Čtvrtek 28. březen 2024 20:40
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new

Ekonomický kalendář: Dnes bude v USA zveřejněna inflace CPI!

14.02.2023 09:18  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

• Evropské indexy otevírají níže

• Údaje CPI v USA za leden zveřejněny v 14:30

• Projevy 4 členů Fedu

Futures na evropské indexy dnes naznačují na mírně nižší otevření peněžní seance na starém kontinentu, navzdory včerejší pozitivní seanci na Wall Street a solidnímu růstu v asijské seanci. JPY je nejvýkonnějším mezi měnami G10, zatímco NZD nejvíce zaostává, protože investoři strávili nejnovější údaje, že japonská ekonomika se ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 odrazila méně, než se očekávalo, přičemž soukromá spotřeba vzrostla, když země zrušila omezení na hranicích. NZD prudce oslabil poté, co RBNZ inflační očekávání ve dvou letech klesla na 3,3 % z předchozích 3,6 %, zatímco lednový index cen potravin vyskočil na 1,7 % m/m z 1,1 % v prosinci, což vyvolává naděje, že centrální banka Nového Zélandu může změnit svou měnovou politiku na více holubičí. GBP také posílil, jelikož míra nezaměstnanosti ve Spojeném království se ve 4. čtvrtletí roku 2022 nezměnila na 3,7 %, stejně jako v předchozím období a v souladu s očekáváním.

Ekonomický kalendář na dnešní evropské dopoledne neobsahuje žádné novinky, které by hýbaly trhem, ale odpoledne bude mnohem zajímavější. Klíčovou událostí dne je zveřejnění inflace CPI v USA za leden ve 14:30. Trh očekává, že inflační tlaky minulý měsíc dále polevily, nicméně „zasvěcená osoba“ amerického Fedu Timiraos a analytici z Goldman Sachs varují před potenciálním překvapením. Později v seanci budou obchodníkům nabídnuty také projevy 4 členů Fedu, což může být také zdrojem volatility na trzích.

11:00 - Eurozóna, HDP report za Q4 2022 (druhý odhad). First release: 0.1% QoQ

11:00 - Eurozóna, zaměstnanost za Q4 2022 (předběžný). Expected: 0.2% QoQ. Previous: 0.3% QoQ

14:30 - USA, CPI report za leden.

• Headline. Očekávání: 6.2% YoY. Předch.: 6.5% YoY

• Core. Očekávání: 5.5% YoY. Předch.: 5.7% YoY

22:30 - API report ropných zásob. Previous: -2.184 mb

Projevy centrálních bankéřů:

• 15:30 - Fed Barkin

• 17:00 - Fed Logan

• 19:00 - Fed Harker

• 20:05 - Fed Williams

Top US výsledky:

• Coca-Cola Company (KO.US) - před otevřením trhu

• Airbnb (ABNB.US) - po uzravření trhu

• Marriott International (MAR.US) - před otevřením trhu

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ekonomický kalendář: Dění na italské politické scéně může ovlivnit obchodování v Evropě
    16:30 - DOE report zásob ropy. Ceny ropy se včera odpoledne výrazně zvýšily po komentářích ruského ministra energetiky, který potvrdil věrnost produkčním kvótám organizace OPEC+. Navíc soukromé zásoby API ukázaly masivní pokles zásob ropy - o 11,1 mil. barelů. Odhady na dnešní pokles zásob DoE hovoří o poklesu o 2,1 mil. barelů. Ten však vznikl ještě před zveřejněním API, takže se už dnes posunul na výrazně vyšší hodnoty. V reakci na výsledek můžeme čekat zvýšenou volatilitu na ropě.
  • Ekonomický kalendář: Den indexů nákupních manažerů PMI a projevů členů Fedu
    16:00 - USA - výsledky výrobního sektoru v USA za květen/útraty ve stavebnictví za duben: V dubnu jsme byli svědky výrazného poklesu výrobního ISM indexu, který se propadl na nejnižší hodnoty od listopadu 2016. Dle očekávání bychom se dnes měli dočkat mírného růstu indexu na 53 bodů z dubnových 52,8 bodů. Pozornost obchodníků se soustředí na subindexy zaměstnanosti a cen. Zaměstnanost bude pod drobnohledem kvůli pátečním statistikám NFP z amerického trhu práce a cenový vývoj je aktuálně důležitý z pohledu eskalace obchodního napětí mezi USA a Čínou. Cla na čínské zboží už by se mohla začít pomalu projevovat na cenách v průmyslovém odvětví. Přesně 15 minut před těmito statistikami bude zveřejněn konečný výsledek PMI pro výrobní sektor (jiný set makrodat). Společně s ISM daty budou zveřejněny také útraty domácností za duben. Konsenzus ukazuje na růst o 0,4 % m/m.
  • Ekonomický kalendář: Dění v USA a tamní data pod drobnohledem
    Nepokoje v americkém Kapitolu, které byly spojeny s potvrzením volby Bidena americkým prezidentem, byly ukončeny. Potvrzení volby tak pravděpodobně proběhne dnes. Zvolení dvou nových demokratických senátorů v Georgii tak znamená, že Demokratická strana převezme kontrolu nad Kongresem i Bílým domem. Protesty způsobily korekci na akciových trzích, ale indexy se ze ztrát rychle oklepaly.
  • Ekonomický kalendář: Den NFP!
    Trhy s futures poukazují na otevření evropské peněžní seance bez výrazných změn. Zveřejnění amerického NFP reportu je klíčovou makro událostí dne zejména poté, co guvernér Fedu Jerome Powell oznámil, že silný trh práce je jedním z faktorů podporující zpřísňování měnové politiky. Očekává se, že červencový růst zaměstnanosti bude nižší než v červnu. Mimo jiné se počítá i s meziročním zpomalením růstu mezd.
  • Ekonomický kalendář: Den NFP je tady!
    Evropské indexy se po svém otevření obchodovaly smíšeně. Český PX (CZKCASH) roste zásluhou Čezu a bankovního sektoru, naopak německý DAX (DE30) mírně ztrácí. Na forexu se nedaří bezpečným přístavům. Naopak jsme svědky pozitivního vývoje na ropě a většině průmyslových kovů.
  • Ekonomický kalendář: Den NFP je tu!
    Evropské indexy se krátce po otevření seance nacházejí převážně v pozitivním teritoriu. Rusko začalo požadovat platby za plyn v rublech, nicméně nechalo také pootevřená vrátka devizovým platbám, které na rubly převede Gazprombank. Válka na Ukrajině stále spíše nabývá na intenzitě, přestože se na počátku týdne zdálo, že mírové rozhovory jsou na dobré cestě. Dnes se však pozornost obchodníků soustředí také na data NFP z amerického pracovního trhu. Čekají se nižší přírůstky zaměstnanosti než v únoru, nicméně příznivý vývoj trhu práce v USA by měl pokračovat.
  • Ekonomický kalendář: Den NFP je tu!
    Evropské trhy otevřely do pozitivního teritoria po ranní pozitivní Asii a včerejší růstové seanci na Wall Street. Dnešní kalendář nabízí v prvé řadě data NFP z amerického trhu práce. Bílý dům se snažil zmírnit vysoká očekávání a také středeční report ADP ukázal nižší přírůstek pracovních míst. Navíc se dnes dočkáme finálních statistik PMI ze služeb z Evropy i USA.
  • Ekonomický kalendář: Den PMI!
    Asijsko-pacifické trhy se během dnešní seance obchodují na smíšených úrovních vzhledem k tomu, že rozhodnutí Bank of Japan nepřekvapilo. Na druhé straně se však s blížícím se začátkem seance zhoršuje sentiment na evropském trhu, který zůstává zastíněn největším poklesem peněžního indexu S&P500 od března letošního roku.
  • Ekonomický kalendář: Díkůvzdání v USA, zápis z ECB
    Trh s futures ukazuje na mírně vyšší otevření hlavních evropských indexů. Americké indexy včera posílily díky poněkud holubičímu zápisu z FOMC, ale v žádný větší a dlouhodobější pohyb se to nepromítlo, alespoň zatím ne. Indexy z asijsko-pacifického regionu se dnes také obchodovaly výše, ale akcie z druhé největší světové ekonomiky zaostávaly poté, co Čína oznámila nový rekord v počtu nových oficiálních případů Covid.  AUD a JPY jsou nejúspěšnějšími hlavními měnami, zatímco CAD a USD nejvíce zaostávají.
  • Ekonomický kalendář: Dnes bude vše o Fedu!
    Akciové trhy v Evropě jsou dnes nastaveny na nižší otevření seance. Nálady se zhoršily po zprávách o částečné mobilizaci v Rusku, která znamená další eskalaci konfliktu a potenciální nárůst geopolitického napětí po celém světě.
  • Ekonomický kalendář: Dnes bude v USA zveřejněno CPI!
    Futures trhy dnes naznačují na mírně nižší otevření evropské seance. Mírný prodejní tlak lze pozorovat na trzích energetických komodit a drahých kovů. AUD, NZD a JPY jsou nejvýkonnější hlavní měny, zatímco GBP, EUR a CAD zaostávají. Kryptoměny vykazují malé ztráty.
  • Ekonomický kalendář: Dnes budou důležitá inflační očekávání University of Michigan
    17:00 (US) - Index spotřebitelské nálady University of Michigan, Expected: 59.51 Previously: 59,9. Inflační očekávání - jednoleté: Expected: +5.1% Previously: 5,0%, pětileté - Expected: 2,9% Previusly: 2,9%.
  • Ekonomický kalendář: Dnes čekáme záplavu dat z USA
    Výprodej na akciových trzích si dal včera pauzu. Wall Street zakončila výše a následovala pozitivní asijská seance. Před pár desítkami minut otevřela do plusu také Evropa.
  • Ekonomický kalendář: Dnes data NFP!
    Futures na evropské indexy dnes ukazují na vyšší otevření evropské hotovostní seance. Německé futures na DAX (DE30) flirtují s hranicí 16 000 bodů před otevřením seance. Ekonomický kalendář na dnešek je téměř prázdný. Je však naplánováno jedno vydání a to je jistě pozoruhodné - zpráva US NFP za květen. Včera zveřejněná data ADP ukázala mnohem vyšší nárůst zaměstnanosti, než se očekávalo, a obchodníci netrpělivě čekají, zda to potvrdí oficiální údaje. Zatímco silná zpráva o NFP by dala Fedu důvody, aby pokračoval ve zvyšování sazeb na červnovém zasedání, nedávné komentáře členů Fedu, jako Harkera nebo Jeffersona, naznačují, že FOMC může zůstat na místě, i když příchozí data budou nadále pozitivně překvapovat.
  • Ekonomický kalendář: Dnes dominují data z USA
    Evropské trhy otevřely mírně do pozitivního teritoria po včerejším prudkém propadu. Dominantním tématem zůstává nový kmen koronaviru z Velké Británie. Nelze vyloučit nové restrikce, takže obchodníci by měli zůstat ostražití. Americký Kongres schválil balíček ekonomických stimulů a jednání o Brexitu zůstává na mrtvém bodě kvůli rybolovu. Kalendáři však dominují americká data. Revize HDP by neměla mít výrazný dopad na obchodování na trzích, ovšem statistiky spotřebitelské důvěry Conference Board by na tom mohly být o něco lépe.
  • Ekonomický kalendář: Dnes je den PMI!
    Evropské akciové indexy jsou dnes nastaveny na mírně vyšší otevření ve snaze získat zpět část ztrát po včerejším jestřábím ECB. Přestože dnes žádné centrální banky neoznámí svá rozhodnutí o sazbách, trhy dostanou šanci pohnout se se zveřejněním předběžných indexů PMI za prosinec. Pokud jde o data z Evropy, pozornost bude upřena na zprávy z Francie a Německa, kde se očekává, že sektorové indexy z obou zemí zůstanou víceméně beze změny ve srovnání s listopadovými údaji. PMI ze Spojených států jsou nejlepším zveřejněním americké seance, ale je třeba poznamenat, že mají tendenci mít menší dopad na ceny než jejich evropské protějšky. V neposlední řadě by obchodníci měli sledovat dnešní projevy členů ECB a Fedu, protože mohou vrhnout více světla na jestřábí nastavení.
  • Ekonomický kalendář: Dnes jsou na programu projevy členů ECB
    Evropské indexy otevřely do pozitivního teritoria. Americké indexy v pátek posílily díky holubičím komentářům členů Fedu. Náladu dále zlepšila víkendová zpráva Wall Street Journal, dle které zvýší americká centrální banka na dalším zasedání sazby jen o 25 bazických bodů.
  • Ekonomický kalendář: Dnes převáží data z Evropy
    Čína včera přišla s odvetnými cly na americké zboží, což výrazně zvýšilo rizikovou averzi a poslalo akciové trhy do negativního teritoria. Zároveň lze očekávat, že toto téma bude na trzích dále rezonovat. Obchodníci by ovšem neměli zapomínat ani na další fundamenty, které v kontextu čísel ukazují, jak je na tom reálná ekonomika.
  • Ekonomický kalendář: Dnes reportuje ExxonMobil, McDonald's nebo AMD a na programu je také HDP eurozóny
    Evropské akciové indexy otevřely v úterý s malými medvědími gapy po včerejším poklesu na Wall Street a dnes v Asii. Energetické komodity korigují. Brent klesá o 0,7 %. Drahé kovy jsou pod tlakem posilování USD, přičemž zlato ztrácí 0,5 %, zatímco platina a stříbro klesají o 1,4 %.
  • Ekonomický kalendář: Dnes reportují Microsoft, Alphabet a další TOP americké společnosti
    Evropa otevřela mírně do negativního teritoria. Americký dolar patří mezi nejvíce klesající měny skupiny G10, což povzbuzuje ceny dolarových aktiv včetně komodit. Kryptoměny naopak korigují. Ráno a dopoledne je ekonomický kalendář prázdný, nicméně odpoledne se můžeme těšit na výsledky spotřebitelské důvěry Conference Board. V plném proudu je naopak výsledková sezóna v USA. Dnes začínají zveřejňovat své hospodářské výsledky mega technologické společnosti jako Microsoft nebo Alphabet (Google). Navíc se dočkáme množství dalších zajímavých výsledků.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
Purple trading AI