Úterý 19. březen 2024 09:23
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new

Ranní okénko - Fed potěšil trhy, dnes je na řadě ČNB

05.05.2022 09:29  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


24,63

USD/CZK

23,22

EUR/USD

 

1,060

USD/PLN

4,444

Ropa Brent

USD/barel

110,48

Zlato

USD/unce

1894

Aktualizováno

9:17

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po včerejším zasedání Fedu je dnes na řadě domácí centrální banka. Analytici (včetně nás) jednomyslně očekávají zvýšení sazeb o 50bb, neznamená to ale, že ČNB nemůže překvapit. Fed včera trhy uklidnil. Doručil očekávané zvýšení sazeb o 50bb a nepřichystal překvapení v podobě nečekaně rychlejšího zvýšení. O něco pomalejší bude v prvních měsících i snižování bilance. Neobvykle konkrétní tisková konference navíc vyloučila jakékoliv pochyby ohledně dalších dvou zasedáních, kde přijdou znovu hiky o 50bb. Není proto překvapením, že americký akciový trh si díky tomu zažil nejlepší den za poslední dva roky.

Česká národní banka dnes podle našeho odhadu zvýší sazby o 50 bazických bodů na 5,5 %. Přiblíží se tak finiši, který ale vidíme ještě o čtvrt bod výše, na úrovni 5,75 %. Tam by se ČNB měla dostat v červnu. Tímto směrem by se měla ubírat i tisková konference, kde guvernér Jiří Rusnok přesedlá jestřábí křídla a zaujme více holubičí postoj. Představovat u toho bude novou prognózu, která v porovnání s únorovou ukáže nižší růst a vyšší inflaci, čímž tento obrat bude obhajovat.

Ačkoliv podle Bloombergu všichni oslovení analytici očekávají jednohlasně růst sazeb o 50 bazických bodů, rozhodnutí není ani zdaleka tak jasné, jak by se mohlo zdát. Inflační očekávání u nefinančních podniků utíkají k 6 % i na tříletém horizontu. To představuje jasný signál, proč v rychlém zvyšování pokračovat a pokud by ČNB doručila hike o 75bb, právě inflačními očekáváními ho bude obhajovat.  Na druhou stranu již tak vysoké sazby v kombinaci se stagnací ekonomiky na přelomu roku budou argumentem proč zvyšovat pomaleji, třeba jen o 25bb. Názory členů (zejména pětice pro zvyšování sazeb) by se tak dnes mohly od sebe odlišovat více než na předchozích setkáních a bude nutné najít kompromis. Ten vidíme stejně jako zbytek trhu právě na 50 bazických bodech. Snad ještě důležitější bude ale to, co od 15:45 zazní na tiskové konferenci.

Kromě tuzemské centrální banky se o sazbách bude rozhodovat i v Polsku. Tam se počítá s navýšením hned o 100bb, na 5,5 %.

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Americká centrální banka rozhodla o zvýšení sazeb o 50bb do rozmezí 0,75 – 1 %. První nestandardní hike za posledních 20 let byl široce očekávaný a nešlo o žádné velké překvapení. Nenaplnily se naopak obavy, že Fed zvýší sazby o 75bb. Šéf Fedu Jerome Powell navíc řekl, že o tak vysokém tempu se ani neuvažovalo jak pro včerejší, tak další zasedání. Ohledně červnového a červencového rozhodnutí byl pak nečekaně konkrétní, když řekl že na nich přijde hike o 50bb. Později by se Fed mohl vrátit ke klasickým navýšením. Ve chvíli, kdy došlo k vyloučení trojnásobného hiku začal trh masivně přeceňovat – akciový index S&P 500 během necelých dvou hodin posílil o 3 %, dolar oslabil zhruba o procento do úrovně 1,0600 EUR/USD a zhruba o 15bb klesl výnos na dvouletém americkém bondu. Nic to nemění na tom, že při nastíněném tempu dostane Fed sazby během léta ke 2 %. Podobně rychlé utahování z nulové hladiny americká ekonomika nepamatuje a plánované měkké přistání bude pro Fed extrémně složité.

Report ADP z amerického trhu práce skončil pod očekáváními a ukázal růst zaměstnanosti o 247 tisíc pracovních míst. Zatímco u velkých společností (nad 500 zaměstnanců) byl růst solidní, to stejné nelze říct u menších firem (<50 zaměstnanců). V jejich kategorii totiž ubylo 120 tisíc volných míst, což představuje nejhorší výsledek za poslední dva roky. Za negativní vývojem stojí mj. napjatý americký trh práce, kdy menším firmy nedokážou držet tempo v růstu mezd.

Maloobchodní tržby v eurozóně si v březnu připsaly meziměsíční pokles, o 0,4 %. Medián odhadů trhu byl jen o desetin výš a vzhledem k obavám plynoucím z vysoké inflace a války na Ukrajině není pokles velkým překvapením.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

14:30

ČR

Měnověpolitické zasedání ČNB (květen, v %)

5,50

5,50

5,00

 

 

 

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ČT: ČR měnověpolitické zasedání ČNB, SRN tovární objednávky, USA týdenní data z trhu práce
PÁ: SRN průmyslová produkce, USA měsíční statistika z trhu práce                                                                                                         

Autor: Vratislav Zámiš, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Fed je již na konci cyklu, od ECB ještě čekáme další "hiky"
    Dnes ráno se dozvíme, jak si vedly na konci prvního letošního čtvrtletí české maloobchodní tržby. Po vyjmutí volatilnější složky prodeje automobilů odhadujeme, že tržby neparně zmírnily meziroční pokles z -6,4 na -6,1 %. Domácnosti nadále zužuje vysoká cenová hladina. Na druhé straně se ale zlepšuje spotřebitelská nálada a převažuje podíl domácností očekávajících pokles inflace v následujících 12 měsících. Podporu maloobchodu dodal v březnu také vývoj úvěrů obyvatelstvu – v letošním prvním čtvrtletí byly nové spotřebitelské úvěry o 2,1 % vyšší než vloni.
  • Ranní okénko - Fed letošní pokles sazeb nečeká, trh se zdráhá věřit
    Včerejší zasedání Fedu mohlo přinést řadu negativních scénářů, zatímco možností jak uspokojit trh bylo jen minimum. Americký akciový trh tak nakonec reagoval poměrně prudkým poklesem i přesto, že Fed výrazněji nepřekvapil. Standardní 25bb hike byl z velké části očekáván a nová prognóza příliš odlišností proti té původní nenabízí. Pro letošní rok nechává prostor pro poslední hike, což by ještě před 14 dny bylo vnímáno velmi pozitivně.
  • Ranní okénko - Fed má tento týden prostor nastínit své další kroky
    Ekonomických událostí je dnes poskrovnu. Dočkáme se pouze vývoje velkoobchodních cen v Německu a výsledků šetření NFIB mezi malými americkými podniky. Velkoobchodní ceny jsou v jádru podobné těm výrobním, navíc ale zohledňují marže obchodníků. Stejně jako výrobní ceny, reflektují ty velkoobchodní zvýšené náklady na nabídkové straně a od počátku minulého roku soustavně rostou. Zatímco v lednu 2021 meziročně stagnovaly, v listopadu byly vyšší o 16,6 %. Ceny tak více než kompenzují propad z roku 2020, kdy v nejnižším bodě poklesly meziročně o 4,30 %.
  • Ranní okénko - Fed musí být opatrný v prostředí zplošťující se výnosové křivky
    Eurostat dnes zveřejní aktualizaci indexu nákladů práce v eurozóně pro Q4´21. Index měří změny v kompenzaci zaměstnanců včetně mezd, bonusů a dalších benefitů, ale zahrnuje i třeba odvody sociálního pojištění. Poskytuje tím důležitou informaci ohledně budoucího vývoje cen, jelikož náklady na práci tvoří značnou část celkových produkčních nákladů, které pak firmy propisují do spotřebitelských cen.
  • Ranní okénko - Fed na konci cyklu, ČNB i přes stabilitu znejistila trhy
    Po nabitém včerejšku nebude nouze o ekonomická data ani dnes. Nejzásadnější událost bude představovat v odpoledních hodinách zasedání ECB, která podle našeho odhadu doručí 25bodový hike. Zhruba 20 % analytiků se podle agentury Bloomberg přiklání k možnosti pokračování po 50bodových krocích a vyloučit tak nelze ani opětovné dvojnásobné zvýšení sazeb. Včerejší zasedání ČNB nepřineslo překvapení v samotném rozhodnutí (základní sazba zůstala na 7 %), ale 3 hlasy pro zvýšení sazeb zaskočily trh. Koruna tak skokově posílila o několik desetin procenta na 23,50 EUR/CZK a k výraznější korekci došlo i u tržních očekávání ohledně další výše sazeb. Večer pak doručil očekávaný hike o 25bb Fed a vypuštěním věty o potřebě dalšího zpřísňování měnové politiky naznačila americká centrální banka možnou pauzu – byť slovo „pauza“ se zdráhal předseda Fedu Powell použít. Pro červnové zasedání budou důležitá nejaktuálnější makroekonomická data, očekáváme ale, že včerejší hike na 5,00-5,25 % byl v rámci současného cyklu poslední.
  • Ranní okénko - Fed nemá kam spěchat
    Dnešní ekonomický kalendář nabízí jen dvě události. Německý Gfk index měřící spotřebitelskou důvěru, který byl zveřejněn zkraje dne, a měnověpolitické zasedání amerického Fedu, na které si však budeme muset počkat až do večerních hodin.
  • Ranní okénko - Fed nepřekvapil a bude upouštět 95 miliard dolarů měsíčně
    Dnes z tuzemské ekonomiky kromě stavu devizových rezerv nová ekonomická data nedorazí. Nejzajímavější tak bude informace z eurozóny ohledně vývoje maloobchodních tržeb. Včera nepotěšila tuzemská data ohledně průmyslu a zahraničního obchodu. Kombinace neuspokojivých dat potlačí dolů i výsledek HDP za první čtvrtletí. Růst cen výrobců v eurozóně znovu překonal 30 % a dynamika opět zrychlila. V Polsku překvapila centrální banka když v boji proti inflaci doručila čtyřnásobný hike. Zápisky ze zasedání Fedu větší překvapení nepřinesly a rychlost zpomalování byla trhem víceméně očekávaná.
  • Ranní okénko - Fed nepřekvapil, pro jaký přístup se rozhodne BOE?
    Dnešní den bude rozmanitý na ekonomická data. Patrně tou nejzajímavější událostí bude zasedání bankovní rady Bank of England. Ta zvyšovala sazby nepřetržitě od konce roku 2021 až na současných 5,25 %, aby zkrotila rychle rostoucí inflaci, která sice od začátku tohoto roku klesá, ale stále se nachází daleko od 2% inflačního cíle BOE. I proto trh očekával s vysokou pravděpodobností, že dojde k dalšímu hike o 25bb, ale včerejší den s tímto očekáváním výrazně zamával. Důvodem je výsledek srpnové inflace, který byl výrazně pozitivnější, než jak predikoval trh. Meziměsíčně cenová hladina nakonec stoupla o 0,3 % (vs 0,7 %) a meziročně o 6,7 % (vs 7,0 %). Trh je sice stále spíše nakloněn dalšímu zvýšení sazeb, ale stabilitu sazeb nelze vyloučit. Pokud by se BOE rozhodla pro hike, mohlo by se jednat o poslední zvýšení sazeb podobně, jak naznačila i ECB po svém zasedání v minulém týdnu.
  • Ranní okénko - Fed očekává dvojí zvýšení sazeb do konce roku 2023
    V dnešním kalendáři jsou pouze dva údaje. V eurozóně bude zveřejněn finální odhad květnové spotřebitelské inflace. Revize se nečeká, zajímavá ale bude struktura růstu cen. Na druhé straně oceánu dorazí pravidelná zpráva ohledně počtu nových i stávajících žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Trh tak bude mít klid na vstřebání včerejšího zasedání americké centrální banky, jež se konalo až ve večerních hodinách středoevropského času. Základní úrokovou sazbu i nákupy aktiv Fed ponechal beze změny, oznámil ovšem, že očekává dvojí zvýšení sazeb do konce roku 2023 (březnová prognóza zahrnovala sazby na nule až do 2024). O něco více jestřábí než očekávaná komunikace ze strany Fedu poslala akcie dolů (S&P 500 ztratil necelé 1 %) zatímco výnos 10letého státního dluhopisu přidal zhruba 5bb na 1,54 %. Dolar posílil o 0,9 % na EUR/USD 1,20.
  • Ranní okénko - Fed odstartuje cyklus zvyšování úrokových sazeb
    První událostí tohoto týdne jsou tuzemské maloobchodní tržby. Ovšem v popředí bude i nadále vývoj na straně sankcí vůči Rusku a měnověpolitické zasedání amerického Fedu a Bank of England. Od Fedu se čeká první zvýšení úrokových sazeb, od centrální banky Velké Británie pak pokračování ve zvyšování. Válka na Ukrajině a její dopad do ekonomiky, vyšší inflace a menší růst, dávají centrální banky do složité pozice. Až moc silný zásah proti inflaci by mohl způsobit recesi. V opačném případě by příliš uvolněná politika podporovala poptávku při válkou zasažené nabídkové straně, a posílila by tím inflační tlaky.
  • Ranní okénko - Fed pravděpodobně oznámí snižování nákupu aktiv a ČNB dodá další hike
    Údaje o HDP ze závěru minulého týdne byly ohlédnutím zpět do třetího kvartálu, ve kterém zůstaneme i tento týden, kdy dorazí měsíční data z reálné ekonomiky za září. V tuzemsku vyjde maloobchod, v Německu se k němu přidá i průmysl. Aktuálnější informace přinese PMI ze zpracovatelského sektoru za měsíc říjen. Pozornost investorů upoutají především centrální banky. Ve středu zasedá Fed. Ve čtvrtek je na řadě ČNB. Ta navíc představí novou makroekonomickou prognózu, ve které téměř jistě navýší odhad inflace a sníží predikovaný růst HDP.
  • Ranní okénko - Fed představil výhled pro příští rok, jak tomu bude v případě ECB?
    Hlavní událostí dnešního dne je zasedání Evropské centrální banky. Ta s vysokou pravděpodobností již ukončila cyklus utahování měnové politiky a ponechá tak sazby na stávajících úrovních na svém posledním jednání v tomto roce. Diskuze se tak přetočila k tomu, kdy bude zahájen proces uvolňování měnové politiky.
  • Ranní okénko - Fed přitvrdil rétoriku
    Dnes nás čeká sada indexů nákupních manažerů, a to jak ze zpracovatelského sektoru, tak i ze služeb. Odstartujeme Německem, kde se u obou složek čeká nepatrný pokles, ovšem vyhlížené hodnoty v okolí 60 bodů nadále značí pokračující ekonomickou expanzi. Prakticky totožný vývoj by měl vykázat i index evropský, který za tím německým zaostává jen zhruba o jeden bod. Naproti tomu ve Spojených státech, kde post-pandemické oživení začalo o něco dříve, se PMI ve službách již navrací do „normálnějších“ hodnot, a měl by se držet poblíž 55 bodů. Přifouknutý ovšem zůstává index v průmyslu, kde je i nadále významně zkreslován nedostatkem výrobních vstupů, a měl by se tak držet nad 60 body.
  • Ranní okénko - Fed sazby nechal ve stejné výši, co udělá dnes ČNB?
    Den D je tady. Bankovní rada České národní banky dnes zasedá a bude rozhodovat o dalším nastavení měnové politiky. Zatímco v Polsku a Maďarsku cyklus uvolňování měnové politiky již začal, bankovní rada ČNB zatím vyčkává a ponechává již více než rok základní úrokovou sazbu na 7 % a zůstává tak posledním jestřábem ve středoevropském regionu. Tentokrát může dojít ke změně kurzu. Otázka tak zní: snížit či nesnížit, to je oč tu běží. Trh je v tomto rozdělen na dva početně stejné tábory.
  • Ranní okénko - Fed se do zpřísňování politiky příliš nehrne
    V Evropě se dnes žádných významnějších makroekonomických údajů nedočkáme a budeme tak pro ně muset za oceán. V odpoledních hodinách našeho času dorazí ze Spojených států květnová edice Philadelphia Fed indexu aktivity v podnikatelském sektoru.
  • Ranní okénko - Fed se soustředí na cenovou i finanční stabilitu
    Pro finanční trh je dnes hlavní otázkou, zda se i Fed rozhodne v aktuálně náchylném prostředí zvýšit úrokové sazby. Investoři se přiklání k možností zvednutí sazeb o 25bb, někteří se domnívají, že by se Fed mohl rozhodnout pro pauzu. Na druhé straně ECB minulý týden úrokové sazby zvýšila o již dříve avizovaných 50bb. Větší míra opatrnosti ze strany Fedu je ovšem na místě – potíže v bankovním sektoru vypukly právě v USA a do situace nedostatku likvidity by se potenciálně mohly dostat i další regionální americké banky. I přesto se přikláníme k tomu, že Fed na pozadí nadále relativně silných ekonomických dat a perzistenci ve statistice spotřebitelských cen 25bb hike dnes dodá.
  • Ranní okénko - Fed snižovat sazby zatím neplánuje, dnes vychází PMI ve světě
    Dnešní den bude patřit indexu nákupních manažerů (PMI). Tento předstihový ukazatel vyjde ve Spojených státech amerických, v Německu i v celé eurozóně. Pro českou ekonomiku bude zejména podstatné, jaká hodnota tohoto indexu bude zjištěna v Německu, a to konkrétně ve zpracovatelském sektoru. Německý průmysl se stále potýká především s nízkou zahraniční poptávkou a vysokými cenami energií, což dokládá právě i tento index. Nad hodnotou 50 bodů, oddělující expanzi a kontrakci, bylo Německo naposledy v polovině roku 2022. Index poté výhradně klesal až do srpna minulého roku, ale zdá se, že od tohoto okamžiku přišel bod obratu, kdy se německý průmysl pomalými krůčky posouvá vzhůru. Nicméně zatím se pouze tempo poklesu zpomaluje, což by měl potvrdit i předběžný únorový výsledek, kdy trh predikuje nárůst indexu z 45,5 na 46,0 bodů. Zlepšení situace u našeho západního souseda vyhlíží také český průmysl, který je ve velké míře subdodavatelem komponentů pro německé podniky.
  • Ranní okénko - Fed s vysokou pravděpodobností sazby již nezvýší
    Dnes zveřejní Český statistický úřad ceny výrobců za měsíc říjen. Tlaky na straně nabídky i nadále odeznívají, kdy v meziměsíčním srovnání očekáváme růst cen průmyslových výrobců o 0,6 % a meziročně o 1,0 %. Kvůli slabému odbytu výroba firem ve většině odvětví klesá, proto i v menší míře nakupují vstupy, což se promítá i na prodejních cenách. Firmy navíc ve vyšší míře přistupují k slevovým nabídkám, aby dokázaly své zboží prodat.
  • Ranní okénko - Fedu přibývají důvody pro nadstandardní hike
    V eurozóně vyjdou údaje o výkonu průmyslu z prosince. Stejná data pak v odpoledních hodinách dorazí i z USA společně s tržbami v maloobchodu. Z hlediska očekávání tempa utahování měnových podmínek ze strany Fedu bude důležitý zápis z posledního měnového zasedání. Politická situace mezi Ruskem a Ukrajinou dle dostupných informací mírně de-eskalovala, což patrně pomohlo i koruně. Koruna i měny regionu, zlotý a forint, během včerejška posílily vůči euru mezi 0,5 až 0,8 %. Česká měna se dostala z 24,57 na 24,36 EUR/CZK.
  • Ranní okénko - Fed v březnu zvýší úrokové sazby a ukončí nákup aktiv
    Tisková konference Fedu nepřekvapila. Působila ale celou dobu jestřábím dojmem, který byl patrný prakticky z každé odpovědi J. Powella. Další důležitý údaj z USA je na řadě dnes odpoledne – předběžný výsledek HDP za 4Q´21. Současně budou zveřejněna týdenní data z tamního trhu práce. Evropský ekonomický kalendář je dnes prázdný s výjimkou německé spotřebitelské důvěry od GfK, která meziměsíčně víceméně stagnovala a předčila tak pesimističtější očekávání.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024