Úterý 19. březen 2024 15:05
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader

Rozbřesk: Země EU stále spoléhají na dluhy

22.01.2019 09:13  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dvanáct ku devíti. Tak to je skóre, které vyjadřuje poměr mezi zeměmi hospodařícími ve třetím čtvrtletí loňského roku s přebytkem veřejných rozpočtů vůči těm, které i nadále spoléhají na dluhové financování. Přestože ve skupině lépe hospodařících je nejenom ČR, ale především největší evropská ekonomika – Německo, za celou EU i eurozónu zůstaly rozpočty opět v červených číslech.

Důvodem celkového deficitu je permanentně deficitní a tím pádem i zadlužující se Francie, která dobré výsledky z Německa hravě vyvážila, když se její schodek opět po roce dostal za hranici maastrichtského rozpočtového kritéria. Francie tak jako většina ostatních států Unie už drahnou dobu spoléhá na dluhové financování v časech dobrých i zlých. A slovo „dlouhodobě“ je zde zcela na místě, protože naposledy tato země dokázala hospodařit s přebytkem (podle sezónně očištěných dat Eurostatu) na začátku roku 1980. Samozřejmě zajímavé by bylo srovnat výsledky Francie s Itálií, která se dostala do sporu s Bruselem ohledně svých veřejných financí, nicméně kvartální čísla za Itálii stejně jako Řecko a některé další země dostupná v tomto případě nejsou.

Deficit znamená téměř automaticky i nárůst veřejného dluhu, a ten se na konci třetího kvartálu vyšplhal za celou Unii a eurozónu na 12,7 bilionů, respektive na 9,9 bilionů eur. V poměru k HDP zadlužení stagnovalo na 81 %, respektive 86 %. I nadále tak platilo, že nové členské země EU byly méně zadlužené než ty staré a třeba v první pětce nejméně zadlužených zemí najdeme zcela nepřekvapivě jen jednoho „starého“ člena integrace – Lucembursko. Sice se dá říct, že recese po pádu Lehman Brothers a s ní spojené problémy jsou jedním z hlavních důvodů, proč dluhy většiny zemí EU v posledních deseti letech výrazně narostly, nicméně dluhové financování je v EU dlouhodobou tradicí. Útěchou snad může v tomto směru být, že v posledních pěti letech se dvou třetinám členských zemí dařilo jejich zadlužení v relativním vyjádření alespoň mírně krotit. To, že mezi nimi byla i ČR s aktuálními 34 % HDP, je určitě dobrou zprávou, avšak s ohledem na její vlastní potenciální problémy, především v podobě demografického vývoje na jedné straně a sociálního systému na straně druhé, si pozici jedné z nejméně zadlužených zemí v „daleké“ budoucnosti jen stěží udrží.


TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna se během včerejška pohybovala na mírně slabších úrovních a přiblížila se hranici 25,60 EUR/CZK. Stále má podporu v podobě vyšších úrokových sazeb, respektive jejich dalšího zvýšení v únoru, nicméně i nadále zůstává otázkou, co bude ČNB dělat dál. Zda si ve své prognóze „naplánuje“ další brzké zpřísnění měnové politiky, nebo si – tak jak předpokládáme – naordinuje delší pauzu. S ohledem na zahraniční rizika zrcadlící se mj. ve zpomalení domácí ekonomiky je to stále pravděpodobnější varianta. Jenže ta asi korunu rychle pod hranici 25 EUR/CZK nedostane. ČNB tak může stát opět před dilematem, zda dát přednost koruně nebo všemu ostatnímu.

Dluhopisový trh se měl možnost včera seznámit s únorovým kalendářem emisí státních dluhopisů, který se až tak neliší od toho lednového. MF má v plánu vydat korunové bondy v hodnotě 23 mld. korun, nicméně chce i po letech znovu sáhnout k emisi eurobondů. Mělo by se tentokrát jednat „jen“ o 100 milionů EUR.

Zahraniční forex

Libra pokračuje ve vítězném tažení, které se zdá být motivováno nadějemi, že brexit bude oddálen či eventuálně zcela zmařen dalším referendem. 

Své zisky rozšiřuje i forint, když rostou sázky na to, že MNB by příští týden mohla dát velmi jestřábí signál, že utažení měnové politiky je za rohem.

Na eurodolarovém trhu by měl být klid s tím, že na pořadu dne jsou jen data druhé či třetí kategorie (např. německý index ZEW).


