Čtvrtek 28. březen 2024 10:48
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster

Překvapení od ČNB pod stromeček nečekejme

16.12.2020 10:59  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Úrokové sazby centrální banky zůstanou pravděpodobně po prosincovém jednání beze změny. Výkon ekonomiky byl sice ve třetím čtvrtletí lepší, než ČNB čekala, další vývoj pandemie je však i nadále nejistý. Zvýšení úrokových sazeb z důvodu vyšší inflace by mohlo narušit již tak zkoušenou finanční stabilitu. Důvodem pro jejich nárůst není podle ČNB ani plánované snížení daní. Úrokové sazby tak podle našeho základního scénáře setrvají na současné úrovni až do konce příštího roku. Rizikem vyšších sazeb v druhé půli roku 2021 je zejména možná vyšší odolnost průmyslového sektoru, či rychlé proočkování populace.

Česká národní banka na svém čtvrtečním zasedání zřejmě ponechá úrokové sazby beze změny. Dvoutýdenní repo sazba tak podle našeho odhadu setrvá na současných 0,25 % a to samé čeká také trh. Prosincová jednání jsou většinou ve znamení zhodnocení aktuální ekonomické situace a jen výjimečně přinášejí změny v nastavení měnové politiky. Naposledy centrální bankéři měnili úrokové sazby na prosincovém jednání v roce 2009. Vliv má i to, že s blížícím se koncem roku na korunovém trhu ubývá likvidita a neočekávaný zvrat ve vývoji měnové politiky by mohl vést k výraznějším výkyvům kurzu koruny. K těm i tak v minulých letech docházelo, když koncem roku část nerezidentů uzavírala své korunové pozice a tuzemské banky tlačily na pokles korunových depozit, z jejichž objemu k poslednímu dni v roce se vypočítá příspěvek do rezolučního fondu. Tento efekt může působit také v letošním roce.

Lepší vývoj ekonomiky vyvažuje hrozba třetí vlny

Vývoj tuzemské ekonomiky byl ve třetím čtvrtletí lepší, než ČNB čekala. České HDP vzrostlo podle zpřesněného odhadu ČSÚ oproti druhému čtvrtletí o 6,9 %, zatímco prognóza centrální banky počítala s nárůstem o 4,4 %. Ve srovnání s jejím odhadem dopadl výrazně lépe především výsledek zahraničního obchodu, nižší dynamiku naopak vykazovaly investice a vládní spotřeba. Spotřeba domácností se vyvíjela zhruba v souladu s tím, co prognóza ČNB čekala. Silnější oživení ekonomické aktivity se ve třetím čtvrtletí odrazilo také ve vyšší dynamice mezd. ČNB očekávala meziroční růst průměrné měsíční mzdy v nominálním vyjádření o 4,5 %, v tom reálném pak o 1,2 %. Skutečnost byla o něco lepší, když nominální mzda vzrostla o 5,1 % a ta reálná o 1,7 %. Růst spotřebitelských cen v průběhu třetího čtvrtletí mírně zpomalil tak, jak centrální bankéři předpovídali. Inflace však i přesto zůstala poblíž 3 %, což je i horní hranice tolerančního pásma dvouprocentního cíle ČNB. K vyšší inflaci i nadále přispívá zejména její jádrová složka, jejíž růst se pohybuje mírně pod 4 %.

Vládou navržené snížení daní z příjmu fyzických osob v příštím roce není pro centrální bankéře, podle jejich vyjádření, důvodem pro současné zvyšování sazeb. Společně s příznivějším vývojem ekonomiky ve třetím čtvrtletí je podle nich nicméně důvodem pro to, proč nyní neuvažovat o dalším uvolnění měnové politiky. Samotné schválení daňové novely není prozatím zcela jisté. Po projednání v Senátu se s navrhovanými úpravami vrací daňový balíček zpět do Poslanecké sněmovny, která ho však zřejmě schválí. Otázkou nicméně zůstává podpis prezidenta, který se doposud k vládnímu návrhu stavěl negativně.

Zásadní nejistotou, a tedy i hlavním důvodem pro pokračující stabilitu úrokových sazeb, je zejména další vývoj pandemie. Po nedávném rozvolnění protiepidemických opatření se totiž na obzoru začíná objevovat třetí pandemická vlna. Počet nových případů nákazy je na vzestupu již nyní, a to se ještě vliv zmíněného rozvolnění ani nestihl projevit. Situace mnohých podniků se v důsledku dlouhotrvajícího boje s nemocí covid-19 významně zhoršila a každá další vlna už může znamenat jejich konec. To však zároveň představuje významné riziko pro finanční stabilitu, pro jejíž posílení již ČNB přijala řadu opatření (příkladem může být snížení proticyklické kapitálové rezervy z 2 % v únoru na současných 0,5 %). Nelze tak očekávat, že by centrální banka předčasným zvýšením úrokových sazeb riskovala její další narušení.

Sazby zůstanou nízké také po velkou část roku 2021

Náš základní scénář prognózy počítá se stabilitou měnově politických úrokových sazeb až do konce příštího roku. Výše zmíněná třetí vlna může totiž znamenat, že výkon ekonomiky v první půli roku 2021 bude ještě slabý. K strmému nárůstu nových případů navíc stále dochází v zahraničí. Otázkou je také to, kdy Evropská léková agentura (EMA) umožní využití dosud dostupných vakcín v rámci EU (o první z nich by měla rozhodovat ještě před Vánoci) a pak také to, jak rychle se povede proočkovat potřebnou část populace. V tuzemském kontextu může navíc celý proces zbrzdit obecná nedůvěra k nové vakcíně, která v současnosti v české společnosti převládá.

Rizika se i tak nyní kumulují spíše ve směru mírně vyšších sazeb v druhé polovině příštího roku. Tomu nahrává také vyšší odolnost ekonomiky v průběhu druhé vlny. Ta je zřejmá především na výkonu průmyslu, kterého se zavedená opatření přímo nedotýkají a který, jak ukázala poslední data za říjen, již meziročně roste. Výhled pro další měsíce přitom zůstává také relativně optimistický, jak ukazují počty nových průmyslových zakázek, či indexy nákupních manažerů (PMI). O celkovém směřování měnové politiky v roce 2021 by tak mohlo rozhodnout jeho první čtvrtletí.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Překonají digitální měny centrálních bank popularitu a růst Bitcoinu?
    V rozvíjejícím se prostředí digitálních financí upoutaly pozornost celého světa kryptoměny, zejména Bitcoin, které zpochybňují tradiční pojetí peněz a finančních systémů. S tím, jak kryptoměnové šílenství stále nabírá na obrátkách, se však objevil další koncept digitálních měn a to jsou digitální měny centrálních bank (CBDC).
  • Překoná Monero cenovou hranici 200 dolarů? 
    Monero (XRM) a další kryptoměny v posledních týdnech zaznamenaly úlevu, díky čemuž tržní kapitalizace kryptoměn vypadala dobře pro kryptoměny v celém odvětví, přičemž mnohá přinesla dvouciferné zisky.
  • Překoná růst americké ekonomiky odhady? Makrodata na 24.-28.11
    Ještě než Američani nakrojí krocana ve čtvrtek na Den díkůvzdání, čeká nás nabitý makroekonomický týden. V úterý bude ...
  • Překoná S&P500 cenu 4156?
    Od začátku dubna se S&P500 moc zásadně neprojevilo. Dostali jsme se na rezistenci, která byla zásadní v únoru. Z grafu je vidět, že trh se snažil tuto úroveň pokořit, ale místo toho začal pokles až do poloviny března. Zmiňovaná rezistence 4156, kde se nyní nacházíme, bude zásadní pro další vývoj trhu. V případě protnutí této hranice, by se mohl trh podívat na další rezistenci až na hodnotě 4306. V opačném případě, že se trhu nepodaří pokořit úroveň, tak se můžeme vrátit zpátky pod hranici 4000.
  • Překoná Tesla již po sedmé za sebou očekávání Wall Street? 🚗
    Americký výrobce elektromobilů Tesla (TSLA.US) v čele s Elonem Muskem dnes představí své finanční výsledky za třetí čtvrtletí roku. Akcie Tesly od letošního roku zatím ztrácejí 36 %, ale před otevřením se obchodují o 2 % výše:
  • Překotný odklon od jádra a uhlí v EU je jedním z klíčových zdrojů současné rapidní inflace v ČR. Energetická krize v otázkách a odpovědích
    Soubor otázek a odpovědí k energetické krizi v ČR.
  • Překročení hranice 1,1000 EUR/USD může být těžce dosažitelné
    RALLY: Šest měsíců je na devizových trzích dlouhá doba. Kurz EUR/USD se propadl pod paritu v polovině roku 2022 a koncem třetího čtvrtletí se propadl na 0,9500, když v Evropě rostla rizika recese a úrokový diferenciál v USA dosáhl 2 % (viz graf). Rally od té doby byla poháněna více jestřábím postojem ECB, protože rizika růstu vymizela a inflace zůstala na stejné úrovni, což bylo způsobeno malými náznaky nedávné bankovní nákazy.
  • PŘEKVAPENÍ: Index dallaského Fedu překonal očekávání
    Dnes v 16:30 byl zveřejněn výrobní index dallaského Fedu za únor. Očekává se, že zpráva ukáže zlepšení indexu z lednových -27,4 na -14,0 v únoru. Skutečná zpráva se však ukázala jako pozitivní překvapení, když index dosáhl hodnoty -11,3. I když se však ve srovnání s lednem jedná o velké zlepšení, stále je nižší než -9,3 vykázaných za prosinec 2023. USD zaznamenal na zveřejnění jen malou reakci.
  • Překvapení. Lednová inflace v Česku nejspíše byla nižší než na Slovensku, v Rakousku, v Polsku i Maďarsku, a možná dokonce i než v Německu
    Jaká byla lednová inflace? Oficiální číslo se dozvíme ve čtvrtek příští týden. Jde bezesporu o jedno z nejdůležitějších makroekonomických čísel letošního roku.
  • Překvapením lídr nizozemských Zelených. Nizozemské volby ŽIVĚ na Patria.cz!
    Barometr nálad proti imigrantům a establishmentu. Právě tak jsou vnímány nizozemské volby, které začaly dnes v 7:30. Volební místnosti se uzavřou ve 21:00 SEČ. Poté nizozemské televize zveřejní první odhady výsledků. Oficiální výsledky budou k dispozici průběžně během noci. Nizozemské volby pokrýváme online přenosem na Patria.cz.
  • Překvapení. Řecká burza je nejvýnosnějším akciovým trhem letošního roku
    Globální žebříček burz, které letos nejlépe zhodnocují peníze investorů, má nečekaného vítěze. Athénskou burzu. Její klíčový burzovní ukazatel, index Athex Composite, dnes krátce před polednem zhodnocoval oproti situaci na Nový rok o 26 procent (viz graf níže). Žádný jiný z hlavních indexů světových burz letos neposkytuje investorům takové zhodnocení.
  • Překvapení se nekonalo, Trump oficiálně zvolen prezidentem
    Zástupci jednotlivých států USA podle očekávání oficiálně zvolili za amerického prezidenta realitního magnáta a republikána Donalda Trumpa. Právě o hlasy volitelů jednotlivých států v prezidentském klání Trump a jeho protikandidátka Hillary Clintonová soupeřili.
  • Překvapí akcie US bank výsledky za Q3?
    V pátek trhy protnuly klíčovou úroveň supportu na indexu S&P 500 a zavřely poprvé od listopadu 2012 pod úrovní 200-denního průměru. Minulý týden byl ve znamení korekce, přestože výsledková sezona začala pozitivními výsledky Alcoa (AA) a ve čtvrtek také pozitivně překvapila Pepsi (PEP). Tento týden se výsledková sezona rozjíždí naplno a uvidíme, zda medvědi budou zahnáni silnými výsledky firem. Dnes před otevřením trhu odstartují tento maraton akcie US bank Citigroup (C), JP Morgan (JPM) a Wells Fargo (WFC).
  • Překvapí Amazon výsledky za první kvartál? 📌
    Další BigTech společností, která tento týden oznámí hospodářské výsledky, je Amazon (AMZN.US). Její report bude zveřejněn po uzavření trhu. Po pozitivních zprávách od Microsoftu (MSFT.US), Google (GOOGL.US) a včera zveřejněném reportu Meta Platforms (META.US) trh očekává, že očekávání naplní i Amazon. Trh bude směřovat svou pozornost na segmenty e-commerce, cloud computing (AWS) a streaming Prime. Investoři budou věnovat pozornost maržím – společnost v posledních měsících snižuje počty pracovních míst a snaží se snižovat náklady. Akcionáři chtějí zjistit, zda se to nakonec podstatně promítlo do vyšších EPS.
  • Překvapí Amazon znovu? Čtvrtletní zisk po uzavření trhu! 🚀
    Akcie společnosti Amazon (AMZN.US) se v předobchodní fázi obchodování obchodují o 0,34 % výše před čtvrtletní zprávou o výsledcích hospodaření, která bude zveřejněna po dnešním uzavření trhu. Investoři obracejí svou pozornost ke cloudové výpočetní jednotce Amazonu, Amazon Web Services (AWS), poté, co konkurence vykázala mírně pomalejší růst. Ačkoli AWS zaznamenala zpomalení, očekává se, že ostatní divize Amazonu se v roce 2023 stanou katalyzátory růstu, zejména s tím, jak se projeví efektivita a sníží se inflace. Očekává se, že tržby společnosti Amazon vzrostou o 9 %, což znamená jednociferný nárůst po sedm z posledních osmi čtvrtletí. Tržby z reklamy by mohly být vyšší v souladu se silným výkonem odvětví digitální reklamy.
  • Překvapí AMD svými výsledky po dnešním zasedání? 🔎
    Advanced Micro Devices (AMD.US) se připravuje na oznámení svých výsledků za třetí čtvrtletí po skončení dnešního zasedání, 31. října. V den zveřejnění zisků společnost mírně ztrácí, podobně jako v dlouhodobějším horizontu, který je od poloviny roku 2023 v sestupném trendu. Můžeme po výsledcích očekávat změnu tohoto trendu?
  • Překvapí dnes ČNB trhy zvýšením úroku dokonce nad 7 %? Některé radní k tomu může přimět to, že ČNB „stálo“ jmenování nové bankovní rady už přes 125 miliard korun
    Mezinárodní měnoví obchodníci sází na to, že Česká národní banka dnes zvedne svoji základní úrokovou sazbu až o 1,5 procentního bodu. Tedy na 7,25 procenta. Pokud by tudíž ČNB chtěla trhy opravdu překvapit coby vskutku odhodlaný bojovník proti inflaci, bude muset zvýšit základní úrok na 7,5 procenta. Teprve při takovém navýšení lze čekat výraznější tlak na posílení koruny. Tu v posledních týdnech drží „na svém“ intervence centrální banky. ČNB intervenuje, aby zabránila oslabování koruny, které souvisí se jmenováním nového guvernéra a nových bankovních radních.
  • Překvapí dnes ECB finanční trhy ❓
    Zasedání Evropské centrální banky je hlavní událostí dnešního dne. V 13:45 bude zveřejněno rozhodnutí o sazbách a v 14:30 začne tisková konference guvernérky Lagardové. Téměř s jistotou zůstanou úrokové sazby beze změny. Hlavní pozornost se zaměří na krizový program PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), který byl zaveden na počátku pandemie a jeho objem dosahuje na €80 mld. měsíčně. Tento program je doplňkem "normálního" nákupu aktiv (APP - Asset Purchase Programme) o objemu €20 mld. měsíčně.
  • Překvapí dnes Wall Street výsledky společnosti Tesla za 4. čtvrtletí? 📊
    Dnes se po skončení seance na Wall Street dozvíme výsledky největšího amerického výrobce elektromobilů Tesla (TSLA.US). Pozornost investorů se bude soustředit nejen na výsledky za uplynulé čtvrtletí, ale také na prognózy společnosti pro letošní rok. Tesla má za sebou obtížný začátek roku 2024, kdy její akcie ztratily na burze přes 16 % své hodnoty, a očekávání trhu naznačují slabé údaje za poslední čtvrtletí ve srovnání s předchozím rokem.
  • Překvapí dnes zisky Tesly za 3. čtvrtletí Wall Street? 📊
    Dnes po zasedání na Wall Street se dozvíme výsledky největšího amerického výrobce elektromobilů Tesla (TSLA.US). Trh bude primárně věnovat pozornost hrubým maržím, které pravděpodobně klesnou v důsledku další vlny snižování cen Modelu Y a Modelu 3 ve 3. čtvrtletí. Kromě marží budou investoři věnovat pozornost také tržnímu podílu, který v USA od roku 2018 klesl z 86 na 60 % nyní tváří v tvář rostoucí konkurenci ostatních automobilek. Důležitý bude také výhled společnosti na poslední čtvrtletí roku. Celkem až 21 analytiků nedávno snížilo svou prognózu zisku na akcii a konečný konsenzus očekávání klesl téměř o 50 %. Podaří se Tesle pozitivně překvapit Wall Street?
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI