Úterý 19. březen 2024 08:47
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster

Býčí maraton pokračuje

11.10.2016 09:50  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Výhled pro akciové trhy do konce roku 2016

Peter Garnry, vedoucí kapitálové strategie Saxo Bank

Býčí trh trvající již 91 měsíců je téměř jako parazit – a stále se ho nějak nemůžeme zbavit. Ať na něj házíme cokoliv (Brexit, zpomalení v Číně, záporné sazby, bankovní krize v Evropě, krize rozvíjejících se trhů, nízké ceny ropy, geopolitické konflikty?), stále neúnavně přináší nová historická maxima. Mimořádně zajímavé listopadové prezidentské volby ve Spojených státech jsou za dveřmi, podobně jako pravděpodobné zvýšení úrokových sazeb ze strany Fedu, a globální akciové trhy vstupují na další neznámé bitevní pole.

Přežije opět býčí trh?

Albert Einstein kdysi řekl, že všechno je relativní. Je to sice starý citát, ale dobře se hodí k současné rétorice na finančních trzích. Vzhledem k prodlouženému býčímu trhu akcií a nepochybně vysokým oceněním – Světový index MSCI je oceněn na 22,6násobek historických výnosů – bezprecedentní akomodativní měnové politiky zřejmě nabouraly historické vztahy na finančních trzích.

gn1

To, co samo o sobě vypadá jako vysoké ocenění, není nic ve srovnání s obrovskou bublinou, která existuje na trzích vládních dluhopisů, kde se průměrný desetiletý výnos G7 pohybuje kolem 53 bazických bodů. V tomto světle se jeví globální akcie (výnos 2,6 %) jako dobrý kšeft. Naše modely alokace aktiv jsou stále dlouhé na většině akciových trhů a podle našeho názoru akcie, společně s nemovitostmi, zřejmě nabízejí nejlepší poměr riziko-výnos na globální bázi. Největší riziko je určitě na dluhopisových trzích.

Připraveni zvyšovat

Každá akce má reakci. Bublina ve vládních dluhopisech vytvořená centrálními bankami neexistuje izolovaně. Vzhledem k tomu, že vlády zvýšily zadlužení pro kompenzaci slabé poptávky soukromého sektoru, firmy a domácnosti se dostaly do mnohaletého procesu oddlužování, který ve Spojených státech již skončil, ale v Evropě pokračuje.

Jak vidíte na níže uvedeném grafu čistého úročeného dluhu na EBITDA mezi společnostmi MSCI World, oddlužování v sektoru globálních firem skončilo někdy koncem roku 2014. Dnes jsou poměry dluhů mezi společnostmi nižší než v období mezi lety 1995 a 2011, kdy bylo korporátní dluh na vrcholu.

gn2

K 23. září 2016 je 59% pravděpodobnost, že Fed v prosinci zvýší úrokové sazby. Fed chce sice před zvýšením sazeb více důkazů, ale svět je připraven. Inflace ve Spojených státech dosahuje přes 2 % (kromě situace, kdy se měří na jádrovém indexu PCE) a ekonomika vykazuje téměř plnou zaměstnanost. Také v Evropě klesá míra nezaměstnanosti a evropské firmy jsou nejméně zadlužené za posledních dvacet let. Malé zvýšení sazeb nemůže korporátní sektor nijak ohrozit.

Hodnota hlasu

Rozhodující obrat v americké politice by mohl přinést 8. listopad 2016, pokud Donald Trump vyhraje volby – vytyčí nový směr pro republikánskou stranu a změní status quo. Akciový trh může zpočátku reagovat vyděšeně, ale mohl by se vrátit v celé své slávě, pokud Trump spustí program velkých fiskálních stimulů, aby nastartoval ekonomický růst. Pokud zvítězí Hillary Clintonová, budeme mít ještě více toho, co tu bylo dosud, a akciové trhy budou jásat – ne proto, že to je dlouhodobě lepší volba, ale prostě proto, že akciové trhy mají rády nízké riziko.

Ať už je výsledek jakýkoliv, americké prezidentské volby, doufejme, povedou k novému programu s větším impulsem z hlediska fiskálních opatření, což je zoufale potřeba, když celý svět bojuje s nízkým růstem produktivity a slabou poptávkou.

V historii nejsou žádné přesvědčivé důkazy o tom, že se akciové trhy chovají jinak podle toho, kdo zvítězí v boji o Bílý dům. Je to samý hluk a žádný signál. Ale jedna věc je jistá: Ať už dostaneme Clintonovou nebo Trumpa, v odvětví zdravotnictví nastoupí vláda tvrdé ruky se zvýšenou kontrolou cen léků a přebujelé inflace výdajů na lékařskou péči, kterou zažívaly Spojené státy uplynulých třicet let. Pokud zvítězí Trump, finanční společnosti půjdou pravděpodobně do výprodeje, zatímco vítězství Clintonové pravděpodobně povede k pozitivnější reakci, jednoduše proto, že Clintonová reprezentuje establishment.

Výnosy se musí vrátit

Globální akciové trhy jsou z hlediska výnosů v recesi (dvě období čtvrtletních výkazů s negativním růstem výnosů) a investoři chtějí vidět změnu k lepšímu. Podle předpovědí analytiků by měly výnosy z globálních akcií prudce stoupat – o 35 % během příštích 12 měsíců, neboť ceny ropy již nejsou břemenem a obchodně vážený USD se stabilizoval.

Mezi společnostmi S&P 500 se očekává, že během příštích 12 měsíců poroste výnos na akcii o 17 %.

gn3

Výnosy na akcii v indexu MSCI World klesly téměř o 20 % od konce roku 2014, kdy byly na vrcholu před zhroucením ropy. Ačkoliv většinu tohoto poklesu lze vysvětlit nižšími cenami ropy a silnějším americkým dolarem, také to pomohlo nafouknout oceňování akcií. Krátkodobě nám to vrásky nedělá, ale ve 3. čtvrtletí a znovu ve 4. čtvrtletí potřebujeme vidět návrat zpátky v globálních výnosech nebo budeme čelit poklesu v násobcích oceňování způsobeném fundamentálními faktory napříč globálními akciovými trhy.

Jak obchodovat akcie ve 4. čtvrtletí?

Vstupujeme do čtvrtého čtvrtletí s opatrností, ale uvědomujeme si, že náš model kopírující trend vysílá dlouhé signály na většině klíčových akciových trhů, s výjimkou indexu S&P/ASX 200. Vzhledem k blížícím se událostem obchodníci nemohou být laxní. Doporučujeme ve 4. čtvrtletí net long v akciích, ale investoři by měli být připraveni pružně reagovat.

Na základě nedávných změn v komunikaci od Evropské centrální banky a Bank of Japan sázím výrazně na evropské pojišťovny, neboť tlak na výnosovou křivku a její zploštění je už možná za námi. Moje hlavní tipy jsou dlouhá pozice v Aegon (AGN:xmas) a Generali (GASI:xmil). Naše strategické dlouhé pozice v Amazon (AMZN:xnas) a Facebook (FB:xnas) se udržují, neboť věříme, že obě společnosti budou nadále překvapovat, navzdory očekávání.

Twitter (TWTR:xnys) byl dlouho ztracený, ale rodící se obrat začíná přinášet výsledky díky nedávným živým streamům NFL (Národní liga amerického fotbalu), které jsou výrazným a evidentním úspěchem. Fundamentální faktory u této společnosti se dramaticky zlepšily a tipujeme, že společnost bude nakonec kupována s výraznou prémií.

Výrobní aktivita v Číně se výrazně zlepšila od září roku 2015 podle indexu Li Keqiang Index, který sleduje roční míry růstu v dosud nesplacených bankovních úvěrech, výrobě elektřiny a objemu železniční dopravy.

Roční míry růstu indexu se v srpnu 2016 zvýšily meziročně na 9 % ze 1,2 % v září 2015. To vedlo k návratu akcií nastupujících trhů, těžebních společností a nedávno i v indexu Baltic Dry.

Příběh o čínském růstu vyjadřujeme našimi dlouhými pozicemi v Glencore (GLEN:xlon) a Golden Ocean Group (GOGL:xosl).

gn4

Akciové portfolio SaxoStrats (k 23. září)

Zdroj: Saxo Bank

 

O autorovi:

Peter Garnry, původem z Dánska, pracuje jako vedoucí kapitálové strategie Saxo Bank. V roce 2007 absolvoval Copenhagen Business School. Peter je autorem článků o aktuálním dění na amerických a evropských trzích. Pravidelně vydává také strategické investiční zprávy. Jako komentátor vystupuje na televizních stanicích včetně CNBC nebo Bloomberg.

Saxo Bank:

Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank také na vybraných trzích poskytuje tradiční bankovní služby prostřednictvím Saxo PrivatBank. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve 25 pobočkách na pěti světových kontinentech.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Býci se snaží zvrátit trend dolarového indexu.
    Dolarový index se obchoduje kolem úrovně 102,25, před 4 seancemi vytvořil minimum přibližně na úrovni 101,47. Cena přestala klesat na úrovni Fibonacciho retracementu 50 %. V předchozích příspěvcích jsme uvedli, že Fibonacciho úroveň supportu zvyšuje spolu s býčí divergencí RSI pravděpodobnost obratu. Technicky vzato zůstává trend medvědí, protože cena nezačala vytvářet vyšší maxima a vyšší minima. Zůstává pod klíčovou rezistencí klesající trendové linie. Rezistence trendové linie je na úrovni 102,80. Aby býci mohli doufat ve větší odraz, museli by prorazit nad ni. RSI se na přeprodaných úrovní obrací nahoru. U těchto úrovní roste šance, že dolarový index vytvoří významné minimum.
  • Býci SPX nejsou schopni získat zpět úroveň 4 080.
    SPX je na velmi důležitém rozcestí. Cena vzrostla z úrovně 3 490 na úroveň 4 100, kde narazila na rezistenci klesající trendové linie. Nejprve byla odmítnuta a prorazila pod poslední vyšší minimum 3 933. Cena včera znovu testovala rezistenci trendové linie. Nakrátko se nad ni dostala, ale býci si nedokázali pozice udržet. Denní svíčka je medvědí. Tento dlouhý horní stín je známkou slabosti. Pokud bude po tomto vzoru medvědí svíčky následovat černá svíčka, pak bychom měli v nejbližších dnech očekávat další oslabení. Aby býci mohli doufat ve větší odraz nahoru, potřebují znovu dosáhnout úrovně 4 090 a udržet se nad ní. V opačném případě bychom se měli připravit na další klesající pohyb podobný tomu, který následoval po předchozím odmítnutí na trendové linii.
  • Býci SPX si udržují kontrolu nad krátkodobým trendem a sledují úroveň 4 060.
    SPX zůstává v krátkodobém rostoucím trendu a vytváří vyšší maxima a vyšší minima. Cena nyní vrátila 61,8 % poklesu z vrcholné úrovně 4 136, které dosáhla 13. prosince. Fibonacciho retracement 61,8 % je klíčovou úrovní krátkodobé rezistence. Cena se poslední dobou dvakrát stáhla k úrovni 3 940. V obou případech byla cena respektována a trend potvrzen. Toto je nyní klíčový krátkodobý support. Býci nechtějí, aby cena prorazila pod tuto úroveň. Krátkodobým cílem růstu je oproti tomu další úroveň Fibonacciho retracementu na ceně 4 050 – 60. Na úrovni retracementu 61,8 % se trend obvykle obrací. Pokud v tomto případě zaznamenáme odmítnutí a průraz pod úroveň 3 940, uvidíme změnu trendu v medvědí. Do té doby budou trend ovládat býci.
  • Býci úspěšně ubránili support, otestuje Bitcoin brzy 47 000 USD?
    Bitcoin (BTC) dokázal překonat vůbec první překážkuv podobě rezistenční trendové čáry, což byl první důležitý milník na cestě k cenové rezistenci 47 000 USD. Jak se tedy dalo předpokládat, support na 42 000 USD prodejní tlak ustál. Proto bylo již na začátku letošního týdne racionální počítat alespoň s krátkým retracementem právě po 47 000 USD. Aktuální situace na 1D BTC/USD
  • BÝČÍ AKCIOVÉ TRHY JSOU NASTAVENÉ NA NOVÁ MAXIMA
    Americké a asijské akcie dosáhly nových maxim, když v dnešní úterní ráno japonský Nikkei prudce stoupl 2,8%. Poprvé od...
  • Býčí čtvrtletí pro Polkadot (DOT)
    Bylo zaznamenáno, že Polkadot parachain si v posledních sedmi dnech vede velmi dobře. Růst parachainů by mohl pomoci Polkadotu (DOT), který by v blízké budoucnosti mohl zaznamenat růst.
  • Býčí dynamika se rozšiřuje s poklesem výnosů a oslabením dolaru
    Wall Street na konci páteční seance jednoznačně získává. Index Nasdaq přidává v průběhu dne téměř 0,34 %, benchmark S&P500 přidává 0,44 %, Dow Jones roste o 0,7 %. Největší zisky si však připisuje benchmark společností s menší kapitalizací extrémně citlivých na úvěrové podmínky, Russell 2000, jehož index roste o více než 2,3 %.
  • Býčí dynamika USDJPY - dosáhne dolar nových ročních maxim?
    Volatilita na Forexu a trhu s americkými výnosy zůstala v posledních dnech zvýšená. Obchodníci USDJPY nadále upřednostňují vzestupnou tendenci, přičemž se měnový pár alespoň krátkodobě zachytil v oblasti 111.00.
  • Býčí jízda bitcoinu ještě neskončila, protože BTC může v blízké budoucnosti stoupnout až na 44 000 dolarů, tvrdí analytik
    Populární kryptoměnový analytik naznačil, že cena vlajkové kryptoměny Bitcoin (BTC) má stále prostor k růstu, a to navzdory nedávnému poklesu kryptoměny pod hranici 38 000 USD, když údaje o inflaci v USA zmírnily tlak na Federální rezervní systém.
  • Býčí jízda bitcoinu se rozhořívá: Obchodníci se v opčním šílenství s vysokými sázkami zaměřují na 80 000 dolarů
    Poté, co Bitcoin překonal hranici 52 000 USD, došlo k výrazné změně v náladě investorů, kteří zaznamenali zvýšený zájem o kupní opce na Bitcoin s ambiciózními realizačními cenami. Tento trend, zaměřený především na striky nad 60 000 USD, signalizuje robustní důvěru obchodníků v potenciál Bitcoinu k dalšímu růstu.
  • Býčí momentum páru USD/JPY zůstává neporušené.
    Pár USD/JPY se obchoduje kolem úrovně 138–139 v krátkodobém býčím kanálu, který se vytvořil začátkem srpna. Pár dál vytváří vyšší maxima a vyšší minima a současná cenová akce naznačuje, že nad úrovní 140 velmi pravděpodobně vytvoří nová maxima roku 2022.
  • Býčí nálada na zlatě se stupňuje s cílem 1 850 USD za unci
    Průlom zlata na dvouměsíční maximum vyvolává mezi retailovými investory a analytiky z Wall Street optimismus, přičemž někteří očekávají, že ceny v blízké budoucnosti dosáhnou 1 850 USD za unci.
  • Býčí rally EUR/USD
    Bankovní krize by mohla být tou černou labutí, která přiměje medvědí akciový trh otočit. Ironií je, že to tak většinou je. Investoři se zaměřují na událost, která je zpočátku interpretována jako katastrofa. Trhy nejprve reagují a pak se začnou přizpůsobovat špatným zprávám, které se navenek ukazují, že nejsou tak špatné. Naděje na zotavení amerických akciových indexů věrně slouží býkům na EUR/USD.
  • Býčí sentiment je velmi křehký
    I když je každému zřejmé, že nedávná americká data nezměnila očekávání, že Fed příští měsíc zvýší úrokové sazby o 75 bazických bodů, zvěsti, že politika agresivního zpřísňování může příští rok skončit, přetrvávají. Analytici také předpovídají problémy v Evropě. Zítra se očekává, že Evropská centrální banka prudce zvýší sazby o 75 bazických bodů najednou, ačkoli mnozí ekonomové se nyní domnívají, že v eurozóně začala recese.
  • Býčí sentiment na trhu se zlatem
    Zlato dokázalo udržet kritický support nad 1 700 USD navzdory aktualizace amerického dolaru na jeho 20leté maximum, což znamená, že se sentiment zlepšil.
  • Býčí sentiment na trhu zlata nadále roste
    Kromě údajů o inflaci z tohoto týdne, které by mohly ovlivnit trh, býčí sentiment vůči zlatu nadále roste, protože centrální banky nadále nakupují zlato.
  • Býčí sentiment na zlatě slábne
    Ačkoli na trhu pozorujeme slabý býčí sentiment, ceny zlata nejsou schopny vystoupat na 2 000 USD za unci. Analytici z Wall Street a drobní investoři z Main Street věří podle týdenního průzkumu na téma zlata ve žlutý kov jen málo. Obchodníci a investoři v současnosti přehodnocují svůj postoj, protože Federální rezervní systém ponechal na červnovém zasedání úrokové sazby beze změny, ale signalizoval, že jeho jestřábí postoj zůstává nezměněn. Letos se podle jejich prognóz očekávají ještě další dvě zvýšení sazeb.
  • Býčí signály pro Bitcoin: počet transakcí je největší od dubna 2021
    Data ukazují, že průměrný počet transakcí BTC vzrostl na nejvyšší úroveň od dubna 2021, což znamená, že by cena primární kryptoměny by mohla být býčí.
  • Býčí trend na NZD/USD zůstává v platnosti (TA, H4)
    Hlavní býčí trend na NZD/USD zůstává i přes korekci stále neporušen. Nedávný pokles byl velmi prudký, ale k tomuto pár...
  • Býčí trend na páru USD/JPY podle RSI slábne.
    Pár USD/JPY vytváří nová vyšší maxima nad hladinou 136. Trend zůstává býčí. Cena neprorazila pod klíčový krátkodobý support, na který jsme upozorňovali včera. Respektovala support na hladině 134,90 a nyní se pohybuje nahoru. RSI ale cenu nesleduje. Poskytuje nám signály medvědí divergence. Medvědí divergence je známkou slábnoucího býčího trendu. Šance na větší obrat a pullback rostou. Býci musí být opatrní.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024