Pátek 29. březen 2024 16:00
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster srovnani

Rozbřesk: ČNB po devíti letech obnoví prodej výnosů z devizových rezerv, koruna však dál slábne

22.10.2021 09:11  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Česká koruna včera nezažila nejlepší seanci - pokračující obavy o zdraví lokálního průmyslu (tím pádem sázky na nižší exporty) drží v defenzivě všechny středoevropské měny. Nijak nepomáhá také přetrvávající strach z globálních inflačních tlaků a relativně silný dolar. Koruna se proto včera dostala nad 25,60 EUR/CZK, kde naposledy déle pobývala v průběhu července.

A výrazně jí nepomohly ani další jinak pozitivní zprávy z ČNB. Centrální banka se po devíti letech rozhodla obnovit prodeje výnosů z devizových rezerv, což je pro korunu bezesporu dobrá zpráva. ČNB v prohlášení sice uvedla, že bude prodávat jenom část devizových rezerv, a to takovým způsobem, aby neovlivnila obchodování. Na druhou stranu guvernér na poslední tiskové konferenci mluvil o tom, že pokračující kumulace devizových rezerv korunu poškozuje, protože zahraniční investoři výnosy ze svých korunových aktiv zpravidla konvertují zpátky do eur. Na druhou stranu je pravda, že ČNB začne s prodejem výnosů z devizových rezerv pravděpodobně opatrně a až od příštího roku…, bezprostřední pozitivní impuls proto zatím není velký.

Stejně tak koruna nebyla schopná ocenit relativně jestřábí komentáře Tomáše Holuba z ČNB. Ten otevřeně přiznal, že pro něj v listopadové debatě nad sazbami bude minimální možný růst sazeb o 50 bps. Stagflační prostředí podle Tomáše Holuba (i nás) není argumentem pro to, nechat sazby nízké. My v tuto chvíli počítáme s růstem sazeb na listopadovém zasedání o 50 bps, pokud by však v podobném jestřábím duchu mělo hovořit více centrálních bankéřů a koruna dál slábla, je možná i rychlejší normalizace sazeb. Trh v tuto chvíli počítá v listopadu spíše se zvýšením sazeb o dalších 75 bps.

TRHY
Koruna

Česká koruna se během včerejšího obchodování dostala znovu pod tlak a nehledě na příznivé zprávy z ČNB měnový pár vystoupal nad 25,60 EUR/CZK (viz úvodník). Těžko očekávat, že se v nejbližších dnech nervozita na středoevropských měnách utiší a není vyloučené, že se měnový pár ještě posune do blízkosti letních minim 25,70-25,90 EUR/CZK. Pomoci by vedle ČNB mohly časem jakékoliv pozitivnější zprávy ze středoevropských průmyslových dodavatelských řetězců. Na ty je však zatím ještě brzy…

Zahraniční forex
Eurodolar stagnuje nad hranicí 1,16, když růst úrokových sazeb na obou stranách Atlantiku se vzájemně kompenzuje. Nicméně je třeba upozornit, že včerejší data z americké trhu práce byla velmi dobrá a tak se restriktivní krok Fedu přibližuje.

Dnes budou v centru pozornosti podnikatelské nálady z eurozóny. Indexy PMI zřejmě vykážou výrazné zhoršení s ohledem na problémy se subdodávkami v průmyslu. Euro by se tedy mohlo ocitnout pod lehkým tlakem, naopak globálně by dolar mohl zpevňovat s ohledem na nárůst averze k riziku spojený s kauzou čínského developera Evergrande.

Rostoucí úrokové sazby ve vyspělých zemích nepřejí středoevropským měnám, přičemž speciálně zlotý má dva další problémy: 1. rostoucí počty nakažených COVIDem a s ohledem na nízkou proočkovanost i mrtvých; 2. konflikt s EU ohledně zpochybňované nadřazenosti unijního práva, který po úterním sebevědomém vystoupení polského premiéra v parlamentu EU neutichá a komise stále připravuje legální kroky, které pozastaví příliv peněz z fondů EU do Polska (na její pozici nic nezměnil ani včerejší summit EU).

 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: ČNB nemá důvod otálet s ukončením intervencí
    Českou národní banku dnes čeká ostře sledované březnové zasedání. Je to poslední zasedání, na kterém bude platit “tvrdý? závazek ČNB setrvat v intervenčním režimu. Od začátku dubna pak bude moct centrální banka teoreticky kdykoliv intervenční režim vypnout, a to aniž by čekala na další řádné zasedání. K dlouhému vyčkávání a váhání přitom podle nás nebude mít moc důvodů.
  • Rozbřesk: ČNB nemá kam pospíchat
    ČNB může být s dosavadním vývojem ekonomiky spokojena. Naplnilo se její očekávání, ať už jde o inflaci nebo ekonomický růst, který se podle předběžného odhadu od prognózy centrální banky odchýlil jen o jednu desetinu procentního bodu. Zafungovaly i vyšší úrokové sazby, které spolu s přísnější regulatorikou omezily poptávku po hypotékách a zmírnily tak dřívější přetlak na realitním trhu.Situace se mění i na druhém přepjatém trhu, a sice tom pracovním. Nezaměstnanost sice už nemá kam klesat, na druhé straně už však přestala přibývat nová pracovní místa.
  • Rozbřesk: ČNB nemusí nikam pospíchat
    V pátek statistický úřad potvrdil, že česká ekonomika byla v úvodu roku ve velmi dobré kondici. HDP i po zpřesnění skutečně vzrostl o téměř tři procenta a zasloužila se o to spotřeba domácností spolu s exportem na jedné straně a zpracovatelský především automobilový průmysl na straně druhé. Dokonce se zablýskalo na lepší časy u investic a to jak soukromých, tak i veřejných. Výsledky dopadly nad očekávání dobře i z pohledu centrální banky, která byla podobně jako my méně optimistická, pokud jde o první čtvrtletí roku.
  • Rozbřesk: ČNB nevylučuje záporné sazby ani znovuzavedení kurzového závazku, korunu svými řešeními vylekala
    Určitě by stálo za to, podívat se na nejnovější čísla ze služeb, která ukazují, jak se restrikcemi, respektive s šířením koronaviru popasovala tato významná část ekonomiky. Jak hotely přišly za ani ne tři týdny o dvě třetiny tržeb, cestovní kanceláře nebo letecké společnosti o zhruba polovinu, restaurace o dvě pětiny atp. Stejně tak bychom našli i malou část služeb, kterým i v této době příjmy narůstaly. Šlo o právníky a účetní a vedle nich IT firmy, kterým práce v nouzovém stavu přibyla.
  • Rozbřesk: ČNB nic nebrání nasadit vyšší rychlost. Koruna na post-exitovém maximu
    ČNB zatím její prognóza vychází, minimálně u dvou nejsledovanějších ukazatelů, a sice u inflace a HDP. Do příštího letos už posledního zasedání bude mít bankovní rada k dispozici ještě podrobnosti o růstu ekonomiky ve třetím kvartále (zatím jde stále jen o oficiální bleskový odhad), bude vědět, o kolik vzrostly spotřebitelské ceny v listopadu, a především už budou známa čísla o vývoji mezd, kterým ČNB přikládá rovněž velký význam. Pokud vše bude vycházet, jako doposud, podle nejnovější prognózy centrální banky a zejména, nebude-li nic měnit její výhled pro příští rok, nemusela by ČNB na listopadovém zasedání dělat se sazbami nic.
  • Rozbřesk: ČNB odstartovala nový cyklus. Silná koruna jí zatím vůbec nevadí
    ČNB se včera rozhodla učinit letošní rok zcela přelomovým, když po čtyřech měsících po ukončení kurzového závazku zvýšila svoji hlavní úrokovou sazbu. Naposledy tak učinila před více než devíti lety, v únoru 2008, sedm měsíců před začátkem recese. Aktuální krok ČNB vlastně docela transparentně avizovala, i když s ohledem na rychlé posílení koruny se mohlo zdát, že není kam spěchat. Včerejší rozhodnutí tedy mj. přineslo jasnou zprávu o tom, jak se centrální banka na aktuální vývoj kurzu koruny vlastně dívá.
  • Rozbřesk: ČNB opět pod tlakem pro-inflačních faktorů, ve hře je růst sazeb o 75 bps
    Vyšší listopadová inflace (6 %) je pro centrální banku bezesporu dalším argumentem pro rychlejší růst úrokových sazeb. Dynamika inflace dál zrychlovala přesto, že dočasně růst cen tlumilo odpuštění DPH na elektřinu a zemní plyn. Inflace je tak o více než procentní bod nad listopadovou prognózou centrální banky a do začátku příštího roku pravděpodobně vyskočí nad 7 %.A vyšší inflace není jediným pro-inflačním faktorem, který budou muset vzít centrální bankéři v potaz.
  • Rozbřesk: ČNB opět výrazně zvyšuje úrokové sazby, bude pokračovat dál? Vedení Fedu připravuje veřejnost v USA na recesi
    Česká národní banka naposledy ve staré “sestavě” opět výrazně zvýšila úrokové sazby, a to o 1,25procentního bodu na 7 %. To jsou nejvyšší úrovně od jara 1999. Argumentem pro včerejší krok byla výrazná kumulace pro-inflačních rizik vůči hlavnímu i alternativnímu scénáři jarní prognózy ČNB.
  • Rozbřesk: ČNB oslabila výhled na korunu
    Česká národní banka na pátečním setkání rozkryla záhadu toho, proč je koruna v jejich výhledu najednou o tolik slabší. ČNB teď očekává, že kurz v roce 2020 prakticky neposílí a v průměru se bude pohybovat okolo 25,40 EUR/CZK.
  • Rozbřesk: ČNB počítá s ještě silnější korunou
    ČNB pokračuje v tažení za vyššími (normálními) úrokovými sazbami, a proto včera bankovní rada v souladu s očekáváním trhu znovu zvýšila hlavní úrokovou sazbu centrální banky na 0,75 %. Tedy na úroveň, kde byla naposledy v roce 2012. Vzhledem k tomu, že se centrální bankéři na tento krok trh připravovali s dostatečným předstihem, nešlo o žádné překvapení. Ale ani tak nebyl včerejšek prostý jakýchkoliv novinek. Tou největší bylo asi opětovné zveřejňování prognózy devizového kurzu, který ČNB naposledy publikovala v roce 2013 ještě před zavedením kurzového závazku. Aktuálně z tohoto výhledu vyplývá, že centrální banka ve svých úvahách počítá s ještě silnější korunou, než je tomu nyní. Dokonce by se kurz koruny měl už ve druhém čtvrtletí nacházet pod hranicí 25 EUR/CZK a postupně posilovat na pro letošek závěrečných 24,60 EUR/CZK. To se české měně asi moc líbilo, protože ještě do večera posílila pod úroveň 25,20.
  • Rozbřesk: ČNB po dlouhé době překvapila
    Už dlouho se nepodařilo ČNB tak otřást trhem jako včera, kdy překvapivě zvýšila své úrokové sazby. Ale popořadě. Nikdo na českém trhu s navýšením repo sazby nepočítal a vlastně ani komentáře samotných centrálních bankéřů nenaznačovaly, že se zrodila většina hlasujících pro další zpřísnění měnové politiky. Ranní čísla navíc ukázala, že kondice české ekonomiky není rozhodně nejlepší, neboť průmysl dál zůstává v útlumu a slabé zakázky, stejně jako už dříve i PMI naznačily, že lepší nebude situace ani v nejbližších měsících. Přesto se už tentokrát našla v bankovní radě těsná většina, která prosadila zvýšení sazeb ČNB v souladu s novou prognózou o čtvrt procentního bodu.
  • Rozbřesk: ČNB ponechala sazby i svůj jestřábí tón beze změny
    Aktuální skóre: 5:2 pro zachování sazeb. Bankovní rada se na svém letošním posledním zasedání rozhodla ponechat úrokové sazby beze změny. Nepřekvapila tak trh a současně koruně nedala podnět k návratu k silnějším úrovním. Většina členů rady se přiklonila k postupu nastíněném poslední prognózou, která se až na mzdy prozatím naplňuje. Rizika stávající prognózy inflace proto ČNB aktuálně hodnotí jako nevýrazná a vyrovnaná. Nenaplňuje se prozatím alternativní či citlivostní scénář, který ČNB představila na minulém zasedání. Přesto dva členové rady chtěli reagovat na přehřívání ekonomiky a nepřikládali podle slov guvernéra takový význam výsledkům mezd za třetí kvartál.
  • Rozbřesk: ČNB ponechala sazby na 7 procentech. Libra se stabilizuje, forint na historickém minimu
    ČNB na svém zářijovém zasedání podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny na úrovni 7,0 %. Pro toto rozhodnutí hlasovalo 5 členů bankovní rady, zatímco dva členové (s vysokou pravděpodobností Marek Mora a Tomáš Holub) hlasovali pro růst sazeb o 75 bazických bodů. Centrální banka také potvrdila závazek nadále „bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny”.
  • Rozbřesk: ČNB ponechá sazby beze změny, čekala ještě horší dopad koronaviru
    Česká národní banka dnes bude mít po delší době trochu klidnější zasedání. Se sazbami blízko technické nuly má prozatím “splněno” a nemusí na nastavení měnové politiky nic měnit – tedy alespoň prozatím.
  • Rozbřesk: ČNB ponechá sazby bez změny, nová prognóza ukáže na delší stabilitu sazeb
    Fed zvýšil úrokové sazby do pásma 3,75-4,0 %, ale jeho šéf si nemyslí, že by politika americké centrální banky byla přehnaně utažená. Jinak řečeno restrikce Fedu budou pokračovat i na několika příštích zasedáních, byť již nemusí probíhat tak zběsilým tempem jako dosud.
  • Rozbřesk: ČNB ponechává sazby beze změny, masivní ztráty koruny může tlumit
    V září se příkopy mezi jednotlivými zeměmi a odvětvími v Evropě ještě výrazně prohloubily. První podnikatelské nálady PMI ukazují, že na straně vítězů je průmysl navázaný na Německo a na straně poražených jih a odvětví služeb. Nehledě na výrazné rozdíly ovšem obrázek eurozóny jako celku nevypadá nijak povzbudivě - souhrnný index PMI klesl podruhé v řadě na 50,1 bodu. V první polovině září tak většina podniků v eurozóně očekávala stagnaci.
  • Rozbřesk: ČNB ponechává svoji politiku beze změny. Koruna však dále ztrácí…
    Bankovní rada ČNB se na včerejším zasedání jednohlasně rozhodla ponechat úrokové sazby beze změny. Současně prezentovala novou prognózu, která je jak pro letošní, tak pro příští rok optimističtější než ta minulá. Zatímco v zahraničí rostou obavy z divokého brexitu, obchodních válek, cyklického zpomalení a dalších rizikových faktorů, ČNB hledí do budoucna pozitivně. Pro letošní rok tak zvýšila prognózu českého růstu na 2,6 %, pro příští rok dokonce na 2,9 %. Inflační tlaky by měly ještě nějaký čas přetrvávat a teprve později by se inflace měla pozvolna vracet k cíli. Proto i prognóza předpokládá, respektive je s ní konzistentní, ještě jedno zvýšení úrokových sazeb během letošního roku a dvojí pokles v roce následujícím. A to je možná druhý bod – vedle optimistického výhledu na HDP, který může vyvolávat pochyby. Proč vlastně na zhruba půl roku zvýšit sazby s vidinou jejich následného poklesu. Navíc v době, kdy má kulminovat brexit a ECB zřejmě spustí další kolo uvolňování měnových šroubů. V první řadě je třeba vzít v úvahu, že jde jen o prognózu, nikoliv scénář, podle kterého centrální bankéři musí postupovat. Mohou se vymezovat, nesouhlasit, stejně jako hlasovat podle svého. A tak i nadále předpokládáme, že zvolí spíše cestu delší stability sazeb, i když guvernér znovu diplomaticky hovořil o možném pohybu sazeb oběma směry.
  • Rozbřesk: ČNB pouští intervence, koruna si připsala přes 2 %
    Česká národní banka ukončila intervenční režim a přestává bránit úroveň 27,00 EUR/CZK. Obchodování s korunou bylo bezprostředně po vypnutí intervencí volatilní, ale koruna si postupně připsala zisky a během dne posílila o zhruba 40 haléřů. S posílením koruny se utáhlo rozpětí mezi spotovým kurzem EUR/CZK a krátkými forwardy a vzhůru šly výnosy krátkých českých dluhopisů.
  • Rozbřesk: ČNB pravděpodobně ponechá růst sazeb v tomto roce ve hře
    V tomto týdnu nás čeká první letošní zasedání centrální banky. Od uplynulé listopadové prognózy pandemie začala dopadat na ekonomiku ještě tvrději. Soudě podle indexu mobility mapujícího pohyb obyvatel v obchodech a dopravě došlo po prosincovém rozvolnění opět k prudkému ochlazení podmínek v oblasti služeb. Nejvíce zranitelné vedle pohostinství, hoteliérství a kultury, zůstávají podle našich odhadů obchody s oděvy a textilem a obecně menší kamenné prodejny.
  • Rozbřesk: ČNB představí svoji novou prognózu, a tedy i výhled úrokových sazeb
    Hlavní událostí dnešního dne bude v ČR nepochybně první letošní zasedání bankovní rady ČNB. Ke změně úrokových sazeb sice ani tentokrát nedojde, avšak nová prognóza, kterou dnes centrální bankéři projednají, naznačí, jak moc a vlastně i jak rychle by měla ČNB alespoň z pohledu vlastního modelu postupovat. Rizika a nejistoty, o kterých je v posledním roce pravidelně řeč, zatím nezmizely, avšak o tom, co se děje v ekonomice v době lockdownu už něco málo vidět je.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank