Pátek 19. duben 2024 21:22
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
FTMO král
reklama
CapXmaster

Rozbřesk: Jestřábi z ČNB v akci

28.06.2018 09:17  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Neuplynuly ani celé dva měsíce a ČNB radikálně změnila svůj postoj a zvýšila své úrokové sazby. Zatímco při minulém zasedání centrální bankéři hovořili o růstu sazeb na přelomu roku, slábnoucí koruna spolu s přehřívajícím se pracovním a realitním trhem je přesvědčily zasáhnout výrazně dříve. Hlavní úroková sazba ČNB se tak po včerejšku dostala na úroveň 1 %, kde byla naposledy v roce 2009. Diskontní sazbu, za kterou si banky ukládají volnou likviditu na jeden den, ponechala na 0,05 %, lombardní zvedla na 2 %. Vrací se tedy k rozpětí, kdy se tyto mezní sazby pohybují jeden procentní bod od dvoutýdenního repa.

Pro někoho sice poslední rozhodnutí mohlo být překvapivé, nicméně řada centrálních bankéřů o růstu sazeb docela otevřeně hovořila předem. Nakonec nejednou zaznělo, že slabá koruna otevírá prostor pro dřívější či rychlejší růst úrokových sazeb. A to ostatní vlastně platí i po včerejšku. Koruně totiž prozatím poslední zvýšení sazeb, respektive další rozšíření úrokového diferenciálu nijak nepomohlo (viz dále). Proto zůstává další zvyšování sazeb i nadále na stole. Zvlášť když ČNB stále ještě počítá s tím, že koruna prolomí pětadvacítku už ve třetím čtvrtletí letošního roku a oproti současné úrovni do konce roku posílí vůči euru o skoro 5,5 %. S ohledem na konec QE nebo překoupenost koruny se to zatím moc pravděpodobné nezdá. Tedy minimálně do té doby, než se zcela zklidní situace na rozvíjejících se trzích.

I když se guvernér na tiskové konferenci nechtěl k žádným dalším krokům zavazovat, jeho poselství bylo jasně jestřábí: Rizika prognózy jsou proinflační, takže pokud bude třeba, ČNB přistoupí k dalšímu navýšení sazeb. A jak ukázalo včerejší zasedání, nemusí se ani vázat na zasedání spojené s projednáváním inflační prognózy. Přesto předpokládáme, že si nyní dá ČNB na chvíli pohov a k dalšímu navýšení sazeb sáhne až v posledním čtvrtletí letošního roku. V mezičase bude vyhodnocovat vývoj zpomalující ekonomiky a materializaci zahraničních rizik a nejistot. A na závěr snad jen dodat, že ČNB i nadále jasně deklaruje, že nástrojem její měnové politiky jsou úrokové sazby a přímo intervenovat ve prospěch koruny nehodlá. Na použití „atomového kufříku“ v podobě devizových intervencí rozhodně nenazrál čas.

TRHY

CZK a dluhopisy
Jak už je uvedeno v úvodníku, koruně včerejší – pro někoho možná překvapivé – zvýšení úrokových sazeb vítr do plachet rozhodně nevrátilo. Tedy nepočítáme-li chvilkový záchvěv, kdy si koruna připisovala vůči euru téměř dvacet haléřů, aby je během odpoledne zase ztratila. Ani rozšířený úrokový diferenciál zatím nedokáže změnit negativní naladění zahraničních investorů vůči rozvíjejícím se trhům, což pro korunu není vzhledem k její překoupenosti rozhodně pozitivní zpráva. Proto nepředpokládáme, že by se koruně brzy podařilo smazat nakumulované ztráty a začala sledovat trajektorii, kterou si namalovala centrální banka ve své prognóze.

Včerejší rozhodnutí ČNB, ani její jestřábí hlas se na výnosech českých korunových státních dluhopisů příliš neodrazil. Kratší výnosy si sice pár bodů připsaly, ale jak se zdá trh příliš v rychlý růst úrokových sazeb nevěří. Desetiletý výnos se drží na úrovni, kde by na konci příštího roku měl být podle výhledu centrální banky tříměsíční PRIBOR. A to si stát půjčuje docela velké sumy a dále počítá s deficitním hospodařením. Z pohledu výnosů dluhopisů tedy zdaleka nemusí být všem dnům konec.

Zahraniční forex
Eurodolar se včera sesunul níže, přičemž dolaru globálně pomáhají problémy některých měn z emerging markets včetně třeba i čínského juanu. Ten v reakci na pokračující obchodní válku již spadl na půlroční minima.

Eurodolar dnes však mohou vedle inflačních dat z Německa a Itálie zajímat výstupy ze summitu EU. Zejména jak kooperativní bude Itálie, resp. kam se posunou plány na vznik EMF a investičního rozpočtu pro eurozónu.

Středoevropské měny včele s forintem se i nadále trápí. Maďarská měna přitom již atakuje historická minima a na dostřel je magická hranice EUR/HUF 330. Pokud se nezastaví výprodej v emerging markets, tak jak MNB, tak polská NBP budou muset dát signál, že jejich politika bude utažena. V opačném případě budou ztráty narůstat.

Ropa
Nejen tvrdší postup USA vůči Íránu, ale také dramatický pokles zásob táhnou cenu ropy vzhůru. Pokořit hranici 77 USD/barel pomohl včera Brentu nejvyšší pokles zásob surové ropy (-9,89 mil. barelů) za bezmála dva roky. Zásoby navíc poklesly i přímo v Cushingu, na čemž má lví podíl rekordní nárůst amerického exportu ropy, a to až na 3 mil. barelů denně.

Prozatímním neúspěchem tak skončila lehká slovní intervence proti dalšímu růstu cen ze strany Saúdské Arábie. Ta oznámila, že již v příštím měsíci navýší produkci o 800 tis. barelů denně, celkově na 10,8 mil. barelů denně, což by bylo historicky rekordní množství. Saúdská Arábie je tak, zdá se, připravena plnit slib ze zasedání států OPEC+ a produkovat nad rámec vlastní kvóty. Trh však stále není o jejím závazku zcela přesvědčen a spíše vyčkává na konkrétní tvrdá čísla.

Akcie

V USA včera trhy otevřely v pozitivním duchu. Svoje zisky ale Dow Jones ani S&P500 neudržely a lehce po polovině obchodování se oba propadly do záporných hodnot, kde vydržely až do samého závěru (DJIA -0,7 %, S&P500 -0,9 %). Index Nasdaq ztrácel už od samého začátku obchodování a nakonec uzavřel den se ztrátou 1,5 %. V propadu pokračovala Alibaba, která odepsala více než 3 %. Společnost General Mills odepsala 0,7 %.

 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Je “iberská cesta” správným krokem k zastavení růstu cen elektřiny?
    Ceny elektřiny v posledních dnech výrazně propadly v reakci na zprávy, že Evropa hledá společné řešení, jak odvázat elektřinu od zdražujícího plynu. Španělsko hodlá příští týden navrhnout rozšíření svého systému zásahů do energetické cenotvorby na celou Evropskou Unii. V reakci na to cena elektřiny v Německu poklesla z okolí 1000 EUR za MWh (na konci uplynulého týdne) do blízkosti 600 EUR za MWh. Po právu.
  • Rozbřesk: Je Německo definitivně venku z recese? Tento týden se ukáže
    Německá ekonomika v uplynulém kvartále jen těsně unikla technické recesi. Podle čísel zveřejněných v uplynulém týdnu vykřesala růst o 0,1 % (mezikvartálně). Zda je však z nejhoršího venku, má tento týden potvrdit listopadová průmyslová nálada.
  • Rozbřesk: Je německý záchranný balík skutečně chytrý? Dolar je nervózní z Fedu
    Německo v evropských tabulkách srovnávajících výši pomoci jednoznačně vyčnívá. Celkový objem oznámené pomoci blíží 50 % HDP. Většina doposud oznámených opatření však byla šita na míru první fázi krize, kde jde o to zabránit v “zamrzlé ekonomice” vlně insolvencí a propouštění. I proto se jednalo zejména o garantované půjčky a odklady splátek daní, a co se týká přímé finanční pomoci, mířila do ekonomiky zatím zejména skrze kurzerbeit - odrazující od okamžitého propouštění, které jsme viděli například v USA.
  • Rozbřesk: Jerome Powell povede Fed i další čtyři roky
    Americký prezident Biden nepřekvapil a navrhl, aby Fed řídil i další čtyři jeho současný šéf Jerome Powell. Toho sice ještě musí potvrdit do funkce senát, ale to se zdá být formalitou, neboť konsensuální právník v čele Fedu má mezi zákonodárci silnou podporu napříč politickým spektrem. To naopak o sobě nemůže říct druhá re-nominovaná Leal Brainardová, kterou by prezident Biden rovněž rád viděl ve vedení Fedu další čtyři roky.
  • Rozbřesk: Jestřábí citlivostní analýzu ČNB nechává koruna bez povšimnutí…
    Česká národní banka na pátečním setkání s analytiky úplně nezvládla opravit lehce “holubičí” vyznění čtvrtečního zasedání a nové prognózy. Trhy zdá se hlavní pozornost věnují i nadále tomu, že nová prognóza počítá s dalším růstem sazeb až v druhé polovině příštího roku. Proto spadly dolů sázky na růst sazeb (FRA) a koruna se dostala do defenzivy a obchoduje se nadále poblíž 25,70 EUR/CZK.
  • Rozbřesk: Jestřábí hlasy z ČNB sílí a české ministerstvo financí počítá už jen s přebytkovými rozpočty
    Po ČNB přišlo se svojí novou prognózou vývoje české ekonomiky i Ministerstvo financí ČR, které stejně jako centrální banka předpokládá, že po letošním silném růstu se už v příštím roce dostaví docela solidní korekce. Pomalejší tempo by měla zařídit spotřeba domácností, investice, ale i zahraniční obchod, který doposud až překvapivě silně ekonomiku poháněl nahoru. Celkově by si ekonomika měla připsat v příštím roce 3,3 % (podle ČNB 3,4 %), s čímž lze v podstatě souhlasit.
  • Rozbřesk: Jestřábí ozvěny z Jackson Hole. Eurodolar vyhlíží slova Powella, koruna přikována k 24,65 za euro
    Druhým dnem dnes pokračuje setkání centrálních bankéřů v americkém Jackson Hole. Dosavadní vystoupení představitelů Fedu se nesla v relativně jestřábím duchu, přičemž důraz byl kladen na potřebu dále zvyšovat úrokové sazby tak, aby byly účinky měnové politiky dostatečně restriktivní ve vztahu k silným inflačním tlakům. Dnes odpoledne (16:00) přijde na řadu trhy ostře sledované vystoupení šéfa Fedu Jeroma Powella.
  • Rozbřesk: Jestřábí prognóza Fedu avizuje zvýšení sazeb v roce 2023, na kosmetické došlo už teď
    Fed sice včera v hlavních parametrech svou měnovou politiku nezměnil, ale jeho rétorika prošla kvantitativní změnou, a to zjevně v jestřábím směru. Navíc kromě toho, že američtí centrální bankéři prognózují, že se oficiální úrokové sazby odlepí od nuly v roce 2023, tak k jednomu kosmetickému zvýšení úroků došlo dokonce již na tomto zasedání. Fed z 10 na 15 bazických bodů zvýšil sazbu, za kterou u něj komerční banky ukládají svoje přebytečné rezervy. Na druhou stranu dodejme, že tempo expanze bilance Fedu zůstalo nedotčeno a centrální banka bude i nadále nakupovat dluhopisy za 120 mld. USD měsíčně.
  • Rozbřesk: Jestřábí výroky Marka Mory zvyšují pravděpodobnost prudšího růstu sazeb a hrají do not koruně
    Další jestřábí komentáře z ČNB jsou vodou na mlýn koruně, která se snaží dostat pod 25,30 EUR/CZK. Včera jinak opatrnější viceguvernér Marek Mora začal otevřeně hovořit o možné debatě nad 50bps růstem sazeb na zářijovém zasedání.
  • Rozbřesk: Jestřábi z ČNB čekají na svou příležitost v listopadu
    I ve stínu německé recese se české ekonomice daří růst, přetrvávají inflační tlaky a bankovní rada ČNB řeší, co se sazbami. Už před dnešním zasedáním bylo zřejmé, že debata se bude točit okolo otázky, zda sazby ponechat či zvýšit, nicméně dva hlasy pro jejich navýšení a docela jestřábí komentář guvernéra na tiskové konferenci jsou přece jen trochu překvapením. Nelze opomenout ani kontrast mezi tóny linoucími se z centrální banky v Praze a ve Frankfurtu. Ale popořadě.
  • Rozbřesk: Jsou české inflační tlaky za vrcholem?
    Květen přinesl další pokles nezaměstnanosti a nárůst inflace. Na první pohled tak domácí ekonomika dál vře a do jisté míry volá po vyšších úrokových sazbách. Pod povrchem se ale leccos mění.
  • Rozbřesk: Jsou skutečně poslední ztráty dolaru tak “záhadné”?
    Americký dolar v posledních několika měsících systematicky ignoruje dobrá čísla z domácí ekonomiky a nárůst amerických výnosů. Viditelně rostou domácí inflační tlaky, a proto americký dvouletý výnos doputoval v posledních týdnech až do blízkosti 2,50 %. Rozdíl mezi americkým a eurovým dvouletým výnosem vzrostl za poslední tři měsíce o více než jeden procentní bod a je poblíž historických maxim (přes 2,5 procentního bodu). Podle učebnicových teorií nekryté úrokové parity by takový vývoj měl být pro dolar pravým požehnáním. To zatím rozhodně není. Dolar na frontě s eurem ztratil za poslední tři měsíce více než 8 % a jako by mu nebylo pomoci…
  • Rozbřesk: Jsou zisky koruny udržitelné a co může nastartovat korekci?
    Denní přírůstky nakažených opět rostou a nejistota spojená s dalším vývojem pandemie zůstává vysoká. To ovšem nebránilo české měně smazat většinu pandemických ztrát a podívat se na nejsilnější úrovně od počátku března. Dávají však zisky koruny smysl a jsou znovu dobyté pozice udržitelné?
  • Rozbřesk: Kam až ČNB může dojít se sazbami?
    Česká národní banka se v posledních vystoupeních (guvernér Jiří Rusnok, Tomáš Holub) jednoznačně ohradila vůči politickému tlaku z ministerstva financí. A to je dobře. Jakýkoliv tlak na centrální banku, který sleduje vlastní zájmy a ne zákonné cíle ČNB (a to nejen ze strany státu), je z principu nebezpečný. ČNB má totiž v ruce příliš mocné nástroje, a i proto má zákonem jasně vymezeno, k jakým cílům je má výlučně použít – k zajištění cenové a finanční stability. Pokud centrální banka pracuje na objednávku vlády (nebo někoho jiného), má měna a s ní celý finanční systém problém. Výsledek můžeme vidět v mírnějším vydání v Maďarsku a v extrémnějším dál na východ v Turecku. Tam centrální bankéři poctivě plní přání prezidenta Erdogana a inflace se pohybuje v průměru mezi 15–20 procenty.
  • Rozbřesk: Katalánské napětí na trzích polevuje. Proč ale?
    Situace v Katalánsku má ke klidu daleko. Není jasné, kdy a jak Katalánci eventuálně vyhlásí nezávislost ani jak na to zareaguje Madrid. I přesto však napětí na trzích včera polevilo. Španělské akcie po třech dnech poklesu prudce vzrostly (2,5%) a výnos desetiletého španělského dluhopisu poklesl o více než 8 bazických bodů. Proč?
  • Rozbřesk: Kdo dosáhne na úvěr na bydlení? Názor ČNB teď bude právně závazný
    ČNB tento týden dostala od Poslanecké sněmovny zelenou k tomu, aby mohla nově stanovovat podmínky, ze kterých domácnosti dosáhnou na úvěry na bydlení. Do této chvíle mohla dávat bankám pouze doporučení, nově však budou jí nastavené mantinely právně závazné.
  • Rozbřesk: Kdo může za výprodej akcií a ropa u 80 dolarů
    Americký akciový výprodej pokračuje. Index S&P 500 ztratil další více než 2 %. Celkově tak padá již šestým dnem v řadě a v souhrnu odmazal skoro 7 % - to je zatím nejhorší propad akcií za dobu prezidentování Donalda Trumpa. Americký prezident se i proto nechal slyšet, že na vině je americký Fed, který zvyšuje příliš zbrkle úrokové sazby. To je ale nepochopení situace.
  • Rozbřesk: Kdo si v Evropě vede nejlépe a kdo nejhůře? Česko uprostřed pelotonu
    České HDP kleslo už za první kvartál poměrně výrazně (o 3,6% mezikvartálně). To je sice méně než v nejvíce postižených lokalitách na jihu Evropy - HDP v Itálii pokleslo o 4,7%, ve Španělsku o 5,2% a ve Francii dokonce o 5,8%. Na druhou stranu v Česku je situace viditelně horší než v sousedním Německu, kde HDP pokleslo “pouze” o 2,2%. Čím to je?
  • Rozbřesk: Kdy Česko hospodářsky překoná Itálii?
    Ekonomika Evropské unie zažívá dobré časy, nad všemi zeměmi ale nesvítí slunce stejně jasně. Nemocným článkem Evropy je stále Itálie, která sice zrychlila tempo růstu, ale rychlé tempo v případě Itálie znamená maximálně 1,5 %. Jiné regiony bohatnou o poznání rychleji. To včera připomněl Mezinárodní měnový fond - podle nových čísel Španělé v roce 2017 poprvé od vstupu Unie zaznamenali vyšší výkon než Itálie. Přesně řečeno v roce 2017 HDP na obyvatele v paritě kupní síly (očištěno o cenové rozdíly) ve Španělsku poprvé od vstupu do EU bylo vyšší než v Itálii.
  • Rozbřesk: Kdy se smaže rozdíl mezi německými a americkými výnosy?
    Americkým centrálním bankéřům se příliš nechce do komentování svých dalších kroků. Janet Yellenová se včera na vystoupení ve Washingtonu jakýmkoliv zmínkám o měnové politice vyhnula. Její kolega John Williams ze sanfranciského Fedu sice připustil čtyři růsty sazeb v tomto roce, jeho postoje jsou ale dobře známé a zdá se, že je zatím nesdílí rozhodující trojice Yellenová, Fischer, Brainardová.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Dukascopy
GKFX
AVAFX
reklama
Purple trading AI