál poklesne nervozita, že by poslední ropný šok mohl mít výrazný dopad na globální ekonomiku. Stále však čekáme, že v cenách jistá riziková prémie zůstane a zpět k 60 dolarům se jen tak nedostaneme.
  • Ropa koriguje zisky, většina hlavních trhů jen přešlapuje na místě
    Hlavní finanční trhy pokračují v konsolidaci během dne, kdy chybějí zásadní zprávy a američtí hráči si vybírají přestávku na Den díkůvzdání. Větší pohyb sledujeme prakticky jen na ropě, která dnes koriguje předchozí zisky poklesem o 1,4 procenta. Jinak zůstávají změny spíše drobné.
  • Ropa krátkodobě zastavila pokles blízko úrovně 45 dolarů za barel
    Nejaktivnější futures kontrakt na WTI americkou lehkou ropu na burze Nymex dnes krátkodobě zastavil dvoudenní pokles c...
  • Ropa – krátkodobý výhled
    Zhruba po měsíci bychom se rádi vrátili k vývoji ceny ropy, kdy v návaznosti ...
  • Ropa – krátkodobý výhled
    Cena ropy se dle předpokladů nastíněných v našem posledním krátkodobém výhled...
  • Ropa - Krátkodobý výhled
    Cena ropy včera atakovala nová devítiměsíční maxima, což obecně pomáhalo akci...
  • Ropa: kriticky důležitá řež kolem 90,0
    Listopadový futures kontrakt ropy WTI oslabuje 0,6 % d/d na 89,9. Trh koncem září, v momentu přelomu kvartálu a tvor...
  • Ropa letos citelně zdražuje, pohonné hmoty v ČR podraží též. V Evropě poptávku po ropě zvyšuje i záměrné omezování dodávek plynu, z něhož Rusko nově viní Mezinárodní agentura pro energetiku
    Ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu nepatrně klesly. Benzín zlevnil o jediný haléř na 35,98 koruny za litr, nafta pak o tři haléře na 34,93 koruny za litr. Tím však končí zlevňování uplynulých několika týdnů, které nastalo po takřka celoročním loňském cenovém růstu a jeho kulminaci ve druhé polovině listopadu 2021. V příštích týdnech je třeba počítat s růstem cen pohonných hmot. Důvodem je citelný vzestup cen ropy na světových trzích, jehož efekt nedokáže potlačit ani znatelně posilující koruna. Cena ropy Brent dnes stoupla nad úroveň 85 dolarů za barel, a to poprvé od 10. listopadu 2021.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader