Úterý 19. březen 2024 07:19
reklama
CapXmaster
reklama
Instaforex krypto ebook
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024

Hrozí benzín za 40 korun, ropa totiž citelně zdražuje. Rusko či Saúdská Arábie se totiž „pakují“ v době vysokých cen plynu, než na trh dorazí iránská a americká ropa

07.10.2021 11:11  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ropa citelně zdražuje, benzín za 40 korun již tuto zimu nelze vyloučit. Rusko či Saúdská Arábie se totiž „pakují“ v době vysokých cen plynu, než na trh dorazí iránská a americká ropa 

Pohonné hmoty v Česku prudce zdražují a budou i nadále. Za poslední týden benzín zdražil o takřka 60 haléřů na litr a stojí 34,60 koruny za litr. Cena nafty vzrostla dokonce o více než 80 haléřů na litr a stojí 32,91 korun za litr. V příštím týdnu zdraží pohonné hmoty v rozsahu desítek haléřů na litr, neboť prodejci do ceny budou započítávat už také zhruba pětidolarový nárůst cen ropy Brent z posledních dvou týdnů. Už teď je benzín nejdražší za celou dobu od prosince 2014, nafta pak za celou dobu od prosince 2018. 

Nafta letos celkově zdražuje pomaleji než benzín, a to kvůli snížení spotřební daně z ní, k němuž došlo začátkem roku. V posledních týdnech však nafta zdražuje pro změnu výrazněji než benzín. To proto, že s nástupem zimní sezóny například stoupá poptávka po topné naftě, využívané v průmyslu. Růst cen topné nafty podporuje probíhající energetická krize, jež zasáhla zejména Evropu a částečně Asii. S růstem cen plynu stoupá poptávka po náhražkách, včetně ropných produktů typu třeba právě topné nafty. 

Cena ropy Brent tento týden poprvé od října 2018 dosáhla cenové úrovně 83 dolarů za barel, plyne z údajů Bloombergu.  Důvodem výrazného růstu bylo bezprostředně pondělní rozhodnutí kartelu OPEC a jeho spojenců v čele s Ruskem nijak nezrychlovat již domluvené tempo měsíčního navyšování těžby. 

Představitelé ropných států na uvedeném jednání potvrdili, že i v listopadu navýší těžbu o 400 tisíc barelů denně. Trh spekuloval, že by se OPEC mohl se spojenci dohodnout na výraznějším navyšování těžby, zejména s ohledem na probíhající energetickou krizi, jež je zvláště palčivá v Evropě a části Asie.  

OPEC a jeho spojenci využívají situaci, kdy energie celosvětově prudce zdražují, a vyhlížejí strmý růst svých ropných příjmů. Tyto příjmy zemím jako Saúdská Arábie nebo Rusko umožní snáze zalátat díry ve státním rozpočtu, které tam vznikly v důsledku pandemie a souvisejícího dramatického propadu ropných příjmů. Zároveň využívají „okna příležitosti“, kdy se ještě na trhu neobjevila ropa z Íránu nebo USA.  

Íránská ropa stále podléhá sankcím USA, a i když Bidenova administrativa signalizuje možné určité oteplení vztahů s Teheránem, fakticky k uvolnění striktní politiky Washingtonu vůči Íránu, s níž začala už Trumpova administrativa, zatím nedochází. Nedochází tedy ani k tomu, že by íránská ropa proudila na světový trh. Omezená nabídka strategické suroviny tlačí její cenu na víceletá maxima.  

Břidliční těžaři v USA se nemohou vrátit na trh „ze dne na den“. Svoji produkci omezili v době pandemie, kdy se jim kvůli extrémně nízkým cenám ropy nevyplácela. OPEC a spojenci tak tedy nyní nijak nespěchají s navyšováním těžby, přestože drahá ropa v příštích měsících v zemích jejích čistých dovozců, včetně ČR, přispěje citelně k dalšímu zesílení inflačních tlaků. 

Vzhledem k politice kartelu OPEC a jeho spojenců a k vývoji cen ropy či plynu na světovém trhu nelze vyloučit vzestup cen benzínu v ČR letos v zimě až ke 40 korunám za litr. V jistě fázi ale zřejmě Spojené státy zintenzivní svůj tlak na Rijád, aby ten těžbu navýšil a růst cen ropy přibrzdil. Otázka je, zda se Saúdská Arábie bude ochotna tomuto tlaku podvolit a zda ji případně budou následovat další tradiční těžaři v čele s Ruskem.

Lukáš Kovanda, Ph.D., Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Hrozba cel na evropské zboží poslala globální trhy do ztrát
    Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování poklesem poté, co prezident Donald Trump pohrozil uvalením cel na vybrané zboží z Evropské unie. Ze strany Spojených států se dle jejich vyjádření jedná o odvetný krok za finanční podporu EU pro výrobce dopravních letadel Airbus. Index Dow Jones oslabuje o 0,7 %, S&P 500 ztrácí 0,5 % a technologický Nasdaq klesá o 0,3 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nedaří ani jednomu sektoru. Nejhlubší ztrátu ve výši 1,4 % mají energetické společnosti.
  • Hrozba krize narůstá
    Federální rezervní systém včera ukončil zasedání FOMC. Úroková sazba byla v souladu s očekáváním zvýšena o 0,25 %. Základní sazba je teď v pásmu 5–5,25 %. Nejdůležitější je, že Fed možná na příštím zasedání FOMC v červnu, jak naznačil, po deseti po sobě jdoucích zvýšeních sazeb další zvyšování pozastaví.
  • Hrozba obchodní války snižuje chuť investorů riskovat
    Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa o uvalení cel na čínský dovoz, které může vyvolat odvetné opatření Číny zavést vlastní cla, vyvolalo na finančních trzích negativní nálady. Akcie poklesly a vynořují se obavy, že obchodní válka bude mít vliv i na globální hospodářský růst. Nervózní nálada se dále prohloubila s příchodem nové zprávy, že Bílý dům na návrh Donalda Trumpa odvolal svého poradce pro oblast bezpečnosti Herberta Raymonda McMastera, kterého nahradil John Bolton. Ten je podle měnového stratéga Saxo Bank, Johna Hardyho, známý svými odvážnými prohlášeními o nových sankcích pro Írán.
  • Hrozba pokračující obchodní války a tvrdého brexitu stahuje dolů český i německý průmysl
    Zatímco do roku 2018 vstoupil český průmysl pravou nohou a se vší parádou, vystupuje z něj nohou levou a s velkou výstrahou pro rok 2019. Předstihový ukazatel provozních podmínek tuzemského zpracovatelského průmyslu – který zpracovává společnost Markit – ohlásil za prosinec 2018 svůj první pokles od července 2016. To znamená, že podmínky v průmyslové výrobě v ČR se poprvé za takřka dva a půl roku zhoršily. Klíčovým důvodem jejich zhoršení je ztráta dynamiky ekonomické aktivity Německu a v eurozóně.
  • Hrozba pre EUR
    Aktuálne najväčší záujem pre finančné trhy bude poskytovať vývoj riešenia fiškálnych problémov v írsk...
  • Hrozba sankcí a rostoucí inflace zastavily ruskou centrální banku
    Ruská centrální banka ponechala na svém dnešním zasedání základní sazbu na úrovni 4.25 %. Zároveň banka konstatovala nečekaně silné oživení domácí poptávky a naopak horší vývoj inflace. Nová prognóza nadále počítá s poklesem inflace z aktuálních 5.2 %, avšak ta by se již v ročním a delším časovém horizontu neměla výrazněji odchylovat od 4% cíle. Z těchto důvodu centrální banka přestala indikovat možnost snížení úrokových sazeb v blízké budoucnosti.
  • Hrozba stagflace může být reálná
    Česká národní banka opět uvolnila svoji měnovou politiku dalším výrazným snížením hlavní úrokové sazby. Z hlediska mainstreamu se jedná o očekávaný krok, když všechny velké centrální banky konají v tomto duchu; z hlediska malé otevřené ekonomiky s vlastní měnou lze toto rozhodnutí také brát jako potvrzení návratu k diskreci, tedy odklonu ČNB od dřívějších pravidel.
  • Hrozba světové obchodní války zraňuje trhy
    „Světové mocnosti se předhánějí ve vymýšlení nových celních bariér. Trhy pro tyto nebezpečné hrátky nemají pochopení a reagují poklesem, který se z Číny přesunul přes Evropu do Spojených států,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.
  • Hrozba vyšších cel na evropské automobily se stupňuje
    „Donald Trump udělal další krok směrem k vyšším clům na evropské automobily. Dnes jeho administrativa dokončila studii o zavedení cel. V srpnu budou známi bezpečnostní dopady týkající se dovozu automobilů do USA. V případě, že oba materiály budou hovořit proti dovozu evropských automobilů, hrozí, že cla budou výrazně navýšena a Evropská unie utrpí vážné hospodářské ztráty,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.
  • Hrozby z periferie i naděje z ECB - euro posílilo, ale vývoj na trzích je smíšený
    Středeční ráno je na trzích ve znamení smíšeného vývoje. Na směru se neshodují e...
  • Hrozící lockdowny doléhají na korunu, euro i akcie
    Začátek obchodování na evropských trzích nebyl špatný, ale nálada následně uvadá. Akcie začínají nabírat ztráty a poptávka investorů míří do dluhopisů, dolaru či zlata. Akciové indexy v případě těch hlavních momentálně lehce ztrácejí do 0,3 pct, jih Evropy, Rakousko nebo ČR jsou na tom však hůř. Mezitím padají dluhopisové výnosy, přičemž německý 10Y je skoro o 4 bazické body níž.
  • Hrozící stávka a nová data na programu. Dopoledne je zatím opatrné
    Nové informace, které dnes chodí, nebo jsou na programu, se znovu dotýkají citlivého tématu inflace. V USA vyjdou maloobchodní tržby, které odrážejí platby spotřebitelů za zboží a měly by stagnovat až mírně klesnout. To znamená, že se od reálné poptávky čeká drobný pokles, neboť ceny v srpnu nepatrně stouply. Trhy by asi v současné situaci uvítaly spíše silnější než slabší data o maloobchodu, ovšem na druhou stranu stále platí, že příliš silná poptávka jakožto zdroj inflace znamená argument pro agresivní měnovou politiku.
  • Hrozí citelné zdražení rýže, které se zatím zdražování vyhýbalo. Češi ji přitom spořádají historicky rekordní množství
    Češi konzumují tolik rýže jako nikdy. Podle nejnovějších dat ČSÚ spořádají takřka osm kilogramů rýže na hlavu ročně. Brzy však mohou mít problém. V Asii hrozí prudké zdražení rýže. Nejsou totiž hnojiva. A pokud ano, tak drahá. Takže asijští pěstitelé musí omezovat produkci. Což se dotkne celého světa.
  • Hrozí další citelné zdražení pohonných hmot v Česku, Biden totiž v Saúdské Arábii nepochodil
    Americký prezident Joe Biden nedokázal při své návštěvě Saúdy přesvědčit, aby se zavázali k výraznějšímu navýšení těžby ropy. Klíčový cíl jeho výpravy do blízkovýchodního regionu zůstal nenaplněn. Což pro Česko znamená hlavně jedno: pohonné hmoty moc zlevňovat nebudou, ba dokonce i citelně zdraží.
  • Hrozí ještě výraznější zdražení pečiva v ČR. Ukrajina totiž končí s vývozem své zemědělské produkce přes černomořské přístavy
    Ukrajina dnes oznámila, že zastavuje vývoz své zemědělské produkce přes černomořské přístavy. Činí tak v reakci na včerejší odstoupení Ruska od takzvané obilné dohody. Moskva se rozhodla dohodu vypovědět „na neurčito“ po dronovém útoku na plavidla ruského námořnictva, k němuž došlo ve vodách krymského přístavu Sevastopol. Moskva z útoku obvinila Kyjev. Celá záležitost může vážně zhoršit zásobování světa potravinami a prohloubit probíhající potravinovou krizi. Utrpí samozřejmě také ukrajinská ekonomika.
  • Hrozí Le Penové „nechci euro“ krizí horší než Lehman Brothers?
    Na francouzské politické scéně se rýsuje krize, která svými dopady může překonat Lehman Brothers. Odvrácení zakladatelské Francie od eura, chceme-li Frexit, rozhodně není silou svých dopadů totéž, jak Brexit, varuje v analýze banka Deutsche Bank.
  • Hrozí nám mzdově-inflační spirála?
    „Dlouho očekávaný psychologický zlom ve vývoji inflace konečně nastal. Poprvé od ledna 2022 se v červnu dostala pod deset procent a do druhého pololetí vstupuje s jednocifernou inflací. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červnu o 9,7 %, přičemž v květnu byla inflace 11,1 %,“ uvedl partner poradenské skupiny Moore Czech Republic Petr Kymlička.
  • Hrozí propuknutí transatlantické obchodní války. Evropské akcie zažily nejhorší den v roce
    „Na trzích panuje strach. Investoři se obávají propuknutí transatlantické obchodní války mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Ta by měla fatální ekonomické dopady, které by poškodily celé globální hospodářství,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Hrozí Řecku předčasné volby? Analýza EUR/GBP, GBP/USD, S&P 500
    Evropské burzy pokračují i dnes poklesem, kdy čínský index nákupních manažerů (PMI) ze sektoru výroby dosáhl nižš...
  • Hrozí světová potravinová krize, varují OSN, Světová banka i Mezinárodní měnový fond. Prázdnými regály v Británii může jenom začínat, v Česku ovoce a zelenina ale asi „jenom“ dále zdraží
    V Británii je v těchto dnech složitější – a dražší – dodržovat zdravý jídelníček. Jeho klíčová složka – zelenina a ovoce – jsou totiž obtížně dostupné, v řadě případů dokonce na příděl. Předevčírem se pro omezení nákupů některých druhů ovoce a zeleniny rozhodl řetězec Tesco. Navázal tak na dřívější krok konkurentů Aldi, Morrisons či Asda. Důvodem je nedostatek ovoce a zeleniny, bezprostředně způsobený chladným počasím na jihu Španělska a na severu Afriky.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
MIG Bank
FP Markets
reklama
CapXmaster