Úterý 19. březen 2024 10:59
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024

Co očekávat od rozhodnutí Bank of Canada a ECB o úrokových sazbách

24.10.2022 22:21  Autor: Admiral Markets  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Pokud jde o měnovou politiku, nachází se Bank of Canada (BoC) někde mezi holubičí Bank of Japan a jestřábím zpřísňováním Federálního rezervního systému.

To odpovídá relativnímu tempu růstu cen v Kanadě ve srovnání s USA nebo EU, kde se úroveň inflace pohybuje mezi 8 a 10 %, a Japonskem, kde se pohybuje kolem 3 %.

Středový přístup BoC se možná brzy změní poté, co zářijové údaje o inflaci byly vyšší, než se očekávalo, a to na úrovni 6,9 % oproti konsenzuální prognóze 6,7 %.

Centrální banka se sejde ve středu 26. října, aby oznámila své rozhodnutí o úrokových sazbách. Očekává se, že BoC zvýší svou orientační úrokovou sazbu, která v současné době činí 3,25 %. Tržní konsenzus předpokládá, že by se pokyny mohly zvýšit z 3,25 % na 3,75 % nebo 4 %.

Očekávaný výsledek však může obsahovat překvapení vzhledem k poslednímu vzestupnému trendu inflace.

Extrémnějším scénářem je, že BoC zvýší své pokyny pro úrokové sazby o 1 procentní bod, ale tato možnost zvyšuje rizika pro hospodářský růst. Hrubý domácí produkt (HDP) Kanady zaznamenal čtyři po sobě jdoucí čtvrtletí růstu reálného HDP až do konce druhého čtvrtletí letošního roku, kdy ekonomika vzrostla o 0,8 %. V červnu, červenci a srpnu se růst HDP pohyboval kolem 0,1 procenta měsíčně. Ve srovnání s USA se hospodářský růst Kanady pohybuje v kladných číslech, nelze jej však označit za robustní.

Bude BoC zvýšením úrokových sazeb o 1 % riskovat oslabení důvěry investorů a spotřebitelských výdajů? Odpověď na tuto otázku přinese říjnové zasedání.

Evropská centrální banka (ECB) se potýká s vyšší mírou inflace v Evropě a je stále více jestřábí ohledně zpřísňování měnové politiky. Zároveň se centrální banka obává slabosti ekonomiky bloku kvůli rizikům plynoucím z války na Ukrajině.

Centrální banka zasedá ve čtvrtek 27. října a očekává se, že zvýší svou orientační klíčovou úrokovou sazbu z 1,25 % na 2 %.

Převáží opatrnost ECB ohledně hospodářského růstu nad rostoucí mírou inflace v EU? Hlavním úkolem centrální banky je udržovat cenovou stabilitu, ale poté, co zářijový index spotřebitelských cen (CPI) dosáhl 10 % a ceny se v celé Evropě zahřály, se misky vah mohou v nadcházejících měsících přiklonit k agresivnějšímu zvyšování úrokových sazeb.

Závěrem lze říci, že obě centrální banky jsou pod tlakem, aby zkrotily inflaci, takže v nadcházejících měnověpolitických rozhodnutích může dojít k nečekaným výsledkům.

Naučte se obchodovat a investovat díky našim bezplatným webinářům. Pořádají je zkušení obchodníci a zaměřují se na různá finanční témata. Zjistěte, jak interpretovat analýzu trhu. Pochopte, jak obchodovat na základě zpráv.

Tradingové webináře zdarma

Nalaďte se na živé webové semináře pořádané našimi tradingovými experty.

Tento materiál neobsahuje a neměl by být vykládán jako materiál obsahující investiční poradenství, investiční doporučení, nabídku nebo výzvu k jakýmkoli transakcím s finančními nástroji. Vezměte prosím na vědomí, že tato obchodní analýza není spolehlivým ukazatelem jakékoli současné nebo budoucí výkonnosti, protože okolnosti se mohou v průběhu času měnit. Před přijetím jakéhokoli investičního rozhodnutí byste měli požádat o radu nezávislého finančního poradce, abyste se ujistili, že rozumíte rizikům.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Co očekávat od čtvrtečního zasedání Bank of England?
    Ve čtvrtek už podruhé po Brexit referendu zasedá Bank of England. Na rozdíl od červencového zasedání má více času na reakci a sazby pravděpodobně sníží poprvé od března 2009. Minulým zasedáním však dala také najevo, že médii proklamovaný post-Brexit „konec světa“ nenastal a monetární opatření by nemusela být nijak masivní.
  • Co očekávat od čtvrtečního zasedání Evropské centrální banky (ECB)?
    Čtvrteční zasedání Evropské centrální banky (ECB) přitahuje pozornost všech aktérů finančního trhu. ECB by...
  • Co očekávat od dnešního zápisu z jednání Fedu
    Kromě klíčových dat o inflaci, která by mohla určit další kroky Fedu, se investoři zaměří na to, jak politici učinili jedno ze svých nejtěžších rozhodnutí v posledních letech, ignorujíce bankroty, které minulý měsíc otřásly trhy.
  • Co očekávat od dnešního zasedání Fedu❓
    Zasedání FOMC končí večerním (20:00) zveřejnění rozhodnutím o sazbách. Následná tisková konference začne o 30 minut později. Rozhodnutí bude zveřejněno včetně nových makroekonomických projekcí a tzv. tečkového grafu. Objeví se tedy spousta materiálů, na které se soustředí pozornost obchodníků. Sledujte naši sekci "Zprávy z trhů", kde budeme dnešní zasedání pokrývat.
  • Co očekávat od dnešního zasedání šéfů centrálních bank?
    Dnešní makroekonomický kalendář obsahuje projev předsedy Fedu Jeromea Powella, který opakovaně informoval o chystaných krocích regulátora v boji proti vysoké inflaci.
  • Co očekávat od Fedu po údajích o inflaci?
    Vzhledem k tomu, že inflace v USA byla v červnu na nejvyšší úrovni za 40 let, byla včerejší prosincová zpráva CPI vítanou změnou, protože inflace postupně klesá. Ještě před šesti měsíci dosáhla celková inflace alarmujících 9,1 %. Historický nárůst inflace byl dlouhý proces poté, co dosáhl 0,329 % v dubnu a 0,118 % v květnu 2020.
  • Co očekávat od NFP reportu?
    NFP report z amerického trhu práce za únor (pátek, 14:30) je hlavní makro událostí tohoto týdne. Trh očekává vzestup o 185 tisíc nových pracovních míst po růstu zaměstnanosti o 49 tisíc v lednu. Míra nezaměstnanosti by měla zůstat nezměněna na 6,3 %. ADP report, který byl zveřejněn ve středu, však vykázal růst zaměstnanosti o pouze 117 tisíc. Máme se bát o zdraví největší světové ekonomiky?
  • Co očekávat od odpoledních statistik z amerického trhu práce NFP?
    Přestože včerejší fundamenty z BoE se ukázaly jako velmi podstatné a překvapivé, vyvrcholení týdne můžeme mít stále př...
  • 👁‍🗨 Co očekávat od pátečního NFP reportu ❔
    Začněme dnešní report uvedením do kontextu. Americký trh práce byl před úderem pandemie v nejlepší kondici za dlouhé desítky let. Zaměstnanost se nacházela mírně pod 40 % z celkové americké populace - úrovně jen mírně pod maximy tohoto indikátoru z roku 2000. Uzavření ekonomiky způsobilo masivní ztrátu pracovních míst, které však byly hlavně dočasné - tento poměr klesl na pouhých 33 % (nejnižší úroveň od roku 1984). Přes masivní nárůst zaměstnanosti zůstává pod průměrem za posledních 20 let (37,4 %). Dalo by se říci, že ovoce z dolních partií stromu už bylo sesbíráno a další plnění košů už bude větší výzvou.
  • ❓Co očekávat od reportu NFP❓
    Report NFP za duben bude zveřejněn dnes ve 14:30. Reakci čekáme spíše omezenou kvůli nedávnému rozhodnutí Fedu a propadu trhů, který probíhá od čtvrteční seance na Wall Street. Přesto stojí za to věnovat této zprávě pozornost. Může napovědět, zda inflační tlaky v USA začaly odeznívat a jaká je celková situace na trhu práce. Na co se dnes zaměřit?
  • Co očekávat od rozhodnutí BoE❓
    Bank of England (BoE) hodlá po dnešním zasedání ponechat úrokové sazby na současné úrovni 5,25 %. Rozhodnutí o úrokových sazbách bude oznámeno ve 13:00. Zdržet se navyšování je základní scénář odrážející opatrný přístup Federálního rezervního systému (Fed) a Evropské centrální banky (ECB). Toto rozhodnutí by znamenalo druhé pozastavení v řadě po sérii 14 zvýšení sazeb od prosince 2021 s cílem kontrolovat inflaci. Za zmínku stojí, že míra inflace zůstává výrazně nad cílem BoE ve výši 2 %, přičemž poslední údaje ukazují meziroční nárůst o 6,7 %. Zdá se však, že politika banky směřuje k uváženějšímu přístupu zaměřenému na hodnocení ekonomických dopadů předchozích agresivních zdražování. Bankéři BoE naznačují nutnost udržení sazeb na zpřísněné úrovni pro nejbližší období.
  • Co očekávat od rusko-ukrajinského konfliktu na trzích: Ještě vyšší inflace a důraz na energie
    Rusko včera otevřeně napadlo Ukrajinu, což mělo okamžitě vážné dopady na globální trhy. Situace se neustále mění a může se stát takřka cokoli, ale já se pokusím odhadnout, co bude následovat, což bude z hlediska globálních investorů záviset zejména na formě nových sankcí a rozsahu jejich uplatnění.
  • Co očekávat od večerního Fedu?
    Fedu se v březnu podařilo odvrátit výprodeje a od té doby se investoři ještě více začali spoléhat na americkou centrální banku, která by v případě problémů měla přijít rychle na pomoc. A zatím se zdá, že si Fed nechce trhy rozházet. Rozhodnutí o sazbách přijde ve 20. hodin a tisková konference je na programu o půl hodiny později.
  • Co očekávat od večerního Fedu? Záznam webináře
    Co očekávat od večerního zasedání Fedu? Záznam webináře společnosti X-Trade Brokers (XTB)...
  • Co očekávat od večerního zasedání Fedu❓
    Zasedání FOMC je klíčovou událostí tohoto týdne. Zprávy z trhů se v posledních dnech věnovaly spíše problémům čínského developera Evergrande, ovšem zasedání americké centrální banky je klíčové z pohledu dalšího vývoje měnové politiky. Jeho závěry určitě nenechají obchodníky chladnými. Dnešní rozhodnutí by se mohlo stát katalyzátorem dalšího dění na finančních trzích. Pojďme se teď podívat na to, co můžeme dnes očekávat.
  • 👁‍🗨 Co očekávat od večerního zasedání Fedu ❓
    Středa je na finančních trzích velmi zajímavým dnem. Plný makrokalendář je večer korunován zasedáním FOMC (20:00 rozhodnutí o sazbách a 20:30 tisková konference). Fed již uplatňuje rozvolněnou měnovou politiku. Zbývají mu ještě nějaké nástroje?
  • Co očekávat od výsledků Microsoftu?
    Microsoft (MSFT.US) bude dnes po uzavření obchodní seance vykazovat výsledky hospodaření za 4Q22. Podobně jako u jiných velkých technologických společností dostaly akcie Microsoftu velkou ránu, avšak rozměr poklesů je mnohem menší. Trh očekává, že Microsoft přinese meziroční zvýšení zisků díky vyšším tržbám, což může být obtížně dosažitelné kvůli zvyšující se infalci a zhoršenému makroekonomickému výhledu.
  • Co očekávat od výsledků Netflixu?
    Streamovací gigant Netflix ohlásí výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí po dnešní americké obchodní seanci. Reporty v posledních dvou obdobích zklamaly nejednoho investora, což vedlo k masivním výprodejům. Netflix si užíval popularity v době pandemie, ale od té doby ztratily akcie již více než 65 % své hodnoty z počátku letošního roku. Bude se historie opakovat v podobě špatné výkonnosti Netflixu a vznikne další vlna výprodejů? Je ve hře možnost, že Netflix překvapí a dodá býkům sílu?
  • Co očekávat od výsledků Paypalu a Disney? 🧭
    Společnost PayPal (PYPL.US) se po uzavření trhu chystá oznámit své výsledky za 4. čtvrtletí, přičemž pod vedením nového generálního ředitele Alexe Chrisse se bude soustředit na pokyny, ziskové marže a opatření na snížení nákladů. Analytici stanovili konsensuální odhad zisku na akcii na 1,36 USD, což znamená meziroční nárůst o 9,7 %, a konsensuální odhad tržeb na 7,87 miliardy USD, což představuje meziroční nárůst o 6,4 %. Přestože společnost PayPal čelí konkurenci ze strany Apple Pay a možnosti koupit hned, zaplatit později, učinila strategické kroky včetně propouštění a zavedení funkcí založených na umělé inteligenci, aby zvýšila zapojení uživatelů a obchodníků. Chriss, který v září nahradil Dana Schulmanna, zdůraznil potřebu snížit vysokou nákladovou základnu společnosti PayPal.
  • ➡️Co očekávat od výsledků společnosti Tesla? 🚗
    Dnes po skončení obchodování na Wall Street začíná výsledková sezóna za 2. čtvrtletí 2023 mezi společnostmi s největší tržní kapitalizací (společnosti tvořící tzv. "velkolepou sedmičku"). V hledáčku investorů jsou např: Tesla (TSLA.US) a Netflix (NFLX.US). O samotném náhledu na výsledky Netlixu si můžete přečíst zde, zatímco my se zaměříme na to, co dnes večer může představit společnost Elona Muska.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
IQ Option
Falcon Broker
reklama
Instaforex ebook