Úterý 19. březen 2024 14:59
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple trading AI
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader

Index spotřebitelských cen ve Spojeném království klesá, zaměření na maloobchodní tržby v USA a Spojeném království

18.01.2023 19:45  Autor: Admiral Markets  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Asijsko-pacifické akcie se ve středu obchodovaly na vyšší úrovni, přestože Bank of Japan (BoJ) oznámila své rozhodnutí nezměnit politiku kontroly výnosové křivky. Na tiskové konferenci guvernér BoJ Haruhiko Kuroda uvedl, že "není to tak dlouho, co jsme v prosinci rozhodli o našich opatřeních. Pravděpodobně bude trvat ještě nějakou dobu, než se opatření začnou projevovat na fixaci funkce trhu". Podle očekávání BoJ ponechala úrokové sazby beze změny.

Morgan Stanley: Čínský akciový trh bude v roce 2023 pravděpodobně nejúspěšnějším trhem

Podle zprávy společnosti Morgan Stanley se čínský akciový trh v roce 2023 pravděpodobně stane nejvýkonnějším trhem. Ekonomové Morgan Stanley naznačili, že by index MSCI China mohl do konce roku 2023 dosáhnout 80 bodů a index Hang Seng by mohl vzrůst na 24 500 bodů. To by znamenalo přibližně 15% nárůst oproti současnému stavu, kdy se trh obchoduje.

Inflace ve Spojeném království v prosinci klesla na 10,5 %

Zpráva zveřejněná Národním statistickým úřadem (ONS) ukázala, že inflace indexu spotřebitelských cen (CPI) ve Spojeném království se v prosinci v důsledku poklesu cen pohonných hmot a oděvů snížila na 10,5 % v přepočtu na roční bázi. V komentáři ke zprávě o inflaci ekonomové ONS uvedli, že "ačkoli jsme zaznamenali již druhé zmírnění v řadě, jedná se o poměrně mírný pokles a inflace je stále na velmi vysoké úrovni při celkovém silném růstu cen".

Ve středu ráno měnový pár GBP/USD osvěžil pětitýdenní maximum a obchodoval se na úrovni 1,2320.

Zpráva o maloobchodních tržbách v USA přijde dnes

Americký úřad pro sčítání lidu dnes zveřejní soubor údajů o maloobchodních tržbách v zemi za prosinec. Ekonomové očekávají, že zpráva vykáže meziměsíční pokles o 0,8 %. Je třeba poznamenat, že v listopadu 2022 se maloobchodní tržby v USA meziměsíčně propadly o 0,6 %.

Pokud se prosincový údaj o maloobchodních tržbách v USA vyrovná s očekáváním trhu, mohl by americký dolar získat podporu. Naopak další pokles maloobchodních tržeb by mohl poškodit americkou měnu, která se v posledních sedmi dnech potýkala s problémy vůči euru a britské libře.

Právě před dvaceti dny (26. prosince) průzkum Mastercard ServicePlus ukázal, že maloobchodní tržby (bez automobilů) se v letošní sváteční sezóně, trvající od 1. listopadu do 24. prosince, meziročně zvýšily o 7,6 %. Nepříznivý údaj o tržbách by mohl vyvolat spekulace o novém zvýšení úrokových sazeb americkým Federálním rezervním systémem, který se snaží zpřísnit svou měnovou politiku a kontrolovat růst spotřebitelských cen.

Maloobchodní tržby ve Spojeném království v prosinci pravděpodobně vzrostly

V pátek přijde na řadu britský statistický úřad ONS, který zveřejní zprávu o prosincových maloobchodních tržbách. Někteří ekonomové předpokládají, že údaje o maloobchodních tržbách dosáhnou -4,2 % v meziročním srovnání a +0,4 % v meziměsíčním srovnání.

Zpráva, kterou před týdnem zveřejnilo Britské maloobchodní konsorcium (BRC) a účetní společnost KPMG, vyvolala smíšené pocity, neboť ukázala, že maloobchodní tržby v prosinci meziročně vzrostly o 6,9 %, ale byly ovlivněny především zvýšenými cenami.

Vysoké ceny jsou problémem, protože životní náklady zatěžují rozpočet britských spotřebitelů. Bank of England je na nejlepší cestě zpřísnit svou měnovou politiku zvýšením úrokových sazeb.

Čínská lidová banka rozhodla o úrokových sazbách

Těsně před oslavami čínského nového roku oznámí Čínská lidová banka (PBoC) v pátek 20. ledna své rozhodnutí o úrokových sazbách. Ekonomové předpokládají, že centrální banka ponechá výpůjční náklady na stejné úrovni.

Zajímá vás obchodování na základě makroekonomických zpráv? Zjistěte, jak tento přístup funguje, díky našim bezplatným webinářům. Seznamte se a komunikujte s odbornými obchodníky. Sledujte a učte se z živých obchodních seancí.

 

Tradingové webináře zdarma

Nalaďte se na živé webové semináře pořádané našimi tradingovými experty.

ZAREGISTROVAT SE ZDARMA

Tento materiál neobsahuje a neměl by být vykládán jako materiál obsahující investiční poradenství, investiční doporučení, nabídku nebo výzvu k jakýmkoli transakcím s finančními nástroji. Vezměte prosím na vědomí, že tato obchodní analýza není spolehlivým ukazatelem jakékoli současné nebo budoucí výkonnosti, protože okolnosti se mohou v průběhu času měnit. Před přijetím jakéhokoli investičního rozhodnutí byste měli požádat o radu nezávislého finančního poradce, abyste se ujistili, že rozumíte rizikům.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Index S&P 500 už 7x korigoval, když se P/E dostal k 16,50
    Ukazatel Price/Earnings ratio (P/E) patří mezi základní nástroje fundamentální analýzy. Ukazuje relativní ocenění akci...
  • Index S&P 500 v mnohém kopíruje srpnové výprodeje. Přijde růst o 13 %?
    Index S&P 500 má za sebou pěknou třídenní rally, která ho vytáhla o 100 bodů vzhůru. Každou z těchto seancí index rost...
  • Index S&P 500 v úvodu hledá směr při silné krátkodobé přeprodanosti
    Americké trhy hledají směr při silné krátkodobé přeprodanosti. Index S&P 500 ztratil za předešlých šest dní přibližně 7 %, když zaznamenal pět klesajících dní. Index aktivity ISM ve službách ukázal na slušnou sílu americké ekonomiky, když v srpnu vzrostl na 56,9 b., zatímco analytici v průměru očekávali pokles na 55,4 b. Investoři čekají na další důležité zasedání Fedu, které se uskuteční 21. září a kde centrální bankéři mohou dále zvýšit sazby o 0,75 %.
  • INDEX: Sazby u hypoték jsou od začátku roku stabilní
    V září zaznamenal Broker Consulting Index hypotečních úvěrů hodnotu 5,69 procenta, což je oproti předchozímu měsíci nepatrný nárůst o 0,1 procentního bodu. Tento vývoj naprosto odpovídá trendu letošního roku, kdy jsou sazby u hypoték od ledna 2023 stabilní a po celou dobu se drží v rozmezí 0,5procentního bodu. Ani na závěr roku experti nepředpokládají velké výkyvy. Tomu odpovídá i vypočítaná hodnota předstihového ukazatele na říjen s 6,04 procenta. Vyšší úrokové sazby komplikují nejen zájem o nové hypotéky, ale také prodeje nemovitostí hypotékou již zatížené.
  • INDEX: Sazby u hypoték v lednu lehce klesly
    V lednu 2024 Broker Consulting Index hypotečních úvěrů mírně poklesl na hodnotu 5,62 procenta. V porovnání s předchozím měsícem se jedná o snížení 0,09 procentního bodu. Další pokles v následujícím období předpovídá lednový předstihový ukazatel, který se zastavil na hodnotě 5,70 procenta (oproti prosincovému výsledku nižší o 11 bazických bodů). Vzhledem k prosincovému rozhodnutí České národní banky o snížení dvoutýdenní repo sazby už některé banky mírně upravily své úrokové sazby směrem dolů. Podle analytiků nelze v nejbližší době očekávat skokové poklesy. Na konci roku by se úroková sazba u hypoték mohla pohybovat v rozmezí 3,5 – 4,5 procenty. Nadále trvá doporučení spíše kratších fixací úrokových sazeb u hypoték.
  • Index SENTIX, kanadská stavební povolení; analýza EUR/CAD
    Investorský sentiment eurozóny SENTIX se v říjnu zhoršil a neudržel tak zářijové tempo. Index klesl na 6,1 bodu z předchozích 6,5 bodu a nenaplnil tak očekávání o 8,0 bodovém zisku. Nálada v eurozóně však zůstává na dobré úrovni. Letošní září bylo dokonce druhé nejlepší od vzniku indexu v roce 2003. Ekonomové i přes dnešní pokles hovoří o stabilizaci situaci v Evropě, to potvrdilo i finální HDP eurozóny, které expandovalo o 0,3 procenta ve druhém kvartálu. Euro v dnešní poklidné seanci spíše ztrácí. Zatím zaostává za americkým dolarem i librou. Sílu naopak ukázalo komoditním měnám.
  • Index S&P/Case-Shiller, spotřebitelská důvěra CB; analýza EUR/USD
    Americký index S&P/Case-Shiller, který monitoruje ceny domů ve 20 metropolích, vzrostl v květnu méně, než se oček...
  • Index spotrebiteľskej dôvery skončil sklamaním
    Index spotrebiteľskej dôvery v apríli klesol na 86,9 zo 118,8 bodov v marci (revidovaný zo 120 bodov), index súčasnej situácie klesol na 76,4 zo 166,7bodov, index očakávaní vzrástol na 93,8 z 86,8 bodov a počet ťažko dostupných pracovných miest vyskočil na 33,6 z 13,8 bodov. 90-bodový pokles indexu súčasnej situácie, ktorý zaznamenal rekordný pokles, treba povedať že odráža prudký pokles hospodárskej aktivity a prudký nárast nárokov na podporu v nezamestnanosti spôsobený krízou COVID-19, uviedla Lynn Franco, senior riaditeľka. ekonomických ukazovateľov v konferenčnej rade.
  • Index spotřebitelské důvěry v Německu se propadl na -1,6 b. Turecká lira klesla o 15 %
    Německý statistický úřad ve své finální zprávě uvedl, že hrubý domácí produkt největšího obchodního partnera České republiky ve třetím čtvrtletí vzrost o 1,7 %. Tempo růstu se tak snížilo o tři desetiny procentního bodu v porovnání s předchozím čtvrtletím. K zvýšení HDP především přispěly útraty domácností, z čehož také těžily restaurace a hotely. Naopak investice podniků a státní výdaje zůstaly utlumené.
  • Index spotřebitelské inflace a zápis z měnového zasedání ČNB by neměly mít na kurz koruny větší dopad
    Centrální banky v ČR, Polsku, Velké Británii a eurozóně ponechaly minulý týden současné nastavení měnové politiky beze změny. Tento výsledek...
  • Index spotřebitelských cen v Turecku jednoznačně překvapil růstem!
    Dynamika inflace v Turecku překvapivě roste, pokud jde o údaj za listopad. V meziměsíčním srovnání se údaj zvýšil na 9,5 %, zatímco očekávání činilo 8,5 % a předchozí údaj 3,92 %. V meziročním srovnání dosáhl údaj 47,83 % oproti očekávání 46,8 % a předchozímu údaji 38,2 %.
  • Index S&P 500: Apple posunul index výše
    Zářijový futures kontrakt hlavního akciového indexu S&P 500 v mimoburzovním obchodování klesá 0,2 % d/d na 1991. Ve ...
  • Index S&P 500, denný výhľad od 3cAnalysis
    Signály na tento týždeň naďalej poukazujú na rast, ale s denným sentimentom prevyšujúcim 3 mesačné maximá je výhľad opatrný a poukazuje aj na nákupy poklesov. Pondelok síce priniesol rast, ale spolu s niektorými skorými príznakmi divergencie sa ukazovatele rastového momentu oslabili. Aj pri absencii predajného signálu však existuje nebezpečie poklesu, a tak náš dnešný výhľad predpokladá nečinnosť pri otvorení trhu, ale predaj iba rastu od 3080 (riziko straty pri raste nad 3116, marcové maximum), alebo predaj iba prierazu pod 3009, včerajšie minimum (riziko straty pri raste ku 3040). Cieľ pri prieraze pod 3009 predpokladáme v poklese ku 2992, piatková základňa a 2965, minimum v stredu.
  • Index S&P 500, denný výhľad od 3cAnalysis
    Koniec sekvencie vyšších týždenných miním zmenil signály na tento týždeň na dočasne medvedie. Počiatočné straty v pondelok o 100 bodov však už prilákali kupujúcich späť na trh z úrovne 2931, čo je 62% korekcia rastu od májovej základne a viedli k zmene signálov v utorok na býčie. Hoci sa tieto potvrdili, silné otvorenie trhu s nevyplneným oknom a rastom o 91 bodov sa nakoniec zastavilo. Interpretácia signálov a reálnych úrovní je zložitá, ale na stredu je veľmi opatrný medvedí sentiment a predpokladáme nečinnosť pri otvorení trhu a predaj iba rastu ku 3156.5, včerajšie maximum (riziko predpokladáme v raste nad 3194.5, otvorenie trhu 9. júna), alebo predaj iba prierazu úrovne 3060, včerajšie minimum (riziko predpokladáme v raste ku 3100). Cieľ, v prípade prierazu úrovne 3060 predpokladáme v poklese ku 3024, Marabuzo čiara v pondelok a 2923.5, základňa tohto týždňa.
  • Index S&P 500 dosáhl hodnoty 2 687
    S&P 500 včera dosáhl hodnoty 2 687 a od této úrovně vykázal menší pokles. Skok byl hlavně kvůli nadějím z uvolnění obchodních vztahů mezi USA a Čínou. Čína nakupuje obrovské množství sójových bobů a má údajně objednávku až na 2 miliony tun (podle americké rady vývozu sóji).
  • Index S&P 500 malým růstem atakuje rekordy
    Hlavní akciový index S&P 500 v mimoburzovním obchodování roste 0,1% d/d na 1876. Malé změny indexu nastaly i během ...
  • Index S&P 500 po Fedu opět na rekordech
    Hlavní akciový index S&P 500 v mimoburzovním obchodování klesá 0,3% d/d na 1950. Trh včera večer prudce posílil na nový rekord po rozhodnutí...
  • Index S&P500 postavil nový rekord.
    Ve čtvrtek, 19 září, americký trh uzavřel obchodní seancí s menším snížením. V průběhu seancí index S&P500 postavil no...
  • INDEX S&P500 SE OPĚT PŘIBLIŽUJE K DOSAŽENÍ ABSOLUTNÍCH MAXIM
    V prvním dnu tohoto týdne se index S&P500 přiblížil k nedávno získanému historickému maximu a nyní má šanci pokračovat...
  • Index SP 500 se snaží vytvořit nové maximum
    Index SP 500 se dnes snaží zaznamenat zelenou svíčku, když se obchoduje v rušné oblasti 4 533-4 550 bodů. Zdá se, že agresivnímu pohybu od minima z října došla pára, zejména poté, co index SP 500 nezaznamenal nové maximum pro rok 2023 nad úrovní 4 607 z července 2023. Předpokládá se, že současný býčí trend stále trvá, ale ukazatele hybnosti jsou připraveny stát se medvědími.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster