Sobota 27. duben 2024 12:49
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex ebook vzdelavaci
reklama
FTMO král
reklama
CapXmaster

Arthur Hayes se ve svém nedávném Crypto Trader Digestu zabývá dopadem koncentrace bohatství na kryptoměnové trhy

19.06.2023 12:23  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Arthur Hayes, spoluzakladatel a bývalý CEO BitMEX, jedné z předních světových platforem pro obchodování s deriváty, 16. června vydal svůj nejnovější esej „Fungible“, neboli „Zaměnitelný“. Tento Crypto Trader Digest se zaměřoval na čtyři v poslední době nejčastěji rezonující témata v odvětví. Arthur Hayes věnoval pozornost následujícím otázkám:

●      Jak vznikající měnová válka mezi Čínou a Japonskem přesune část čínského kapitálu do kryptoměn prostřednictvím hongkongských finančních trhů

●      Jak takticky využít nevybíravý prodej shitcoinů jako vstupní likviditu do vysoké úrovně jistoty

●      Proč se Spojené státy budou snažit udělat vše, co je v jejich silách, aby udržely své občany v přesvědčení, že jejich kapitál je „v největším bezpečí“ v rukou amerických finančních institucí

●      Jak zaměnitelnost kapitálu vede k tomu, že i když je pro většinu majetných retailových investorů ve Spojených státech obtížné nebo nemožné získat přístup na kryptoměnové kapitálové trhy, bohatí v Americe budou stále moci snadno vystoupit z fiatového finančního systému a zakoupit tvrdá kryptoměnová aktiva

(Veškerá níže uvedená vyjádření jsou osobním názorem autora, a neměla by být základem pro investiční rozhodnutí, nebo považována za doporučení či poradenství k investičním transakcím.)

„Obyvatelstvo Spojených států tvoří asi 4 % světové populace. To je extrémně malé číslo, ale ta 4 % jsou ve srovnání s ostatními lidmi na světě poměrně bohatá. Proto nás jako investory zajímá, co tato malá část populace dělá se svými penězi.

Nicméně toto bohatství není rovnoměrně rozloženo mezi americkou populaci – je vysoce koncentrováno na vrcholu. 70 % bohatství Ameriky je ve vlastnictví pouze 10 % Američanů. Většina Ameriky je prakticky bez peněz a je tak irelevantní, pokud jde o globální kapitálové trhy. Odložme nejbohatších 10 % stranou a zaměřme se na další skupinu v americkém ekonomickém žebříčku: majetní lidi. Jak jsem již zmínil, pod tímto termínem definuji všechny domácnosti, které vydělávají ročně 100 000 až 200 000 amerických dolarů, což představuje přibližně 25 % populace.

Důležité na této skupině je, že když udeřila COVID pandemie, tito lidi byli pravděpodobně zaměstnáni v práci, kterou mohli vykonávat z domova. Takže když přišly lockdowny a stimulační šeky, nemuseli využívat vládní podpory, aby přečkali dobu, než se mohli vrátit do práce. V podstatě měli další příjem, který mohli použít na spotřebu nebo investování do čehokoliv se jim zachtělo.

Tato skupina lidí při boomu kryptoměn během COVIDu posílila trh. Nicméně tato skupina není ve skutečnosti tak bohatá. Možná mají pár drobných na rozdávání, ale finanční zprostředkovatelé, kteří vydělávají na bohatých klientech, pro tuto skupinu účty neotevřou. Majetní lidé spadají přímo do kategorie maloobchodu a mají proto omezené možnosti snadného přístupu ke kryptoměnám. Coinbase, Kraken, Gemini, Crypto.com, Binance.us a Robinhood jsou některé z hlavních platforem, na které jsou tito maloobchodní investoři nuceni se obrátit.

Důvodem, proč byly tyto burzy a fintech hráči během posledního boomu na trhu s kryptoměnami tak vysoce ceněni, je to, že se zaměřovali na majetné lidi, kteří díky vládě Spojených států měli hodně volného kapitálu k investování. Bez služeb těchto fintech hráčů zaměřených na retail by však majetní neměli snadný přístup ke globálním kryptoměnovým trhům.

Tato skupina se poprvé zapojila do kryptoměn kvůli vládní podpoře. Nicméně se ukázalo, že stimulační šeky během COVIDu byly evidentně tak hluboce inflační, že si nemyslím, že se měnové autority v blízké budoucnosti k takovému chování znovu odhodlají. Místo toho se Fed (Federální rezervní systém USA) a Ministerstvo financí vrátí k rozdávání volných peněz bohatým lidem prostřednictvím úroků z vládních dluhopisů a depozitních zařízení Centrální banky (proces, který jsem podrobně popsal v mém posledním eseji „Patience is Beautiful“, neboli „Trpělivost je krásná“. Je to způsob, jakým obvykle posilují finanční trhy.

Pokud se vláda rozhodne distribuovat další vlnu čerstvě tištěných peněz ve formě úroků místo stimulačních částek, nepůjde to majetným, kteří mají malé nebo žádné úspory. Peníze se namísto toho přímo dostanou ke 10 % nejbohatších a možná dokonce jen k 1 %, kteří vlastní většinu bohatství v Americe. Toto bohatství se pak dostane do různých forem tvrdých aktiv a uchovávání hodnoty. Díky svému bohatství má 1 % obrovské množství poradců, kteří prosazují různá řešení, jak dosáhnout co největšího výnosu z jejich peněz. Jsou to nejvíce přebankovaní lidé na světě. I když jsou Američané, mají přístup ke všem finančním aktivům obchodovaným globálně – což znamená, že pokud tato bohatá skupina začne věřit, že bitcoinu a kryptu se v inflačním prostředí dobře daří, mohou si je snadno koupit od obchodníka specializujícího se na prodej kryptoměn bohatým lidem. Mluvím o firmách jako Cumberland, NYDig a OTC obchodních pultech kryptoměnových burz sídlících ve Spojených státech, jako jsou Coinbase a Kraken.

Hlavním bodem, který se snažím zdůraznit, je, že navzdory všem diskusím a obavám na kryptoměnovém trhu, je ve skutečnosti naprosto irelevantní, zda majetní lidé a ti, kteří jsou pod nimi, mohou vlastnit nebo obchodovat s bitcoinem nebo méně hodnotnými shitcoinami. Oni jsou na mizině, a vláda již neposkytuje finanční podporu. I kdyby platformy jako Robinhood stále umožňovaly obchodování s XYZ shitcoinem, přesto by neměli dostupný kapitál k jeho nákupu. Na druhé straně mají bohatí mnohem větší kapitál, který je směnitelný po celém světě – a to díky celé řadě zprostředkovatelů, kteří se zaměřují na bohaté Američany a ochotně budou vykonávat všechno, co jim bude zadáno, pokud dostanou tučnou provizi.“

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Arista Networks po výkazu za 3. čtvrtletí vzrostl o 11 % 📈 Silný AI a cloud sektor
    Akcie Arista Networks (ANET.US) se dnes obchodují na dvouciferných maximech v reakci na finanční výsledky a výhled společnosti za 3. čtvrtletí, které výrazně překonaly prognózy Wall Street. Primárně byl čistý zisk velmi silný a zisk na akcii prudce vzrostl. Společnost je pod lupou Wall Street kvůli jejímu rychlému růstu a obchodnímu modelu, který ji staví jako příjemce širšího trendu umělé inteligence – příjmy společnosti Arista jsou založeny na síťových službách a softwaru a infrastruktuře pro databáze, které zaznamenávají růst a transformaci v prostředí soutěže o výpočetní výkon potřebný k rozšíření schopností algoritmů strojového učení.
  • Arista Networks po výsledcích za 2Q 2023 vyskočila o 14 %
    Společnost Arista Networks (ANET.US) včera po zveřejnění zprávy o výsledcích za 2. čtvrtletí roku 2023 rostla v průběhu odpoledního obchodování dvouciferným tempem. Americká společnost zabývající se návrhem a prodejem vícevrstvých síťových přepínačů vykázala lepší než očekávané tržby a zisk a rovněž poskytla optimistický výhled pro aktuální čtvrtletí. Pojďme se na výsledky podívat.
  • Aristotelův seznam: několik nepravděpodobných, ale možných výsledků pro rok 2022
    Je čas zapomenout na hlavní scénáře a přemýšlet i o nepravděpodobných, ale možných výsledcích. Nálada na trhu je nyní (díky Fedu) smíšená, takže seznam překvapení, který dali dohromady analytici společnosti Invesco, obsahuje pro každého něco. Tyto hypotetické předpovědi jsou určitým pohledem na to, co by se mohlo stát, i když jejich odhady nemusí být nutně součástí hlavního scénáře.
  • Arkády Pankrác kupuje nemovitostní fond Trigea ze skupiny Partners
    Majitele obchodního centra Arkády Pankrác, společnost Atrium Pankrác, kupuje český nemovitostní fond Trigea ze skupiny Partners. Transakci posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který o tom informoval na svých internetových stránkách. Arkády Pankrác momentálně prostřednictvím firmy Atrium Pankrác vlastní izraelská společnost G City, firmu koupila v roce 2022. Agentura Bloomberg v polovině letošního roku informovala, že je obchodní centrum na prodej odhadem za 6,4 miliardy korun.
  • Ark Invest: Důvěra ve schvalování ETF na bitcoiny roste
    Společnost Ark Invest upozornila na pozitivní tržní trendy u fondu Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), které naznačují rostoucí důvěru v jeho potenciální přechod na spotový bitcoinový fond obchodovaný na burze (ETF).
  • Ark Investment Management začíná aktivně nakupovat akcie Tesly
    Cathie Wood prohlásila, že bude nadále nakupovat akcie společnosti Tesla Inc., zatímco americké akciové indexy se snaží nají support uprostřed další korekce směrem dolů po stresujícím týdnu, který skončil minulý pátek. Společnost Ark Investment Management LLC ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila svůj podíl v Tesle, což ukazuje důvěru v miliardáře Elona Muska a elektrická vozidla, a to navzdory rostoucím pochybnostem o schopnosti generálního ředitele Elona Muska společnost řídit.
  • ARK Invest zvyšuje stávky na spoločnosť Palantir
    Akcie spoločnosti Palantir Technologies (PLTR.US) dnes prudko vzrástli o viac ako 13% po tom, čo vo štvrtok investorka Cathie Wood z ARK Investment získala 5,3 milióna akcií, pretože akcie klesli po uplynutí doby blokovania. Wood, ktorej investičné rozhodnutia sa minulý rok ukázali ako veľmi plodné, uviedla, že zvýšila svoje stávky na dátovú spoločnosť. Akcie boli zakúpené prostredníctvom ARK Innovation ETF a holding. Podľa StreetInsider začiatkom tohto týždňa ďalší Woodov fond - ARK Next Generation Internet ETF - kúpil 1,6 milióna akcií spoločnosti Palantir a teraz vlastní 4 milióny akcií.
  • Armageddon nečekejme, na investování je brzy
    Výkon světové ekonomiky v roce 2022 podle všeho poprvé v historii překonal psychologickou hranici 100 bilionů dolarů (odpovídá zhruba 2270 bilionům korun). V letošním roce jí ale hrozí recese.
  • Arm Holdings po výsledcích roste o téměř 60 %
    Společnost Arm Holdings (ARM.US), britský výrobce čipů a softwaru, je dnes jednou z nejvýkonnějších akcií na Wall Street. Cena akcií vzrostla o téměř 60 % poté, co společnost včera po skončení seance na Wall Street oznámila hospodářské výsledky za 3. fiskální čtvrtletí 2024.
  • Arthur Hayes říká, že BTC roste kvůli americkým vojenským výdajům, nikoliv kvůli humbukům kolem ETF
    Arthur Hayes, spoluzakladatel derivátové burzy BitMEX, zveřejnil esej, ve které připisuje rally na kryptotrhu nákladům spojeným s jestřábí zahraniční politikou USA, a nikoliv spotovému očekávání ETF na bitcoin.
  • Arthur Hayes tvrdí, že cena bitcoinu by se mohla vyšplhat nad 750 000 dolarů
    Známý odborník na kryptoměny Arthur Hayes předpovídá potenciální prudký růst hodnoty bitcoinu, který by mohl do roku 2026 dosáhnout 750 000 až 1 milionu dolarů.
  • Arthur Hayes vysvětluje souvislost Bitcoinu s válkou
    Ve spletitém světě globální ekonomiky a politiky se Bitcoin jeví jako klíčový hráč, zejména v kontextu války a geopolitických otřesů.
  • ARX Equity Partners prodal VUES
    ARX Equity Partners ("ARX") dokončil prodej VUES Brno s.r.o. ("VUES"), českého výrobce specializovaných elektromotorů, společnosti Moog Inc. ("Moog") za cenu 53 milionů EUR. Transakce byla schválena úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Tato investice navrátila ARX původní investici 11,8x a vnitřní výnosové procento (IRR) přesáhne 30 %.
  • A samozřejmě, že v BIO kvalitě
    Například sirup z květů černého bezu, který je vyráběn za studena a proto má všechny pro nás cenné složky jako jsou e...
  • Asia FX dips as dollar hits 3-week high post-SNB rate cut
    Most Asian currencies experienced sharp declines on Friday, as a rebound in the dollar gained momentum following an unexpected interest rate cut by the Swiss National Bank. This move prompted currency traders to shift their focus towards the greenback, leading to downward pressure on Asian currencies.
  • Asia FX Stable, Dollar Firm Amid Rate-Cut Uncertainty; Yen Gains on BOJ Signals
    Asian currencies remained within a narrow range on Wednesday, while the dollar stabilized near six-week highs, with markets eagerly awaiting further signals on the potential timeline for the Federal Reserve to initiate interest rate cuts.
  • Asian currencies weakened as state banks cut rates, causing the yuan to hit a six-month low.
    Asian currencies edged lower on Thursday amid concerns about rising interest rates and global economic slowdown, while the dollar held near an 11-week high ahead of the upcoming Federal Reserve meeting.
  • Asia’s currency weakens, real-time inflation data show, and the dollar holding steady ahead of GDP
    On Thursday, most Asian currencies traded in a flat-to-low range due to persistent concerns about slowing economic growth and rising interest rates, while the dollar held steady ahead of key economic readings on growth and inflation due later in the day.
  • Asie dnes: AUD posílil, jelikož RBA ponechala sazby beze změny
    Andrew Robinson, tržní analytik, Saxo Capital Markets Pte LtdV Asii se veškerá pozornost upínala k rozhod...
  • Asie dnes: AUD se i přes holubičí zápis ze zasedání RBA drží pevně na svých úrovních
    Andrew Robinson - Zápis z minulého zasedání RBA byl hlavní událostí jinak téměř prázdného asijského kalendář...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
FTMO král