Pátek 29. březen 2024 08:09
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Ebook

Solidní americká data a deflace v EMU

08.01.2015 08:27  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Společná evropská měna ve středu dále ztrácela, když vůči dolaru odepsala 0,7 % na 1,1810 EUR/USD. Během celého týdne již eurové ztráty dosahují 1,6 % a v nejbližších dnech tak nelze vyloučit technickou korekci. Důvodem včerejšího poklesu byla relativně slušná data z amerického trhu práce (ADP report) a zejména pokles inflace v EMU do záporného teritoria, i když na vině byly samozřejmě ceny energií ovlivněné propadem cen ropy na světových trzích.

Inflace v EMU se v prosinci propadla do záporného teritoria (pokles z listopadových 0,3 % na -0,2 % y/y). Při pohledu na strukturu jsou hlavním viníkem ceny energií, které zapříčinily pokles o 0,40 pb (což se po propadu cen ropy dalo očekávat). Zbytek poklesu byl pak způsoben poklesem inflace cen potravin, která decelerovala z 0,5 % na 0,0 % y/y. Na druhou stranu jádrová inflace se posunula mírně nahoru z 0,7 % y/y na 0,8 %. Včera zveřejněná data z německé ekonomiky příjemně překvapila, když maloobchodní tržby se v listopadu zvýšily o 1,0 % meziměsíčně po růstu o 2,0 % v předchozím měsíci, a míra nezaměstnanosti v prosinci poklesla na 6,5 %, což je minimum od roku 1991. Včera večer zveřejněný zápis z posledního zasedání Fedu příliš nových informací nepřinesl. Za zmínku stojí pouze informace, že ke zvyšování sazeb může dojít i v případě nižší jádrové inflace, pokud budou centrální bankéři přesvědčení a jejím následném růstu. Kolegové z SG stále předpokládají první zvýšení sazeb v červnu letošního roku.

V USA jsme se dočkali údajů z trhu práce. ADP report ukázal na 241 tis. nových pracovních míst v soukromém sektoru, což bylo nad očekáváním trhu. Ačkoliv tento údaj nedokáže přesně predikovat páteční výsledek počtu nově vytvořených míst v americké ekonomice, očekávání na lepší výsledek vyvolává. Kolegové z SG očekávají, že americká ekonomika vytvořila v prosinci 305 tis. pracovních míst, což je výrazně nad současným konsensem trhu ve výši 228 tis.

Dnes bude pozornost účastníků trhu směřována na německé tovární objednávky a americké nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti. Zasedat bude i anglická centrální banka. Německé tovární objednávky by se měly dle ekonomů SG zvýšit o 0,6 % a navázat na solidní růsty z předchozích dvou měsíců (kumulativně ve výši 3,6 %). Zahraniční objednávky by pak měly přidat o něco více než ty domácí. Trh je ve svých očekáváních pesimističtější, když předpokládá korekci předchozích růstů ve výši 0,8 % meziměsíčně. Německé tovární objednávky jsou důležité i pro vývoj českého průmyslu a slouží jako dobrá aproximace vývoje vnější poptávky. Prozatím signalizují, že by se ekonomická aktivita měla na začátku roku v Německu zvyšovat. Odpoledne zveřejněné americké nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti by se měly dle ekonomů SG marginálně snížit z 298 tis. na 297 tis. Kromě těchto údajů se pak dočkáme i maloobchodních tržeb a indikátorů důvěry v EMU.

JIŘÍ ŠKOP               
Senior Economist
Investment Banking
Komerční banka, a. s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Solana vede kryptotrh, přes noc vzrostla o 10 %
    Solana (SOL) se opírá o pozitivní náladu, která panuje na kryptotrhu a nadšení, které vyvolalo uvedení nového telefonu se systémem Android na trh.
  • Solana vede v ziscích tokenů Layer-1, protože Bitcoin překročil 38 tisíc dolarů
    Bitcoin ve středu v ranních hodinách v Asii překonal hranici 38 000 dolarů, protože na začátku týdne ožily naděje kolem schválení spotového fondu obchodovaného na burze (ETF) a tradiční pozorovatelé trhu očekávali snížení sazeb.
  • Solana vzrostla o 70 % 
    Cena kryptoměny Solany (SOL) překonala hranici 45 dolarů. Podle údajů Coingecko se v době psaní tohoto článku Solana obchoduje za 46,25 dolarů, což je o 40 % více než v minulém týdnu.
  • Solana: zakončí rok 2022 dobrou zprávou pro investory? 
    Aby toho nebylo málo, SOL ztratila svou pozici 15.největší kryptoměny z hlediska tržní kapitalizace ve prospěch TRON (TRX). Podle CoinMarketCap SOL v době psaní tohoto článku zaznamenala více než 15% negativní týdenní ztráty a obchodovala se za 11,78 dolarů s tržní kapitalizací přes 4,2 miliardy dolarů.
  • Solana za posledních 24 hodin zaznamenala 3% růst – blíží se býčí trend?
    Minulý týden byl pro Solanu medvědí a mince zaznamenala výraznou cenovou korekci. Tu však zaznamenal celý trh s kryptoměnami, přičemž několik aktiv se pokusilo prolomit klíčové úrovně a zahájit býčí momentum.
  • Solana za týden vzrostla o 40 % a dosáhla nového maxima pro rok 2023 ve výši 58 USD
    Tato prodejní aktivita následuje po schválení prodeje 55,75 milionu tokenů SOL bankrotovým soudem v Delaware v září 2023.
  • Solana zaznamenává masivní růst
    Uprostřed bouřlivého týdne se Solana stala svědkem přílivu více než 4 miliard dolarů za den do své tržní kapitalizace. Podle CoinMarketCap se tržní hodnota páté největší kryptoměny na světě 16. prosince zvýšila z 51,17 miliardy na 56,76 miliardy dolarů za pouhých 24 hodin.
  • Solana zůstává v medvědím trendu.
    Solana se obchoduje přibližně na ceně 51,43 USD, předtím vytvořila minimum na úrovni 34,96 USD a dostala se až na cenu 58,33 USD. Trend zůstává medvědí, protože cena se stále obchoduje uvnitř medvědího kanálu. Nedávno začala vytvářet vzorec vyšších maxim a vyšších minim. Dokud se bude cena držet uvnitř medvědího kanálu, bude tento odraz vnímán jen jako pauza před větším klesajícím trendem.
  • SolarEdge klesá najviac za 7 mesiacov
    Akcie SolarEdge (SEDG.US) po otvorení strácajú takmer 9 %, najviac za 7 mesiacov, s trojnásobkom obvyklého objemu. Akcie za posledných 30 dní strácajú takmer 30 %. V súčasnosti analytici udržiavajú 17 odporúčaní na nákup pre spoločnosť, 8 odporúčaní na držbu a 4 na predaj. Spoločnosť sa zaoberá fotovoltaickou energiou - optimalizáciou a monitorovaním energie vytvorenej pomocou fotovoltaických panelov. Spoločnosť bola založená v roku 2006 v Izraeli a je kótovaná na burze Nasdaq. Spoločnosť bola pred dvoma týždňami zaradená do indexu S&P 500, čo znamená, že spoločnosť sa môže pochváliť stabilnými finančnými údajmi. Zaujímavosťou je, že spoločnosť je v súčasnosti druhou najväčšou kótovanou izraelskou spoločnosťou. Je ťažké nájsť iný dôvod nedávnych poklesov, ako sú všeobecné nálady na trhu. Napriek tomu stojí za zmienku, že spoločnosť uviedla na trh nové optimalizátory určené predovšetkým pre domáce použitie vo fotovoltaických inštaláciách.
  • Solární společnosti potvrzují v pandemii stabilitu
    Už nějaký čas se sektor obnovitelných zdrojů a akcie společností a různé fondy v něm dostávají do hledáčku investorů. Není to přitom žádná náhoda, protože nabízejí zajímavější zhodnocení jako například investice do fosilních paliv. Vysoké výnosy v tomto odvětví během posledního roku zaznamenaly například akcie solárních společností. Hodnota Brookfield Renewable Partners a Solaredge Technologies při pohledu na graf vývoje ceny akcií kontinuálně rostla v posledních 5 letech a výkyvy nezaznamenala ani po vypuknutí pandemie.
  • Solidní americká data dolaru pomohla
    Včerejší obchodní den byl ve znamení posilujícího dolaru na trhu s eurem. Z ranních kotací u 1,0750 EUR/USD se kurz postupně...
  • Solidní americké tržby podpořily dolar, euro potopily indexy aktivity
    Americké akcie před velikonočními svátky převážně klesají. Závažím je znovu sektor zdravotní péče, který srážejí obavy ze změny politiky. Nahoře trhy nedokázala udržet ani pozitivní makrodata, podle kterých stouply americké maloobchodní tržby v březnu nejvíce od září 2017 a počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti sestoupil minulý týden na nejnižší úroveň od září 1969. Index S&P 500 se zhoupl pod 2900 bodů.
  • Solidní první pololetí je za námi
    Máme za sebou první polovinu letošního roku, z makroekonomického pohledu bezesporu úspěšnou. Podle posledních dat rostla česká ekonomika...
  • Solidní růst akcií během dne živil Trump, data do hry nezasáhla
    Během dneška postupně převládl slušný optimismus na evropských akciích, který živil Donald Trump dalším ujišťováním, že rozhovory s Čínou pokračují dobře. Toto téma trhům pomáhalo vzhůru ještě při otevření amerického obchodování, ale růst poté začal poněkud uvadat. Nyní stále zůstávají evropské akcie slušně v plusu, ale Amerika své úvodní zisky korigovala a drží se v zeleném jen mírně.
  • Solidní spotřebitelská nálada může posílit
    Hlavní zprávou dnes bude index spotřebitelského sentimentu Conference Board (16.00 SEČ). Trh čeká mírné posílení in...
  • Solidní výhled i cílová cena akcie. ČEZ však bude muset čelit výzvám
    Energetický gigant ČEZ se v průběhu koronavirové pandemie projevil jako stabilní společnost, která má před sebou poměrně optimistické období. Na druhé straně bude muset čelit některým výzvám, které souvisí s plánem Evropské komise na stále razantnější snižování emisí skleníkových plynů.
  • Solidní výsledek společnosti Carlsberg navzdory zásadním výzvám v roce 2022
    Společnost Carlsberg dosáhla v roce 2022 dobrého výsledku s nárůstem objemu prodeje, tržeb a provozního zisku v roce, kdy společnost čelila významným výzvám na východoevropském trhu, klesající důvěře spotřebitelů, rostoucím nákladům a výluce Číny v souvislosti s Covidem.
  • Solidní výsledky i data pomáhají akciím výš
    Evropské akcie odpoledne balancují kolem včerejších hodnot, změny hlavních indexů jsou malé. Výnosy německých a dalších jádrových dluhopisů naproti tomu lehce klesají. V zámoří je však situace jiná: Akciím se daří růst na nová maxima a dluhopisy jsou naopak na ústupu. Na globální sentiment má větší vliv Amerika a sledujeme tak i pokles cen zlata nebo naopak nárůst ropy.
  • Solidní výsledky podpoří chuť k riziku
    Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo BankAsijské akcie uzavřely výše a zveřejněné hospodářské výsledky i ...
  • Solidní výsledky zvedly po náladu na Wall Street přesto, že růst USA ve třetím kvartálu prudce zpomalil
    Hlavní indexy Wall Street dnes rostly. Podpořily je pozitivní čtvrtletní výsledky firem Caterpillar, Merck a Ford, které pomohly oživit sentiment investorů po datech, která ukázala, že ekonomický růst USA ve třetím čtvrtletí prudce zpomalil.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FXDD
Sunbird FX
Capital.com
reklama
Purple trading AI