Úterý 19. březen 2024 12:19
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024

Ranní zpráva z finančního trhu: Duben 2020, nejhorší měsíc pro tuzemské maloobchodníky

05.06.2020 08:01  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ekonomický kalendář nás v závěru týdne příliš nenavnadí. Německé objednávky za duben ukáží hloubku problému v měsíci, kdy byla ekonomika vládními opatřeními v boji s koronavirem nejvíce zasažena. To samé platí pro americký trh práce, kde míra nezaměstnanosti může atakovat hodnoty z 30. let minulého století. Zajímavá data přijdou i z domova, a to v podobě dubnových maloobchodní tržeb. Nuceně zavřená část obchodů se podepsala na více než pětinovém meziročním poklesu. Bez zajímavosti pro nás nebude ani maďarská průmyslová výroba. Může leccos naznačit i pro nás. Tuzemské číslo totiž bude publikováno až příští týden.

Míra nezaměstnanosti v USA atakuje historická maxima

Závěr týden zřejmě náladu finančním trhům zkazí. Po většinu týdne panovala na globálních trzích celkem povzbudivá nálada, dnešek by ale měl znamenat návrat k realitě. To by příliš nemělo svědčit společné evropské měně, ani jejím regionálním souputníkům včetně české koruny.

Německé podnikové objednávky i v dubnu spadly, po -15,6 % m/m zaznamenaných v březnu to za první měsíc druhého kvartálu odhadujeme na 19,7 %. Stejně špatně si podle nás vedly domácí i zahraniční objednávky. Na pandemii covid-19 totiž zareagovala většina vlád obdobně. S květnovým rozvolňováním vládních restrikcí ale vidíme světlo na konci tunelu. Májový měsíc by tak již měl být ve znamení meziměsíčního vzestupu. Síla budoucího oživení je ale hodně zahalena nejistotou. Jednak není jasné, jak budou vypadat globální výrobní řetězce, jednak není zřejmá budoucí robustnost poptávky.

Americký trh práce zaznamenal v květnu další smutný rekord. I když z pohledu počtu zaniklých míst byl nejhorší duben (20,5 mil. zaniklých míst, pro květen čekáme -4,5 mil.), z pohledu míry nezaměstnanosti přepokládáme další „vylepšení“ historického výsledku časové řady začínající po 2. světové válce. Její míra podle nás vyšplhá na 17,7 %, tržní očekávání se dokonce blíží 20 %. Výsledek tak může atakovat čísla z dob Velké hospodářské krize 30. let minulého století. Průměrné hodinové výdělky i v květnu porostou solidním tempem. Bude se však, stejně jako v dubnu, jednat o statistickou iluzi – propouštění nízkopříjmových zaměstnanců automaticky zvedá průměrnou mzdu, i když nikdo nic navíc reálně nedostane.

Ani tuzemské statistiky dubnových maloobchodních tržeb nepotěší. Většina obchodů byla v dubnu z titulu vyhlášeného nouzového stavu zavřena a ani lidem se do obchodů příliš chodit nechtělo. Dramatický propad bude vidět hlavně v motoristickém segmentu. Možná, že se dnes dočkáme i dat nezaměstnanosti z dílny MPSV. To si s dodržováním publikačního kalendáře nedělá hlavu. Statistiky úřadů práce z 28. května ukazují na podíl nezaměstnaných ve výši 3,6 %, což včera ministryně potvrdila.

Forex: ECB vnesla na devizové trhy volatilitu

Se společnou evropskou měnou to bylo včera jako na houpačce. Až do odpoledního zveřejnění rozhodnutí ECB euro proti dolaru lehce korigovalo zisky z předchozích dnů směrem k 1,1200 EUR/USD. Po zveřejnění výsledku jednání euro v první reakci vystřelilo k 1,1270 EUR/USD, aby se v průběhu tiskové konference pohybovalo v podstatě ode zdi ke zdi.

ECB v souladu s očekáváním ponechala úrokové sazby nezměněné. Čím centrální bankéři překvapili, to bylo oznámení razantního navýšení objemu prostředků programu na odkup dluhopisů o 600 mld. EUR, přičemž program by měl trvat minimálně do června 2021. Trh podle průzkumu agentury Bloomberg čekal navýšení pouze o 500 mld. EUR. Reinvestovat splatné dluhopisy přitom bude až do konce roku 2022. Podle prezidentky Ch. Lagarde se vůbec nediskutovalo zahrnutí nekvalitních dluhopisů do programu. Podle představené prognózy by ekonomika eurozóny měla pomalu začít růst ve třetím kvartále letošního roku. Za celý rok letos čeká ECB pokles reálného HDP o 8,7 %, v příštím roce pak růst o 5,2 %. My jsme dokonce pro letošek lehce optimističtější (-6,3 %), příští rok to vidíme stejně.

Rozkolísané globální trhy se zrcadlově odrážely i na regionálních devizových trzích. V podstatě všechny měny regionu měly včera tendenci oslabovat a korigovat tak předchozí zisky, výsledek jednání ECB jim ale vytvořil podporu. Koruna tak během dne ztrácela oproti středeční nejsilnější hodně u 26,50 CZK/EUR téměř procento a čtvrt, když včera kolem poledne atakovala 26,80 CZK/EUR. V závěru včerejší seance se kurz nacházel u 26,60 CZK/EUR. Tuzemské statistiky mzdového vývoje za Q1 20 trh neovlivnily. Růst nominální (i reálné) mzdy mírně zaostal za naším i tržním očekáváním, a je zřejmé, že to je teprve začátek. Současná ekonomická recese trh práce sice se zpožděním, přesto ale poměrně výrazně ovlivní. Již na podzim čekáme podíl nezaměstnaných nad 7 %, růst reálných mezd se bude pohybovat kolem nuly.

Jan Vejmělek
Ekonomický a strategický výzkum
Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní zpráva z finančního trhu: ČNB dnes podle nás zvýší sazby o 25bb. Vzestup o 50 bb ale nelze vyloučit
    Včerejší Fed v zásadě nic nového nepřinesl, pravděpodobnost prosincového zvýšení dolarových sazeb zůstává vysoká. Nyní bude trh čekat na zítřejší říjnová data z amerického trhu práce. Již dnes se dozvíme ta německá. Potvrdí utažený trh práce indikující silnější mzdový nárůst pro příští rok. Klíčovou domácí událostí je zasedání bankovní rady ČNB. Zvýšení sazeb je jistou věcí. Pokud to bude podle očekávání o 25 bb, koruna by již výrazněji posilovat nemusela. Pokud ČNB překvapí zvýšením sazeb o 50 bb, koruna může posílit do oblasti 25,30 CZK/EUR.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: ČNB dnes začne trhy připravovat na vyšší úrokové sazby
    Finální evropské PMI ze služeb za duben potvrdí, že vysoká dynamika se z Q1 17 přelévá i do druhého čtvrtletí. V regionu bude pozornost zaměřená na ČNB, která projedná novou Zprávu o inflaci. Protože koruna zatím příliš neposílila, ČNB naznačí, že se blíží konec nulových úrokových sazeb. Jestřábí výstup ČNB by měl být pro korunu podporou.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: ČNB ponechá sazby beze změny, rétorika bude jestřábí
    Z pohledu dat bude dnešek patřit k těm méně zajímavým. Ve Spojených státech by srpnové objednávky zboží dlouhodobé spotřeby mohly přinést relativně slušný výsledek, probíhající prodeje nemovitostí však ukáží meziměsíční pokles. V eurozóně si pozornost zaslouží peněžní zásoba M3 a zářijová francouzská spotřebitelská důvěra. Oba indikátory si mírně polepší. V Česku nás čeká zasedání České národní banky. Ta sice ponechá sazby beze změny, rétorika však bude jestřábí.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: ČNB sazby nezvýšila, koruna uzavře rok na 25,70 CZK/EUR
    Poslední obchodní den před vánočními svátky bude v regionu klidný, k čemuž včera přispěla i ČNB svým rozhodnutím ponechat měnovou politiku beze změn. Kurz koruny vůči euru by měl letošní rok uzavřít na hodnotě 25,70 CZK/EUR. Na hlavních trzích se pozornost investorů upře na americká data, primárně na deflátor soukromé spotřeby.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: ČNB se dnes stane první bankou v EU, která zvedne sazby v tomto cyklu
    ČNB dnes představí novou prognózu. Již ta květnová počítala pro Q3 17 se zvýšením úrokových sazeb. Aktualizované ekonomické vyhlídky by měly tento závěr potvrdit. ČNB by tak dnes po téměř deseti letech měla rozhodnout o zvýšení úrokových sazeb. Trh ani analytici s tím stoprocentně nepočítají. Dnešní jednání bankovní rady tak má potenciál korunu rozhýbat. Pokud sazby skutečně budou zvýšeny, očekáváme opětovné testování hladiny 26 CZK/EUR. Globální kalendář sice přináší celou řadu ekonomických indikátorů, žádný ale nemá takovou váhu, aby trhy zásadním způsobem ovlivnil.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: ČNB zklamala investory, koruna oslabuje; nebude to ale trvat dlouho
    Pátek bude patřit údajům z amerického trhu práce, kde v říjnu došlo k obnovení alespoň části ztracených pracovních míst kvůli hurikánům. Předpovědi sice počítají s velkou mírou nejistoty, i tak by ale dnešní čísla měla nasměrovat Fed k prosincovému zvýšení sazeb. V České republice bude zveřejněn zářijový zahraniční obchod, který po letní vývozní pauze vykáže solidní přebytek.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: Data potvrdí dobrou poptávku po českém zboží z domova i ze zahraničí
    Dnešek mnoho zajímavých údajů z eurozóny, ani z USA nepřinese. Vzhledem ke špatnému výsledku statistiky tvorby pracovních míst v USA minulý týden by na sebe pozornost mohla upoutat čísla o počtu volných pracovních míst na americkém trhu práce v dubnu. Domácí data v podobě maloobchodních tržeb a bilance zahraničního obchodu ukážou na silnou domácí i zahraniční poptávku po českých výrobcích.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: Data z amerického trhu nemovitostí potvrdí jeho dobrou kondici
    Jediným indikátorem, který dnes bude zveřejněn, budou americké prodeje stávajících nemovitostí. Ty by si měly udržet silnou dynamiku. V regionu je dnes kalendář ekonomických událostí prázdný. Na domácí půdě budou vrcholit přípravy na čtvrteční zasedání České národní banky.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: Dobrá ekonomická aktivita se stále neodráží v cenovém růstu
    Data zveřejněná tento týden by měla potvrdit současný obrázek světové ekonomiky. Ta si udržuje slušnou růstovou dynamiku, ale tu se nedaří přetavovat do zrychlení inflace. O něco lepší je situace ve středoevropském regionu. Tam je růst ještě o něco vyšší než v USA či eurozóně a navíc se ukazuje, že se již přelévá do růstu mezd i cen.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: Dražší ropa zvedla prosincové ceny průmyslových výrobců
    Na trhu nadále dominuje jestřábí tón ECB. Evropské výnosy pokračují v růstu, euro posiluje. Kalendář ekonomických dat je dnes nicméně v Evropě i v USA téměř prázdný. ČSÚ dnes zveřejní prosincový vývoj cen výrobců, kde očekáváme meziměsíční nárůst kvůli zdražování cen ropy na světových trzích. Tato čísla ale zřejmě kurz koruny neovlivní. Česká měna by se přesto mohla v následujících týdnech opět podívat pod hranici 25,50 CZK/EUR, a to díky budování pozic investorů před únorovým zasedáním centrální banky.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: Důvěra evropských spotřebitelů zůstává vysoká
    Závěr týdne bude na trzích klidný. V hlavních světových ekonomikách bude během dne zveřejněna jen evropská spotřebitelská důvěra. Ta by sice měla mírně klesnout, pořád ale zůstane oproti svému dlouhodobému průměru vysoko. V regionu je dnešní kalendář prázdný.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: Důvěra investorů v Německu míří ostře dolů
    Obáváme se, že vzestup geopolitických rizika a narůstající protekcionistická opatření se negativně promítnou do důvěry finančních investorů v Německu. Dubnový ZEW index zřejmě zaznamená první negativní výsledek od července 2016, tedy od rozhodnutí Britů opustit EU. Ani ze Spojených států žádná super čísla nepředpokládáme, březnová průmyslová výroba meziměsíčně pouze stagnovala. Počet nově zahájených staveb zřejmě během března vzrostl, zdaleka to ale nebude stačit na vykompenzování únorového propadu. Středoevropský ekonomický kalendář je prázdný.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: Důvěra v americkou ekonomiku mírně stoupne
    Ve Spojených státech bude dnes zveřejněn pouze indikátor důvěry v americkou ekonomiku podle Michiganské univerzity. Ten by měl ukázat na její další zlepšení. Kromě toho nás čekají pouze data z Polska, která potvrdí dobrou kondici tamní ekonomiky.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: Důvěra v eurozóně roste, ekonomice se bude dařit i nadále
    Ekonomika v eurozóně zrychlí ve třetím čtvrtletí své tempo růstu a předstihové indikátory naznačují, že by si toto tempo mohla udržet i do posledního čtvrtletí. Přesto jádrová inflace v eurozóně neroste. Americká statistika příjmů a výdajů včera nepřekvapila, jádrový deflátor soukromé spotřeby nadále zůstává na nejnižší úrovni za poslední 2 roky.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: Důvěra v německou ekonomiku se pomalu zhoršuje
    Na západních trzích dnes bude panovat klid. Německý ZEW index by měl mírně korigovat své vysoké hodnoty. Velké překvapení neočekáváme od maďarské centrální banky, která by měla potvrdit svou stávající měnovou politiku. Stabilizaci předpokládáme i na polském trhu práce.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: ECB dnes může euru pomoci, volby v Británii představují riziko
    Ekonomický kalendář dnes nahrává společné evropské měně. Růst HDP eurozóny za Q1 17 by měl být potvrzen na solidních 0,5 % q/q s tím, že finální číslo může být nakonec ještě vyšší. Úspěšný vstup německé ekonomiky do Q2 17 potvrdí dubnová čísla průmyslové produkce. ECB tak dnes bude moci výrazně zmírnit svou holubičí rétoriku. Oznámení začátku konce programu odkupu aktiv ale čekáme až v září. Rizikem pro trh jsou dnešní volby v Británii. Tuzemský podíl nezaměstnaných klesne z dubnových 4,4 % na 4,1 % v květnu a potvrdí nedostatek pracovní síly na trhu.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: ECB dnes ponechá nastavení měnové politiky nezměněné
    ECB dnes zdůrazní rizika vyššího růstu pro H1 17. Udrží si ale holubičí tón a nastavení měnové politiky ponechá nezměněné. Německá inflace po březnovém propadu vzroste o dvě desetiny procentního bodu kvůli efektu Velikonoc. Ten se primárně projeví v jádrové složce. Sentiment indikátory Evropské komise ukáží na mírné zpomalení po silných výsledcích během Q1 17. Ze Spojených států se dočkáme silných březnových objednávek zboží dlouhodobé spotřeby. Ovšem pouze kvůli letadlům. Celkově tak dnešní ekonomický kalendář spíše nahrává euru. Region by dnes neměl přinést nic zásadního.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: ECB sníží od ledna objemy nákupu aktiv
    Včerejší zasedání Evropské centrální banky sice podle očekávání nepřineslo žádnou změnu v současné měnové politice, ECB ale oznámila snížení objemu nákupů aktiv od ledna 2018 z 60 mld. eur měsíčně na polovinu a to minimálně do září. ECB si však ponechala otevřené dveře pro možné prodloužení či rozšíření. Rétorika ECB zůstala holubičí a euro na ni reagovalo oslabením. Dnes stojí za pozornost výsledek americké ekonomiky ve třetím čtvrtletí, jejíž růst by měl mírně zpomalit.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: Ekonomický sentiment v eurozóně v únoru podle našich odhadů klesá
    Nejdůležitějším indikátorem dneška bude důvěra finančních trhů v německou ekonomiku měřená indexem institutu ZEW. Očekáváme její výrazný propad kvůli výprodeji na akciových trzích, nejistotě na politické scéně i ohledně mzdového vyjednávání. Tento pokles by ale měl být jen dočasný. Ekonomický kalendář je dnes plný v Polsku, kde bychom se měli dočkat příznivých dat z reálné ekonomiky. V Česku může obchodování výrazněji ovlivnit snad jen případné vystoupení centrálních bankéřů.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: Ekonomika eurozóny zpomalila
    Ekonomika eurozóny v prvním čtvrtletí mírně zvolnila. V dubnu navíc poklesly PMI indexy téměř všech zemí eurozóny, nadále však zůstávají v pásmu expanze. Dnešní zasedání americké centrální banky žádnou změnu v měnové politice nepřinese.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points