Ropa

Ropa Brent se nadále obchoduje v blízkosti 62 USD/barel a pokračuje tak v seancích s utlumenou volatilitou. Ropné býky včera nepotěšil Mezinárodní měnový fond, který snížil odhad růstu světové ekonomiky o 0,2 p.b. na 3,5 %. Pro ropný trh bude přitom nejdůležitější vývoj v Číně, tj. otázka, jak prudké bude nakonec zpomalení její ekonomiky, která v minulém roce zaznamenala nejnižší růst od roku 1990. 

Vzhledem ke včerejšímu státnímu svátku v USA přijde první várka týdenních dat na řadu až zítra (zásoby od API)


 
 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Zápisky z letní dovolené, aneb koláž obrazů z přehřáté ekonomiky
    Návrat z letní dovolené může být prospěšný nejen proto, že si v práci člověk odpočine od dětí, ale také proto, že se může s kolegy podělit o své zážitky z cest. Ty v případě analytika zkoumajícího ekonomiku mohou být i trochu jiné, než když si je namodeloval u pracovního stolu v kanceláři. Mikroekonomická zkušenost z reálného světa během letní dovolené v ČR přitom mohla poskytnout hned několik indicií, že se nám ta naše malá ekonomika pěkně zahřívá.
  • Rozbřesk: Zasedání ECB a Fedu ukážou rozdílný přístup k inflaci. Dnes musí být ve střehu forint
    Evropská centrální banka versus Fed - tento týden uvidíme střet různých pohledů na dnešní inflační vlnu. Zatímco Fed (podobně jako ČNB) ji bere s plnou vážností a urychlí ústup z měnové expanze (tapering), ECB bude na čtvrtečním zasedání pravděpodobně i nadále přešlapovat na místě. Potvrdí sice ústup z pandemických programů (PEPP) do konce března, ale bude podmíněn dalším vylepšením pandemické situace a zcela mimo hru ponechá otázku zvýšení úrokových sazeb.
  • Rozbřesk: Zasedání Fedu ve stínu konkurzu na jeho šéfa
    Americká centrální banka se v následujících hodinách má stát středem finančního vesmíru, ale nemusí to být dnešní zasedání Fedu, které zvedne obchodníky ze židlí. Americký prezident Trump totiž ve stylu svých televizních reality show pořádá konkurz na příštího šéfa Fedu a jméno kandidáta hodlá oznámit zítra. Trumpova volba přitom nemusí nutně znamenat zachování statu quo ve vedení nejvlivnější centrální banky světa a proto je trhy očekávána více než dnešní výstupy z jednání FOMC.
  • Rozbřesk: Zasedání OPEC předvánočním překvapením na ropě?
    Producentské státy kartelu OPEC a partnerské země vedené Ruskem budou dnes a zítra jednat ve Vídni o podobě těžebních škrtů pro příští rok. Přestože v rámci ropné aliance existuje principiální shoda na potřebě prodloužení těžebního závazku platného již od konce roku 2016, konkrétní podoba zůstává nejasná. Na trhu se tato nejistota aktuálně odráží ve zvýšené volatilitě cen ropy, které se v posledních týdnech – navzdory geopolitickým šokům – držely v relativně úzkém pásmu poblíž 60 USD/barel.
  • Rozbřesk: Zasedne ECB. Změna sazeb se dnes nečeká, brzda jejich návratu směrem normálu ale také ne
    Přestože se od dnešního zasedání ECB žádná zásadní změna v nastavení měnové politiky nečeká, na pozadí akcelerujících inflačních tlaků nelze vyloučit další posun komunikace jestřábím směrem. Březnová inflace v eurozóně totiž opětovně překvapila svou dynamikou a meziročně se vyšplhala již na 7,5 %. Rozhodování ECB však významně komplikuje stagflační šok v podobě války na Ukrajině, který sice dále zvyšuje cenové tlaky, zároveň ale působí ve směru nižšího růstu, jak potvrzují březnové předstihové indikátory v eurozóně.
  • Rozbřesk: Zásoby dieselu jsou proklatě nízko
    V komoditně zaměřených komentářích často zdůrazňujeme, že kromě spotových cen se vyplatí sledovat i celou forwardovou křivku. Hezký příklad, proč je to vhodné a který jsme komentovali nedávno, je kauza zlevňujícího evropského plynu.
  • Rozbřesk: Zásoby ropy mohou zůstat i nadále vysoké, aneb proč může snaha OPECu vyjít na prázdno
    Mezinárodní energetická agentura (IEA) tento týden ve středu zveřejní své odhady pro růst spotřeby a produkce ropy pro rok 2018. Měsíční zpráva bude důležitá i proto, že bude první poté, co se OPEC dohodl na prodloužení dohody na omezení těžby ropy. Celkově bychom tak měli být schopni lépe posoudit, jak to vlastně IEA (jistá protiváha OPECu na straně dovozců ropy) s dopady dohody vidí.
  • Rozbřesk: Zastaví ECB raketové zisky eura?
    Šéf ECB Mario Draghi má dnes nadlidský úkol: zastavit zisky raketově posilujícího eura, které prolomilo další technické hranice a pohybuje se v okolí 1,245 EUR/USD. Euro si tak za poslední měsíc připsalo přes 4 % a meziročně je na frontě s dolarem silnější o 17 %. Poslední prosincová prognóza ECB počítala s tím, že kurz se bude v průměru v roce 2018 pohybovat v okolí 1,17 EUR/USD, dnes je o necelých 7 % silnější. Co s tím?
  • Rozbřesk: Za všechno mohou velké korporace: očekává se střet ekonomů v Jackson Hole
    Za všechno “zlo na světě” mohou velké korporace. Vlna korporátních fúzí přivedla na svět velké podniky, které nejsou vystaveny silné konkurenci, mají nepřiměřeně vysoké zisky a v důsledku toho nejsou nuceny tolik investovat ani dobře platit své zaměstnance. Teorie, kterou mimo jiné posledním výzkumem podpořil i Mezinárodní měnový fond, láká především svojí jednoduchostí. A to proto, že na celou řadu bolavých míst dnešní (nejen) americké ekonomiky nachází jeden jednoduchý recept - aktivnější antimonopolní politiku. Právě tato jednoduchost ale řadu ekonomů dráždí a z antimonopolní politiky se tak stává nečekaně živé téma, které nakonec bude i jedním z hlavních bodů víkendového setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole.
  • Rozbřesk: Zeman chce holubičí bankovní radu ČNB
    Výroky prezidenta Zemana pro korunu nevěstí nic úplně dobrého. V rozhovoru pro CNN Prima news naznačil, že vybíral nové kandidáty ke guvernérovi Michlovi tak, aby se jednalo převážně o holubice. „Mluvil jsem s novými členy bankovní rady a domnívám se, že u nich není nálada k nějakému razantnímu navyšování úrokových sazeb,“ uvedl prezident. S vyššími domácími i zahraničními inflačními tlaky, rostoucími inflačními očekáváními a zejména s růstem úrokových sazeb v okolních evropských zemích je přitom vysoce pravděpodobné, že nová prognóza a většina interních analýz ČNB bude volat po dalším růstu úrokových sazeb.
  • Rozbřesk: Zhoršující se americký zahraniční obchod jako munice pro Trumpa a dilema pro růst
    Spojené státy zaznamenaly v lednu obchodní deficit blížící se hodnotě 50 mld. USD, což je nejvyšší hodnota za poslední čtyři roky. Export nestačí rychlému růstu dovozů, což nejenže účetně tlačí americký růst směrem dolů, ale samozřejmě přidává munici Trumpově administrativě v boji s neférovým zahraničním obchodem.
  • Rozbřesk: Zlato, jakožto globální anti-dolar, září díky koroně ještě více než předtím
    Zlato od finanční krize 2008 září. Korona-krize však žlutému kovu dodala daleko blyštivější lesk. Nehledě na aktuální korekci dolarová cena zlata letos stoupla o 32 %, v korunách pak nárůst činí téměř 30 %.
  • Rozbřesk: Zmatená komunikace ECB a čekání na ČNB
    Odvolávám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil. Evropští centrální bankéři jako by se nemohli rozhodnout, co vlastně chtějí trhům říci. Před čtrnácti dny ECB na tradičním zasedání představila výrazně nižší inflační prognózu a Mario Draghi odmítal dotazy na ukončení měnové expanze jako bezpředmětné a předčasné. Zdálo se, že dřívější osekání politiky kvantitativního uvolňování (QE) je zcela mimo hru.
  • Rozbřesk: Změní Fed očekávání trhů?
    Dnešní ekonomický kalendář je nabitý událostmi od amerických podnikatelských nálad, inflace, maloobchodu, nicméně tou nejdůležitější bude nepochybně zasedání Fedu. Očekáváme, že po třech měsících FOMC znovu zvýší úrokové sazby o čtvrt procentního bodu a především naznačí, jakým směrem se bude ubírat jeho politika po zbytek letošního roku. Počítáme prozatím s trojím zvýšením úrokových sazeb na 0,75-1,00 %, tedy na úroveň, kde byly naposledy v polovině prosince 2008.
  • Rozbřesk: Zpět k dluhům
    Uplynuly teprve dva měsíce a výsledek hospodaření státu už dosáhl poloviny deficitu schváleného pro celý rok 2019. Optimista by řekl, že jde o důsledek nižších příjmů z EU, pesimista by zase mohl mluvit o důsledku expanze veřejných výdajů, pravda však zřejmě bude někde mezi. Hodnotit výsledek hospodaření státu po tak krátké době, kdy se v příjmech ještě ani neprojevila daň z příjmu právnických osob, může být skutečně „troufalé“, nicméně i tak si nelze nevšimnout některých tendencí, které budou rozpočet tlačit v letošním roce do deficitu a budou i komplikovat sestavování rozpočtu na rok příští. Nehledě na to, že si na tento schodek bude muset stát nebo přesněji daňoví poplatníci vypůjčit na finančních trzích.
  • Rozbřesk: Zrušení superhrubé mzdy - drahá a neefektivní podpora ekonomiky
    Zbytečně drahý a málo efektivní fiskální impuls je na světě. Po třinácti letech pravděpodobně skončí zdaňování práce skrze superhrubou mzdu. Místo toho se má od příštího roku zdaňovat pouze hrubá mzda sazbou 15 procent a u lidí se mzdou asi nad 140.000 korun měsíčně a část příjmů nad tuto hranici sazbou 23 procent…, to vše kvůli vysokým nákladům pravděpodobně jen na dva roky. Kde je problém?
  • Rozbřesk: Zrušení superhrubé mzdy je drahý krok, který nemusí příliš pomoci
    Zrušení superhrubé mzdy a zavedení nové daňové sazby 15 % (ponechána bude sazba 23 % pro příjmy nad 139 tis. korun) povede ke značnému snížení daňové zátěže prakticky pro všechny zaměstnance. Je to však relativně málo promyšlený krok, který má řadu zádrhelů, a v tuto chvíli by vláda mohla peníze použít rozumněji.
  • Rozbřesk: Ztráty českých dluhopisů narůstají
    Státu se tento týden podařilo vypůjčit si na finančních trzích dalších zhruba sedmnáct miliard korun na zalátání letošního plánovaného deficitu státního rozpočtu a na krytí letos splatných bondů. Na to, že je teprve březen, jde o docela vysokou částku, avšak to je zřejmě teprve jen začátek. Pokud vše půjde podle oficiálního plánu, bude stát potřebovat 500 mld. korun na pokrytí schváleného schodku a dalších přes 200 mld. na splátky dluhopisů. Neboli, celkově si tak musí obstarat přes rekordních sedm set miliard korun.
  • Rozbřesk: Zvládne Fed hladké přistání? Koruna se zastavila v okolí 24,70 EUR/CZK
    Fed v tomto týdnu odstartoval cyklus zvyšování úrokových sazeb a finanční trhy začínají čím dál intenzivněji řešit otázku, zda bude americká centrální banka schopna dosáhnout tzv. hladkého přistání (soft landing). Tím se myslí scénář, kdy růst sazeb zchladí ekonomiku jen do té míry, že dojde ke zpomalení ekonomického růstu, nikoli však recesi. A přestože historie napovídá, že dosáhnout hladkého přistání je velmi obtížné, šéf Fedu Powell zůstává i nadále přesvědčen, že americká ekonomika v nejbližších letech do recese nezamíří.
  • Rozbřesk: Zvýšení amerických sazeb je na spadnutí
    Zatímco česká inflace očekávání centrální banky překonala, růst mezd neakceleroval tak, jak naznačovala prognóza i očekávání trhu. Průměrná mzda se tentokrát zvýšila „jen“ o 4,2 %, a to ještě zásluhou veřejného sektoru (nepodnikatelské sféry), kde se tentokrát přidávalo o více než šest procent. Zdaleka to ovšem neznamená, že by se růst mezd v české ekonomice zastavil. Jak totiž ukazuje medián (+6 %), který vývoj mezd reprezentuje přece jen o něco lépe než průměr, dynamika mezd se ve skutečnosti zrychluje.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader