Úterý 19. březen 2024 04:07
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader

EU v červnu poprvé dovezla více plynu z USA než z Ruska, uvedl šéf IEA

01.07.2022 18:17  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Evropská unie v červnu kvůli prudkému snížení dodávek z Ruska poprvé dovezla více plynu ve formě zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Spojených států než prostřednictvím plynovodů z Ruska. Na twitteru to ve čtvrtek napsal výkonný ředitel Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol.

Šéf IEA minulý týden vyzval Evropu, aby se okamžitě připravila na úplné přerušení dodávek ruského plynu během této zimy. Evropské vlády by měly přijmout opatření ke snížení poptávky a ponechat v provozu stárnoucí jaderné elektrárny, uvedl Birol v rozhovoru s listem Financial Times.

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom minulý měsíc výrazně omezila dodávky plynovodem Nord Stream 1, který přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Gazprom opatření zdůvodňuje zpožděním při opravě kompresorových turbín firmou Siemens Energy. Podle německého ministra hospodářství Roberta Habecka hrozí "blokáda celého plynovodu Nord Stream 1“ od 11. července, kdy na plynovodu začínají každoroční údržbářské práce.

V loňském roce Evropská unie z Ruska dovezla 155 miliard krychlových metrů zemního plynu. Ruský plyn se tak podílel zhruba 45 procenty na celkovém dovozu plynu do EU a zhruba 40 procenty na celkové spotřebě plynu v EU.

Zdroj: ČTK, IEA

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • EUR zaznamenal len malú reakciu na rozhodnutie ECB
    ECB na svojom októbrovom zasadnutí ponechala menovú politiku nezmenenú. Úrokové sadzby zostali na rekordne nízkych úrovniach a kvóta PEPP sa udržala na úrovni 1,85 bilióna EUR. Rada guvernérov sa naďalej domnieva, že priaznivé podmienky financovania možno zachovať pri mierne nižšom tempe čistých nákupov aktív v rámci programu núdzových pandemických nákupov (PEPP) ako v druhom a treťom štvrťroku tohto roka.
  • EUR zaznamenal len malú reakciu na zápisnicu ECB
    Práve bola zverejnená zápisnica z posledného zasadnutia ECB. Ako sa očakávalo, zápisnica ECB neobsahovala žiadne nové informácie o ďalších krokoch, ktoré ECB plánuje prijať v súvislosti s fiškálnou politikou. Trhy sa primárne zamerali na to, či centrálni bankári ECB diskutovali o možnosti ukončenia programu PEPP v marci 2022. Investori tiež dúfali, že dnešná zápisnica poskytne určité usmernenie k zvyšovaniu sadzieb.
  • EU se dnes konečně dohodla na stropu na ruskou ropu – na úrovni 60 dolarů za barel. Vypne Rusko v rámci odvety ropu také Česku?
    Evropská unie se dnes dohodla na úrovni stropu na ruskou ropu vyváženou námořní cestou, plyne z informací agentury Bloomberg. Ta cituje nejmenovaného polského diplomata. Strop by měl činit 60 dolarů na barel.
  • EU se dohodla na zastropování ruské ropy
    Vlády Evropské unie zavedou cenový strop na ruskou námořní ropu ve výši 60 dolarů za barel s mechanismem úpravy, který udrží strop na úrovni 5 % pod tržními cenami poté, co Polsko s touto myšlenkou formálně souhlasilo. Dříve se Polsko a pobaltské země vyslovily pro přísnější limit, dokonce 30 dolarů za barel, zatímco Řecko, Kypr a Malta, jejichž domácí lodní průmysl hraje klíčovou roli v mezinárodní přepravě ruské ropy, chtěly limit 70 dolarů, uvedli pro Euronews diplomaté obeznámení se situací. Očekává se, že zbytek skupiny G7 (a Austrálie) tento mechanismus brzy schválí. V platnost by měl vstoupit 5. prosince, tedy den po zasedání OPEC+. Obchodníci s ropou proto mohou po víkendu očekávat zvýšenou volatilitu. 
  • EU se neshodla na půjčce pro MMF. ČR příspěvek zvažuje a Singer varuje před bezprecedentní koncentrací rezerv ČNB
    Evropská unie se nedohodla na návrhu poskytnout Mezinárodnímu měnovému fondu (MM...
  • EU se přes léto revolučně mění: rozjíždí klimatický balíček i digitální euro, toleruje vyšší inflaci. Jak to spolu souvisí
    Zpravodaje z eurounijních institucí letos okurková sezóna netrápí. V Bruselu i ve Frankfurtu je na červenec nesmírně živo. Během pár dní tam představili hned několik opatření, která mají potenciál EU přetvořit vskutku revolučně. V prvé řadě jde o klimatický balík. Evropská centrální banka pak po přezkumu své měnové politiky, prvního po takřka dvaceti letech, přelomově rozhodla, že bude tolerantnější k vyšší inflaci. V neposlední řadě pak v tomto týdnu učinila zásadní krok na cestě k digitálnímu euru. Tím by se v eurozóně tudíž mohlo platit už roku 2025. Vše spolu souvisí, ač to na první pohled nevypadá.
  • EU se shodla na podpoře evropské výroby čipů, pomoci má 43 miliard eur
    Evropská unie chce do konce desetiletí podpořit vývoj a výrobu polovodičů investicemi ve výši 43 miliard eur (zhruba bilion korun) a zdvojnásobit svůj podíl na jejich celosvětové produkci na 20 procent. Shodli se na tom dnes zástupci členských zemí a Evropského parlamentu, kteří dojednali konečné podmínky normy reagující na nedávný nedostatek těchto součástek klíčových pro výrobu aut či elektroniky. Aby vstoupila v platnost, musí ji potvrdit Rada EU a plénum EP.
  • EU spustí v pilotním režimu regulaci kryptoaktiv, již za půl roku budou muset nové subjekty žádat o povolení
    Evropská unie se poprvé pustila do regulace kryptoaktiv. Nové nařízení týkající se provozování platforem pro obchodování s investičními nástroji založenými na tzv. technologii sdíleného registru má odstranit překážky rozvoje trhu s kryptoaktivy a zároveň jej dostat pod kontrolu. Týkat se bude například digitalizovaných dluhopisů nebo investičních tokenů, nikoliv ale kryptoměn, pro které se připravuje samostatná regulace. Pilotní režim nového nařízení schváleného v létě startuje již za půl roku. Od 23. března budou muset provozovatelé nových obchodních platforem požádat o vydání povolení. Podle experta na právo v oblasti fintechu advokáta Filipa Murára z mezinárodní advokátní kanceláře Noerr regulace kryptoaktiv nastaví rovné podmínky pro investice a zvýší jejich atraktivitu u konzervativních investorů.
  • EU summit
    Politickí lídri zvolali na piatok mimoriadny summit EU ohľ...
  • EU ukládá společnosti Meta Platforms rekordní pokutu za porušení soukromí❗
    Evropská unie jménem Irské komise pro ochranu dat uložila rekordní pokutu 1,2 miliardy eur (1,3 miliardy dolarů) společnosti Meta Platforms (META.US), kterou spravuje Mark Zuckerberg, za porušení ochrany osobních údajů. Evropský orgán také stanovil kategorický zákaz zasílání uživatelských dat. Během příštích pěti měsíců má společnost pozastavit veškeré budoucí přenosy osobních údajů americkým a americkým bezpečnostním službám a šest měsíců zastavit nezákonné zpracování osobních údajů uživatelů z EU, včetně ukládání.
  • EU vydala dluhopisy na podporu zaměstnanosti, trh ale není v dobré kondici
    Evropská unie dnes vydala dluhopisy, které doplní rozsáhlé financování na podporu zaměstnanosti z unijního programu SURE. Papíry ale vstupují na trh, který není v nejlepší kondici - výnosy státních dluhopisů jsou totiž na mnohaměsíčních maximech. Unie nabídla takzvané sociální dluhopisy se splatností osm a 25 let a z jejich prodeje získá 14,1 miliardy eur (přes 358 miliard Kč), informovala agentura Reuters.
  • EU vyhrožuje Itálii pokutou, akcie v Evropě i v USA konečně mírně rostou
    Středeční seance na finanční trhy konečně přináší o něco více klidu. Po výplachu z předchozích několika dní se situace na světových burzách stabilizuje a indexy v Evropě i v USA se vrací znovu do zelených čísel. Zisky sice ve většině případů nepřesahují jedno procento, i to je ale zlepšení o 180 stupňů proti tomu, co v posledních dnech akciové indexy předváděly. Klíčovou otázkou je nyní to, zda zlepšení sentimentu není jen dalším krátkodobým výkyvem.
  • EU VYHROŽUJE KYPRU ODŘÍZNUTÍM PENĚŽNÍCH PROSTŘEDKŮ
    Kypr zvažuje znárodnění penzijních fondů, které mají kapacitu 2-3 miliony eur a vydávají záchranné dluhopisy navázané ...
  • EU vyjadřuje obavy ze závislosti na ruském plynu
    Zhruba za měsíc bude energetický sektor nadále býčí. V souvislosti s rostoucí inflací pokračuje také růst cen ropy, což zvyšuje náklady spotřebitelů na pohonné hmoty.
  • EU vyzvala USA k návratu k rozhovorům o digitální dani
    Evropská unie dnes vyzvala Spojené státy, aby se vrátily k rozhovorům o digitální dani na půdě Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Je nicméně připravena přijít s novým návrhem na úrovni samotné EU, pokud tyto rozhovory ztroskotají, uvedl mluvčí delegace Evropské komise ve Washingtonu.
  • EU zahájila právní kroky proti Maďarsku, vadí jí diskriminační ceny benzinu
    Evropská komise (EK) zahájila právní kroky vůči Maďarsku, vadí jí diskriminační ceny pohonných hmot pro vozidla se zahraniční poznávací značkou. Podle dnešního oznámení EK je opatření Maďarska v rozporu s pravidly vnitřního trhu, komise proto zahájila vůči Maďarsku řízení o porušení povinností.
  • EU - Zasadnutie hláv štátov
    Po dlhých peripetiách ešte v piatok ozn&aac...
  • EU zastropuje ruskou ropu, přičemž každý dolar stropu znamená pro Rusko ztrátu dvou miliard dolarů. Vypne Rusko v rámci odvety ropu také Česku?
    Evropská unie se včera dohodla na úrovni stropu na ruskou ropu vyváženou námořní cestou, plyne z informací agentury Bloomberg. Strop bude činit 60 dolarů na barel. V platnosti by měl být od tohoto úterý. K stropu se hlásí nejen EU, ale všechny země skupiny G7, jež jej rámcově schválily již dříve.
  • EU zavede kvůli Boeingu cla na americké zboží
    Evropská unie ještě dnes zavede cla na dovoz zboží ze Spojených států v odvetě za podporu, kterou Washington poskytoval výrobci letadel Boeing. Po dnešní videokonferenci ministrů obchodu to oznámil místopředseda Evropské komise (EK) Valdis Dombrovskis. Cla v celkovém ročním objemu čtyř miliard dolarů (téměř 90 miliard Kč) začne evropský blok vybírat od úterý. Podle německého ministra hospodářství Petera Altmaiera dala dnes většina ministrů najevo, že jejich státy doufají po zvolení nového amerického prezidenta ve zlepšení obchodních vztahů.
  • EU zvažuje další sankce proti Rusku
    Podle deníku The Times zvažuje Evropská unie uvalení "chytrých sankcí" na ruský ropný průmysl s cílem minimalizovat ekonomické škody v regionu a zároveň zvýšit tlak na Moskvu. S tímto prohlášením přišel výkonný místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Exness
TFIFX
GCI Financial
reklama
XTB trading konference 2024