Pátek 19. duben 2024 01:07
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader

Inflace nekončí…

15.06.2022 08:10  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Příběh vysoké inflace v Česku nekončí. Poslední údaje za květen ukazují spíše opak. Meziroční zdražení průměrného spotřebního koše dosáhlo hodnoty šestnáct procent a překonalo tak i očekávání ČNB, která vyhlížela inflaci patnáctiprocentní. „Před novou bankovní radou bude stát nelehký úkol. Pokud sazby přestanou zvyšovat, je možné, že inflace nadále poroste. Pokud by ve zvyšování pokračovali, je možné, že dostanou českou ekonomiku do recese. Přejme jim šťastnou ruku v rozhodování o naší budoucnosti,“ říká ve svém komentáři Jan Macek, produktový manažer společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Naposledy byla takto vysoká inflace před téměř třiceti lety, konkrétně v roce 1993, kdy došlo k zavedení daně z přidané hodnoty, o kterou skokově zdražilo zboží a služby. V nových prognózách ekonomové a analytici očekávají, že ani v červnu nedojde k poklesu tempa inflace a ta by se mohla dostat až na sedmnáct procent. To by teoreticky mohl být vrchol inflace, která se nicméně po celý zbytek letošního roku bude zřejmě nadále držet vysoko, téměř jistě v pásmu nad deset procent.

Klíčovými položkami, které hrají aktuálně největší roli ve spotřebě domácností a zároveň nejvíce zdražují, zůstávají i nadále energie a pohonné hmoty. Elektřina meziročně zdražila přibližně o třetinu, nafta dokonce o polovinu. Nově se do popředí zájmu dostaly i potraviny. Ty obecně zdražily proti květnu loňského roku o patnáct procent, ale některé vybrané položky, jako například mouka, i o více než šedesát.

Příčiny růstu cen

To, co je na současné inflační situaci složité a co přidělává ekonomům vrásky, je příčina současných vysokých cen a také diskuse o způsobu, jak s nimi bojovat. Důvod zdražení některých položek je snadné identifikovat a je spojený se současnou zásadní geopolitickou událostí, kterou představuje ruská válka proti Ukrajině. To se týká ropy, jejíž dovoz z Ruska se západní státy snaží eliminovat a také některých zemědělských a průmyslových surovin, které se pěstují či těží na Ukrajině. Aktuálně velmi diskutovaným tématem je hrozba hladomoru v Africe díky nerealizovaným dodávkám obilí z ukrajinských přístavů.

Válečný konflikt je ale jen jednou z příčin. I bez něj bytu inflace byla, byť zřejmě o něco nižší. Neustále se totiž potýkáme s následkem bezprecedentního zamrznutí globálního obchodu a potažmo celé ekonomiky, ke kterému došlo v souvislosti s covidovou pandemií posledních dvou let. Až tato neočekávaná událost nám plně ukázala, jak křehká je propojená globální ekonomika, fungující v režimu „just in time“, tedy v režimu, kdy firmy nedrží skladové zásoby a počítají s tím, že okamžitě a bez komplikací dostanou zboží od svých dodavatelů na zavolání.

Kombinovaná inlface

Složité je i řešení inflace. Standardní poučky říkají, že inflace je efektem nadbytku peněz v ekonomice. Růstem úrokových sazeb dojde k poklesu tohoto objemu a tedy i ke snížení inflace. To je samozřejmě pravda, ale platí to zejména pro inflaci, která je vyvolaná zvýšenou poptávkou.

Současná inflace je ale vlastně kombinací poptávkové i nabídkové. Bezprecedentní kroky vlád po celém světě, které štědře rozdávaly peníze spotřebitelům ve snaze zmírnit covidový útlum ekonomiky přispěly k rekordní zásobě peněz, které mají i české domácnosti dnes naspořené. Zároveň masivně podpořily spotřebu, tedy útratu těchto peněz, která tlačí na růst cen. Tento růst je pak násoben tím, že některé zboží prostě není, protože výrobci marně čekají na suroviny nebo komponenty ze kterých by vyráběli finální produkty.

A její řešení

Z výše popsaných důvodů je relevantní se ptát, jestli tradiční nástroje ne řešení poptávkové inflace vyřeší i tuto dnešní, netradiční, inflaci. Řeč je pochopitelně o úrokových sazbách, které nastavuje Česká národní banka. Víme, že současný pohled bankovní rady je nakloněn využívání tohoto nástroje jako léku na inflaci. Tak jako na jedné straně vidíme historicky jednu z nejvyšších inflací, jsme tedy na straně druhé svědky historicky nejvyššího tempa zvyšování základní úrokové sazby.

Vzhledem k neutuchajícímu růstu inflace je více než očekávatelné, že na následujícím zasedání rady příští týden se bude ČNB chtít pokusit naposledy tento nástroj využít v maximální možné míře. Naposledy proto, protože se mění personální složení rady a vstupují do ní lidé, včetně nového guvernéra Michla, jejichž pohled na použití úrokových sazeb v boji s inflací je střízlivější než pohled dosluhujícího guvernéra. Nicméně v příštím týden se ještě rada sejde pod taktovkou guvernéra Rusnoka a lze tedy očekávat skok v sazbách v rozmezí 0,75 až 1,25 procentního bodu.

Před novou bankovní radou bude stát nelehký úkol. Pokud sazby přestanou zvyšovat, je možné, že inflace nadále poroste. Pokud by ve zvyšování pokračovali, je možné, že dostanou českou ekonomiku do recese. Přejme jim šťastnou ruku v rozhodování o naší budoucnosti.

Jan Macek, produktový manažer, Fincentrum & Swiss Life Select

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Inflace nakopla vzhůru akcie, dluhopisy i euro
    První z vrcholů tohoto týdne dopadl pro finanční trhy velmi dobře. Inflace v USA se snížila více, než se čekalo, a spustila další euforii. Respektive ji spustila ještě dřív. Už včerejší růst na Wall Street se zřejmě nesl ve znamení spekulací na inflaci a i dnešní pohyb se ve skutečnosti rozjel už krátce před zveřejněním dat.
  • Inflace na (pomalém) ústupu
    Spotřebitelské ceny vzrostly v únoru o 0,6 % oproti lednu, ve kterém meziměsíčně vzrostly o 6 % vlivem skokového zdražení energií. Meziročně spotřebitelské ceny vzrostly o 16,7 % (po 17,5 % o měsíc dříve), což je v souladu s tržním i naším odhadem, který byl jen o desetinku procentního bodu nižší.
  • Inflace na pořadu dne
    Léto je v plném proudu a většina lidí si užívá svou vytouženou a často odkládanou dovolenou z minulého roku. Může se zdát, že se na finančních trzích nic moc neděje, ale opak je pravdou. Pojďme si shrnout hlavní události, které hýbaly investorským světem za poslední měsíce.
  • Inflace na pozvolném ústupu
    Inflace meziměsíčně vzrostla o 0,2 % a díky tomu meziroční dynamika mírně poklesla na 8,5 % (z 8,8 %). To není daleko od našeho odhadu (+0,3 % m/m) a v souladu s letní prognózou centrální banky. Meziroční inflace viditelněji zpomalí v září (odhadujeme pod 7,5 %), kdy některé energetické společnosti sáhnou k viditelnějšímu zlevnění základních tarifů.
  • Inflace na Slovensku klesla na 5,9 %, je růst cen minulostí ?
    Poslední prosincový měsíc uzavírá vývoj indexu spotřebitelských cen, a tedy i inflace. Meziroční inflace v prosinci dosáhla 5,9 %. Nejvýrazněji se letos zvýšily náklady na vzdělávání, které vzrostly o 14,7 %. Výrazněji vzrostly také ceny zdravotní péče o 10,1 %, ceny v restauracích o 9,5 % a ceny alkoholu a tabáku o 8 %.
  • Inflace na Slovensku - komentář Martina Pohla, Generali Investments
    Lednová data potvrdila pokračující ústup inflačních tlaků na Slovensku. Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen pokleslo na 0.7 %, což je nejméně za poslední čtyři roky. Hlavní zásluhu na tom měly ceny energií pro domácnosti. Plyn zlevnil o 9,6 % a elektřina o 4,3 %. Obě položky patří mezi regulované ceny a se zpožděním reflektovaly propad cen ropy v uplynulém roce. Další výrazný příspěvek přišel od potravin, jejichž ceny meziročně poklesly o 0,5 %.
  • Inflace na vrcholu
    Meziroční inflace v říjnu zrychlila na 2,9 %. To je nejrychlejší tempo od roku 2012. Růst spotřebitelských cen byl tak plně v souladu s prognózou centrální banky (2,9 % y/y). Ve srovnání s přechozím měsícem cenová hladina vzrostla o 0,5 %. Stouply především ceny potravin v důsledku vyšších cen zeleniny, ale i másla, ovoce a vajec. K cenovému růstu v říjnu přispělo i sezónní zdražení oblečení a obuvi. V důsledku vývoje cen ropy na světových trzích jsme zaplatili více i na čerpacích stanicích. Ceny pohonných hmot byly v říjnu vyšší o 0,8 m/m.
  • Inflace na začátku roku ustoupila pomaleji, než se očekáválo
    Spotřebitelské ceny v lednu dále zbrzdily z 2,3 % na 2,2 % meziročně a skončily výrazně nad naším (1,8 %) i tržním (1,7 %) očekáváním. I ČNB ve své aktuální prognóze předpovídala lednovou inflaci na 1,7 %. Inflace sice pokračuje ve zpomalování, a to již 6. měsíc v řadě, ale velmi pomalu. V meziměsíčním vyjádření se dostavilo očekáváné zdražení spotřebitelských cen, které bylo ovšem citelnější (o 1,3 %) než se očekávalo (o 0,9 %).
  • Inflace nebrání ECB snižování úrokových sazeb
    Inflace v eurozóně měřená indexem spotřebitelských cen (CPI) klesla v lednu v meziročním srovnání na 2 procenta a...
  • Inflace – někde málo, jinde dost
    Růst spotřebitelských cen za listopad v eurozóně zrychlil své meziroční tempo na 1 % oproti říjnovým 0,7 %. Ačkoliv se jedná o zlepšení, Evropská centrální banka by ráda inflaci viděla výrazně blíže dvěma procentům. Vývoj spotřebitelských cen v jednotlivých evropských státech je však značně odlišný.
  • Inflace nesměle brzdí
    Spotřebitelské ceny v ČR srpnu oproti červenci stagnovaly a meziroční míra inflace zpomalila na 3,3 % z předchozího tempa 3,4 %. To bylo prakticky plně v souladu s očekáváním trhu i naším odhadem.
  • Inflace nezadržitelně roste, proti Powellovi stojí Rusnok. Dle něho se nejedná o přechodný jev
    Během dvoudenního vystoupení šéfa Fedu Jeroma Powella před Kongresem zaznělo, že finanční instituce ve spojených státech jsou dobře kapitalizované. Inflace, která se dostala vysoko nad inflační cíl centrální banky, v současnosti není podle Powella vázána na obvykle faktory, jako je napjatý trh práce či přehřátá ekonomika. Tento typ inflace je v historii jedinečný a podle centrálního bankéře bude pro Fed výzvou reagovat na tuto inflaci. Proto bude centrální americká banka i nadále pokračovat s hodnocením rizik, které ovlivňují inflaci. Powell také zopakoval, že se stále domnívá, že vysoká inflace je pouze přechodným jevem a že postupně bude docházet k jejímu poklesu.
  • Inflace – nový vývoj. Dolar ustoupil.
    Inflace v USA nepřestává udivovat. Soudě podle posledních údajů růst nejen nezpomaluje, ale zesiluje. To znamená jediné – Federální rezervní systém bude pokračovat v agresivních měnových krocích. Na listopadovém zasedání jednoznačně dojde k dalšímu výraznému kroku, kdy centrální banka zvýší sazbu.
  • Inflace opět mírně zvolnila
    Spotřebitelské ceny v únoru dále zbrzdily o jednu desetinu procentního bodu z 2,2 % na 2,1 % meziročně a skončily tak mírně pod tržním očekáváním (2,2 %) a naším odhadem (2,3 %). Inflace sice pokračuje ve zpomalování, a to již 7. měsíc v řadě, ale nadále velmi pomalu. V meziměsíčním vyjádření se dostavilo očekáváné zdražení spotřebitelských cen, které bylo ovšem oproti lednu slabší (o 0,2 %) než se očekávalo (o 0,3 %).
  • Inflace opět předčila očekávání, když zrychlila na 16 %
    Spotřebitelské ceny v ČR nadále rychle rostou. V květnu se v meziměsíčním vyjádření zvedly v průměru o 1,8 %, tedy stejně jako v dubnu. Po sezonním očištěním jejich meziměsíční růst mírně zvolnil, z 1,8 % na 1,6 %, i tak však zůstává výrazný. Silné inflační tlaky tak v české ekonomice zatím rozhodně nepolevují. Meziroční inflace tak dále zrychlila, z dubnových 14,2 % na 16,0 % v květnu. To bylo více než se čekalo. Naše prognóza a tržní konsensus činily shodných 15,5 %, ČNB pak očekávala 14,9 %.
  • Inflace opět předčila očekávání, když zrychlila na 16 %
    Spotřebitelské ceny v ČR nadále rychle rostou. V květnu se v meziměsíčním vyjádření zvedly v průměru o 1,8 %, tedy stejně jako v dubnu. Po sezonním očištění jejich meziměsíční růst mírně zvolnil, z 1,8 % na 1,6 %, i přesto však zůstává výrazný. Silné inflační tlaky tak v české ekonomice zatím rozhodně nepolevují. Meziroční inflace ve výsledku dále zrychlila, z dubnových 14,2 % na 16,0 % v květnu. To bylo více než se čekalo. Naše prognóza a tržní konsensus činily shodných 15,5 %, ČNB pak očekávala 14,9 %.
  • Inflace opět překonala očekávání
    Inflace v květnu opět překvapila vyšším číslem jak nás, tak trh a také centrální banku. Meziměsíční nárůst o 1,8 dostal meziroční dynamiku na 16 % - to je více než půl procentního bodu nad naším odhadem a více než procentní bod nad poslední prognózou ČNB.
  • Inflace opět překvapila výraznějším růstem
    Spotřebitelské ceny v ČR v dubnu rostly meziměsíčně v průměru o 1,8 %, tedy obdobně rychlým tempem jako v březnu (1,7 %). Stejných hodnot dosahovala meziměsíční dynamika v obou zmíněných měsících i po sezonním očištění. Ve srovnání s tržním konsensem ve výši 0,9 % se jedná o výrazné překvapení. Stejné platí i pro naši prognózu, která byla v souladu s konsensem trhu.
  • Inflace opět překvapila výraznějším růstem
    Spotřebitelské ceny v ČR v dubnu rostly meziměsíčně v průměru o 1,8 procenta, tedy obdobně rychlým tempem jako v březnu (1,7 procenta). Stejných hodnot dosahovala meziměsíční dynamika v obou zmíněných měsících i po sezonním očištění. Ve srovnání s tržním konsensem ve výši 0,9 procenta se jedná o výrazné překvapení.
  • Inflace opět překvapuje, tentokrát směrem nahoru
    Inflace je koncem roku jako na houpačce. Zatímco v říjnu dokázala překvapit trh o zhruba 3pb, když se snížila z 18 % na 15,1 %, v listopadu se vydala opačným směrem a meziročně vzrostla na 16,2 % (očekávání trhu 15,8 %). Ještě rozkolísanější je meziměsíční pohled na vývoj cen, kdy v říjnu došlo k poklesu o 1,4 %, v listopadu pak k růstu o 1,2 % (očekávání trhu 0,8 %).
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
eTrader
FinFX broker
LYNX
reklama
FTMO král