Úterý 19. březen 2024 03:28
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
Instaforex krypto ebook

Týden na trzích končí optimisticky, Wall Street na rekordech, dolar roste

17.01.2020 16:33  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavní americké indexy znovu otevřely na historických maximech, i když rally po hvězdném začátku trochu ztrácí na lesku. Na nové rekordy vystoupily během dne také evropské akcie. index Stoxx 600 Europe přidával naposledy 0,9 % a čekat ho tak může v pořadí čtvrtý růstový den. Vzhůru míří dolar i americké desetileté výnosy, ale také zlato. Trhům pomohla nejprve čínské a posléze americká makrodata. V závěru týdne, který přinesl podpis první fáze americko-čínské obchodní dohody, nepřicházejí ani žádné komentáře v neprospěch světového obchodu.

Širší americký index S&P 500 pokořil historické maximum na intradenní bázi už osmou seanci za sebou.

Čínská ekonomika loni rostla nejpomaleji za skoro tři dekády, o žádné velké překvapení ale nejde. Dnešní data nadto přinesla nové signály o zlepšení důvěry mezi čínskými podniky. Z Ameriky pak potěšila data o zahajování nových obytných staveb a o produkci v továrnách během minulého měsíce. V prvním případě padl 13letý rekord a v druhém se nečekaně zvedla produkce ve zpracovatelském sektoru (+0,2 %), i když průmyslová výroba, kam patří i doly a utility, se meziměsíčně snížila o 0,3 %. Kvůli teplému počasí se snížila poptávka po vytápění. Pod odhadem naopak skončil předběžný index spotřebitelské důvěry Michiganské university.

Ze zahraničního optimismu těží také pražská burza, která se po přechodném ustrnutí během dne nakonec dokázala zotavit z dvoudenních ztrát. Toto oživení se děje v blízkosti dvouletých maxim, na která se index PX vyhoupl v úterý. Dnes byly na převážně zeleném pražském parketu oporou ČEZ s Erste, Avast s Monetou ztrácely. Od začátku roku je index PX zatím vyšší o zhruba 1,7 %.

Euro se k dolaru během dne dostalo níže, kurze je na 1,1100 EURUSD. Americké dluhopisy si na nejdelší splatnosti sáhly dolů po oznámení, že Spojené státy chystají nový 20letý státní dluhopis. Klesá britská libra, kterou do záporu zatáhla data o poklesu britských maloobchodních tržeb v prosinci.

Zlato bylo s e zhruba 0,2% růstem naposledy kolem 1555 USD za unci. Nejvíce od roku 2009 roste palladium, konkrétně o 8 % na intradenní bázi.

Česká koruna se dnes stáhla ze sedmiletého maxima, na které se dotáhla během týdne. Oporu byla data o tuzemské inflaci ze začátku tohoto týdne, k 25,00 za euro se ale koruna od pondělí do uzávěrky tohoto komentáře ale neprotlačila, naposledy byla kolem 25,145 za euro. K dolaru je na 22,653 a posilující americká měna jí zrovna nepomáhá.

Přehled kurzů nejdůležitějších měn dnes v 16:30 SEČ:
Střední Evropakurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
CZK/EUR25.1500-0.087925.192625.1297
CZK/USD22.66680.290322.669422.5793
HUF/EUR336.12000.4904336.3422334.6300
PLN/EUR4.24200.24964.24444.2318
Asiekurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
CNY/EUR7.6107-0.61917.67077.6104
JPY/EUR122.2230-0.3713122.8350122.1764
JPY/USD110.15550.0345110.3400110.0540
USA, Evropakurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
GBP/EUR0.85200.02070.85330.8488
CHF/EUR1.07500.04051.07611.0733
NOK/EUR9.8832-0.16139.90429.8824
SEK/EUR10.5527-0.153610.577410.5308
USD/EUR1.1095-0.37091.11411.1094
Ostatníkurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
AUD/USD1.45290.23251.45371.4468
CAD/USD1.30600.14071.30691.3034
* vůči závěru evropského obchodování z předchozího dne

Pozn. Aktuální kurzy měn najdete v sekci Měny&Sazby - Online - Měny


 
 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Týden na trzích: Ekonomika zpomaluje, ale nehroutí se. Trhům to zatím stačí
    Akciové indexy se další týden udržely na zvýšených úrovních, a některé dokonce dokázaly navýšit své zisky. Týden plný zajímavých zpráv nedopadl nijak obzvlášť negativní, což podpořilo návrat sentimentu, který definuje hladké přistání ekonomiky, které se po pádu 3 bank v USA nehroutí, jak někteří očekávali. Pozornost se bude ubírat hlavně k výsledkové sezóně, která zařadí na vyšší stupeň a čeká nás zveřejnění výsledků mnoha zajímavých firem, jako je Netflix, ASML, Tesla a Goldman Sachs.
  • Týden na trzích: Ekonomika zůstává odolná, akciový trh drahý
    Zkrácený týden na amerických akciových trzích přinesl další mírné zisky, nicméně obchodovalo se o mnohem menším objemu a pozitivní je, že se předchozí zisky podařilo udržet. Největší událostí byly výsledky Nvidie, které opět doručily potvrzení masivního růstu ziskovosti výrobce čipů. Nadšení investorů po výsledcích mírně opadlo, jelikož se trh začal dívat dopředu, kdy pro čínský trh mohou aktuální restrikce ze strany vlády USA znamenat, že dojde k poklesu prodejů. Nvidia totiž přišla se zprávou, že její AI čip pro čínské spotřebitele bude mít zpoždění.
  • Týden na trzích: Fed ani výsledky firem nepřekvapily. Akciím pomohl pokles výnosů
    Velmi pozitivní týden pro akcie odstartoval pokles výnosů z amerických státních dluhopisů, když ministerstvo financí přišlo se zprávou, že si hodlá půjčit o něco méně, než se původně očekávalo. Překážkou pro akcie nebylo ani zasedání Fedu, který opět ponechal sazby beze změny a pravděpodobnost, že sazby v letošním roce ještě jednou zvýší, je velmi nízká. Týden uzavřely mírně horší data z amerického trhu práce, což pravděpodobnost zvýšení sazeb dostalo ještě níže. Trh mezitím věnoval pozornost výsledkové sezóně, kdy solidní výsledky reportoval Apple, ale také například Palantir nebo Starbucks.
  • Týden na trzích: Fed a výsledky společností vyklidily cestu býkům
    Americký Fed naznačil, že v budoucnu plánuje snížit tempo zvyšování úrokových sazeb, což byl pro trhy uklidňující signál. Výsledky technologických gigantů mezitím nedoručily žádné velké zklamání, což podpořilo optimismus na trzích. Ten může přetrvávat klidně několik dalších týdnů.
  • Týden na trzích: Fed nechává utažení podmínek na trzích. Inflace zůstává problém
    Růst na akciových trzích vydržel pouze v začátku týdne. V druhé polovině se trh více zaměřil na inflaci, která dopadla nad očekávání a neúspěšnou aukci třicetiletých státních dluhopisů, což se projevilo v růstu výnosů, hlavní nepřítele akciových trhů posledních týdnů. Výhledově by se trh mohl postupně vrátit k ziskům, o čemž rozhodne výsledková sezóna, která přinese spoustu velmi zajímavých jmen v čele s Teslou nebo J&J. Makrokalendář příliš zajímavých čtení nenabídne, ale reakce trhů může být vzhledem k vysoké volatilitě posledních týdnů zajímavá.
  • Týden na trzích: Indexům se urputnost Fedu příliš nelíbí
    Akcie mají za sebou jeden z nejhorších týdnů v letošním roce. Samotný měsíc září je prozatím nejhorším měsícem a dostál své pověsti sezónně nehorší měsíce. Máme však před sebou ještě jeden týden, kdy se může trh otočit, ale největším nepřítelem jsou opět rostoucí výnosy z dluhopisů. Jejich růst se zdá být nezastavitelný, stejně jako růst amerického dolaru. Právě ve chvíli, kdy výnosy klesnout, začnou růst akciové trhy, které však za sebou mají výrazný růst od začátku roku. Nejohroženější tak zůstávají technologické akcie s menší kapitalizací. Ekonomický růst mezitím podporuje v dalším růstu ropu, která je na cestě na 100 dolarů za barel.
  • Týden na trzích: Indexy mohou krátkodobě korigovat ztráty
    Další týden na trzích se nesl v duchu dalšího růstu výnosů z amerických státních dluhopisů, nicméně akciovým trhům se podařilo adaptovat a našly si cestu k mírnému růstu. Ten začal paradoxně po velmi silných datech z amerického trhu práce, což dále podporuje v růstu výnosy. Akciové trhy se budou s největší pravděpodobností dále přizpůsobovat výnosům, které by mohly v nejbližších týdnech stabilizovat masivní růst. Mezitím se však budou trhy soustředit na geopolitický vývoj kolem Izraele, jeho dopadu na vývoj ropy a zveřejnění důležitých makrodat v čele s americkou inflací za měsíc září.
  • Týden na trzích: Investoři jsou nervózní ohledně ekonomiky a výše sazeb!
    Akciových trhů se minulý týden zmocnili medvědi a po delší době dorazila větší korekce ocenění. Stalo se tak v reakci na potvrzení, že úrokové sazby ve vyspělých ekonomikách budou muset pravděpodobně ještě o něco výše, což potvrdil před americkým Senátem i šéf amerického fedu Jerome Powell. Obavy pramení především z potenciální recese, kterou v Evropě předpovídají data předstihového indikátoru PMI, který se dále propadá a naznačuje, že oživení evropské ekonomiky ze začátku roku je možná u konce.
  • Týden na trzích: Je akciový trh v bublině?
    Akciové trhy minulý týden lehce zakoply o další trochu vyšší čísla inflace, ale stále jsou velmi blízko historických maxim. Řada investorů spekuluje o tom, zda se trhy nachází v bublině, čemuž zatím nenasvědčuje aktuální dynamika růstu, kdy je k růstu zapojeno čím dál více sektorů. Vedle americké inflace reportovaly své výsledky zajímavé firmy a na konkrétních akciích jsme tedy byli svědky poměrně zajímavých pohybů.
  • 🔴Týden na trzích: Klesnou ceny nemovitostí?
    Další týden na trzích přinesl jisté uklidnění, kdy býci převzali krátkodobě kontrolu a akciovým indexům se tak daří mazat předchozí ztráty. Na akciových trzích nabídl své výsledky řetězec Macys, které překvapily i samotný trh. Zajímavější však byla negativně vyvíjející se situace v ekonomice, kde některá data poukázala na horší náladu v jednotlivých sektorech. Například trh s nemovitostmi je v poslední fázi expanze a pravděpodobně ho čeká jistý útlum.
  • Týden na trzích: Korekce na indexech pokračuje. Táhnou jí velké technologie.
    Korekce na akciových indexech pokračoval i druhý týden v řadě a akcie si po několikatýdenní rally poprvé oddechly. Týden nám doplnila řada makrodat a pokračující výsledková sezóna. Mnohem důležitější se zdá být pro akcie z krátkodobého pohledu, kde jsou výnosy z amerických státních dluhopisů, která se dostaly nad dlouho nevídané úrovně.
  • Týden na trzích: Large cap akcie táhnou výše indexy!
    Týden na trzích ovládla americká inflace za měsíc duben, ovšem k většímu překvapení nedošlo, když inflace podle očekávání zůstala beze změny. Ačkoliv indexy stále naceňují částečné hladké přistání, interní rotace naznačuje, že investoři čím dál více zohledňují riziko recese. Pod největším tlakem jsou tak cyklické společnosti a firmy s menší kapitalizací. Obecně se kapitál soustředí do kvalitních a odolných aktiv a společností. To by mohlo favorizovat americký dolar, ale také nadále zlato, zatímco průmyslové kovy dále klesají.
  • Týden na trzích: Lepší výsledky pomohly indexům na maxima
    Další týden na trzích byl opět ve znamení pokračující výsledkové sezóny, která ukazuje, že poslední 3 měsíce minulého roku byly pro byznys relativně pozitivní. Například výsledky fintech společnosti Affirm ukazují, že spotřebitelé inklinují k platebním nástrojům, které rozdělují placenou částku do několika částí. Překvapily i další výsledky méně známých firem, které můžeme zasadit do nějakého sekulárního trendu. Další týden bude patřit americké inflaci a dalším výsledkům, které jistě ovlivní finanční trhy. Akciové indexy tak mají šanci navázat na současná historická maxima dalším růstem, jelikož by se lednová inflace v USA měla dostat pod 3 %.
  • Týden na trzích: Naváže na technologické akcie zbytek trhu?
    Akcie ve Spojených státech mají za sebou jeden z nejúspěšnějších týdnů v letošním roce, kdy jim k ziskům pomohl lepší výhled pro tržby společnosti Nvidia a dohoda o navýšení dluhového stropu v USA. Po delší době se trh dočkal vyloženě pozitivních zpráv, které podpořily sentiment. Nyní bude zajímavé sledovat, zda na růst na technologiích naváže i zbytek trhu, nebo zda růst bude i nadále izolovaný do menšího počtu technologických společností.
  • Týden na trzích: Negativní nálada se zmocnila finančních trhů!
    Týden proběhl velmi klidně, ačkoliv akciové trhy víceméně pouze ztrácely, což byl důsledek dozvuků z Jackson Hole. Data z amerického trhu práce spolu s technickými ukazateli zabrzdila další propady a trhy korigují ztráty, ale sentiment zůstává nadále negativní. Býci nemají sílu ani prostor pro masivnější zisky a medvědi by měl upevnit svou pozici.
  • Týden na trzích: Nvidia nedokázala navázat na skvělé výsledky. Volatilita na indexech roste.
    Akciové indexy zůstávají poměrně nervózní a volatilita začíná růst. Objemy na trzích jsou sice podprůměrné, ale aktivita obchodníků koncem léta roste. Investorům došel dech při lepších číslech Nvidie a horších číslech některých retailových společností jako je Macy´s nebo Footlocker. Na dluhopisových trzích pokračují v růstu výnosy, což trhy může ohrozit.
  • Týden na trzích: Překoná Nvidia vysoká očekávání?
    Pozornost investorů se po většinu týdne soustředila kolem makroekonomických dat. Negativním překvapením byl růst americké inflace spotřebitelských cen, které koncem týdne doplnila data cen produkčních. Část investorů vystřízlivěla a pochopila, že snižování úrokových sazeb za rohem zatím skutečně není a upravila rizikový profil svých investic, což stáhlo níže především technologie. Tento týden budu především o výsledcích amerického vývojáře AI čipů Nvidie, kde investoři zacenily od začátku roku velmi svižné pokračování v dosavadním nezastavitelném trendu.
  • Týden na trzích: Překvapí Fed trhy?
    Čeká nás extrémně zajímavý týden, kdy bude zveřejněna celá řada makroekonomický dat z USA a budou zasedat nejdůležitější centrální banky západního světa, a to Fed, ECB a BoJ. Inflace se ukazuje stále jako zásadní problém, kdy nečekaně došlo ke zvýšení sazeb v Austrálii a Kanadě. Může jít o jakýsi signál, jak se mohou chovat ostatní centrální banky, jelikož efekty vyšší sazeb na sebe stále nechávají čekat a spotřeba zůstává robustní.,
  • Týden na trzích: Příští týden rozhodne mezi býky a medvědy!
    Čeká nás pravděpodobně nejdůležitější týden tohoto roku, jelikož budou své výsledky reportovat největší technologické společnosti v USA a zasedat bude americký Fed. Napětí zatím neodráží vývoj na akciích, které vnímají možná poslední příležitost k ziskům. Zasedání ECB navzdory překvapení větší volatilitu nepřineslo. Veškerá pozornost se tedy ubírá k výsledkové sezóně v USA.
  • Týden na trzích: Rostoucí výnosy dostávají akcie znovu pod tlak
    Další týden na trzích opět zůstaly středem pozornosti rostoucí výnosy z amerických státních dluhopisů. Z krátkodobého pohledu jde o jednu z největších hrozeb pro akcie, jelikož snižují hodnotu budoucích cash flow a zároveň zpomalují toky kapitálu na rizikovější aktiva. To vše uprostřed výsledkové sezóny, která se zatím koncentruje v jednotlivých titulech, nicméně horší výsledky automobilky Tesla pomohly stáhnou celý trh. Týden před námi bude hlavně o výsledkové sezóně, kde nás čekají samá velká jména, která by měla celý trh jako v předchozích kvartálech podržet. Makro kalendář je relativně slabý a za zmínku stojí hlavně páteční PCE inflace
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook