Pátek 29. březen 2024 03:37
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster srovnani

Akcie týdne - Goldman Sachs (19.01.2023)

19.01.2023 18:02  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Kbelík studené vody pro býky z Wall Street

V úterý zveřejnily své čtvrtletní výsledky dvě velké americké banky. Zatímco Morgan Stanley (MS.US) překvapila růstem, Goldman Sachs (GS.US) vykázala největší pokles zisku za posledních deset let, což její akcie srazilo o 6,44 %. Co negativně ovlivnilo poslední čtvrtletní výsledky banky a jsou známkou přicházející recese?

Horší než špatné

Goldman Sachs v úterý oznámil největší pokles zisku za posledních deset let, který byl způsoben klesajícími příjmy a rostoucími náklady, rezervami na úvěrové ztráty, které se ukázaly být vyšší, než se očekávalo. Čtvrtletní zisk meziročně klesl o 66 % na 1,33 miliardy dolarů, což odpovídá zisku na akcii (EPS) ve výši 3,32 dolaru na akcii, což je přibližně 39 % pod tržním konsensem 5,48 dolaru. Podle údajů společnosti Refinitiv se jednalo o největší pokles zisku na akcii od října 2011. Tržby dosáhly 10,59 miliardy dolarů (-16 % r/r), což je rovněž pod odhady analytiků ve výši 10,83 miliardy dolarů.

Ďábel se skrývá v nákladech

"Všeobecně se očekávalo, že výsledky Goldman Sachs budou katastrofální, ale ukázalo se, že jsou ještě horší, než se čekalo," řekl Octavio Marenzi, prezident poradenské společnosti Opimas. "Výnosy byly do značné míry v souladu s prognózami, ale čistý zisk výrazně poklesl. Skutečným problémem je, že provozní náklady vzrostly o 11 %, zatímco výnosy se snížily."

Banka oznámila, že provozní náklady se meziročně zvýšily o 11 % na 8,09 miliardy USD v důsledku vyšších mezd, benefitů a transakčních poplatků. Údaje o nákladech byly zhruba o 800 milionů dolarů vyšší než tržní konsensus. Analytici signalizovali obavy, že mzdová inflace by mohla ve čtvrtém čtvrtletí zasáhnout zisky bank. Nikdo však neočekával, že rozsah bude tak výrazný.

Měnová politika Fedu podporuje banky... do určité míry.

Goldman Sachs zaúčtoval rezervy na úvěrové ztráty ve výši 972 milionů USD, což je nárůst oproti loňskému roku, kdy činil 344 milionů USD, což trhy nepřivítaly. Banka vyčlenila na potenciální úvěrové ztráty o 50 % více prostředků, než očekávali analytici.

Banka vidí "první známky zhoršení kvality spotřebitelských úvěrů". Se zpomalující se ekonomikou je více dlužníků ohroženo nesplácením, uvedl v úterý během hovoru s analytiky finanční ředitel Denis Coleman.

Divize Asset & Wealth management a Global Banking & Markets pod tlakem

Goldman uvedl, že pokles příjmů souvisí především se špatnými výsledky dvou hlavních divizí, a to Asset & Wealth management a Global Banking & Markets. Příjmy z investičního bankovnictví poklesly o 48 % na 1,87 miliardy USD v důsledku slabé emisní aktivity na akciových a dluhových trzích a nižších poplatků za poradenství. Znepokojující je také to, že se oproti 3Q22 snížilo transakční portfolio společnosti.

Výnosy z Asset & Wealth Managementu se meziročně propadly o 27 % na 3,56 miliardy USD kvůli výrazně nižším ziskům z držby soukromých akcií a maržím z dluhových nástrojů.

Vlna propouštění v pozadí

Po obtížném čtvrtletí zasypali analytici generálního ředitele banky otázkami týkajícími se pracovní síly a nákladů poté, co banka minulý týden propustila 3 200 zaměstnanců. Analytici se také zajímali o plány Goldmanu týkající se jeho spotřebitelských operací, protože banka omezuje své aktivity v této oblasti.

Těch 3 200 zaměstnanců, kteří byli minulý týden propuštěni, stálo Goldman ročně celkem asi 475 milionů dolarů. Dopad nedávného propouštění však nebyl do výsledků za čtvrté čtvrtletí započítán: Goldman měl na konci roku 48 500 zaměstnanců, což je jen o 1,2 % méně než v předchozím čtvrtletí. Podle Octavia Marenciho ze společnosti Opimas by investoři měli v blízké budoucnosti očekávat další vlnu snižování nákladů a propouštění.

Shrnutí čtvrtletních výsledků společnosti Goldman Sachs

https://news.alphastreet.com/gs-earnings-key-quarterly-highlights-from-goldman-sachs-q4-2022-financial-results/

Závěry

Poslední čtvrtletní výsledky velkých amerických bank, zejména Goldman Sachs, ukazují dopad zhoršujících se hospodářských podmínek na tento sektor. Varování představenstva ohledně neustále se zhoršující kvality úvěrového portfolia, rostoucího rizika nesplácení a tvorby vyšších rezerv na případné úvěrové ztráty by měli investoři vzít v úvahu. Navzdory fundamentálním náznakům blížícího se ekonomického zpomalení či dokonce recese je sentiment na Wall Street stále relativně dobrý, což ponechává prostor pro negativní překvapení. V takovém případě by bankovní akcie mohly potenciálně vymazat většinu zisků vytvořených od října 2022. Na druhou stranu by to vytvořilo investiční příležitost pro investory, kteří v současné době "sedí na hotovosti".

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akcie týdne - CD Projekt (22.09.2022)
    Mnoho investorů, hráčů a herních fanoušků si v současnosti klade otázku, co se musí stát, aby se do herního průmyslu vrátil pozitivní sentiment. Hlavním viníkem současného stavu je CD Projekt, a tak není divu, že investoři sledují jakékoli pozitivní známky výskytu první jarní vlaštovky, která z hraní udělá zelený boom. Mohlo by být jedním z nich úspěšné vydání série Edgerunners na Netflixu, zasazené do kyberpunkového světa?
  • Akcie týdne: Coinbase (15.04.2021)
    Coinbase (COIN.US), největší americká kryptoburza, si ve středu na Nasdaqu odbyla svoji premiéru. Výchozí cena byla stanovena na $250, ale silná poptávka způsobila rychlý nárůst až nad úroveň $428 za akcii. Poptávka býků však postupně slábla a burza ukončila svoji první obchodní seanci na $328,28. Pojďme se podrobněji podívat na dosud nejočekávanější akciový debut tohoto roku.
  • Akcie týdne - Credit Suisse (06.10.2022)
    Rostoucí nervozita na akciích Credit Suisse kvůli restrukturalizaci probíhající od konce července a zhoršující se finanční výsledky mohou naznačovat, že investoři se obávají opakování černého scénáře, který nastal u Lehman Brothers.
  • Akcie týdne - C3.ai (13.04.2022)
    Softwarová společnost C3.ai (AI.US) je jedním z největších příjemců zájmu o umělou inteligenci. A jak naznačuje samotný burzovní ticker, je jednou z mála společností, které nabízejí přímou expozici ve vývoji produktů založených na umělé inteligenci. Analytici společnosti DA Davidson označili její technologii za průlomovou a přirovnali ji k raným disruptivním produktům společnosti Microsoft. Společnost má obchodní dohody s technologickými gignaty, jako jsou Amazon Web Services a Google Cloud, s nimiž ve 4. čtvrtletí 2022 identifikovala více než 350 nových obchodních aplikací.
  • Akcie týdne - C3.ai (16.02.2023)
    Akcie C3.ai od začátku roku vyskočily o více než 120 % a mnozí investoři se ptají, zda se jedná o investiční bublinu, nebo je to stále příležitost k nákupu?
  • Akcie týdne: Duke Energy
    Obavy o stav globální ekonomiky směruje investory do segmentů, kterým se v časech zvýšeného napětí daří lépe než ostatním. Akcie společnosti Duke Energy zapadají do tohoto konceptu. Zájem obchodníků dokonce zvýšil cenu akcií na historické maximum. V této krátké analýze se podíváme na investiční plán společnosti, dividendovou politiku a celoroční výhled.
  • Akcie týdne - Electronic Arts (02.02.2023)
    Nejdříve Ubisoft, nyní Electronic Arts snížili prognózy tržeb pro rok 2023. V případě EA je to způsobeno zpožděním vydání hry na motivy série "Star Wars'' a nižšími výdaji spotřebitelů za zábavu, včetně videoher. V důsledku toho se akcie společnosti v premarketu propadly o více než 9 %. Pesimistické prognózy tržeb pro rok 2023 zapadají do narativu společnosti Microsoft Corp. Minulý týden výrobce Xboxu představil chmurné prognózy herního průmyslu, což posílilo obavy, že zpomalení herního sektoru se může v roce 2023 prohloubit.
  • Akcie týdne - FedEx (21.06.2023)
    Společnost FedEx (FDX.US) se dnes obchoduje na nižší úrovni poté, co včera večer zveřejnila neuspokojivou prognózu. To si zaslouží pozornost, protože FedEx, jakožto jedna z největších logistických společností ve Spojených státech, je často považován za jednoho z tahounů americké ekonomiky. Podívejme se na nedávné výsledky a prognózy společnosti.
  • Akcie týdne - First Citizens BancShares (11.05.2023)
    Zatímco většina amerických bankovních akcií si stále líže rány po nedávných otřesech v bankovním sektoru, zejména regionálních bank, jedna americká banka právě dosáhla čerstvého historického maxima - First Citizens BancShares (FCNCA.US). Tato banka se těší optimistické náladě od druhé poloviny března, kdy získala úvěry a vklady zkrachovalé Silicon Valley Bank. Akcie First Citizens tento týden opět vyskočily výše poté, co banka zveřejnila zprávu o výsledcích za 1. čtvrtletí, která obsahovala podrobnosti o akvizici SVB.
  • Akcie týdne: First Citizens Bank (30.03.2023)
    First Citizens BancShares, (FCNCA.US) získala od FDIC část banky Silicon Valley. Významné je, že získala slevu ve výši 16,5 miliardy USD. USD, což je obrovská částka, uvážíme-li, že před transakcí měla FCNCA vlastní kapitál ve výši pouhých 8,8 miliardy USD.
  • Akcie týdne - JP Morgan Chase (20.10.2022)
    Společnost JP Morgan Chase v pátek oznámila výsledky, které překonaly odhady analytiků a pomohly dočasně uklidnit náladu investorů, kteří se obávají o zdraví americké ekonomiky, jejímž lakmusovým papírkem je bankovní sektor. Překvapivě dobré výsledky největší americké banky z hlediska držených aktiv byly ovlivněny zvýšením úrokových sazeb, které pomohlo generovat vyšší úrokové výnosy.
  • Akcie týdne - Micron Technology (25.05.2023)
    Společnost Micron Technology (MU.US) se na začátku týdne dostala na titulní stránky novin poté, co Čína z bezpečnostních důvodů zakázala některé výrobky této společnosti. Jedná se o další kapitolu v technologických válkách mezi USA a Čínou, která může mít vliv na tržby společnosti. Společnost Micron však nedávno oznámila velkou investici v Japonsku, která může pomoci kompenzovat potíže v Číně. Podívejme se na nedávné zprávy o společnosti.
  • Akcie týdne - Moderna (15.12.2022)
    Společnosti Moderna (MRNA.US) a Merck (MRK.US) se chystají zahájit první fázi 3fázového testování vakcíny proti rakovině na bázi mRNA poté, co studie ukázaly, že by mohla být použita k léčbě zhoubného typu rakoviny kůže.
  • Akcie týdne - Nel (15.09.2022)
    Postupující riziko energetické krize v Evropě nutí vlády hledat nové alternativní zdroje energie. O návratu k jaderné energetice uvažuje Japonsko a znovuotevření jaderných elektráren plánuje i Německo. Jak se ukazuje, pro konvenční energii v podobě uhlí, ropy a plynu existují i jiné alternativy než uran nebo obnovitelné zdroje. Jedním z nich je vodík.
  • Akcie týdne- Netflix (21.04.2023)
    Americká společnost Netflix (NFLX.US), která se zabývá streamováním videa, oznámila na začátku tohoto týdne výsledky za 1. čtvrtletí 2023 a ukázalo se, že jsou zklamáním. Zatímco hlavní výsledky byly většinou v souladu s očekáváním, zpomalující se růst počtu předplatitelů vyvolal obavy a způsobil pokles akcií společnosti. Byla však zpráva opravdu tak špatná? Podívejme se na podrobnosti.
  • Akcie týdne - Nikola Corporation (10.08.2023)
    Akcie společnosti Nikola (NKLA.US) se od začátku roku obchodují bez větších změn. Výrobce elektromobilů minulý týden zahájil korekci, od té doby se propadl o více než 40 % a vymazal veškeré zisky dosažené během nedávné dvouměsíční rally, která akcie poslala o více než 500 % výše. Společnost zveřejnila hospodářské výsledky, které se neukázaly být tak špatné, ale schválení masivní emise akcií a odchod generálního ředitele akcie zatěžují.
  • Akcie týdne - Nvidia (02.03.2023)
    Společnost Nvidia Corporation (NVDA.US) je nejen významným výrobcem polovodičů, ale také navrhuje širokou škálu produktů, včetně grafických karet známých také jako GPU, centrálních procesorových jednotek (CPU), jednotek pro zpracování dat (DPU) a řadičů síťového rozhraní (NIC). Společnost Nvidia je známá především díky svým grafickým procesorům, které jsou hlavním předmětem podnikání společnosti. Široký výběr produktů umožňuje společnosti Nvidia působit na několika trzích, jako jsou herní trh, datová centra, profesionální vizualizace, autonomní vozidla a OEM. Společnost Nvidia je dobře zavedeným hráčem v polovodičovém průmyslu. Solidní finanční prostředky společnosti v kombinaci se silnou pozicí na klíčových trzích, jako jsou datová centra a herní průmysl, poskytují významný potenciál dlouhodobého růstu. Zaměřme se však nejprve na finance
  • Akcie týdne: Palantir Technologies (15.02.2022)
    Palantir Technologies (PLTR.US) patřila na přelomu let 2020 a 2021 mezi nejoblíbenější akcie investorů. Akcie zažily masivní nárůst a jejich cena během 3 měsíců rostla přes 300 %. Zbylá část roku 2021 však pro akcie nebyla tolik příznivá. Palantir se obchoduje o více než 70 % pod svým rekordním maximem zezačátku roku 2021. Společnost má ve čtvrtek oznámit výsledky za Q4, ale pomůže to ukončit sérii ztrát?
  • Akcie týdne - PepsiCo (13.10.2022)
    PepsiCo (PEP.US) ve středu zvýšilo svůj výhled na letošní rok, protože rostoucí ceny zvýšily příjmy konglomerátu za třetí čtvrtletí. Akcie společnosti po zveřejnění průběžné zprávy získaly více než 4 %.
  • Akcie týdne - Qualcomm (01.06.2023)
    Společnost Qualcomm (QCOM.US), přední světový výrobce procesorů pro chytré telefony a významný hráč v oblasti bezdrátových technologií, nedávno v souvislosti s šílenstvím na trhu s umělou inteligencí zaznamenala skok. To by nemělo být překvapením, protože Qualcomm již vyrábí čipy používané v AI a tyto produkty jsou pro některé aplikace dokonce lepší než čipy Nvidia. Podívejme se na tuto společnost a na nedávné zprávy o ní.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani