Úterý 19. březen 2024 08:10
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new

Spotové ceny zlata na vzestupu: Co byste měli vědět

12.01.2023 23:11  Autor: Admiral Markets  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Kolikrát jste už četli nebo slyšeli, že zlato je bezpečným přístavem pro investory a obchodníky? Pravděpodobně mnohokrát. Zdá se, že vysoké hodnoty inflace zaznamenané ve většině velkých ekonomik zvýšily spotové ceny zlata, protože se zvýšila poptávka.

Spotové ceny zlata se 12. ledna pohybovaly kolem 1 884 USD za unci. Spotové ceny zlata jsou o 8,3 % vyšší než před šesti měsíci, protože komodita získává zpět pozice ztracené v srpnu a září 2022. Otázkou nyní je, zda bude rally pokračovat, nebo zda by ji mohly zastavit jakékoli změny v globálním ekonomickém prostředí.

Zlato versus fiat měny: co si myslí zkušení analytici

"Zlato tu bude, zlato bude penězi, až dolar, euro, jüan a ringgit budou pouhými vzpomínkami." To je jeden z citátů, které jste si mohli přečíst při procházení internetových stránek a hledání informací o drahém kovu. Osobou odpovědnou za tento citát je Richard Russell, autor knihy "Dow Theory Letters" (Dopisy Dowovy teorie), která byla publikována v roce 1958.

Richard Russell je osobou, která označila vrchol býčího trhu v letech 1946-1966 a začátek velkého býčího trhu, který začal v prosinci 1974, takže jeho názor má možná zvláštní význam. V tomto blogu se s vámi podělíme o některé důležité informace o zlatě, které by mohly být užitečné pro začínající obchodníky, a o některé postřehy pocházející od špičkových bankovních institucí a analytiků.

Zlato: Bezpečný přístav a cenné aktivum pro diverzifikaci obchodní strategie?

Zlato bylo po celou svou dlouhou historii používáno jako přirozené peníze a uchovatel hodnoty. V dobách tržních turbulencí může investování nebo obchodování se zlatem pomoci jako nástroj řízení rizik a snížit ztráty portfolia. Zlato slouží jako pojistka proti inflaci na mnoha významných trzích, například ve Spojených státech, Velké Británii a dalších.

Zlato je jednou z nejdůležitějších a nejobchodovanějších komodit. Na trhu se zlatem se cení jeho historický význam a používá se k obchodování a výměně zboží. V současné době má hodnotu téměř 2,4 bilionu dolarů. Hodnota zlata neustále kolísá, protože se obchoduje na veřejných burzách, jejichž cena je určována nabídkou a poptávkou.

Zlato má ve srovnání s jinými druhy aktiv tendenci s vyšší pravděpodobností udržet si svou hodnotu po delší dobu. V důsledku toho může být použito jako zajištění proti inflaci, ke které dochází, když kupní síla lidí klesá v důsledku růstu cen zboží a služeb. Začínající obchodníci by však měli mít na paměti, že někdy se trhy mohou pohybovat proti jejich očekávání. S ohledem na to by měli začínající obchodníci studovat trhy, provádět důkladný průzkum a postupovat obezřetně a využívat nástroje řízení rizik, které mají k dispozici.

Spotové ceny zlata rostou, ale udrží si tuto dynamiku?

Zdá se, že spotové ceny zlata si v roce 2023 udrží dynamiku z minulého roku. Dne 5. ledna se spotové ceny zlata pohybovaly na úrovni 1 839 USD, zatímco o týden později (12. ledna) se spotové ceny zlata dostaly na 1 884 USD. Někteří analytici naznačují, že spotové ceny drahého kovu by mohly překročit úrovně zaznamenané v polovině roku 2020.

Zobrazeno: Admirals MetaTrader 5 - XAUUSD Denní graf zachycený na Jan.12th 2022. Rozsah data: 8. září 2022 - 12. ledna 2023. Zachycené datum: 12. ledna 2023. Minulá výkonnost není ukazatelem budoucích výsledků.

Některé banky očekávají, že spotové ceny zlata v roce 2023 ještě vzrostou.

Například zpráva zveřejněná společností Credit Suisse nevylučuje prudký růst k hranici 2300 dolarů. Zpráva banky zveřejněná 10. ledna uvádí, že "pokud by se rally někdy rozšířila nad rekordní maxima z let 2020 a 2022 na úrovni 2 070/2 075 dolarů, znamenalo by to podle nás významný a dlouhodobý průlom výše, což by otevřelo cestu k 2 300 dolarům a pravděpodobně i dále".

Ekonomové Commerzbank poznamenávají, že pokud jde o spotové ceny zlata, hrají významnou roli údaje o inflaci v USA. Vzhledem k tomu, že účastníci trhu očekávají 12. ledna zveřejnění prosincových údajů o indexu spotřebitelských cen v USA, komoditní analytici Commerzbank naznačují, že by mohly spotovým cenám žlutého kovu dodat další vítr do plachet. "Trh očekává, že míra inflace klesla ze 7,1 % na 6,5 % - naši ekonomové dokonce předpokládají pokles na 6,4 %. Naposledy byla nižší před více než rokem. Údaje o inflaci v USA by mohly ceně zlata dodat další vítr do plachet vzhledem k tomu, že zpomalování inflace, které pozorujeme od léta, pravděpodobně pokračovalo i minulý měsíc," uvádí se v jejich zprávě.

Zobrazeno: Admirals MetaTrader 5 - XAUUSD Měsíční graf 12. ledna 2022. Rozsah data: září 2015 - 12. ledna 2023. Zachycené datum: ledna 2023. Minulá výkonnost není ukazatelem budoucích výsledků.

Jiní analytici nejsou tak optimističtí, i když očekávají, že spotové ceny zlata se budou v prvním čtvrtletí roku 2023 pohybovat kolem 1 890 USD. Poslední zpráva Erste Group Research, zveřejněná 9. ledna, naznačuje, že "reálné výnosy zůstanou v 1. čtvrtletí 2023 v záporném teritoriu navzdory zvyšování sazeb Fedu. To je faktor, který hovoří ve prospěch rostoucí ceny zlata. Očekávané zpomalení globálního hospodářského růstu a klesající míra růstu zisků podniků podpoří toky bezpečného přístavu ve zlatě. V 1. čtvrtletí 2023 očekáváme mírný nárůst ceny na přibližně 1 890 USD."

Řízení rizik je při obchodování zásadní

Při obchodování a investování existují rizika. Pokud se cena aktiva pohybuje proti vašemu očekávání, může vaše strategie selhat, což může vést ke ztrátě finančních prostředků. Vytváření obchodní strategie by mělo zahrnovat důkladný průzkum trhu. Kromě toho byste měli vědět, jak používat nástroje pro řízení rizik poskytované vaším makléřem.

Když účinně řídíte riziko, získáte kontrolu nad výší svých peněz, které mohou být ztraceny v rámci obchodu nebo skupiny obchodů, tím, že omezíte celkovou částku, kterou můžete ztratit. Řízení rizik vám dává možnost tato rizika snížit, a to i v případě, že dojde k nejhoršímu scénáři.

Zajímá vás obchodování na základě makroekonomických zpráv? Zjistěte, jak tento přístup funguje, na našich bezplatných webových seminářích. Setkejte se a komunikujte s odbornými obchodníky. Sledujte a učte se z živých obchodních seancí.

 

Tradingové webináře zdarma

Nalaďte se na živé webové semináře pořádané našimi tradingovými experty.

ZAREGISTROVAT SE ZDARMA

 

Tento materiál neobsahuje a neměl by být vykládán jako materiál obsahující investiční poradenství, investiční doporučení, nabídku nebo výzvu k jakýmkoli transakcím s finančními nástroji. Vezměte prosím na vědomí, že tato obchodní analýza není spolehlivým ukazatelem jakékoli současné nebo budoucí výkonnosti, protože okolnosti se mohou v průběhu času měnit. Před přijetím jakéhokoli investičního rozhodnutí byste měli požádat o radu nezávislého finančního poradce, abyste se ujistili, že rozumíte rizikům.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Spořte na důchod už od 20 let věku, nejlépe se tak na stáří zajistíte. Není třeba velkých částek, důležitá je pravidelnost a právě brzký začátek
    Proč je důležité s investicemi začít co možná nejdříve a nebát se sebevětších krizí a měnových otřesů?
  • Spotify klesá po výsledcích za 3. čtvrtletí.
    Spotify (SPOT.US), švédská audio streamingová společnost kótovaná v USA, se dnes před zahájením relace na Wall Street obchoduje výše. Akcie klesly o 2 % po zveřejnění zprávy o zisku za 3. čtvrtletí 2023, která ukázala neočekávaný zisk. Pojďme se rychle podívat na vydání!
  • Spotify najme stovky lidí, aby podpořila prodej reklamy
    Největší světový provozovatel streamování hudby Spotify najme stovky lidí v Austrálii, Evropě, a v Kanadě, aby podpořil prodej reklamy a zvýšil příjmy od lidí, kteří si služby nepředplácejí. Velká část lidí, která služby Spotify využívá, si stravování hudby nepředplácí.
  • Spotify nečekaně oznámila zpětný odkup akcií, akcie prudce rostou
    Akcie Spotify (SPOT.US) dnes vystřelily o více než 5 % poté, co tato hudbu streamující společnost oznámila, že vedení schválilo zpětný odkup akcií ve výši $1 mld. Odkup by měl začít ještě ve třetím kvartálu. "Toto oznámení ukazuje naši důvěru v podnikání Spotify. Vidíme dlouhodobé růstové příležitosti," řekl Paul Vogel, CFO společnosti. Dle Spotify bude odkup akcií realizován čas od času prostřednictvím různých metod včetně standardního tržního nákupu. Autorizace k buyback programu vyprší 21. dubna 2026. Načasování a konečný počet koupených akcií bude dle společnosti záviset na množství faktorů včetně ceny a obecných podnikatelských a tržních podmínek.
  • Spotify po překonání počtu uživatelů za 1. čtvrtletí roste o 5 %
    Společnost Spotify Technologies (SPOT.US), švédská společnost zabývající se streamováním hudby kótovaná na Wall Street, dnes před zahájením seance na Wall Street zveřejnila zprávu o výsledcích za 1. čtvrtletí 2023. Výsledky lze hodnotit jako smíšené, nicméně se objevilo několik pozitiv, která zvýšila náladu investorů vůči společnosti.
  • Spotify po zveřejnění výsledků prudce vzrostl
    Spotify (SPOT.US) před otevřením dnešní americké seance zveřejnil výseldky hospodaření za 2Q22. Zpráva byla trhem vnímána pozitivně, proto si dnes akcie švédské společnosti připasaly 15 % zisky.
  • Spotify stojí na pevných základech
    Digitální svět se rozšiřuje a roste rychlým tempem. Tempo jeho růstu se začalo zrychlovat v době Covidu, kdy byli lidé "nuceni" zůstávat doma a vyhledávali různé formy zábavy a možnosti řešení nákupů a úřadů prostřednictvím online prostředí. Vzhledem k tomu, že většinu času trávili doma, rostla zejména sledovanost a poslechovost streamovacích služeb, což přineslo velké zisky společnosti Spotify, jedné z nejznámějších společností zabývajících se streamováním hudby.
  • Spotify s vyšším než očekávaným nárůstem předplatitelů ve 4. čtvrtletí
    Společnost Spotify Technology SA (SPOT.US) vykázala za 4. čtvrtletí růst počtu předplatitelů, který překonal očekávání Wall Street, a také oznámila lepší než očekávané pokyny pro další čtvrtletí. Během obchodování před zahájením americké seance si její akcie připsaly téměř 6 %.
  • Spotify vstoupí na newyorskou burzu 3. dubna
    Největší světová služba pro streamování hudby Spotify uvede své akcie na newyorskou burzu 3. dubna. Informovala o tom firma při setkání s investory. Podle analytiků by se tržní hodnota podniku mohla pohybovat kolem 20 miliard dolarů (zhruba 412 miliard Kč), napsala agentura DPA.
  • Spotová volatilita včera zaznamenala procentuálně největší intradenní nárůst v historii
    Pár grafů ke včerejšímu výprodeji v USA. Americké indexy za sebou mají díky 4% výprodeji nejhorší den od roku 2011. Intradenní korekce byla ještě o něco větší než v roce 2016 a 2015 a více než 4% výprodejem si S&P500 naposledy prošel v dobách nejhlubší dluhové krize v roce 2011. Zatímco tehdy bylo důvodem výprodejů jasné a velmi vysoké systémové riziko, včera šlo o čistokrevný technický výprodej způsobený primárně vysokou překoupeností indexů.
  • Spotreba britských domácností naďalej spomaľuje, aktuálne je najslabšia od roku 2014
    Dnes boli zverejnené detaily britského HDP za druhý kvartál, ktoré ukazujú podrobnejší obraz toho, ako sa britská ekonomika vyvíja pred BrExitom. Medzikvartálny rast HDP na úrovni 0,3% bol v druhom kvartáli o niečo vyšší ako 0,2% v prvom, stále je to však v porovnaní s predošlými rokmi nízka úroveň. Tento rast bol rovnomerne rozložený na výdavky domácností, výdavky vlády a investície, ktoré k nemu prispeli zhodne po 0,1 percentuálnom bode. Príspevok zahraničného obchodu bol nulový.
  • Spotrebiteľská dôvera v eurozóne klesla na dvojročné minimum
    V eurozóne sa zintenzívňuje pokles spotrebiteľskej dôvery. V decembri klesla z -3,9b. na -6,2b., čo predstavuje najnižšiu úroveň od februára 2017. Medzimesačný pokles o 2,3b. je najvyšší od februára 2016 a jeden z najvyšších v aktuálnej dekáde vôbec.
  • Spotrebiteľská nálada v USA sa zhoršuje
    Dnešný deň bol bohatý na makroekonomické dáta. Z Talianske sme videli infláciu za máj, ktorá zaznamenala nárast o 0,8% (očakával sa rast na úrovni 0,9%), apríl 1,1%. Harmonizovaná inflácia skončila mierne lepšie na úrovni 0,9%.
  • Spotrebiteľský sentiment University of Michigan prekonal očakávania
    Spotrebiteľská nálada University of Michigan v USA sa v apríli zvýšila na 65,70 z marcových 59,4 bodov, čo bolo nad trhovou prognózou vo výške 58,9 bodov. Index očakávaní vzrástol o 18 % na 64,1 bodov. Snáď najprekvapivejšou zmenou bolo, že spotrebitelia očakávali v apríli medziročný nárast cien plynu len o 0,4 centa. Ukazovateľ súčasných podmienok sa tiež zvýšil na 68,1 zo 67,2 bodov. Inflačné očakávania sa medzitým nezmenili ani pre budúci rok (5,4 %), ani pre päťročný výhľad (3 %).
  • Spotrebiteľský sentiment v USA bol revidovaný nižšie. Predaje nových domov klesajú už 4. mesiac
    Spotrebiteľská nálada University of Michigan v USA bola revidovaná v decembri na 80,7 z pôvodných 81,4 bodov, stále však bola nad novembrovou úrovňou 76,9 bodov.
  • Spotrebiteľský sentiment v USA prekonal očakávania
    Spotrebiteľské sentimenty University of Michigan v USA boli v apríli revidované vyššie na 88,3 z predbežných 86,5 bodov, čo prekonalo očakávania trhu vo výške 87,4 bodov. Inflačné očakávania pre nasledujúci rok sa zvýšili na 3,4% z 3,1% v predchádzajúcom mesiaci, zatiaľ čo päťročný výhľad sa mierne znížil na 2,7%.
  • Spotřeba domácností a investice jsou tahounem ekonomiky
    Podle zpřesněného odhadu vzrostla česká ekonomika v druhém čtvrtletí mezičtvrtletně o 1,0 % po předchozím poklesu o 0,3 %. Předběžný odhad ukazoval růst pouze o 0,6 %. V meziročním srovnání HDP rostlo tempem 8,2 %, zatímco předběžný odhad ukazoval 7,8 %.
  • Spotřeba domácností naznačuje lepší zítřky
    Česká ekonomika dle zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu mezikvartálně rostla o 0,1 %, což je v souladu s očekáváním trhu a prvotním odhadem. Revidován byl mírně meziroční výsledek, kdy místo snížení o 0,5 % české HDP pokleslo o 0,4 %. Ve druhé polovině roku očekáváme mírné oživení ekonomiky především ve spojitosti s vyšší spotřebou domácností.
  • Spotřeba piva stále klesá
    Výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová se vyjádřila, že je i přes pokles pití výběr piva stále pestřejší. Pivo má nízkou kalorickou hodnotu a obsahuje velké množství vitaminů, minerálů a přírodních antioxidantů. V přiměřeném množství je vhodné i po sportu a po fyzické práci.
  • Spotřeba táhne ekonomiku. Brzdou jsou nedostatečné investice
    „Naše ekonomika těží z vysoké domácí poptávky, která je stimulována situací na trhu práce. Nedostatek pracovních sil tlačí na růst mezd v soukromém sektoru. Rostoucí mzdy slouží jako argument k růstu důchodů a platů ve veřejném sektoru. Výsledkem jsou vyšší příjmy českého obyvatelstva, které navyšují spotřebu a vedou k růstu celé ekonomiky,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader