Čtvrtek 28. březen 2024 10:05
reklama
CapXmaster
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Fintokei SwiftTrader

Může se Hertz vyhnout bankrotu?

15.02.2022 12:20  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Shrnutí:

  • Hertz (HTZ.US) vyhlásil na konci května bankrot
  • Akcie společnosti vystřelily tento měsíc vzhůru o stovky procent
  • Většina dluhu společnosti je kryta její automobilovou flotilou

Pandemie koronaviru vytvořila globální ekonomickou krizi. Mnoho společností bylo přinuceno vyhlásit bankrot, nebo fungují "na hraně". Někteří investoři vidí v nákupu těchto společností příležitost a nakupují jejich akcie i přesto, že byl vyhlášen bankrot. Hertz je perfektním příkladem. Přestože požádal o ochranu před věřiteli, tak se jeho akcie včera obchodovaly až s 500 % ziskem od počátku června, a to máme za sebou pouze 10 dní nového měsíce!

Proč požádal Hertz o ochranu před věřiteli?

Hertz (HTZ.US) je jednou z největších autopůjčoven na světě. Kromě pronájmu automobilů v lákavých turistických destinacích působí také na mnoha rušných světových letištích. Pandemie koronaviru však zmrazila turistické aktivity a letadla uzemnila. Příjmy společnosti se rázem rozplynuly. Prakticky přes noc zmizela naprostá většina zákazníků. Hertz se navíc potýkal s velkou mírou zadlužení a chabé vyhlídky na rychlou změnu ho postavily do neřešitelné situace. A protože se společnosti nepodařilo dosáhnout dohody se svými věřiteli, tak první krok k bankrotu byl jedinou možnou cestou vpřed. Hertz požádal o ochranu před věřiteli dle Kapitoly 11 dne 22. května. 

Poslední vzestup akcií společnosti Hertz byl podpořen masivním růstem obchodovaných objemů. Během prvních 9 dnů června 2020 bylo obchodováno dvakrát tolik akcií než za celý rok 2019. Zdroj: Bloomberg

Kapitola 11. A co dál?

Ochrana před věřiteli dle Kapitoly 11 umožňuje spustit reorganizační proces. Hlavní akcionáři společnosti Hertz nyní připraví a schválí reorganizační program. Pokud jej potvrdí federální soudci a věřitelé, tak se dohoda stane závaznou a reorganizace bude moci začít. Nicméně se nejedná o jediný výstup Kapitoly 11. Strany se také nemusí dohodnout a v takovém případě vstoupí společnost do fáze bankrotu dle Kapitoly 7. To by znamenalo likvidaci aktiv a umoření alespoň části závazků. Třetím možným scénářem je zrušení procesu ochrany před věřiteli, nicméně taková situace často vyústí v další vyhlášení ochrany před věřiteli.

Může se Hertz ještě vyhnout bankrotu?

Případ Hertzu není vůbec jednoduchý. Mohlo by tedy být velmi obtížné autopůjčovnu zachránit. Dlouhodobý dluh dosahoval na úroveň okolo 18,7 mld. dolarů na konci Q1 2020. Nicméně 15 mld. dolarů z tohoto dluhu je kryto instrumenty ABS krytými flotilou automobilů. Pokud by se měly pokrýt závazky společnosti, tak by se musely veškeré automobily prodat. Samozřejmě tento scénář není pro autopůjčovnu schůdným řešením. Věřitelé by však mohli vyjádřit dobrou vůli a umožnit odložení splátek. Nemají k tomu ovšem příliš důvodů. Zaprvé jim Hertz nemůže nabídnout kompenzace za přijetí vyššího rizika po delší dobu. A za druhé nevypadá výhled sektoru vůbec růžově. Autopůjčovny stále nemají na růžích ustláno. Návrat letecké dopravy se spíše než na měsíce bude počítat na několik let. Je nutné si také uvědomit, že americké soudy nemohou podpořit plán reorganizace, který pravděpodobně povede k dalšímu vyhlášení ochrany před věřiteli.

Kromě zmíněného dluhu ve výši 15 miliard dolarů má Hertz další 3 miliardy nezajištěného dluhu. Akcionáři nedostanou ani cent do té doby, než bude zajištěný i nezajištěný dluh splacen. Restrukturalizace je obvykle dlouhým procesem a akcionáři jsou uspokojeni až na jeho samotném konci.

Cena akcie společnosti Hertz (HTZ.US) začala v červnu prudce růst s podporou vysokých obchodovaných objemů. Cena dosáhla horní limity struktury Overbalance a začala korigovat. Zdroj: xStation5

Nákup akcie je velkým rizikem

Pokud bychom měli shrnout výše uvedené, tak by se Hertz musel skutečně hodně snažit, aby se bankrotu nakonec vyhnul. Problémy jsou výrazné a vyhlídky na rychlý návrat jeho hlavního businessu chmurné. Akcie společnosti propadly o více než 95 % mezi únorem a červnem tohoto roku a měly k tomu pádný důvod. Fundamenty zkrátka nepodporují scénář, dle kterého by měl Hertz krizi ustát. Akcie nyní mohou růst díky spekulativním nákupům, ale trh by nakonec měla dohnat realita.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Můžeme od Bank of England očekávat přísnější politiku?
    V úterý byla poptávka po libře výrazně vyšší než po euru. Jakmile k tomu došlo, mnoho analytiků začalo věnovat pozornost zprávě o cenách v britských obchodech, protože inflace cen obchodů tento měsíc zrychlila na 9 %. To naznačuje, že inflace ve Spojeném království se snižuje pomalu nebo neklesá vůbec, a to navzdory zvýšení referenční úrokové sazby na 4,5 %. Konsensuální prognóza pro sazbu Bank of England v současné době naznačuje další dvě zvýšení sazeb za čtvrtletí v červnu a srpnu. To by zvýšilo sazbu na 5 %. Jakékoli další zpřísňování bez alternativ by dostalo britskou ekonomiku do recese, a i současná míra by ji potenciálně mohla způsobit, navzdory optimistickým prognózám BoE. Ale jak lze bojovat s inflací, když stěží reaguje na kroky centrální banky?
  • Může nezaměstnanost ještě více klesnout?
    Nezaměstnanost klesla z květnových 3,5 % na červnových 3,4 %, což odpovídalo predikci naší i celého trhu. Hlavním faktorem tohoto poklesu zůstává sezónnost. Nicméně v dalších měsících očekáváme její nižší vliv a nezaměstnanost by už nemusela dále klesat.
  • Může oživení BTC zastavit trend těžařů?
    Od 21. června zažíval BTC pozitivní změnu, jelikož jeho cena byla svědkem býčí akce. Znepokojující však bylo, že těžaři BTC přesouvali své BTC na burzy.
  • Může pokračovat KOSPI v růstu i slabému makru navzdory?
    Jihokorejský akciový index KOSPI často hodně ovlivňují hlavně domácí makroekonomická data, což je načný rozdíl v porovnání s ostatními indexy, jako například v USA. Od zahájení globálního ekonomického zpomalení, tak KOSPI umazal značnou část dřívějších zisků z let 2016 a 2017. Přestože se tvrdá data zatím výrazněji nezlepšují, měkká data jsou na tom v posledních dvou měsíícch o něco lépe. Především pak spotřebitelský sentiment, který se zlepšil v říjnu už druhým měsícem v řadě. Za zmínku stojí hlavně korelace KOPSI a spotřebitelského sentimentu, který fungovala jak směrem dolů, tak v posledních měsících směrem nahoru. Bude-li se situace v Jiřžní Koreji i nadále zlepšovat, otevře se jihokorejskému indexu solidní prostor k dalšímu růstu a likvidaci dřívějších ztrát.
  • Může Romney vyhrát volby? Změnu potřebuje i Čína
    Minulý týden jsem promluvil na noční konferenci Saxo Bank k americkým prezidentským volbám – celou mou prezentaci můžete vidět na stránkách TradingFloor.com. Americké volby vždycky oživují “spekulace? o předvídatelnosti trhů? ale tou hlavní tezí zůstává, že čím více trhy klesají, tím více se propadají i Romneyho šance.
  • Může rusko-ukrajinská válka znamenat nový světový finanční řád?
    Podle stratéga Credit Suisse, Zoltana Pozsara může rusko-ukrajinská válka vést ke změně režimu na finančních trzích. Ve společnosti Credit Suisse je odpovědný za globální řízení strategie krátkodobých úrokových sazeb.
  • Může růst obchodu s marihuanou přinést zisky?
    Odvětví kolem obchodu s marihuanou nabídne v nadcházejících pěti letech velké příležitosti k růstu. Jsou s nimi však spojena i velká rizika. Tato oblast má totiž značné problémy s generováním volného cash flow, a tak rostou rizika spojená s refinancováním růstu a provozu. Očekává se, že hlavním hnacím faktorem růstu se stane rekreační užívání. S ním jsou však spojena další legislativní rizika, protože marihuana byla původně určena pro medicínské využití.
  • Může se bitcoin vrátit na 50 000 USD?
    Bitcoin ve čtvrtek klesl a zastavil rally pozorovanou v posledních pěti dnech. Nedokázal se udržet ani nad 50 000 USD, protože obchodníci nedokázali udržet býčí momentum pozorované po náhlém propadu minulý víkend. V New Yorku se token propadl o 5,6 %.
  • Může se Cardano odrazit k zpět k vyšším úrovním?
    Síť Cardano prochází výrazným upgradem - hard forkem 'Vasil'. Co od toho můžeme očekávat a jak to ovlivní budoucnost projektu?
  • Může se Cardano připravit na rally? 
    Ani nyní, s oživením kryptotrhu, ADA nedosáhla tolika zisků jako ostatní kryptoměny, jak indikátory ukazují převážně na medvědí chování pro krypto aktiva.
  • Může se Herz vyhnout bankrotu?
    Pandemie koronaviru vytvořila globální ekonomickou krizi. Mnoho společností bylo přinuceno vyhlásit bankrot, nebo fungují "na hraně". Někteří investoři vidí v nákupu těchto společností příležitost a nakupují jejich akcie i přesto, že byl vyhlášen bankrot. Herz je perfektním příkladem. Přestože požádal o ochranu před věřiteli, tak se jeho akcie včera obchodovaly až s 500 % ziskem od počátku června, a to máme za sebou pouze 10 dní nového měsíce!
  • Může se kryptoměna BTC opravdu dostat na 4,8 milionu USD?
    Jestli se Bitcoin (BTC-USD) stane „globálním rezervním aktivem“, cena kryptoměny by se podle VanEcka mohla vyšplhat až na 4,8 milionu dolarů. Tato částka je jednou z nejsilnějších býčích předpovědí cen Bitcoinu, jaká kdy byla učiněna.
  • Může Snapchat snapnout zpátky?
    Když se společnost v březnu představila veřejnosti, vyvolala obrovský humbuk. To jí ovšem nevydrželo. Rostoucí počet uživatelů se rychle zpomaluje, což pro takto mladou sociální síť nevěstí nic dobrého. A sám Facebook představuje „me-too“ produkty.
  • Může výsledek amerických voleb do kongresu něco změnit?
    Tentokrát to vypadá, že volby skončily tak, jak průzkumy veřejného mínění a političtí analytici očekávali, tedy, že demokrati převezmou kongres a republikáni si udrží mezní vliv v senátu.
  • Může 10% rally zlata pokračovat na nové historické maxima?
    Zlato se v posledních týdnech profituje z oslabení amerického dolaru a žlutý kov tak vzrostl od dubnových minim o téměř 12%. Zlato pokračuje ve své rally, směrem k historickým maximům kolem 2 074,00 $. Podle některých analytiků je zlato stále relativně levné. V poznámce pro klienty JP Morgan zdůraznil, že zlato nyní přitahuje větší zájem investorů, kteří se vzdávají bitcoinu.
  • Může 10% rally zlata pokračovat na nové historické maxima?
    Zlato se v posledních týdnech profituje z oslabení amerického dolaru a žlutý kov tak vzrostl od dubnových minim o témě...
  • Může 10% rally zlata pokračovat na nové historické maxima?
    Zlato se v posledních týdnech profituje z oslabení amerického dolaru a žlutý kov tak vzrostl od dubnových minim o témě...
  • Muž, který tvrdí, že je tvůrce Bitcoinu, vyhrál spor a nechá si 50 miliard dolarů v kryptoměnách
    Craig Wright vyhrál případ proti Irovi Kleimanovi, i když soudce přímo neurčil, zda Wright Bitcoin vytvořil či ne.
  • Mužská rýma
                    Za normálních okolností je ...
  • Můžu věřit Robertu Kiyosakimu?
    Proč bude bitcoin s největší pravděpodobností nadále klesat, jsme již rozebrali v dřívějších analýzách. Následující scénář je podle nás nejpravděpodobnější. Je třeba připomenout, že byste nikdy neměli brát něčí předpovědi za nominální hodnotu. Trh je velmi složitý systém, který může být ovlivněn mnoha nepředvídatelnými faktory. Kdo mohl předvídat vypuknutí epidemie, snížení úrokových sazeb centrálními bankami na nulu a rozsáhlé iniciativy kvantitativního uvolňování, které umožnily bitcoinu dosáhnout přibližně 80 000 USD? Obecně řečeno, poslední "býčí" trend by nenastal, kdyby nedošlo k pandemii. Jakýkoli úsudek nebo předpověď je tedy pouze názorem jednotlivce.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
Axiory Europe
Beam FX
reklama
Purple trading AI