Čtvrtek 28. březen 2024 14:01
reklama
CapXmaster
reklama
Purple trading AI
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Dukascopy new

Příjmy Ruska z vývozu ropy a plynu podle IEA v lednu klesly téměř o 40 procent

28.02.2023 17:20  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Příjmy Ruské federace z vývozu ropy a plynu v lednu meziročně klesly o 38 procent na 18,5 miliardy dolarů (409 miliard Kč), uvedla dnes Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Výnosy exportu, který je pro Moskvu nejlukrativnější, stlačily západní sankce a cenové stropy zavedené kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Loňský leden byl posledním měsícem před invazí.

Výkonný ředitel IEA Fatih Birol uvedl, že západní opatření zaměřená na export energií z Ruska dosáhla svého cíle. Tím byla stabilizace trhu s ropou a snížení příjmů Moskvy z exportu ropy a plynu. "Očekáváme, že tento pokles příjmů z ropy a plynu bude v příštích měsících strmější. A ještě strmější bude ve střednědobém horizontu v důsledku nedostatečného přístupu k technologiím a investicím," řekl Birol, kterého cituje agentura Reuters.

Mezinárodní omezení uvalená na Rusko v reakci na válku na Ukrajině včetně stanovení cenového stropu na ruskou ropu na 60 dolarů za barel způsobily, že ruská ropa Urals se prodává výrazně levněji než severomořská ropa Brent. Evropská unie také od prosince zakázala dovoz ruské ropy po moři a uvalila sankce na vývoz technologií na zpracování ropy do Ruska. Omezení na dovoz ruské ropy zavedly i Spojené státy a Británie.

Moskva při financování svých rozpočtových výdajů spoléhá právě na příjmy z ropy a zemního plynu - v loňském roce činily 11,6 bilionu rublů (3,4 bilionu Kč). Nyní je Rusko nuceno začít prodávat mezinárodní rezervy, aby pokrylo deficit zvětšený náklady na jeho invazi na Ukrajinu.

Zdroj: Reuters, ČTK, IEA

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Přijetí eura? Aktuálně ani nesplňujeme kritéria
    Nejasný postoj Česka k přijetí společné evropské měny nadále platí. Aktuálně je potvrdil premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro Harvard International Review: na vstup je prý Česko připraveno, ale nejprve musí proběhnout v EU reformy, které mimo jiné přimějí jižní členy k větší rozpočtové kázni.
  • Přijetí eura Česku prospěje jen za „příznivého počasí“. Za současného stavu ekonomické integrace převažují nevýhody
    V posledních týdnech se opět rozvířila debata o přechodu Česka na společnou evropskou měnu. Podporovatelé věří, že zavedení eura pomůže zvýšit konkurenceschopnost českých exportérů. Za současného stavu evropské integrace je to však sporné. Ekonomická politika celé eurozóny se tříští pod vlivem dílčích zájmů jednotlivých zemí a regionů, uvádí ve svém komentáři analytik rizik společnosti Bibby Financial Services Ondřej Makeš.
  • Přijetí eura? Teoreticky nejdříve v roce 2024
    Zatímco podle programů politických stran je postoj „NE“ k přijetí eura s 5 stranami v nové Sněmovně jen v mírné převaze vůči 4x „ANO“ pro přijetí eura, pak vezmeme-li v úvahu počty poslaneckých mandátů, je výsledek jednoznačný. Více než 80 % PSP obsadili poslanci stran, které přijetí eura odmítají.[1]
  • Přijetí technologií má před sebou ještě dlouhou cestu
    ADAPTACE: Akcie technologických společností tvoří 40 % indexu S&P 500. To je dvakrát více než ve zbytku světa a je to největší hnací síla dramatického 13letého překonávání mezinárodních trhů v USA. Dnešní „zimu“ technologických akcií způsobilo prudce nižší ocenění a pandemická návratnost růstu, a to si vynucuje propouštění. Z analýzy 300 000 amerických společností však vyplývá, že zavádění technologií má před sebou ještě dlouhou cestu. To je klíčová podpora pro dodavatele v oblasti robotiky, cloudu, umělé inteligence a softwaru. Navíc tlak na ocenění pravděpodobně poleví s poklesem inflace. Zavádění technologií je také velkým rozdělovatelem společností, které se potýkají s tlakem na mzdy a produktivitu.
  • Přijme Argentina bitcoin jako zákonné platidlo?
    Zvolení Javiera Mileiho argentinským prezidentem vyvolalo v bitcoinové komunitě intenzivní debatu o možném přijetí BTC jako zákonného platidla. Samson Mow, generální ředitel společnosti Jan3 a klíčový hráč v oblasti přijetí Bitcoinu národními státy, nyní nabąídl zasvěcenou analýzu této záležitosti.
  • Přijme Irsko záchranný balíček v řeckém stylu?
    V pátek došlo k poměrně nervóznímu obchodování s EUR v centru pozornosti. Zprávy o tom, že Ir...
  • Příjmy domácností omezuje vysoká inflace
    Růst průměrné mzdy v ČR podle dnes zveřejněných dat na konci loňského roku výrazně zpomalil. V meziročním vyjádření ve čtvrtém čtvrtletí činil 4,0 % po 5,7 % ve čtvrtletí třetím. Důvodem zpomalení meziročního růstu byl především efekt vysoké srovnávací základny mezd ve zdravotnictví, které byly v posledním čtvrtletí roku 2020 podpořeny mimořádnými odměnami za nasazení v době covidu.
  • Příjmy domácností omezuje vysoká inflace
    Růst průměrné mzdy v ČR podle dnes zveřejněných dat na konci loňského roku výrazně zpomalil. V meziročním vyjádření ve čtvrtém čtvrtletí činil 4,0 % po 5,7 % ve čtvrtletí třetím. Důvodem zpomalení meziročního růstu byl především efekt vysoké srovnávací základny mezd ve zdravotnictví, které byly v posledním čtvrtletí roku 2020 podpořeny prvním kolem mimořádných odměn za nasazení v době covidu. V důsledku toho zde průměrná mzda klesla meziročně o 8,1 %.
  • Příjmy domácností rostou, polepšily si i firmy
    Finální odhad růstu HDP za třetí čtvrtletí potvrdil, že česká ekonomika postupně zpomaluje. Mezičtvrtletní růst byl potvrzen na úrovni 0,4 %, ve srovnání s 0,6 % za druhé čtvrtletí. V meziročním srovnání dynamika dosáhla 2,5 %.
  • Příjmy rozpočtu nafoukla inflace, na skutečném osekání výdajů bude muset Fialova vláda ještě zapracovat. Nebo zvýšit daně, jak radí prezident Zeman i Mezinárodní měnový fond
    Po včerejšku máme nový rozpočet. Alespoň tedy jeho základní rámec. Vláda tak učinila první krok ven z provizoria, kompletně by se z něj měla dostat zhruba za měsíc. Oproti rozpočtu Babišovy vlády omezila výdaje o 77 miliard korun. Mnohdy ale jde spíše jen o optické omezení nebo o omezení, které bude obtížně udržitelné pro příští léta.
  • Příjmy Ruska z vývozu ropy za dva týdny klesly o 1 miliardu USD
    Příjmy Ruska z vývozu ropy kvůli znečištění suroviny v ropovodu Družba za první dva týdny měsíce května klesly asi o jednu miliardu dolarů (23,1 miliardy Kč). Vyplývá to z propočtů agentury Reuters. Ropné firmy Total a Eni podle informovaných zdrojů zastavily platby za kontaminovanou ropu, kterou jí prodávají ruské firmy a oznámily, že platby obnoví, až se dohodnou na kompenzacích.
  • Příjmy Rusů poklesly nejvíce od roku 1999
    Peněžní příjmy Rusů v druhém čtvrtletí letošního roku meziročně poklesly o osm procent, uvedl list Kommersant s odvoláním na údaje zveřejněné ruským statistickým úřadem Rosstat. Naposledy se příjmy Rusů ztenčily ještě více - o deset procent - jen v roce 1999, připomněl.
  • Příjmy z DPPO i v červenci vylepšily hospodaření státního rozpočtu
    Stát do konce července hospodařil s deficitem ve výši 214,1 mld. CZK. Meziměsíčně se tedy deficit státního rozpočtu podruhé v řadě zmírnil, tentokrát však pouze o 1,2 mld. CZK. To odráželo zejména vyšší výběr daně z příjmu právnických osob (DPPO), kde měla v červenci pozitivní dopad úhrada vyrovnání za zdaňovací období roku 2022.
  • Příjmy z EU a DPPO v červnu výrazně srazily schodek státního rozpočtu
    Stát do konce června hospodařil s deficitem ve výši 215,4 mld. CZK. Meziměsíčně se tedy deficit státního rozpočtu v červnu zmírnil o 56 mld. CZK (z květnových 271,4 mld. CZK). Červen býval i v předpandemickém období tradičně měsícem, kdy se průběžné hospodaření státu zlepšovalo, což bylo dáno sezónním inkasem daně z příjmu právnických osob (DPPO). Příjem z DPPO přitom v letošním roce podpořila i solidní ziskovost korporátního sektoru. Červnový výsledek ale tentokrát podpořily rovněž příjmy z EU, konkrétně na projekty z Národního plánu obnovy, které již byly na výdajové straně předfinancovány.
  • Příklon Evropy k pravici příliš nepomůže nezaměstnaným ani růstu ekonomiky
    Zastánci společného evropského velkoprojektu to měli přes víkend opravdu těžké a marně hledali argumenty mluvící ve pr...
  • Příležitosti na EUR.USD k 17.1.2019
    I přes relativně mnoho geopolitických zpráv se pár EUR.USD chová technicky a choval se dobře dle předpokladu. Prvotní cílové rozmezí 1,14500 – 1,14600 pár dosáhl docela rychle. Po předpokládaném boji u klesající linie pokračoval ještě výše až 1,15700. K druhé cílové ceně jsme se tedy nedostali, ale vzdálenost 85 pips k té první je uspokojivá.
  • Příležitosti na EUR.USD k 31.1.2019
    V minulém newsletteru jsme si řekli, že očekávám pohyb do strany s větší tendencí nahoru a prvotním cílem 1,15250. Vyplnilo se nám to relativně přesně a po falešném průrazu o kousek níže se pár velmi čile odrazil, aby se dostal až k ceně 1,15150. To není cena až tak vzdálená od ceny před dvěma týdny, nemůžeme to tedy považovat za pevný trend, ale můžeme usoudit, že pár nabývá na agilitě.
  • Příliš hořká švýcarská čokoláda? Co si odnést z problémů nejen okolo banky Credit Suisse
    Patnáct let od krize v roce 2008 opět plní novinové titulky zprávy o krachujících bankách. V rychlém sledu zkolabovaly tři americké banky a také švýcarská vláda musela hasit problémy Credit Suisse, před lety (a mnoha skandály) výstavní skříně švýcarského bankovnictví. Bankovní dům za zlomek původní ceny nakonec pohltí jeho největší domácí konkurent. Co by si z toho měl odnést majitel běžného účtu v tuzemské bance nebo drobný investor? Zejména to, že strach je špatný rádce a zpravidla na něm vydělává někdo jiný než ten, kdo mu podlehne.
  • Příliš mnoho adres na málo BTC
    Nejznámější kryptoměna Bitcoin je sice pro každého, ale z důvodu své omezené nabídky pro každého nestačí. Podle influencera zaměřující se na kryptoměny, Anthonyho Pompalina existuje 38 milionů bitcoinových adres, které mají zůstatek větší než nula. Prakticky je k dispozici více adres než bitcoinů, který je založen na algoritmu, který umožňuje vytvoření jen 21 milionů bitcoinů.
  • Přílišný klid?
    V posledních týdnech se výrazně zlepšilo prostředí pro přijímání rizik. Navzdory dramatické situaci, kterou má prezident Trump doma, se zdá, že si v zahraničí vykračuje. To přineslo naději na snížení napětí mezi USA a Čínou, což by umožnilo vzestup na asijských akciových trzích. S nízkou a stabilní měnovou politikou Fedu, po níž následoval slušný globální růst, by ceny akcií měly růst. Kromě toho je klima s nízkou volatilitou příznivé pro carry FX. Možná jsme příliš optimističtí, že zpomalení růstu USA bude mírné, vyhne se ekonomické recesi a/nebo Brexit nezhorší chuť k riziku.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new