Úterý 19. březen 2024 04:46
reklama
Instaforex ebook
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024

Ranní nadhoz - německé automobilky chtějí znovuzavedení šrotovného

22.04.2020 09:02  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


27.47

USD/CZK

25.27

EUR/USD

 

1.087

USD/PLN

4.170

Ropa Brent

USD/barel

16.81

Zlato

USD/unce

1681

Aktualizováno

8:50

Zdroj: Thomson Reuters

Pohled zpět:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ceny průmyslových výrobců se v březnu meziročně zvýšily jen o 0,4 %. Oproti předešlému měsíci poklesly ceny ve výrobní sféře o 0,5 %. Na meziročním růstu cen se největší měrou podílelo odvětví elektřiny, plynu a páry, kde se ceny zvedly o 8,3 %, naopak výrazně klesaly ceny navázané na ropu. V následujících měsících bude inflace cen průmyslových výrobců ještě více slábnout a pravděpodobně se dostane až do pásma deflace.

Německý ZEW index očekávání přinesl záblesk naděje, když po březnovém propadu na osmileté minimum (-49,5 bodu) vystřelil až na úroveň 28,2, čímž si připsal největší meziměsíční skok v historii měření. Trh přitom očekával jen mírnou korekci a počítal s výsledkem -42,3. Podnikatelský sentiment se tak, alespoň pokud jde o výhled do blízké budoucnosti, vrátil na před-virové hodnoty. Podobně jako v Německu se očekávání dramaticky zlepšila i v celé eurozóně, když si po březnových -49,5 bodu polepšila až na 25,2.

K novele zákona o České národní bance se včera vyjádřil člen bankovní rady T. Holub, když se snažil vysvětlit význam rozšíření pravomocí ČNB. Zmínil, že pokud by byly úrokové sazby na nule a ekonomice přesto hrozila pokračující vleklá recese, mohla by centrální banka sáhnout i k nekonvenčním nástrojům, jakými může být například kvantitativní uvolňování. Je však možné, že tuto možnost nakonec ani nevyužije nebo ji nevyužije v plné šíři. Smyslem je pomoci ekonomice překlenout krizové období po vyčerpání všech standardních měnových nástrojů.

Trojice německých automobilek Volkswagen, BMW a Daimler vyzvala spolkovou vládu, aby oprášila šrotovné, již jednou použité v roce 2009. Odbyt aut vlivem pandemie koronaviru výrazně poklesl a podle výrobců by o práci mohlo přijít až 100 tis. lidí. Znovuzavedení šrotovného by výrazně pomohlo i českému autoprůmyslu, když třetina jeho produkce míří právě do Německa.

Ministrině financí A. Schillerová včera uvedla, že stát má na podporu ekonomiky zasažené epidemií koronaviru připraveno až 1,19 bilionu Kč. Z této částky by mělo být 216 mld. určeno na přímou podporu a 951 mld. Kč jako záruky za úvěry, daňové odklady a záruční schémata. Celková částka by tedy dosáhla 20,7 % HDP.

Koruna včera převážně ztrácela a kurz se dostal až nad hranici EUR/CZK 27,50. V podvečer ztráty mírně korigovala, nicméně dnes po ránu se kurz vrátil zpět na EUR/CZK 27,50.

Výhled:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnes bude zveřejněna spotřebitelská důvěra z eurozóny za měsíc duben. Tým RBI očekává další pokles ukazatele o sedm bodů na -19,6. Na rozdíl od ZEW indexu, kde respondenti jsou z řad analytiků, spotřebitelská důvěra je založená na sentimentu domácností. Ty v současné chvíli nemají tolik důvodů k optimismu, jelikož jejich situace od minulého měsíce zlepšení nedoznala, spíše naopak.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

16:00

EA

Spotřebitelská důvěra (duben, v b.)

-19.6

-18.3

-11.6

 

 

 

 

Hospodářské výsledky: Biogen, AT&T, Thermo Fisher, BHP, Immofinanz, Heineken

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ST: EUR spotřebitelská důvěra
ČT: ČR spotřebitelská důvěra, EUR, USA, SRN PMI, USA žádosti o podporu v nezam.
PÁ: SRN Ifo, USA objednávky

Autor: Luboš Růžička, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Eliška Jelínková, analytička

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní nadhoz - Měnová politika Fedu zůstává beze změny
    Růst českých spotřebitelských cen v květnu dále přibrzdil, když meziroční inflace ztratila tři desetiny procentního bodu a dosáhla 2,9 %. Po šesti měsících se tak vrátila do tolerančního pásma inflačního cíle ČNB. Oproti dubnu se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,4 %. Ke zpomalení meziročního cenového růstu došlo u potravin a nealkoholických nápojů, méně rostly i ceny oděvů a vodného a stočného, kde se částečně projevilo snížení DPH z 15 na 10 procent.
  • Ranní nadhoz - MF očekává letošní pokles HDP o 5,6 %
    Tuzemskému průmyslu se v únoru, tedy před zavedením přísných ekonomických restrikcí, ještě dařilo odolávat výraznějšímu propadu. Oproti předchozímu roku výroba po očištění o počet pracovních dní poklesla o 0,9 %, oproti lednu se pak výroba reálně snížila o 0,3 %. Dařilo se výrobě motorových vozidel i produkci elektrických zařízení, naopak pokles byl zaznamenán v produkci elektřiny a strojů. S ohledem na aktuální vývoj jsou únorová data již příslovečnými včerejšími novinami, které nemají velkou vypovídací hodnotu pro budoucnost.
  • Ranní nadhoz - Ministerstvo financí ohlásilo další podpůrná opatření
    Ministerstvo financí o víkendu vydalo prohlášení o rozšíření úlev v daňové oblasti. Nově navrhuje prominout červnové zálohy na daň z příjmu PO i FO. Dále by se pak mohl posunout termín podání daňového přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí na konec srpna. Podnikatelé si navíc budou moci odečíst ztráty z letošního roku zpětně ze základu daně z let 2019 a 2018 (díky institutu zpětného působení daňové ztráty). V neposlední řadě ministerstvo pozastavuje Elektronickou evidenci tržeb po dobu nouze a následující tři měsíce.
  • Ranní nadhoz - Míra nezaměstnanosti za říjen opět klesne
    Bankovní rada České národní banky rozhodla včera o zachování základní úrokové sazby na úrovni 2 %. Nově zveřejněná prognóza revidovala předpokládaný růst tuzemské ekonomiky pro příští rok o půl procentního bodu dolů na 2,4 %. Naopak inflaci vidí ČNB výš, na čemž se podílí zvýšení daní i rychlejší růst regulovaných cen. Kurz EUR/CZK na prognóze pozvolna posiluje. Modelová trajektorie úrokových sazeb předpokládá zvýšení dohromady o 50 bb v tomto a příštím čtvrtletí a od poloviny příštího roku jejich postupný pokles zpět ke dvěma procentům. Na následné tiskové konferenci guvernér J. Rusnok zopakoval, že se bankovní rada bude snažit o vyhlazování sazeb.
  • Ranní nadhoz - mírné zlepšení indikátorů v Německu, produkce v USA ztrácí dynamiku
    Ceny průmyslových výrobců se v srpnu meziměsíčně zvýšily o 0,1 %, jejich meziroční dynamika zůstala na 2,1 %. K růstu nadále významně přispívaly ceny v odvětví elektřiny, plynu a páry a v potravinářství. Za aktuálně mírnějším růstem cen výrobců stojí průsak nižších cen ropy na světových trzích do domácích cen. V souhrnu tak očekáváme, že průměrný růst cen výrobců by měl letos dosáhnout hodnoty okolo 3 %. Meziroční růst cen zemědělských výrobců v srpnu výrazně zvolnil na 4,1 %, ceny stavebních prací nadále rostou tempem poblíž 4 %.
  • Ranní nadhoz - Nálada amerických spotřebitelů se propadla
    Německý IFO index v souladu s předpoklady přinesl další mírné zlepšení tamního sentimentu. Jeho srpnové vydání zaznamenalo meziměsíční nárůst ve všech složkách, tedy v hodnocení podnikatelského prostředí (zvýšení o 2,2 bodu na 92,6), očekávání do budoucna (o 0,8 bodu na 97,5) i náhledu na současnou situaci (o 3,4 bodu na 87,9). Zatímco hodnocení aktuální situace se tak jen pomalu vrací k předkrizovým hodnotám, na které stále schází více než 10 bodů, složka očekávání je momentálně nejvýše od roku 2018.
  • Ranní nadhoz - nálada amerických spotřebitelů vyprchává
    Po pátečních příznivých výsledcích PMI ukazatelů potvrdily i včera zveřejněné Ifo indexy nárůst sentimentu. Ukazatel hodnotící celkové podnikatelské klima překonal konsensus analytiků a v červenci vrostl na 90.5 bodů oproti červnové hodnotě 86.3 bodů. Vpřed hledící složka indexu (Ifo Expectations) vrostla dokonce na nejvyšší úroveň od roku 2018 na hodnotu 97 bodů, oproti předchozí hodnotě 91.6 bodů. Kompletnější pohled na ekonomiku Eurozóny se naskytne koncem týdne, kdy budou publikovaná data o růstu HDP za druhé čtvrtletí.
  • Ranní nadhoz - Nálada v USA zůstává příznivá
    Německý PMI z průmyslu zaznamenal pokles o 0,7 bodu na hodnotu 43,4 bodů. Podobně si vedla celá eurozóna, která v prosinci klesla o jeden bod a vrátila se na svou říjnovou hodnotu 45,9 bodů. Objem nových objednávek v Německu podle průzkumu dále klesá a to jak domácích, tak zahraničních. Naopak výsledné PMI ze sektoru služeb částečně vyrovnává zklamání, které přinesl výrobní sektor. V sektoru služeb se v porovnání s listopadem nálada nepatrně zlepšila. V případě Německa jde o zvýšení o 0,3 na 52 bodů, v eurozóně pak o půl bodu na 52,4.
  • Ranní nadhoz - Nálada výrobců by se měla nepatrně zlepšit
    Británie od páteční půlnoci již není součástí EU. Nyní nastává období jedenácti měsíců, kdy se obě ekonomiky budou snažit ujednat obchodní dohodu. Pokud by se jim to do konce tohoto roku nepodařilo, je EU otevřená možnosti prodloužení tohoto přechodného období. To ovšem britský premiér B. Johnson odmítá, chce vše stihnout v co nejkratším období.
  • Ranní nadhoz - náznaky slábnutí amerického průmyslu, Trump opět kritizuje Fed
    Sentiment v českém výrobním sektoru se v listopadu snížil, když PMI dosáhl jen 43,5 bodu, kam se posunul z říjnových 45 b. Za poklesem stojí další snížení objemu nových zakázek a výroby. Nejistý vývoj globální ekonomiky a pokračující problémy v automobilovém sektoru pak vedly k dramatickému propadu vyhlídek na budoucí výrobu. Tento vývoj se pak odrazil i v další redukci zaměstnanosti, jejíž pokles v listopadu byl nejvyšší od září 2009.
  • Ranní nadhoz - Německé průmyslové objednávky propadly
    Podle včerejšího verdiktu německého Ústavního soudu se tamní centrální banka (Bundesbank) nesmí a nikdy neměla účastnit programu Evropské centrální banky, v rámci kterého docházelo k nákupům dluhopisů členských zemí, pokud ECB neprokáže nezbytnost takového postupu. Tento rozsudek se týká celého období fungování programu PSPP, pomocí kterého ECB od roku 2015 stimuluje evropskou ekonomiku. Podle soudu by Bundesbanka zároveň měla přistoupit k prodeji dluhopisů, které v současnosti drží, přičemž ovšem tento postup může koordinovat se zbytkem eurozóny.
  • Ranní nadhoz - Německé tovární objednávky se před virem zotavovaly
    Navzdory krokům centrálních bank včetně amerického Fedu a prohlášením politikům o připravovaných fiskálních opatřeních evropské akcie včera ztratily přes dvě procenta. Klesala i cena ropy Brent, která se z včerejších ranních 52 dolarů vrátila až na dnešních 49,7.
  • Ranní nadhoz - Německo se vyhnulo technické recesi
    Běžný účet platební bilance dosáhl v září přebytku 7,7 mld. Kč, čímž znatelně překonal očekávání trhu. K celkovému přebytku významně přispěla lepší bilance přeshraničního obchodu se zbožím a službami. Na druhé straně byl přebytek snižován tradičně silným odlivem důchodů z přímých investic, který činil 43,7 mld. Kč. Běžný účet tak stále překvapuje dobrými výsledky. Kumulativně za posledních dvanáct měsíců vykazuje přebytek na úrovni 58,6 mld. Kč.
  • Ranní nadhoz - Německý Ifo index očekávání by měl mírně vzrůst
    Rada guvernérů ECB na včerejším zasedání rozhodla podle očekávání o zachování stávající měnové politiky, depositní sazba tedy zůstává na úrovni -0,5 % a program nákupů aktiv bude pokračovat v listopadu podle původního plánu. Na následné tiskové konferenci Draghi mimo jiné relativizoval závažnost neshod v rámci rady, o kterých se na veřejnosti spekulovalo po předchozím zasedání a zároveň zpětně zhodnotil dosavadní významně uvolněnou měnovou politiku ECB jako evidentně opodstatněnou. Příští zasedání již povede Draghiho nástupkyně v úřadu Christine Lagardeová.
  • Ranní nadhoz - Německý průmysl nepotěšil
    Evropským maloobchodním tržbám se v říjnu příliš nedařilo, když za celou eurozónu zaznamenaly meziroční růst pouze o 1,4 %, namísto očekávaných 2,2 %. Oproti předchozímu měsíci tak nastal pokles tržeb o 0,6 % a mezi smutnými premianty zde nalezneme Německo, jehož obchodníci odepsali 1,9 %, tedy nejvíce nejen z celé eurozóny, ale i z EU.
  • Ranní nadhoz - německý průmysl se dál propadá
    Maloobchodní tržby bez započtení prodejů automobilů v dubnu meziročně poklesly o 10,6 %, což bylo podstatně méně, než činila tržní očekávání. Celkové tržby včetně motoristického segmentu se ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku snížily o 21,2 %. V dubnu by poklesy tržeb měly dosáhnout příslovečného dna. Květnové postupné uvolňování karanténních opatření a otvírání obchodů by mělo začít zvedat i maloobchodní útraty, nicméně návrat na předkrizové úrovně bude spíše dlouhodobý.
  • Ranní nadhoz - německý průmysl v květnu příliš nepotěšil
    Objem zakázek v německém průmyslu se v květnu zvýšil meziměsíčně o 10,4 % po celkovém propadu o 37 % v předchozích dvou měsících. Nárůst byl však slabší oproti tržním očekáváním. Objem domácích průmyslových zakázek v květnu vzrostl o 12,3 %, ze zahraničí pak přišlo o 8,8 % více. Údaje o objednávkách signalizují, že recese výrobního sektoru sice překonala své dno, nicméně jejich nízká úroveň poukazuje na déletrvající proces obnovy.
  • Ranní nadhoz - německý ZEW index se dále zhorší
    Saldo běžného účtu platební bilance za měsíc srpen dosáhlo -10,7 mld. Kč, což bylo zhruba v souladu s tržním očekáváním. Pozitivně opět přispěl přeshraniční obchod se zbožím a službami, na druhou stranu pak působil silný odliv důchodů z přímých investic, který činil 43,5 mld. Kč. V souhrnu běžný účet opět vykázal překvapivě dobrý výsledek, ochlazení v zahraničí se tak zatím v tuzemských datech běžného účtu příliš neprojevuje.
  • Ranní nadhoz - Nervozita v Británii, uklidnění v Itálii
    Britský premiér Johnson požádal královnu o přerušení zasedání sněmovny ihned po návratu z letních prázdnin až do 14. října. Parlament tak bude mít pouze minimum času, aby se pokusil legislativně znemožnit brexit bez dohody, který má nastat 31. října. Jak je britskou tradicí, královna se do politických tahanic nijak nezapojila a Johnsonovu návrhu bez dalšího vyhověla. Pravděpodobnost divokého brexitu se tak dále zvýšila, což vedlo k okamžitému oslabení britské libry proti euru o cca 0,6 %.
  • Ranní nadhoz - nezaměstnanost se v dubnu zvedla na 3,4%
    Český index nákupních manažerů ve výrobě klesl v dubnu o dalších 6,2 bodu na hodnotu 35,1, tedy na nejnižší úroveň od března 2009. Tržní očekávání byla ještě pesimističtější, když počítala jen s hodnotou 33,2 bodu. Pokles výroby i nových zakázek byl z velké části dán rozšířením epidemie koronaviru 2019 a zavedením karanténních opatření. Výrazně se snižuje i zaměstnanost. I přesto, že se omezení pomalu uvolňují, vyhlídky podnikatelů na další období zůstávají chmurné.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova