Úterý 19. březen 2024 04:43
reklama
Instaforex krypto ebook
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster

Hospodářské výsledky poslaly americké indexy k rekordům

24.04.2019 11:05  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavní události

  • Bulharský úřad pro hospodářskou soutěž došel k závěru, že ČEZ se nedopustil zneužití dominantního postavení na trhu se svým uplatňováním různých smluvních podmínek v podobných smlouvách. Vyšetřování bylo zahájeno v roce 2017.
  • Pojišťovna VIG je vyšetřována kvůli opožděnému zveřejní informací o drženém vlastnickém podílu.
  • Evropské akcie zahájí obchodování zřejmě v červeném.
  • Dnešek není příliš bohatý na nová makroekonomická data. Nejzajímavějším údajem bude německá podnikatelská důvěra dle institutu Ifo. Některé předstihové ukazatele budou zveřejněny i ve Francii. Kromě toho ECB zveřejní zápis ze svého posledního zasedání k měnové politice. Spojené státy nabízejí pouze žádosti o hypotéky.
  • Výsledky hospodaření dnes v USA představí více jak 40 společností. Mezi nimi se můžeme těšit na Facebook, Microsoft, Boeing, AT&T nebo Caterpillar. V Evropě reportuje například Novartis, Heineken, Credit Suisse, Eni nebo Volvo.

Obchodování na zámořských trzích

Americký index S&P 500 včera uzavřel na své rekordní úrovni, když v průběhu včerejška přidal 0,9 %. Nejvíce se dařilo farmaceutickým společnostem (+1,6 %), následovaným prodejci spotřebního zboží (+1,2 %) a informačními technologiemi (+1,1 %). Na své historické maximum se dostal i technologický Nasdaq, který si připsal 1,3 %. Za nové rekordy americké akcie vděčí výsledkové sezóně, když například Twitter, Lockheed Martin nebo Hasbro překonaly očekávání. 

Akcie v asijsko-pacifickém regionu optimismus se svými americkými protějšky nesdílely. Nedařilo se japonským, čínským ani jihokorejským titulům, když jejich ztráty se pohybovaly od 0,3 do 1,1 %. Světlou výjimkou byl australský index, který si během ranního obchodování polepšil o zhruba jedno procento v reakci na oznámená inflační data, která snižují potřebu výrazně vyšších sazeb, což vedlo i k oslabení australského dolaru.

Vienna Insurance Group

Poté, co se na začátku dubna objevily informace o tom, že VIG prodává zhruba 10% podíl v realitní společnosti S Immo, začal rakouský regulátor prošetřovat možné opoždění ve zveřejnění tohoto vlastnického podílu. Podle prohlášení vydaného 15. dubna pojišťovna nyní vlastní o 500 tis. kusů akcií více než v dubnu 2018, kdy napřímo prodávala 10% podíl v této společnosti. Současný podíl totiž drží přes speciální fond spravovaný Erste Group. Ve výroční zprávě za rok 2018 je uvedeno, že tyto speciální fondy jsou plně konsolidované, nicméně chybí informace o tom, že skrz ně je držen tak velký podíl ve společnosti S Immo. 

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Hospodaření státu končí rekordní „sekerou“ dějin. Mezi nejdražší položky patří „rouškovné“ pro důchodce, výdaje na zdravotní pomůcky, testy a vakcíny a na programy Antivirus
    Hospodaření českého státního rozpočtu za rok 2020 končí suverénně největší „sekerou“ v historii veřejných financí České republiky. Výsledný schodek 367,4 miliardy korun by byl ještě začátkem roku 2020 zcela z říše sci-fi. Bohužel, v důsledku koronavirové krize se stává smutnou skutečností. Jen slabou útěchou je to, že deficit je od poloviny loňského roku plánován na 500 miliard korun. Toto číslo je třeba vnímat v kontextu tuzemského legislativního procesu jako maximální možné, nikoli jako částku, s níž bychom měli poměřovat nynější výsledek.
  • Hospodaření státu zaznamenalo v listopadu další zhoršení
    Schodek státního rozpočtu se v listopadu prohloubil z 335 mld. Kč na 401,5 mld. Kč. Meziměsíční zhoršení tak zhruba odpovídalo tomu z letošního dubna, nijak však nevybočovalo ve srovnání s loňským listopadem. Meziroční růst celkových příjmů zpomalil z 2,1 % na 1,1 %, v případě daňových příjmů pak z 3,5 % na 3,3 %.
  • Hospodaření vlády bylo v opět nejhorší v historii, pád pokračuje. Vláda už se začíná vážně zabývat zvyšováním daní, které by bez koronaviru nenastalo
    Srpnové plnění státního rozpočtu je nejhorší v dějinách, když schodek představuje více než 230 miliard korun. Výše deficitu překonává dosavadní rekord z července letošního roku. Přesto lze předpokládat, že letošní celkový schodek bude nižší než plánovaných 500 miliard korun. Hlavně proto, že za čtyři měsíce už se nejspíše „nestihne“ tak výrazně deficit prohloubit. Schodek tak pravděpodobně skončí v pásmu od 400 do 450 miliard korun. V příštím roce ovšem může činit až 300 miliard korun. Záleží ovšem také na tom, jak závažná bude druhá, případně dokonce třetí vlna koronavirové pandemie.
  • Hospodářská dynamika Španělska se výrazně zlepšila
    Údaje ze Španělska a Francie celkově ukazují na oživení/stagnaci ekonomik Evropské unie. Spotřebitelská aktivita se vyvíjí lépe, než se očekávalo (Francie), na což navazuje i růst inflace ve Španělsku. Bezprostředně po zveřejnění údajů ze Španělska euro vůči americkému dolaru posílilo.
  • Hospodářská izolace Ruska zesiluje
    S tím, jak rostou počty ukrajinských obětí včetně těch civilních (viz včerejší bombardování Charkova), tak se i Rusko stále hlouběji propadá do hospodářské izolace. K sankcím se včera přidalo i Švýcarsko, které si vzalo na mušku mimo jiné i šéfa ropné společnosti Rosněfť. Horší ekonomické následky pro Rusko než sankce na jednotlivce a to nejen ty krátkodobé bude mít asi i odezva ropných společností jako Shell či BP, které couvají ze společných projektů s ruskými energetickými společnostmi, Nord Streamem počínaje a LNG terminálem na Sachalinu konče.
  • Hospodářská krize přináší příležitosti. Do čeho se vyplatí investovat a kam uložit své finance?
    Ochlazení světového hospodářství prorokovali ekonomové již několik let. Všichni ale očekávali přirozené zpomalení růstu HDP, ke kterému dochází v pravidelných cyklech. Nikoho ani ve snu nenapadlo, že krize bude vyvolána celosvětovou pandemií koronaviru. Jak během krize ochránit své peníze? A v čem představuje hospodářská recese příležitost k investování?
  • Hospodářská recese v Kanadě byla překonána. Přehled vývoje USD, CAD a JPY
    V úterý zveřejněný výrobní index ISM (+57,6 oproti očekávaným +57,5) potvrdil předpoklad, že se americká ekonomika nadále stabilně zotavuje, což nám v kombinaci s vysokou inflací umožňuje vyvodit závěr, že Fed dělá správnou věc, když cílí na březnový začátek cyklu zvyšování sazeb.
  • Hospodářské výsledky Coca-Coly za Q4 překonaly očekávání
    Akcie společnosti Coca-Cola (KO.US) vzrostly o více než 2 % v premarketu poté, co společnost reportovala své výsledky za Q4 2020. Nápojových gigant vydělal 47 centů na akcii. Trh očekával zisk pouze 42 centů na akcii. Tržby ve výši $8,6 mld. mírně podstřelily očekávání analytiků ve výši $8,63 mld. Dle společnosti má průběh pandemie negativní dopad na prodeje, ovšem snahy o snížení nákladů vedly k lepším hospodářským výsledkům. V tomto roce Coca-Cola očekává organický růst tržeb v rámci jednotek procent a upravila očekávání růstu zisku z vyšších jednotek procent na nižší desítky procent. Analytici očekávají, že celoroční zisk poroste o 10,5 %.
  • Hospodářské výsledky firem sráží akcie na kolena
    Americké akcie včera souhrnně odevzdaly 0,6 %, když o nejhlubší pokles se postaral sektor maloobchodních řetězců, který propadl o 3,1 %. Do tohoto odvětví jsou zařazeni i tabákoví producenti. Výsledky za první kvartál oznamoval Philip Morris International, kde se investoři dočkali zklamání z vykázaných tržeb a oslabující poptávky po cigaretách. Akcie společnosti spadly o více jak 15 %. Očekávání nedosáhly ani výsledky společnosti Procter & Gamble ( 4 %). Negativně do vývoje akciového indexu S&P 500 přispěly i informační tehchnologie ( 1,1 %), kde špatné zprávy přinesla společnost Taiwan Semiconductor ohledně budoucího výhledu (-5,7 %).
  • Hospodářské výsledky Monety (MONET.CZ) překonaly očekávání, analytici doporučují nakupovat
    Banka Moneta reportovala dnes ráno své hospodářské výsledky za Q3. Na poli zisku překonala očekávání, když oznámila pokles zisku na 716 mil. korun při očekávání 635 mil. korun (rozmezí Bloombergu 609 mil. – 653. mil.). Celoroční výhled pro čistý zisk banka Moneta předpokládá nejméně ve výši 2,4 mld. korun. V příštím roce by měl dosáhnout na 2,8 mld. korun a v roce 2022 na alespoň 3,8 mld. korun. Celková výše opravných položek k úvěrům činila 3,1 miliardy korun. Z toho krytí očekávaných rizik spojených s pandemií covidu-19 dosáhlo 2,38 miliardy. CEO Tomáš Spurný dnes uvedl, že by mohly dividendy mohly začít být opět vypláceny od dubna příštího roku. Zároveň řekl, že "Pandemie covid-19 a její důsledky vrhnou stín na celou ekonomiku České republiky. I přes tuto nečekanou krizi pokračujeme v plnění našich strategických cílů." Akcie společnosti dnes po vyhlášení výsledků zatím rostou o 0,4 % na 53,90 korun.
  • Hospodářské výsledky společnosti Nike udají tón akciovým trhům
    TémataChování cen kolem úrovně 1130 u indexu S&P500 ukazuje na silné vzestupné momentum. P...
  • Hospodářské výsledky srážejí akcie na kolena
    Akciové trhy dnes pokračují v poklesech. Evropský index Stoxx 600 v závěrečných desítkách minut odepisuje 0,4 %. Nedaří se většině sektorů, v plusu se nachází pouze duo defenzivních sektorů utilit a farmaceutických společností. Nejztrátovějším odvětvím jsou informační technologie, když dolů je poslaly výsledky finského výrobce bezdrátových zařízení Nokia. Ten totiž oznámil nečekanou ztrátu, která tak velmi nahlodává schopnost managementu splnit stanovené cíle pro letošní rok. Akcie firmy se nyní obchodují o zhruba 10 % níže, než byl včerejší zavírací kurz.
  • Hospodářské výsledky Walmartu za Q2 dopadly výrazně nad očekávání
    Akcie společnosti Walmart (WMT.US) vzrostly v premarketu o více než 6 % díly lepším než očekávaným hospodářským výsledkům za Q2 2020. Společnost reportovala zisk ve výši $1,56 dolaru na akcii. Očekávání trhu bylo nastaveno pouze na $1,25. Tržby ve výši $137,74 miliard dolarů snadno překonaly očekávání nastavené na $135,48 miliard. Tržby v existujících obchodech (same store sales) vzrostly o 9,3 % ve srovnání s očekáváním ve výši 5,4 % (dle StreetAccount survey). Hlavním faktorem růstu byl růst výdajů zákazníků za jídlo a běžný tovar. Sekce e-commerce v USA vzrostla o masivních 97 % hlavně díky pandemii koronaviru.
  • Hospodářské zpomalení se nedotkne pouze dvou velkých ekonomik
    Světová ekonomika je na pokraji recese. Morgan Stanley varuje, že v letošním roce se může globální HDP ve srovnání s minulým rokem snížit o více než 50 %.
  • Hospodářský růst doprovodí deflace
    Po čtvrt roce jsme přistoupili k revizi makroekonomické prognózy. Pokud jde o reálnou ekonomiku, výhled oproti říjnovému vydání žádných zásadních změn nedoznal...
  • Hospodářský růst Saúdské Arábie brzdí levná ropa
    Hrubý domácí produkt Saúdské Arábie v letošním prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 1,5 procenta, tedy nejpomalejším tempem za tři roky. Hospodářský růst největšího světového exportéra ropy podkopávají nízké ceny této suroviny, které vedou k omezování státních výdajů. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešní zprávy saúdskoarabské vlády.
  • Hospodští i taxikáři mají těžký leden, třetině hrozí krach. Lidi nechodí, nejezdí; číšníci dříve pivo roznášeli, dnes jej rozvážejí
    Strach z inflace je podle Českého statistického úřadu momentálně mezi Čechy největší v historii měření. Na vlastní kůži to pociťují třeba hostinští nebo taxikáři. Lidé totiž omezují zbytné výdaje, neboť se bojí, že by třeba kvůli růstu cen energií nemuseli „vyjít“. Firmy jsou zase rády, že šetří za novoroční večírky – a ještě přitom mají po ruce zdůvodnění: omikron.
  • Hospody či restaurace přijdou o zhruba dvanáct miliard korun. Vláda totiž zakazuje do nich večer chodit
    Vláda dnes vyhlásila nouzový stav kvůli výskytu koronaviru. V jeho rámci nebude možné od zítřka navštěvovat po osmé hodině večerní stravovací provozovny, tedy hospody, restaurace, kavárny a další podobná zařízení. Dohromady tak provozovatelé těchto podniků přijdou o zhruba dvanáct miliard korun na tržbách, které by za normálních podmínek od svých hostů inkasovali.
  • Hospody či restaurace přišly za uplynulé skoro dva měsíce o zhruba 23 miliard korun. Od zítřka budou díky otevření zahrádek ztráty menší
    Od zítřka mohou mít hospody či restaurace opět otevřeno, i když jen částečně. Vláda jim v rámci další vlny uvolňování podmínek v rámci boje s koronavirovou nákazou povoluje otevřít alespoň zahrádky. Interiéry však musí zůstat nadále zavřené. Pohostinská zařízení tak sníží tempo, v jakém v posledních zhruba dvou měsících inkasují ztráty. K jejich nucenému zavření došlo 14. března od osmé večerní, tedy před takřka dvěma měsíci.
  • Hosť v štúdiu: Aktuálna situácia v Grécku
    Bol som v TA3 ku Grécku (dnešní video brokerské společnosti X-Trade Brokers - XTB)...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova