Úterý 19. březen 2024 10:52
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new

Ceny letí vzhůru napříč výrobními sektory

16.05.2022 10:10  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ceny českých průmyslových výrobců v dubnu přidaly meziměsíčně 2,3 % a opět tak skončily nad očekáváními (medián odhadu 1,5 %, náš 1,9 %). V meziročním srovnání dosáhly 26,6 % z předchozích 24,7 %.
 
Výsledek ukazuje, že česká ekonomika čelí silným vnějším cenovým tlakům. Nicméně zatímco po otevření ekonomik z protipandemických uzavírek ceny v nabídce narůstaly na pozadí oživující poptávky, aktuálně reflektují především dopady války na Ukrajině a nadále komplikovanou situaci ve výrobních řetězcích. Poptávkové tlaky kvůli vysokým cenám a nejistotě oslabují, čímž se snižuje i nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou, což limituje prostor pro další zvyšování marží.

Stejně jako v březnu došlo k dalšímu meziměsíčnímu zdražení u cen energií, i když výrazně méně (o 0,5 %) než v březnu (o 8,6 %). Cenové tlaky ale zesílily v ostatních kategoriích, jako například meziprodukty (o 5,2 % oproti 3,2 %) nebo zboží krátkodobé spotřeby (o 3,2 % po 1,8 %). Nárůst cen byl relativně plošný, citelný byl v chemickém průmyslu nebo ve výrobě kovů i dřeva, což indikuje zvyšování nákladů ve stavebnictví. To se pak odráží přímo i ve spotřebitelských cenách skrze imputované nájemné, které zahrnuje zdražování stavebního materiálu. Vyšší náklady vlastnického bydlení pak tlačí vzhůru jádrovou inflaci, která je očištěna o ceny potravin a energií, a je tak důležitým indikátorem cenových tlaků pro ČNB.

Naopak meziměsíční nepatrné snížení cen zaznamenaly výrobky investiční povahy.

Ceny průmyslových výrobců

 

 

 

 

Aktuální

Předchozí

RB

Trh

v % r/r

26,6

24,7

26,1

25,5

v % m/m

2,3

4,2

1,9

1,5

Zdroj: Raiffeisenbank, ČSÚ, Bloomberg


Zdražování se dále projevuje i v potravinářském sektoru. Ceny zemědělských výrobců se oproti březnu zvýšily o 8 %, meziročně o 35,3 %. Proinflační impulz u potravin spotřebitelé ještě pocítí v nastávajících měsících.

Pokračující nárůst výrobních nákladů signalizuje další zdražování pro spotřebitele. Upadající spotřebitelská nálada a obavy z budoucího ekonomického vývoje ale značí, že ochota přijímat zdražování se bude snižovat. Výrobci tak pocítí tlak na marže.

V průměru letos počítáme s růstem cen průmyslových výrobců okolo 22 %. Další překvapivě vyšší měsíční statistika je rizikem ještě vyššího tempa.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ceny kanceláří v USA na pokraji krachu: Průzkum agentury Bloomberg📌
    Podle průzkumu agentury Bloomberg Markets Live Pulse se očekává, že ceny kanceláří v USA se budou propadat a trh komerčních nemovitostí bude čelit pokračujícímu poklesu po dobu nejméně dalších devíti měsíců. Přibližně dvě třetiny respondentů se domnívají, že americký trh s kancelářskými prostory se po výrazném poklesu dočká pouze oživení. To představuje výzvu pro dluh v hodnotě 1,5 bilionu USD v oblasti komerčních nemovitostí, který je splatný do konce roku 2025, zejména pokud je přibližně 25 % tohoto dluhu vázáno na kancelářské budovy. Kromě toho zpřísňující kampaň Federálního rezervního systému negativně ovlivnila hodnotu komerčních nemovitostí tím, že zvýšila náklady na financování.
  • ☕ Ceny kávy je najvyššie od roku 2014!
    Futures na kávu (COFFEE) vzrástli počas dnešného obchodovania o 11% a dosiahli úrovne, ktoré sa nedosiahli od roku 2014. Iba za posledné 3 dni vyskočili ceny tejto komodity takmer o 20%!
  • Ceny klesají navzdory klesajícím zásobám ropy
    Před dvěma dny Americký úřad pro energetické informace oznámil, že zásoby ropy klesly za týden o 2,8 milionu barelů. Přesto ceny ropy klesly.
  • Ceny komodít exportovaných Austráliou rastú, AUD vyzerá byť podhodnotený
    Dnes dorazili z Austrálie dve zaujímavé čísla. Tým prvým bola medzikvartálna zmena súkromných investícií, ktorá ukázala ďalší pokles, konkrétne o 4% (čakal sa pritom pokles o 2,8%). Súkromné investície zaznamenávajú takmer nepretržitý pokles od začiatku roka 2015. Druhým bola medziročná zmena indexu cien komodít, ktoré Austrália exportuje (vážené podľa štruktúry exportov). Ten ukázal v dolárovom vyjadrení medziročný rast na úrovni 30%.
  • Ceny komodit – ropa zlevňuje a zlato jde nahoru.
    Mezi investory roste napětí. Mají obavy z Trumpových příprav na obchodní válku s Mexikem. Hlavní americké burzovní indexy klesly. Ropa v poslední době zlevnila, cena zlata naopak roste.
  • Ceny komodit rostou kvůli vysokým sazbám i omezené nabídce
    Posílení, které jsme předpovídali a k němuž ve 3. čtvrtletí u klíčových komodit došlo, bude podle všeho pokračovat i ve čtvrtletí závěrečném. Slábnoucí ekonomické vyhlídky nejen v Evropě a USA, ale do jisté míry i v Číně, totiž více než kompenzuje strach z nízké nabídky. Hlavně v energetice, kde kartel OPEC+ přiškrtil produkci ropy a palivových produktů tak úspěšně, že dosáhl kýženého růstu cen.
  • Ceny komodit stále stoupají
    Pro široce exponovaný Bloomberg Commodity Index se stal srpen nejlepším měsícem od dubna 2016. Čtyři po sobě jdoucí měsíce růstu cen způsobily, že se index dokázal z velké části zotavit z pandemického propadu, který jej zasáhl v únoru a březnu. Klíčovými faktory, které za tímto zotavením stojí, jsou patrně bezprecedentní objem stimulů centrálních bank, americké i světové úrokové sazby, kterého dosáhly naprostého dna, nedávné oslabení dolaru, obavy z rozmarů počasí i poptávka po zajištění proti inflaci.
  • Ceny kryptoměn i přes nejistotu na trhu dále rostou
    Bitcoin se po celý den obchodoval kolem 25 000 dolarů, tedy o 2,1 % výše. Akcie kryptoměn se obchodovaly na výše, protože trhy se snažily zohlednit probíhající bankovní turbulence.
  • Ceny kryptoměn se pevně drží. Odchází „krypto zima“ ?
    Ceny kryptoaktiv se v minulém týdnu držely pevně, protože investoři hodnotili situaci v oblasti krypto trhu. Bitcoin se nyní již několik týdnů stabilně drží kolem úrovně 30 000 amerických dolarů, což vzbuzuje naději, že to nejhorší z „kryptoměnového ochlazení“ je již pro pokles cen zažehnáno.
  • Ceny kukuřice jsou ovlivněny klimatem a situací na Ukrajině
    Trh čeká na jakoukoli změnu rozhodnutí Ruska o ukrajinském vývozním koridoru a také sleduje klima v Jižní Americe. Změna Číny spojená s plánem na Zero-COVID povzbudila trhy, ale směnný kurz je v této zemi pořád velmi důležitou negativní proměnnou pro mezinárodní ceny.
  • Ceny mědi prohloubily šestileté minima, BHP Billiton padá nejníže od roku 2005
    Měď v Londýně dnes padla na nejnižší hodnoty od roku 2009. Ráno otevřela 2,3 % gapem a tříměsíční kontrakt se propadl ...
  • Ceny na čerpacích stanicích zlenivěly a téměř se nemění
    V souladu s naší predikcí se ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu příliš neměnily. V jednotlivých dnech byly zaznamenány pouze haléřové pohyby průměrných cen benzínu a nafty. Podobný vývoj lze očekávat i v příštím týdnu, kdy by rovněž nemělo docházet k výrazným cenovým pohybům. Pumpaři vzhledem k vývoji na ropných a měnových trzích nemají mnoho důvodů k přeceňování. Na konkrétních místech však některé čerpací stanice mohou s cenami hýbat, aby optimalizovaly zisk a reagovaly na konkurenci.
  • Ceny nafty nadále rostou
    Růst cen pohonných hmot nabral v minulém týdnu na tempu. Cena nafty se zvýšila v průměru o 1 korunu a 18 haléřů na 40,06 Kč za litr. Nárůst ceny benzínu dosáhl na 38 haléřů na celkových 40,46 Kč za litr. Rozdíl cen nejprodávanějších paliv dosáhl na pouhých 40 haléřů, a to přestože rozdíl ve spotřební dani dosahuje takřka na 3 Kč za litr. K růstu cen na pumpách navíc přispívá i oslabení koruny, která se v současné době blíží 23 Kč za dolar.
  • Ceny na krypto trzích rostou
    Digitální aktiva jako Bitcoin se jeví jako ideální investice v době inflace. Cena primární kryptoměny, Bitcoinu ve středu překonala nové cenové maximum.
  • Ceny na vstupech dále rychle rostou
    Ceny během května opět rostly ve všech primárních okruzích. Nejdramatičtější nárůst zaznamenaly za jediný měsíc ceny zemědělských producentů, když se zvedly o téměř šest procent. Oproti loňskému květnu byly vyšší o téměř 40 procent. Vedle cen energetických komodit, pohonných hmot a bydlení se tak ceny potravin stávají významnou inflační položkou.
  • Ceny na vstupech dramaticky rostou, producenty drtí zejména drahé energie
    Ceny producentů ve všech sledovaných segmentech dále svižně rostou a potlačí výše i ceny pro koncové spotřebitele. Vysokým dvouciferným meziročním tempem rostly v březnu ceny průmyslových i zemědělských producentů, přes 10% růstové tempo se přehouply i ceny ve stavebnictví.
  • Ceny nejen ojetin v USA zpomalují. Žádosti o podporu opětovně klesají k významné hranici
    Inflace v Česku zrychluje. Stejně jako je tomu u dalších evropských zemí, i v Česku začala inflace výrazně zvyšovat. Červencové číslo překvapilo trhy i centrální banku. Meziročně inflace vyskočila na 3,4 % a jádrová dokonce na 3,8 %. Jedná se o nejvyšší hodnoty za posledních čtrnáct a půl roku.
  • Ceny nemovitostí i nájmů porostou i v roce 2020, o pět procent
    Ceny nemovitostí a nájmů v ČR porostou i v příštím roce. Klíčovým důvodem bude pokračující růst kupní síly obyvatelstva ČR a nadále omezená nabídka nemovitostí, daná zejména jejich příliš pomalou, legislativně brzděnou výstavbou.
  • Ceny nemovitostí klesají – všech nemovitostí a všude
    Ačkoliv nás „experti“ před pár měsíci zásobovali predikcemi, že „byty a domy nezlevní, neboť developerům se to nevyplatí“ (jakoby cenu zboží určovala jenom strana nabídky) a ještě doslova před pár týdny ujišťovali, že trh ožívá a ceny stagnují, realita je, jako obvykle, jiná.
  • Ceny nemovitostí mohou spadnout až o 25 procent, signalizuje Česká národní banka. To už by nemělo daleko ke splasknutí bubliny
    Česká národní banka dnes dále uvolnila podmínky pro poskytování hypoték, resp. uvolnila svá doporučení jednotlivým komerčním bankám. Potvrdila, že banky mohou klientům půjčovat až 90 procent hodnoty kupované nemovitosti, zatímco před úderem koronaviru to bylo jen 80 procent. Zároveň zcela zrušila podmínku určité maximální výše měsíční splátky k čistému příjmu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
IQ Option
Falcon Broker
reklama
Purple trading AI